i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Det gör ont att älska den dagen man mister

Publicerad 2012-03-30 00:44:46 i Allmänt,

Idag har ett hjärta på jorden slutat slå. Ett hjärta bland många tusen, ja antagligen miljoner hjärtan, som har upphört att slå.
Ett hjärta i mängden. Men ändå ett levande väsen som har älskat och som är älskat.
Ett hjärta som har hållit min lillasyster Johannas hjärta så trofast och lojalt som inget mänskligt hjärta gör.
Det finns de som rycker på axlarna och inte förstår vidden av det. Det är dom som aldrig har älskat en hund.



Tyson lever inte längre.

Det gör ont att mista den man älskar. Kanske ännu ondare när man själv måste hålla i kopplet på väg till veterinären.
Att skaffa sig ett djur är ett stort beslut som noga tänks igenom. Att tvingas fatta ett beslut som ändar det djurets liv, är ett ännu större och svårare beslut.

Vi människor fattar beslut varje dag. Vi gör det efter de förutsättningar som råder just nu. Vi kan inte se hur morgondagen påverkas av de besluten.

Vi kan inte se vad morgondagen kommer att bära med sig och hur den får omständigheterna att plötsligt ändras.

Min syster hämtade hem Tyson en dag för fyra år sen. Han blev hennes allt. Och då menar jag verkligen allt.

För vissa människor blir en hund mer än bara en hund. Kärleken man upplever, få och ger, är för en del människor mer betydelsefull än för andra.

För Johanna var det så. Under de svåra åren då hon blev hotad och förföljd och levde under en ständig skräck att vi, hennes familj, skulle dödas därför att mannen som förföljde henne hjärntvättade henne så att hon inte kunde tro annat.
Under de åren var Tyson hennes trygghet. Tack vare honom vågade hon gå ut ensam. Det var han som var ljuset i hennes liv när allt annat var mörkt.

Men saker förändras. Livet pågår hela tiden och förutsättningar blir andra än dem man levt med.

Johanna fick sin son David. Ännu en kärlek. Hon har kämpat ensam för att kunna ge både sitt barn och sin hund det de bägge behöver.
Hennes tid och engagemang. Men det är svårt när man är själv.

Samtidigt har hon byggt upp sitt liv efter åren av förföljelse. Hon har kämpat med att återfå sin självkänsla och bli fri från rädsla.

Tyson är en stor hund. Jag skriver är för det känns svårt att redan nu prata om honom i dåtid. Som att har var.....
Med en stor hund följer medföljer att man måste lägga många timmar på motion, stimulans och aktivitet.
Att hinna med det samtidigt som man är ensamförälder är närapå omöjligt.

Samtidigt har Tyson haft otur med att vara sjuk mycket. Svampinfektioner, allergi som måste utredas. Problem med tassarna och förra sommaren fick han en svår fästingburen sjukdom, som nästan dödade honom.

Har man barn och hund blir det naturligt att det är djuret som får komma i andra hand. Tyson har givetvis fått kärlek och omvårdnad och Johanna har kämpat med att bota hans sjukdomar.

Ovanpå allt så blev David svårt sjuk i krupp och astma. Eftersom han inte ens är två år så är det svårt att säga hur mycket Tysons närvaro har bidragit. Men den är givetvis inte gynnsam.

Tillslut så fanns ingen annan råd än att fatta ett beslut.

Och beslutet blev att Tyson skulle skulle få somna in. Att hitta en ägare som är villig att lägga ner all den tid, energi och pengar för veterinärkostnader som han hade behövt, hade inte varit lätt.
Att bara lämna honom till första bästa var inget alternativ.
Tyson mådde heller inte bra. Han hade mycket mycket svår separationsångest när Johanna lämnade honom hos dagmatten. Han klarar inte av att vara ensam hemma ens 30 minuter utan att stressa sig själv till panik.
Och han följer henne från rum till rum.
Hon är hans allt.

Och det var i hennes famn han nu ikväll andades sina sista andetag.

Hundhimlen har blivit en underbar hund rikare. Tyson, vänligheten personifierad i en hund. Och vilken lekkamrat han sen har varit för David.
Tyson förstår mycket väl att David är liten och behöver lekas försiktigt med.
Med oss andra kämpar han om bollar och pinnar, springer bort och busar. När David leker med honom så apporterar han och lägger ner leksakerna framför honom och väntar på att han ska kasta. Och aldrig att han har försökt att ta en leksak från Davids händer.

Det gör ont att älska den dagen man mister. Även om man vet att besluten man fattar är bäst under de omständigheter som råder just nu.

Mer kan vi människor inte göra.






Låtsasfamiljer

Publicerad 2012-03-24 10:06:48 i Allmänt,

Jag har i hela mitt liv varit en familjeadopterare.

Ja en sån som liksom blir inadopterad i andra familjer. Jag har en riktig familj, som på riktigt är släkt med mig genom blodet.
De flesta av dem lever i Finland och som barn träffade jag mest bara mummi och ukki.
Eftersom mamma och pappa skilde sig när jag var barn och även hans familj fanns i Finland så träffade jag dem aldrig mer.

En kusin här i Sverige och sen är det slut.

Min mamma har haft en längre förlovningsrelation och sen gifte hon om sig med en annan man, under min barndom.
Dessa två män hade familjer som jag adopterade mig in i. Jag blev emottagen och blev ett barnbarn till män och kvinnor som egentligen inte behövde öppna sitt hem och sitt hjärta för mig.

Jag har alltid känt mig ensam och vilsen. Jag har alltid sökt närhet och tillhörighet. Tittat avundsjukt på stora familjer som träffas, bryr sig om varandra och är glada och är släkt på riktigt.
Jag har avundsjukt trånat efter kusiner och släktträffar.

Därför har dessa "låtsasfamiljer" betytt så mycket för mig. Jag har periodvis känt tillhörighet.

Min pappas familj har jag inte tillhört. När han flyttade så träffade vi honom bara ett par gåbnger om året. Vi har aldrig semestrat ihop, aldrig firat jul och först som vuxna började vi fira varandras födelsedagar. Ja han kom ju alltid hem till oss när jag eller Jeanette fyllde. Fikade nån timme innan det var över för den gången. Mina nya bröder har jag inte växt samman med.

Att känna sig halv, rotlös, utan tillhörighet, det är jobbigt och väcker många känslor.

Från att jag var tolv så fick jag en familj bestående av en låtsasfarmor och farfar och ett par låtsaskusiner.

Kusinerna var egentligen kusiner till mammas man men den yngsta killen Niklas var nära mig i ålder.

Vi fick ett landställe att åka till i Småland. Vi firade somrar och jular. Vi fick vara hos farmor och farfar om vi var sjuka och inte kunde gå till skolan.
Ja vi kallade Maj-Britt och Karl-Erik för farmor och farfar ganska omgående och mammas man Lasse blev den pappa vi så hett önskade.
Två nya syskon fick vi. Vi var en hel låtsasfamilj för en tid.

Jag har ofta tänkt på farmor och farfar och den roll de axlade för oss barn som kom med på köpet då deras son gifte sig med min mamma.
De tog sig an oss, de brydde sig om oss.

Så mycket att de gjorde ett rum åt oss på landet. De ordnade så vi kunde grilla om kvällarna. Vi fick klättra som vi ville i körsbärträden. Av farmor fick jag hennes eget gamla konfirmationskors i silver med tillhörande kedja till min konfirmation.
Vi fick guldberlocker ur hennes samling. Hon virkade underbart sirliga mellanlägg till kaffeservis. Julklappar och födelsedagspresenter. Godsaker till oss barn när vi kom hem till dem.

Ja saker som har fått betydelse för mig. Kärlek är inte att ge saker men man ger inte gåvor till dem man inte bryr sig om.
Och de brydde sig om oss lika mycket som om vi vore deras riktiga barnbarn.

De tog oss närhets och kärlekstörstande barn till sitt hjärta.

För mågra år sen dog farmor. Jag var hos henne den sista dagen. Men åkte hem och på natten dog hon. Inte ensam för hennes riktiga barnbarn, min syster Johanna, var där och farmor fick dö i hennes armar.

I morse klockan fem dog farfar. Antagligen ensam eller kanske med någon personal på sjukhuset.
Johanna och jag skulle åkt dit idag. Men vi hann inte.

Att de dog är livets och naturens gång. De var gamla och deras kroppar sjuka. Deras tid bland oss var över.

Men trots vetskapen om det så gör det ju såklart ont. Jag är ledsen och tanka och känslor avlöser varandra. Minnen träder fram.

Minnen från barfotasomrar då farfar filmade oss med super 8 kameran. Att följa med farmor till Konsum och förväntansfullt hoppas på att hon skulle köpa deras vaniljglass med chokladöverdrag, vilket hon såklart alltid gjorde.

Dessa två fantastiskt varma och underbara människor är nu bägge borta. Deras omtanke, skratt och humor finns bevarade inuti mig i mina sinnen.

Jag hde en hel familj för en kort tid. En familj som var som andra familjer. En familj som jag kände att jag tillhörde och som var min.

Tack farmor Maj-Britt och farfar Karl-Erik för att Ni gjorde plats för mig i era hjärtan.

Nu är Ni återförenade.

Jag älskar Er som om ni varit mina på riktigt.


Balkongfrid och Barnalek

Publicerad 2012-03-22 09:01:57 i Allmänt,

Ännu en härligt solig dag. Men det märks att det ännu bara är mars eftersom luften liksom inte värmts upp och att nätterna är kalla.
För i skuggan på balkongen så isar det nästan i kinderna. Men om ett par timmar så kommer solen och då blir det så varmt att man kan vara naken i solstolen, om man så skulle önska.

Igår var en sån skön eftermiddag och Magnus kom halv fyra. Efter att ha pustat lite så frågade jag om vi inte skulle passa på att flytta lite möbler mellan balkongerna. Ja jag har ju lyxen att ha TVÅ stycken. Sagt och gjort men först slog jag upp ett glas vitt svalkande vin.

Förra sommaren byggde vi en träkonstruktion som vi bonade om med madrass och kuddar. Den flyttade vi nu till balkongen på kökssidan.
Vi kom på att den kommer göra mer nytta där att ligga i dessa heta sommardagar. Köket är norrsidan och ger skön svalka och jag har velat ha något att ligga på där.
Vi äter frukost på köksbalkongen och det får vi fortfarande plats att göra.

Så på solsidan då, blev det istället två trästolar och ett bord. Samt solstolen som jag trynar i. Vi kommer få plats med en hyll/trapp-konstruktion som Magnus ska göra på jobbet. På den ska vi ställa krukor med tomater och paprika och annat trevligt och ätbart som behöver värmen för att växa bättre än nere i landet.

När allt var färdigmöblerat där ute så är vardagsrummet fullt med grejer. Krukor, sopborste, skräp...ja allt som vi hade gömt därute under vintern.
Så idag bli det städdag inomhus. Men balkongen är dammsugen och ljuslyktor uppackade. Köpte sex lyktor på ikea på julrean. De skulle nog föreställa vara julaktiga men det är de inte och när de nu kostade 9 kr styck så köpte jag flera. Bra med handtag och glas som skyddar mot blåst.

Vi tog även ut vår "brasa".........kameramobilen är ju inte rätt kamera att använda men ljuslyktorna och eldstaden syns i alla fall. Och inte ser väl lyktorna juliga ut?



Nu blir det till att leta nya dynor och en matta. Har även tankar på att måla de bruna möblerna vita. Inte kritvita så man inte kan ha ögonen öppna, mer åt det gräddvita hållet kanske.
Jag tände upp alla ljus och stängde glasluckorna och värmen som blev inne på balkongen var så ljuvlig. Riktig sommarkänning och jag satt ute ända till halv åtta.

Medan vi höll på och rensade så slängde vi ut en lång list på marken. Vi köpte den förra året, trodde vi skulle behöva den men den har legat på balkonggolvet sen dess. Den är verkligen lång 3,5 meter och att ta den genom lägenheten var inget alternativ så den åkte balkongvägen och meningen var att vi skulle såga upp den och ta in den i förrådet.

Men så såg några passerande barn listen. Och deras ögon lyste upp som bara barns ögon kan göra när de hittar en skatt.

Och fram rusade de och tog upp den. Då ropade Magnus till och sa att de inte kunde ta den eftersom den var vår. Barnen blev rädd och släppte den direkt och började gå ifrån den.
Då sa jag att, äh...låt de ta den att leka med.

Så Magnus ropade igen och sa att de kunde få den och då hade den minsta pojken kommit fram till listen och det var han som tog upp den. Ögonen fullkomligen lös och höll på att ramla ur huvudet på honom.
Men, sa Magnus...ni får inte slåss och göra någon illa med den.
Nädå ropade alla ungar i kör. De var väl fyra-fem stycken.

Och den lilla gossen balanserade den långa listen i sina händer. Jag tänkte att det är så fantastiskt detta att så lite kan få så stor betydelse. Gruppen av barn hade fått en 3.5 meter lång list.

Snart så började ett fasligt ylande nå vår balkong. Man kunde ju tro att någon hade ont. De hade väl inte slagits ändå?

Men näe....det som hade hänt var ju det som nästan alltid händer i en grupp med barn. De större "kör över" de mindre.
Den lilla pojken som stolt hade burit listen till lekplatsen, hade blivit fråntagen den.
Och det var han som ylade så förskräckligt. Han lät nästan som ett djur. Ett olyckligt ylande. Då och då gjorde han ett försök att springa fram till den största pojken som nu balanserade med listen, och sträckte upp armarana mot den. Men den stora lät inte den lilla komma i närheten

Magnus undrade om han skulle säga till dem.
Nä sa jag. Vissa saker ska man inte hjälpa till med och definitivt inte i detta läge. Vi visste inget om barnen, om de var syskon eller kompisar eller hur de brukar leka annars. Jag sa att de kommer lösa detta själva. Barn kan det.

Och ylandet fortsatte. Vad de lekte med listen vet jag inte. De bar mest omkring den och balanserade den.
Sen blev det tyst och barnen försvann och plötsligt kom de springande över gården. Då hade alla en liten bit av listen. De hade delat upp den.

Nu tänker säkert någon att, men så oansvarigt av dig Annika att ge en sååå lång pinne till barnen. Pinnar är ju farliga ju!!!

Men tänk att det tycker inte jag. Pinnar har barn lekt med i alla tider och det finns värre saker barn kan göra sig illa på. Det jag däremot aldrig har tillåtit är planlöst slående med pinnen på allt och alla.
Jag har aldrig tillåtit mina egna eller andras barn att slå på träd och buskar. Det är respektlöst. Men att ta upp pinnar från marken och leka svärd eller ha den till käpp.....det är faktiskt vad de flesta barn gör. Hel ok.
Hade vi sett att de skadade varandra så hade vi ju givetvis ingripit och gått ut och pratat med dem eftersom det var vi som gett dem listen.

Att betrakta dessa pojkar fick mig att minnas en film jag såg en gång. Jag gick en kurs i barns utveckling och vi fick se en film om barns lek. Hur mycket som sker och som vi vuxna sällan ser om vi verkligen inte tittar aktivt.

I filmen visades några barn som lekte på sin förskola. Man hade byggt en båt av stolar och kuddar. I båten stod man sen och styrde över havet. Det var fyra pojkar i 4-5 årsåldern.

Man skulle fiska bestämde man. Och som vanligt så var det en pojke som styrde leken och de andra hänga med.
Den pojken började dela ut fiskespön. Osynliga sådana, för oss. Men fullt synliga och verkliga för barnen. Han tog upp spöna från båtgolvet (durken) och delade ut. De andra tog emot och så kastade de ut reven och började fiska. De vevade och kastade och fick napp. Massor av fisk håvades in.

Alla gjorde detta utom ETT barn. En av gossarna fiskade inte. Han såg ledsen ut och försökte komma in och avbryta. Han försökte ta sig förbi kompisarna fram till han som bestämde. Kaptenen på skutan.

Men han misslyckades och blev sittandes. Vad man kunde se, när personelen som hade bandat detta, senare tittade på filmen, var orsaken till varför han inte fiskade.

Och anledningen var att han hade inte fått något fiskespö.
Kaptenen som delat ut spöna hade inte gett honom något. Trots hans försök att nå fram och trots utsträckta armar så hade han inte fått ett spö. Och utan spö kan man inte fiska.

Leken är så verklig för barn. I den här leken så hade fiskespön delats ut han hade blivit utan.

Man kunde ju tycka att det bara hade varit att börja fiska ändå eftersom det ju inte fanns några spön alls egentligen. Men så funkar det inte i barn värld.

Barn behöver inte se för att tro....Barn tror och sedan ser de.

Jag tänker ofta på den här filmen och hur den visar magin i barnens värld. Den visar hur viktig leken är och barn kan inte leka det de inte har upplevt. Finns det några barn idag som leker postkontor? Knappast, de vet inte vad posten är för något för de har aldrig upplevt att köa på posten med sina föräldrar. De har "aldrig" sett någon skriva brev och frankera. Eller sett en dam i luckan stämpla.

Vilka barn idag leker affär och slår in varor på en låtsaskassaapparat? Man kan köpa affärs-kit i leksaksaffären och då finns det en scanner som läser av priset, ett rullband och kreditkort man drar i en läsare. Så leker man affär idag.

Leken är verklig och vem kan väl inte bli sittande och minnas hur fantasin inte hade några som helst gränser när man själv var liten. Man kunde ju åstadkomma precis vad som helst.

Man behövde inte den uppsjö av leksaker som finns idag och som ofta är självlekande.

Det räckte med att någon gav en ett fiskespö och så fiskade man och drog in både braxar och abborrar  :-)

Nu ska jag försöka fantisera att lägenheten städas upp och att alla krukor och annat kollijox försvinner i ett nafs så att jag kan sjunka ner i solstolen med lättjefull suck  ;-)

God Dag till Er alla!!

Jag sover bättre när jag andas

Publicerad 2012-03-20 10:51:57 i Allmänt,

Det känns rätt skönt faktiskt att andas. Man känner liksom att man lever  ;-)

Men på riktigt alltså. För det mesta så tänker man ju inte på att man ska andas. Andningen sköts ifrån hjärnstammen och är en funktion som vi inte kan styra genom viljan. Ja hålla andan kan vi ju, men bara en kort stund. Vi kan inte sluta andas.

När man råkar ut för jobbiga saker så påverkas ju andningen. Den blir väldigt ytlig och man slutar ofta att andas såna andetag där luften får gå ner i magen och vända innan man släpper ut den. Man andas mest med bara lungorna, högt upp i bröstkorken och axlarna har en tendens att fastna i ett låst läge.

Jag har sen många många år levt med vetskapen om att djupandning leder bort stress, får kroppen att slappna av och att vara medveten om andningen påverkar kroppen positivt på alla sätt och vis.

Nu menar jag inte att man hela tiden nanosekund efter nanosekund ska tänka på att andas in - andas ut.

Men att återkomma till andningen genom tanken några gånger om dagen, det är verkningsfullt och det blir en vana. Även om man tror att man ska glömma bort att tänka på andningen.

Krångligt tycker många...vadå? man andas ju, räcker inte det?

Jo visst om man mår bra och är en helt avslappnad individ utan känningar av tex stress eller värk.

Jag måste tänka på min andning, fast jag fuskar och glömmer ofta.

Nu har en lång tid passerat då jag inte ägnat den någon uppmärksamhet och jag har andats mycket ytligt. Ofta upplevt att jag inte får luft. Gäspar mycket och är trött.

Jag tänkte att jag banne mig måste ta tag i den aktiva andningen igen. Dels genom att tänka på den då och då, och dels genom meditation.

Meditation tycker många är krångligt. Det är lätt att tro att den ska utföras på en särskild plats, utefter ett särskilt mönster. Att man måste avsätta särskild tid till den.

Det är fel. Visst kan man göra allt detta. Men det behövs inte. För meditation är att stanna upp, fokusera på något som tömmer huvudet/ inte ger tankar utrymme. Man ger sig en stunds vila från alla tankar utom just det man fokuserar på. Tex andningen. Att inom sig tänka....andas in - andas ut...och föreställa sig hur luften dras in genom näsborrarna och ner i magen för att fylla hela magsäcken innan man släpper ut den igen genom munnen.

Det är meditation. Eller så kan man samtidigt som man andas ha en kort mening, att upprepa för sig själv.
Jag fick en mening av en kvinna en gång som lärde mig detta med att andas.
" Ro i styrka - Styrka i Ro "  Det betyder ingenting och jag kan inte associera de orden till något som får mina tankar att spinna vidare eller dra iväg.

Och om de ändå springer iväg så hämtar jag tillbaka dem till meningen jag upprepar. i början är de inte vana så de drar lätt iväg, men man får hämta dem om och om igen och snart så har de lärt sig vad som förväntas, stillhet

Hjärnan kommer omedelbart att ställa in sig på det så snart man sluter ögonen, andas och tänker orden. Hjärnan är nämligen väldigt lättlärd och man belönas direkt i form av en lugn och en comfortabel känsla i kroppen.

Och det fiffiga med detta är att man kan meditera genom att sätta sig på toalettstolen i tre minuter. Gå undan in i en provhytt för kläder i affären om man känner sig stressad. Man kan göra det var som helst och när som helst.

Ju mer tid man lägger på detta desto fortare går det att uppnå stillheten då man behöver den som bäst.

Sen kan man ju såklart sitta hur länge som helst och ge sig själv och sin hjärna en lång stunds avkoppling och tomhet.

För det är ju så att man kan aldrig sluta tänka. Man kan bara ersätta tankarna som maler och pågår med något "meningslöst" som så lite som möjligt kan förknippas med andra saker.

För mig har meningen som jag upprepar blivit en kraftfull källa att hämta det jag behöver, ur.

Jag har som jag skrev, slarvat en hel del. Jag har gått på och till slut så kände jag att nu går det inte längre. Jag måste för min hälsas skull återvända till den medvetna andningen.

När jag lägger mig på kvällen så djupandas jag högt och ljudligt. Det får hela kroppen att slappna av. Jag sjunker ner i madrassen och alla spänningar försvinner. Och jag sover fantastiskt bra. Jag tvingar, genom att fokusera på andingen, bort alla tankar som vanligtvis snurrar runt i skallen.
Jag ignorerar allt som stör och koncentrerar mig bara på min kropp och hur skönt det är när inget är spänt.

Jag inte bara sover bättre, jag lever bättre och mår bättre, när jag andas.

Jag är mer avslappnad och stress kan inte nå mig på samma sätt. För om jag känner mig stressad så drar jag bara några djupa andetag och så ställer kroppen in sig på avspänning igen och stressen kan inte göra mig illa.

Mina tankar fungerar bättre när jag är avslappnad. Jag förstår mer, låser mig inte lika lätt och känner inte samma panik när jag inte hittar orden. Alltså är avslappning en undermedicin för mig sjuka hjärna.
Och tänk, jag känner mig gladare också. Kanske har avspänningen och den ökade syretillförseln till min kropp så gynnsam effekt att jag blir glad av det  :-)

Och det är ju inte helt fel.

Jag vet att så många människor sitter fast i låsta lägen. Lägen som de upplever låsta i alla fall. Man tror sig inte kunna förändra. Man tror sig inte få något resultat om man försöker. Och man orkar inte hålla ut för att se OM det ger resultat.

Men jag vet att vill man på riktigt så kan man. Vill man inte, ja då kan man inte.

Och varje människa måste ärligt fråga sig om det är så att man själv egentligen är den som är största hindret.
Oftast är det så och det känns ju inte smickrande att komma på, därför undviker man nog att möta sig själv.

Det finns inte en enda situation då man inte kan göra något för att må lite lite bättre.

Och att bli medveten om sina tankar och börja andas är ett stort steg i rätt riktning. Att andas kan såklart vara jobbigt till en början. För när spänningar släpper så kommer ofta känslor fram. Känslor som man kanske försöker hålla ifrån sig.

Så visst kan det göra ont att deala med det som sker när man börjar andas. Men bara vetskapen om att man har sånt man inte orkar eller vågar ta tag i, borde vara värt att kämpa för att bli fri från.

Alla vill vi väl vara fria och må så bra som vi förtjänar att må?

Så ta ett djupt andetag och känn efter vad som händer inom dig när du släpper ut luften. Fick det inte dig att känna dig lite lite mer avslappnad? Och hur skönt var inte det, så säg  ;-)







Den moderna människan

Publicerad 2012-03-19 13:17:46 i Allmänt,

Jag undrar så vart det barkar hän med mänskligheten. Med den moderna människan.

Kommer vi att bli mer och mer benägna att vilja bli omhändertagna och slippa ta ansvar för våra liv? Eller kommer vi förstå att vi inte kan förvänta oss att någon anna löser våra problem och kan ställas till svars för att vi inte mår bra?
Eller handlar detta egentligen om Svensken? Är det annorlunda i andra kulturer och andra länder?

Jag funderar ofta på detta fenomen att vi så ogärna själva tar ansvar. Och jag funderar även på vår förmåga att klara kriser och trauman.

Vi lever inte längre i en tid då överlevnad hängde på en skör tråd. Vi har det förjäkla bra fraktiskt. Vår överlevnad hänger inte heller på om skörden regnar eller torkar bort. Vi behöver inte föda djur för att sedan slakta dem.
Vi är inte jagade. Vi behöver inte slåss för maten. Vi förlorar inte halva vår barnaskara i för tidig död- Vi dör inte själva i olika farsoter och det finns mediciner till de flera åkommorna och vi botas och kan leva långa liv.

Kort och gott så har vi det bra. Bättre än människan kanske någonsin har haft det. Och ändå klagar vi kanske värre än någonsin. Vi klagar över livspusslet, över att tiden inte räcker, över att barnen har aktiviteter. Vi klagar över arbetsuppgifter och värk i axlar och då får vi ergonomiskt utformade arbetsplatser. Vi går in i den berömda väggen, blir sjukskrivna och får pengar så att vi ändå kan klara oss ekonomiskt.

Vi har det så förbannat bra i vår moderna tid med jobbfria helger och fem till sex veckors semester. Och ändå är tidningarna fulla med tips om hur du ska klara av semesterstressen eller slippa en julkollapps.
Vi kan alltså inte ens vara lediga utan att må dåligt.

Vi mår ju alltid dåligt!!! Och vi kan inte handskas med svåra saker som att någon dör. Vi klarar inte att mista. Ingen får dö i dagens samhälle.

Och om någon nu dör så kommer det som en fullständig överraskning att man kan och kommer att dö ifrån det här livet.

Vi är på något vis så fjärran ett egenansvar. Så långt ifrån livets realiteter. Med livet så kommer även sjukdom och död. Livet innebär att ibland ställas inför svåra prövningar.

Och då innebär inte en svår prövning att till fots flytta hela sin familj 100 mil för att betet har tagit slut. En svår prövning kan vara att pendeltågen stängs av i några månader pga reparationer på räls och stationer.

Den moderna människan ställs sällan inför existentiella prövningar. Vi behöver sällan se hur hela vår familj blir utplånade. Även om det fortfarande sker dagligen i krigsdrabbade länder. Vi har möjlighet att påverka hur vårt land ska styras.
Vi blir upplysta. Vi använder mer pengar än någonsin och ve traktar efter fler saker som vi anser ska hjälpa oss att klara livet. Vi behöver appar, färdigkomponerade matkassar och tidningar som talar om för oss hur vi ska klara av att sitta i en solstol på semestern utan att få hjärtinfarkt.

Vi förlitar oss helt och hållet på att all information som når oss, är rätt information och det som gäller NU. Vi har väldigt svårt att lita till vår magkänsla, våra egna behov och lyssna inåt.
Vi klarar knappt av att göra egna val och sedan stå för dem.

Istället beklagar vi oss utifrån den plats vi sitter på och tycker väldigt synd om oss själva för att livet inte blev som vi en gång drömde om.

Vi är inte längre rustade för att klara motgångar, överleva kriser eller ta en motgång.

Jag menar inte att man inte ska få sörja när man mister någon till döden. Eller att ett avsked från jobbet inte får innebära en kris för kanske hela familjen. För självklart är det tufft att drabbas av förluster och motgångar. Det är fruktansvärt att drabbas av sjukdom och vara nära döden. Och självklart ska det få finnas och man ska kunna få stöd och hjälp.

Men hur ofta anser sig människan bli knäckt och aldrig mer kunna resa sig efter en motgång eller förlust? Hur ofta händer det inte att man aldrig mer återvänder till livet.

Varför?  Ja det är just det jag funderar på. Varför klarar vi inte livet om det är annat än en dans på rosor?

De flesta upplever säker att det är tråkigt att gå i skolan. Man vet från början att man är tvingad till det eftersom vi har skolplikt. Men efter det så är man själv fri att välja vilka vägar man vill gå i livet. En nybakad student är kanske sällan helt klar och mogen att fatta livsviktiga beslut. Men de flesta vet vad de vill göra de närmaste åren.

Och vi börjar gå på livets vägar och snart så lämnar vi föräldrahemmet.

När det sen börjar, detta tänkande att någon annan ska ordna saker för en. Eller när klagandet över att det är så jobbigt att vara förälder, är det enda som ekar i etern.

Jag förstår inte. Men å andra sidan är jag kanske såpass gammal nu att jag tillhör den äldre generationen.

Människan är skapad till liv. Skapad att resa sig efter fall och överlevnadsinstinkten är stark. Människan är skapt att vara kreativ och läka sig själv.

Jag tror på den självläkande människan. Den som lyssnar inåt, litar på sin intuition och förstår att var sak har sin tid i livet.

Men det är jag det...uppenbart är att många andra tycker annorlunda.

Snart kommer våren och då börjar de dyka upp. Tipsen på hur du ska klara din vårdeppression och kunna titta på en vitsippa utan att få ångest.






Här äts Magnus levande

Publicerad 2012-03-17 19:10:43 i Allmänt,

Ja då är vi hemma igen då efter en eftermiddag på stan.

Och än en gång måste jag prisa mina öronproppar. Det är helt underbart att slippa allt ljud. Visst hör jag och visst störs jag fortfarande när folk pratar eller skriker högt. Men propparna filtrerar massor och alla småljud sållas också bort de med. Sus och sorl.

Vi gick i alla fall och fönstershoppade lite i väntan på att klockan skulle bli hanv fyra. och eftersom Smile Fish Spa ligger på Biblioteksgatan så höll vi oss i närheten av Stureplan.
Och eftersom det var ganska kallt ute så gick vi in en sväng i Sturegallerian. Och om man nu inte hade sett på människorna att vi befann oss på Östermalm, så skvallrade butikerna om det.
Inte ett H&M i sikte, nä inte ens ett Lidl. Och människorna sen....

Jag vet inte vilken typ av människor det är som liksom behöver visa utåt att de minsann INTE är någon som handlar på H&M. När man går på Biblioteksgatan och inne i gallerian så ser man dem överallt.
De där som med avmätt blick och faktiskt med lite höjd haka, tittar förbi en.

Ja i min panna kunde man säker läsa. Jag bor i Vällingbys gamla getto, Grimsta.

Och döm om min förvåning när jag nu idag insåg att de faktiskt finns...brattsen/stekarna alltså. Ja de finns där kring Stureplan och de ser ut precis som Peter Magnussons karaktärer.

Och i min naivitet så förstår jag inte storheten eller det förnäma med Stureplan. Jag förstår inte hur viktigt det kan vara att bära butikskassar därifrån. Jag förstår inte heller fenomenet med det som händer med språket, dialekten eller vad man nu ska säga. För inte katten pratar "de" som folk.

Jag må vara kategorisk och ha föråldrade åsikter men jag kan inte annat än att skaka på huvudet åt det febrila putsandet av fasaden som så tydligt märks i Kungsgatans slutände.

Eftersom vi flanerade lite så var vi även på andra ställen och jag studerade folk noga och det jag såg där på Östermalm, det fanns inte att se vid tex hötorget.
Så mycket mer avslappnade människor som köpte frukt eller var på Panduro än dem inne i Sturegallerian.

Nu är jag hemma i gamla Grimsta igen och folket som gick av t-banan samtidigt med oss hade inte ett endaste stänk av avmättnad i blicken.

Magnus fotspa var en upplevelse i sig, tycker jag som inte gjorde annat än tittade på. Jag skulle då aldrig stoppa fötterna i en tank med fisk som åt på mig.

 



I 40 minuter satt han stilla med fötterna. Och fiskarna började äta på honom direkt. De älskar döda hudceller, fast det är ju ingen näring alls i det så de måste äta annan mat. Då får de alger och kött.

De vill äta i flock och om det var fler fiskar på ena foten så skulle han bara föra samman fötterna lite och vips så strömmade massor av fisk till den andra foten.

De knaprade i omgångar. Några åt och andra var på botten och vilade. Sen bytte de. De skapade också revir så att om nån åt på ett ställe, som stortån, och en annan fisk kom dit. Då blev den genast bortkörd av den starkare fisken som redan var där.

Sen gillar de inte att någon kommer nära tanken. För då slutade alla att äta och simmade ner och la sig på botten. Det var ok att Magnus satt där och tittade ner i tanken men om nån gick förbi så slutade de direkt. Och sen återvände de när personen var borta.

Hans fötter blev ju så bekant rätt "svampiga" av att vara i blöt i 40 minuter så inte förrän vi var hemma kunde man se resultatet.
Och jösses så lena och fina fötter han har nu. Han är renäten  :-)

Efteråt så gick vi till Jingis Kahn och åt buffé. Och jag kan bara säga att det är ju så gott och så fräscht när man får ta vad man själv vill ha och de tillagar det direkt.

En trevlig dag på stan, trots alla människor som trängs och har bråttom. Men ack så skönt att vara hemma igen.

Banan mannen/kvinnan/barnet med starka vanor

Publicerad 2012-03-16 15:24:47 i Allmänt,

Jag tog en promenad till centrum, gick den sedvanliga vägen dit. Och ni som vet var jag bor, vet också vilken väg jag går.

Den här vägen har jag gått i ungefär åtta år då jag ska upp på byn. Lika länge som jag bott på den här gården.

Och från första början så lade jag märke till det. Jag kanske ska tillägga att det möjligen är så att jag är mer än lovligt "skadad" i huvudet som lägger märke till detta fenomen. Kan vara så, men det är inte säkert.
Fast å andra sidan så så har jag lagt märke till och noterat företeelser och fenomen i hela mitt liv. Fosterskada kanske?

Vad jag vill komma till är detta. Att på min väg på trottoaren mot centrum så passerar jag en lite gräsmatteplätt.
På denna gräsmatteplätt så finns det två stycken elskåp med ca 10 meters mellanrum. Och det är det som händer bakom dessa två helt vanliga elskåp som är det märkliga.

I ungefär åtta års tid så har det legat bananskal bakom dessa två skåp. Bananskal i olika stadier av förruttnelse. Och det läggs dit ett nytt skal VARJE dag. Ja jag menar det, varje dag året om.

Det finns alltså en människa som går på denna trottoar varje dag och som passerar den lilla gräsmatteplätten med elskåpen och som VARJE dag äter banan och slänger skalet bakom något av skåpen.
Det är som sagt ca 10 meter mellan dem så stegen är nära på exakta varje dag.

Jag har aldrig någonsin sett denna person, vet alltså inte om det är en man eller kvinna eller om det är ett barn. Det enda jag vet är att denna person har en mycket stark vana.

Och eftersom jag blir fascinerad av sånt här så måste jag ju bara försöka klura ut vem denna person är och varför detta med bananätandet sker och varför skalen slängs på samma ställe. För det betyder ju att bananen också äts vid samma plats och antagligen samma tidpunkt varje dag.

Jag har periodvis gått denna väg avsiktligt bara för att se om det verkligen kommer nya skal varje dag. Och det gör det och det slutar ju aldrig.

Här är det ena elskåpet och där ser ni tydligt flera olika skal.



Och här är det andra och samma sak här. Flera skal i olika stadier av förruttnelse.

Det som slår mig när jag tänker på denna företeelse är just vilka vaneindivider vi människor är.

Vissa av oss bara måste göra vissa saker på ett och samma sätt varje dag. För andra spelar det ingen roll alls.

Att vi alla tex klär på oss  klädesplagg i en viss ordning, eller tvättar oss i samma ordning och alltid tar på samma sko före den andra. Det är ju välkänt. Det sitter i ryggmärgen och det känns jätteavigt om vi plötsligt byter sko och tar på den "andra" först liksom.
Och ofta vill vi ha saker städade på det sätt som vi brukar göra. Men detta med bananskalen tar liksom priset. Jag har aldrig sett på maken.

Och jag frågar så här rätt ut i rymden.

VEM ÄR DU??????  TRÄD FRAM!!!!!!




Träning och Höstplaner

Publicerad 2012-03-16 10:19:22 i Allmänt,

Nu händer det igen....att när jag under flera dagar inte har tid eller ork att sätta mig ner och skriva. Så bär jag massor av tankar i huvudet som jag känner jag vill skriva om.
Jag brukar försöka dra ner ett par stödord på en lapp så att jag inte ska glömma.
Men ofta glömmer jag det med....så nu sitter jag här med en tom skalle och letar febrilt efter allt det jag ville säga.

Men det ger sig väl. Den här veckan har jag inte promenerat lika ofta med stavarna som tex förra. Och det har berott på att jag haft åtaganden och de i sin tur har gjort mig trött. Därför har promenaderna fått stå åt sidan.

Istället har jag tränat lite här hemma. Jag gör det mest när jag tittar på tv. Då står jag upp och gör mina övningar. Och jag behöver verkligen tv som distraktion för jag tycker det är så himla o-roligt att styrketräna.

Givetvis gillar jag resultatet och blir peppad när jag märker att jag blir starkare och mår bättre, men det gör inte träningen roligare för det.

Det som är roligt, det är att DANSA. Och visst är det en viss styrka som tränas där men mest blir det konditionen. Och jag behöver verkligen träna muskler i både ben och mage/rygg för att orka dansen bättre och för att knäna inte ska påfrestas.
Och det är ju en morot såklart för jag skulle dö av sorg tror jag om jag inte kunde dansa mer.
Jag sa till Carina igår när vi gick till bilen efter kursen att jag inte kan se framför mig att jag någongång skulle vilja sluta dansa.
Nä jag lär nog dansa ner i graven tror jag. Och jag kanske redan nu ska tala om att det är helt ok att dansa en sväng för mig på min begravning  ;-)

Nu pratar vi väldigt mycket om kryssningen som går av stapeln om fyra veckor. Så roligt att vi alla kan flera danser och är fler som åker. Vi är åtta stycken bara ur vår dansgrupp.

Jag har mycket att tänka på innan vi åker och det är att planera in mycket vila. Att ta mina promenader så jag får frisk luft och motion som stärker mig både kroppsligt och själsligt. För att vara ute i naturen och se våren komma gör mig så gott.
Jag behöver träna fysiskt så att jag känner mig stark i kroppen. Jag behöver sova bra för att inte vara trött och jag behöver undvika att träffa förkylda människor.

Jag är just nu inne i en bra period då min kropp är ganska så snäll mot mig. Jag återhämtar mig snabbt, ja vad som är snabbt för mig alltså. Och jag har energi och orkar mycket. Känner mig positiv och glad.

Allt detta är gynnsamt för mig när jag ska ut på större "äventyr" som att jag och Carina åker till Motala om fjorton dagar och går ut och äter med ett gäng tjejer och även tar en svängom på krogen. Sen blir det som sagt kryssningen.
Våren är min bästa tid på året. Har blivit så eftersom alla infektioner som hör höst och vinter till, de avtar. Tempraturen är idealisk för mig. Sommaren som jag älskar medför ju alldeles för mycket värme som jag blir sjuk av utan att kunna styra det.

Och jag känner sån skillnad på hur jag mår under höst/vinter mot hur jag mår nu. Infektionerna är verkligen min värsta fiende eftersom jag inte kan styra själv när jag blir förkyld. Att undvika värme är lättare. Även om det är är tristare att inte kunna uttnyttja den korta tid vi har med sommar och värme.

Jag har redan nu börjar tänka på hösten och hur jag ska organisera den kommande hösten så att jag träffar så lite människor som möjligt. Det är hemskt att tex känna panik när tex Kajsa kommer hem och säger att hon har ont i halsen eller att hon börjar bli förkyld.
Det är fruktansvärt att känna att man vill att hon inte ska vara hemma pga hur mycket det ställer till för mig. Hon är mitt barn och jag bryter ihop för vad det kommer innebära för mig.
Och det har ju inte med hennes person att göra. Men jag gör ju vad jag alltid har gjort. Tar hand om henne så gott jag kan utan att vara för nära. Jag är även så jättenoga med handhygienen här hemma.

Men jag har alltså tankar om den kommande hösten och hur jag är tvungen att kategiriskt avstå från och neka till allt umgänge med förkylda människor i min närhet. Så som familj och vänner.

Jag måste även avstå så mycket jag kan från att gå i affärer och åka kommunala medel, vara i folksamlingar. Ärenden får jag göra då det är så lite folk som möjligt ute.
Det enda jag inte tänker tumma på, är dansen. Då är vi visserligen många men man kommer inte dit och är förkyld, för man orkar inte dansa då. Det är sånt högt tempo och att vara sjuk så man smittar och samtidigt försöka dansa, det går bara inte.

Självklart kan jag även bli sjuk där men jag får hålla mig på min kant och i ett hörn av lokalen där vi har dörren öppen.

Allt detta kan ju tyckas vara överdrivet eller galet att jag redan nu tänker på hösten MEN det är oundvikligt.
Jag känner så markanta skillnader i min hälsa och jag vill bara inte uppleva en sån höst och vinter igen som jag gjort i några år. Jag vill inte eftersom jag är så sjuk då.

Jag är tvungen att välja ensamhet och avskildhet så mycket det bara går. Det är på bekostnad av främst familj och nära vänner men även på upplevelser som får mig att må bra inombords, men som jag får betala med kroppen.

Och jag hoppas och vet att somliga har förståelse för de val jag kommer tvingas göra.

Men nu är det vår snart. Vi får värme och ljus. Naturen vaknar och alla människor blir gladare och mer positiva. Mörkret har en tendens att göra folk lite griniga och negativa.

På fönterbrädan står en sålåda med fröer som ska förkultiveras. Det ska bli paprika, blomkål och tomatplantor.

Jag har en massa trevliga aktiviteter glest inplanerade i almanackan så att jag hinner återhämta mig. Semestern ser ut att vara klar och färdig. Vilket gläder mig enormt.
Sen kan vi absolut hitta på spontana saker att göra och Magnus kan vara flexibel med sin semester.

Vi har i alla fall hittat ett hus att hyra i Västergötland. Ja eller hus och hus är kanske att överdriva. Det är en stallstuga på en hästavelsgård i Götene.
Jag sökte på stugnet, satte ett maxpris och denna dök upp. Lät förträffligt bra och billigt och vi fick den, den vecka vi ville ha. V 29.

Utifrån stugan kan vi göra dagsutflykter till massor av sevärdheter och eftersom jag vill besöka Hjo så är det bara en fem-sex mil dit.
Ridskor kläder och hjälm ska även packas ned eftersom jag kan rida på gården.

Känner mig väldigt nöjd med det mesta just nu. Tack för att det inte är motigt hela tiden  ;-)

Jaha....jag kan även tillägga att inte ett ord av det som jag haft i huvudet den senaste tiden, har blivit nedskrivet här. Det är helt borta ur huvudet, men jag hoppas att det återkommer. Det brukar göra det.

Men det är helt ok för jag fick ner några ord ändå trots vaccum i skallen.

Nu väntar påklädning, frukost och sen en stavpromenad.

Tack och gojö folket!









Injektioner

Publicerad 2012-03-15 11:08:50 i Allmänt,

Efter en effektiv morgon med lite pappersgöra så har en tallrik fil och flingor nu slunkit ner. Och jag avskyr när flicgorna blir sådär uppblötta av filen, mjuka och degiga.
Och det händer ju så fort! Gick bara på toaletten och vips så var det "gröt" på tallriken.

Hade en ansträngande dag igår. Tog Kajsa till sjukhuset för ultraljud och injektionsbehandling av sin "bula". Hon opererades ju i dec och man tog bort massor men nu fick det som fanns under hennes tunga och bakom hakan, mer plats och har av tyngdlagen åkt nedåt. Så istället för en bula på sidan så har hon nu en under hakan istället.

Vilket hon givetvis är mycket ledsen över eftersom operationen kostade henne så mycket och hon ville att det skulle bli bra.
Vi träffade en läkare som vi inte haft tidigare men hon var helt fantastisk och vann Kajsas hjärta direkt. Och som grädde på moset så kom även hennes andra favoritdoktor in (han som operereade) och hjälpte till vid injektionsbehandlingen.

Kajsa hade förberett sig på att stickas en gång och vi hade haft emlaplåster på stället. Men man hittade ännu en till cysta som de ville injecera, närmare halsen, och där hade vi inte emlat.

Men hon är så duktig min flicka att trots att hon låg och fullkomligen vibrerade på britsen och nästan tryckte sönder min hand, så sa hon att de fick ta den andra med.

Via ultraljud så lokaliserar man var cystorna är, sen går man in med nål och försöker suga ut vätska från dem och sen fyller man på med ett "gift" som skapar en inflammation. Detta preparat ansökte Kajsas läkare dispens om hos socialstyrelsen för att få börja använda på henne. Man stod här i Sverige i startgroparna att börja behandla med detta medel som kommer från Japan. Så Kajsa är väl känd bland Japanerna, ja en liten liten del i alla fall  ;-)  Hon har varit "uppe" på deras konferenser.

Inflammationen i sig gör att hon svullnar upp 2-3 ggr mer än vanligt. Hon får feber och fruktansvärt ont. Minsta rörelse i ansiktet orsakar smärta och att prata, äta, svälja blir mycket svårt för henne.
När hon var liten fick man söva henne för obehagets skull. Barn fixar inte detta och vara vakna.

Nu fick de trots bra ultraljudsbild kämpa ett tag med att få nålen på plats för så mycket sammanväxtningar gjorde det svårt för nålen att komma in. Tre stick innan första dosen kunde komma på plats. Sen gick det lättare vid halsen.
Hela tiden stod jag vid hennes sida, klappade och höll hennes hand och jag är tacksam över att jag inte är sprutkänslig eller inte klarar att mitt barn har ont.

Självklart är det jobbigt att se henne ha ont men jag vet ju varför och att det är nödvändigt och att jag endast är till hjälp för henne om jag är lugn och trygg. Då först kan hon känna trygghet och bli lugn.
En hispig förälder kan lika gärna stanna hemma.

Nu var det tur att jag var där också för bägge läkarna behövde lite assistans :-) de måste hålla sina händer stilla för att inte skada henne med nålen så jag fick hälla koksalt där det behövdes, trycka på knappar på ultraljudsmaskinen.

Kajsa sa när allt var färdigt och vi var på väg därifrån att hon var stolt över sig själv, som klarat detta.

Och jag brister själv ut i gråt när jag täker på hur duktig och tapper hon är. Hon besitter ett mod utöver många vuxna. Ja för hon vågar möta det hon är absolut mest rädd för i sitt liv.....sjukhus, nålar och rädslan att svimma...hon möter det, hon stannar kvar i rädslan och hon kommer ur den med erfarenheten att vågar man möta rädsla så försvinner den.

Hon lär sin kropp att inte reagera instinktivt trots de trauman hon mött i livet. Hon tar kontroll och lär sin kropp och sitt psyke att inte vara rädd. Och hon känner sån stolthet när hon förstår att hon lyckats, när hon känner att hon vunnit över rädslan.

Och det är enda vägen att gå, igenom rädslan, oavsett vad det gäller. Om man nu inte trivs med att vara rädd vill säga.

Jag uppmuntrar henne, talar om hur duktig hon är och hur hon kan lära sin kropp att inte vara rädd.
Jag visar på hur orolig och nervös hon alltid har varit inför läkarbesök och vilken skillnad det är nu mot tidigare. Hon besitter ett mycket större lugn och har insikt. Hon är medveten och kan hantera rädslan.

Det är stort!

Klart jag kan tala mig varm över henne och höja henne till skyarna eftersom hon är mitt barn. Och jag har varit med hela vägen från början till nu, Sett när hon svimmat, dissocierat, klättrat på väggarna av hyperaktivitet för att hon är livrädd och adrenalinpåslaget är stort. Jag har varit där och tröstat och förklarat när jag sett hennes ångest. Ja hon är mitt barn och jag är mäkta stolt och imponerad över att hon litar på mig när jag visar och lär, säger att hon kan bli fri från rädslan. Jag är stolt över att hon inte ger upp, ger efter för rädslan utan istället kämpar.

Gårdagen tar givetvis även på mina krafter. Jag vet ju hur svårt det är för henne och jag uppbringar allt vad jag kan iform av stabilitet och trygghet. Hon behöver ju mig att luta sig emot.

Sen tillkommer allt det fysiska iform av att åka til sjukhuset, alla människor, att vara igång....bara det tar ju massor av kraft och energi.
Så gårdagkvällen var riktigt tröttsam och huvudvärken kom som väntat.

Jag har sovit gott i natt och orkade ta tag i lite måsten. Doktorn från igår ringde och frågade hur det var med Kajsa. Hon vill gärna veta att det fungerar som det ska och att hon inte har allvarliga problem med att svälja eller andas.

Det är soligt och fint här i Vällingby idag och jag ska ge mig ut och inhandla några frimärken och posta brev.

På återhörande!








Inte spring i bena

Publicerad 2012-03-09 11:05:41 i Allmänt,

Jag har de senaste veckorna lyssnat på lite musik som har väckt en del minnen. Minnen från sådär fem-sex år tillbaka.

http://www.youtube.com/watch?v=DAd68zVxcqU&feature=related

Minnen som både känns bra men även mindre bra. En annan person är involverad i dessa minnen och jag kan inte skriva om det. Snopet för er eftersom jag liksom säger A men inte B.....

Jag har egentligen en stark vilja att prata om det för det som hände, vill liksom inte lämna mig och jag är inte helt bekväm med det. Tiden får utvisa.....tiden har ju som bekant en läkande effekt.

Jag är så pass gammal och vet vad jag vill ha av livet, att jag vet att jag inte vill bära på något som gnager mig.
Och jag vet även att det är jag som måste välja. Antingen ta tag i minnena och reda ut vad som gnager eller släppa dem och aldrig närma mig dem igen.

Saken är den att jag vet att jag både vill och behöver prata om det men jag vet inte med vem. Vet inte vart jag ska vända mig.

Skitsamma just nu! Just nu ska jag släppa dem och vara här och nu idag, fredagen den 9 mars år 2012.

Vet Ni vad jag har gjort.....jo jag har beslutat att anmäla mig till Vårruset.

Jag har ju promenerat eller powerwalkat, ordentligt de senaste veckorna och jag älskar det. Har saknat så att gå. Ja för när jag arbetade så gick jag åtta km om dagen. Sen efter insjuknande och när jag repade mig efter operationen så började jag gå igen och tog en snabb promenad varje morgon kl åtta när barnen gått till skolan.

Visst värkte det och visst var det jobbigt för min lunga men jag kämpade på. Sen kom ju den andra skiten när jag blev sjuk i hjärnan och så gick det som det gick. Stupalöst utför.
Det enda som gick uppåt var min vikt.

Det kan inte gå på nåt annat sätt när man inte kan röra sig, inte ens orkar (eller kan) gå utan att vrida sig i smärtor eller falla ihop för att benen inte bär.

Men hjärnan har en enormt läkande förmåga och sakta men säkert så har jag blivit bättre. Jag klarar promenader och klarar att dansa även om det kostar massor i vila innan och återhämtning efteråt.

Och NU har jag alltså massor av energi. Mina gåstavar funkar att använda igen. Jag kunde inte ha dem efter lungoperationen, men nu framkallar de inte lika mycket smärta längre.

Så jag kämpar på. Jag går fort för att vara jag. Det är ju såklart inte att jämför med hur jag gick förr. Men jag mår bra och jag bättrar på fysiken.

DÄRFÖR kom jag på att jag ska utmana mig själv och anmäla mig till Vårruset. Inte springa för det är uteslutet, men gå.

Och fiffig som jag är så kom jag på att om man anmäler ett lag på sex delatagare så får man ju en picknick kasse att dela på. Alltså så uppmanade jag mina vänner på dansen att gå med mig och vips så var vi fler än ett lag.
Vi ska gå den 29 maj och ha våra Lasso Linedancetröjor på oss. Och det ska bli såååå roligt.

Jag längtar och är förväntansfull. Jag känner mig sporrad att träna mer och göra bra ifrån mig.

Loppet är bara fem kilometer och jag vet att jag klarar att gå den sträckan.
Första gången jag deltog var för tjugotvå år sen, då var jag gravid med Martin och SPRANG!!!!

Jag har en bror som ska springa maran i år. Den här os-maran. Galna människa säger jag bara. Nån måtta får det vara på galenskapen  ;-)

Jag håller mig till att gå och att "se" ett slut på sträckan. Maran springer de ju liksom nästan två varv.

Idag ska jag dock inte gå, vilodag efter dansen igår. Men i morgon däremot  :-))



Ja då har jag upplyst Er om detta. Vad mera?.....

Jo vi har hittat en stuga som vi vill hyra i sommar. Den ligger på en hästavelsgård i Västergötland och vi väntar nu på bekräftelse om att det är klart och färdigt.

Om vi får den så har vi massor av sevärdheter och ställen att åka till förutom att slappa och titta på hästarna i sina hagar. Jag har även möjlighet att rida så ridskor, byxor och hjälm ska tas med.
Vi kan åka en dagstur till Hjo, som jag tycker så mycket om. Längtar efter att sitta på bryggan och äta rökt sik och strosa bland de gamla trähusen.

Vi har inte så stora planer för sommaren. Det som skulle bli av att min syster med familj kom hem några veckor. Det blir ändrat till nästa sommar pga olika anledningar.
Magnus och jag planerar att fira midsommar hos våra vänner i Ljungby, saknade dem förra året fast vi ju vad med David på hans första midsommar.

Sen blir vi hemma nån vecka mitt i sommaren och hoppas sen på denna stuga. Och i mitten av aug bär det av till Småland igen. Ljungbydagarna som är en veckas fest med karneval och mat och artister....fast vi tar en sväng om Ullared först och ligger en natt i stuga där och besöker varuhuset.

Det blir alltså inte så lång sammanhängande semester för Magnus men han vill ha det så och istället spara semester till februari för han har bestämt att vi ska åka till Kanarieöarna då. Han vill så gärna åka utomlands med mig och då är det inte så fasligt hett så att t.o.m jag kanske kan överleva.

Jag ser framför mig en bra sommar. Med roliga saker att göra men ingen stress. Jag behöver inte och kan inte ha almanackan full med saker för då funkar inget.

Jag tittar på klockan nu och ser att det är lunchdags och jag som just ätit frukost. Tittar ner på min vita rock och funderar på om jag skulle rota fram lite kläder att ta på........jag behöver ju faktiskt gå ut om ett par timmar när Magnus slutar.

Ja så får det bli!

God fredag till Er folket och ta väl vara på varandra.

Kärlek till ER !!!















Saknar idag

Publicerad 2012-03-08 16:11:48 i Allmänt,

Luren lades nyss på. Och plötsligt bryter tårarna fram ur mina ögon. Tårar av saknad.

 

Jag saknar min lillasyster Jeanette. Det är femton år sen hon lämnade Sverige för att starta sitt liv med sin man och sitt väntade barn, i Amerika. Som är hennes mans hemland.

 

Till en början hade vi tät mailkontakt för det kostade då ganska mycket att ringa. Numera så rings vi ofta, ibland dagligen och t.o.m flera gånger om dagen. Ibland hörs vi inte på ett par veckor.

 

Att kunna prata så mycket som vi gör, gör att avståndet inte känns så långt. Via facebook visar vi varandra bilder ur våra liv och uppdateringar där ger information om vad som händer i vardagen även när vi inte hörs så ofta som varje dag.

 

Men jag saknar min syster så otroligt mycket. Jag saknar allt vi brukade göra tillsammans. Alla kalas och högtider som vi ordnade och firade ihop.

Jag saknar shoping och fika på stan. Hon är den väninnan som jag gjort mest tillsammans med. Hon är den som varit med från början och som är sprungen ur samma familj och som liksom vet allt. Hur det var.

 

Vi kan ringa och spy ur oss galla om vad som besvärar just för tillfället. Vi kan ringa och berätta om inredningsplaner, presentköp eller julpyssel. Dela recept med varandra...prata om loppisfynd.

 

Och jag är så glad över att vi kan göra allt detta över telefonen. Ha en nära relation trots avståndet. Men jag saknar att inte längre kunna ses över en kopp te eller mötas på stan.

Jag saknar att hon inte kan finnas där som moster för mina barn längre. Så som det var förr. Hon var deras andra mamma.

 

Och jag är så ledsen över att jag inte har kunnat återgälda det stora för hennes barn. Jag har missat deras uppväxt och att få den nära relationen som är så värdefull. 

 

Visst vi odlar relationen via telefonen, men det känns så futtigt ibland.

 

Jag kom på att jag skrev en text till henne en gång för länge sen......hon var arton och jag var tjugotvå.

 

 

Min älskade lillasyster

 

Egentligen är du ju inte så liten längre. Du ska ju snart fylla nitton år.

Det är så mycket som jag skulle vilja säga dig.

Men som inte blir sagt i vardagen. 

Du är min bästa vän.

Och jag måste säga att jag tycker synd om alla barn som är utan syskon.

Jag känner mig rik på ett sätt som inte går att förklara.

En gång sa du till mig att du var så glad över att vi blivit såna kompisar.

Du visste att jag aldrig skulle svika dig.

Aldrig gå bakom ryggen på dig och ljuga för dig.

Som så många andra gjort. Nej, istället skulle jag förlåta och alltid stå på din sida.

Om du visste vad glad jag blev av att höra det.

Och jag känner precis likadant.

Visst bråkade vi mycket när vi var små. Och slogs så tårarna sprutade.

Men lika ofta lekte vi med varann och sov i samma säng.

Att vara skilsmässobarn har inte alltid varit det lättaste.

Men vi har ju haft varann. Och nu när jag blir äldre sätter jag värde på allt det här.

Det som man egentligen aldrig har tänkt på.

Det som har varit en självklarhet.

Att jag har en underbar syster och vän som jag älskar och jag vet älskar mig.

Jag är rik på ett sätt som inte går att förklara.

 

Din storasyster

1986.10.17

 

 

 

Jag hade redan då för tjugosex år sen ett behov av att uttrycka mig. Jeanette har alltid varit med, hon har funnits för mig och utan att blinka kommit till undsättning när jag har behövt.

 

Jag har sett upp till henne, beundrat hennes världsvana och den självsäkerhet som hon utstrålade. Utan att då veta om att hon kände sig allt annat än självsäker.

 

Jag har tagit hand om henne sen vi var små. Och eftersom hon är fyra år yngre än jag så lekte jag skola med henne. Jag suddade ut allt jag skrivit i mina matteböcker och blev hon min elev. När jag var sjuk och inte kunde gå till skolan så väntade jag otåligt på att hon skulle komma hem. Då gräddade jag pannkakor till oss. Vi bråkade och kivades, men om kvällarna så låg vi i varandras sängar och sökte trygghet.

 

Jag kan känna sån enorm sorg över att vi inte längre bor nära varandra, ja inte ens i samma land. Jag vill inte ens tänka på hur stor saknaden kommer bli om jag förlorar henne. Hur tyst ska det inte bli i mitt liv då.

 

När jag är egoistisk och tänker på mig så vill jag att hon ska komma hem och bo och leva här som förr. Men jag vet att hon har sitt liv och sin familj på en annan plats. Hennes barns hemland är Amerika. 

 

Återigen så sköljer livets skörhet över mig. Jag vet att vi är här på lånad tid och att tiden är knapp. Vad som helst kan hända och jag försöker göra som vår mamma alltid sa till oss, särskilt när vi bråkade.

 

- Ni måste vara rädda om varandra för ni vet aldrig hur länge ni får ha varandra.

 

Men just nu vill jag bara att allt ska vara som förr....att jag står vid mitt fönster och ser dig komma upp för backen. Tekannan är varm och kanelbullarna framdukade. Och så sitter vi snart vid bordet och planerar ett kalas eller pysslar med något.

 

Saknar så...

Alla bär vi mask

Publicerad 2012-03-08 12:06:23 i Allmänt,

Hej

 

Det är ju bara för skönt att känna hur huvudvärk lättar. Efter att ha vaknat och mått bra förutom den vanliga känslan av trötthet så kom huvudvärk smygande. 

Tog skyndsamt ett par treo för att hindra den att sätta sig ordentligt. Och nu kan jag konstatera att den gav vika.

 

Tack för det!

 

Min dag är tom på måsten. Vilket är skönt då jag är trött. Både sömnig faktiskt och trött i kroppen. Behöver en vilodag eftersom jag ska dansa ikväll.

 

Att dansa är ju ingen vila i sig men jag har varit i farten både hela förra veckan och fram till nu. Helgen gav inte så mycket vila den heller. 

 

Nog om det nu. Jag var och klippte till mig lite igår. Jag går på en frisörskola och har nästan alltid olika tjejer som klipper. De utbildar sig och sittningen i stolen blir alltid närmare två timmar.

Och eftersom jag njuter av att bli "pillad" i håret så älskar jag mina klippningar.

 

Jag brukar småprata med tjejerna och igår var jag faktiskt med om ett sammanträffande. De banliga frågorna dök upp....bor du här i närheten? vad jobbar du med? osv......och på frågan om arbete så svarade jag ju som det var, att jag tyvärr tvingats bli sjukpensionär pga en neurologisk sjukdom.

 

Och det visade sig att flickan som klippte mig hade arbetat på samma neurologavdelning under den tid som jag låg inne på Karolinska sjukhuset hela februari -07. Hon jobbade som undersköterska så hon har varit en av systrarna som skötte mig då jag var som sjukast.

 

Ingen av oss kände såklart igen den andra för många patienter passerar och för min del så är mitt minne ganska suddigt när det gäller personalen.

 

Hon höll nu på att byta yrke eftersom hon fått barn och inte ville ha de oregelbundna arbetstiderna längre.

Klokt tycker jag. Precis som jag tänker att man bör fundera över när man bestämmer sig för att bilda familj. 

Nu menar jag inte att alla inom vården ska byta yrke när de får barn. Men det är ovanligt att man faktiskt idag väljer att göra det för att ge barnen sin tid när man valt dem.

 

Jag har skrivit om det massor av gånger tidigare. Livspusslet som alla klagar över och som är så svårt att lägga......man väljer själv hur många bitar det ska vara. 

 

Med ålderns rätt kan jag säga att var sak har sin tid i livet. Och det är min åsikt. Man behöver inte hålla med mig bara man tycker som jag  ;-)  ha ha!  (jag skojar om detta med att hålla med, bäst att förtydliga det ifall någon inte förstår)

 

 

 

Häromdagen kunde man läsa att kvinnor som hade facebook konto mådde dåligt. Ja inte alla såklart men många, eftersom de jämförde sig med sina vänner och deras förehavanden.

Man kände sig mindre lyckat och mådde dåligt när man läste allas positiva och fantastiska inlägg om livet, aktiviteter, resor etc......

 

Jag kan inte låta bli att frågande lyfta på ett ögonbryn? För det första varför görs såna här undersökningar och sen för det andra....Varför jämför sig människor med andra?

 

Jo jag vet att det är en vanlig företeelse, att jämföra sig med grannen och sen må dåligt.  

 

Men på senaste tiden är det så mycket fokus på just facebook och hur det påverkar oss. Man skiljer sig pga facebook, för att ens partner hittar nån annan eller börjar flirta eller så hittar man sin gamla kärlek.

Man får inbrott i hemmet pga facebook för att man skriver att man inte är hemma. Man blir depriperad för att ens vänner är mer lyckade och äter "finare" mat än man själv..........ja hur mycket som helst kan man skylla på fejjan.

 

Man har ju t.o.m gjort undersökningar som visar att de mest lyckade på fb är fejk! Ja att de luras för att de egentligen känner sig mest misslyckade. 

 

Men inget är ju människans eget ansvar...eller!?......nä vi kan ju inte behöva ansvara för något alls. Det är ju jobbigt att inse att man själv ansvarar för sitt liv och hur man mår.

 

Vi vet så himla lite om människorna omkring oss. Vi ser ytan och ytan är vi alla så otroligt bra på att putsa. Alla kan vi visa upp en fasad som inte röjer vårt inre.

 

Jag brukar ägna mig åt något som jag tror fler skulle göra. Kanske främst de som alltid jämför sig med andra och tycker att man själv har det så dåligt.

 

Genom mina samtalsgrupper på spes har jag ju träffat så många olika typer av människor som berättar sina smärtsamma historier. Och jag har ofta reflekterat över att just ingenting av det syns utanpå. Så snart de går ut ur vår dörr så kan ingen ana vad de visat oss andra. 

 

Vi skulle alla kunna sitta i en och samma tunnelbanevagn och inte ha en aning om att kvinnan mitt emot eller mannen på andra sidan gången är en medsyster och medbroder.

 

Och det är just detta som jag brukar ägna mig åt om jag åker tåg eller sitter på ett café, tittar på alla som handlar eller bara tittar ut över torget i centrum.

 

Att det syns inte med ett spår vad de bär inom sig......Någon har en cancersjuk anhörig, någon har själv cancer. En annan har ett barn som knarkar. Vem som helst av dem kan vara alkoholist. Ett barn blir slaget hemma. Någon blir bedragen av sin fru/man............Människor bär på så mycket smärta och vi visar det inte. Därför är det ju så lätt att tro att alla andra har det så mycket bättre och är bekymmersfria.

 

Alla dessa olyckliga och ledsna människor finns bland oss. Sitter bredvid oss på tåget eller tar betalt i kassan när vi handlar. Eller sitter bakom en dataskärm och skriver ett fantastisk inlägg på sin facebookvägg.

 

Det är ju med andra ord rätt meningslöst att jämföra sig med någon. Och sen dra slutsatsen att denne är så mycket mer lycklig än man själv.

 

Ingen av oss vet vad en enda annan människa tänker när denne släcker lampan om kvällen. Det är då vi alla är ensammast i världen. Det är då tystnaden släpper fram alla känslor.

 

I mörkret behöver vi inte längre bära mask och skydda oss. 

 

 

 

 

Uppdatering

Publicerad 2012-03-05 10:35:08 i Allmänt,

:-) Hej!
Jag har haft sportlov en vecka. En vecka som varit en av de bättre på länge. Inte så att jag nästan alltid har dåliga veckor.....MEN min flicka har haft sportlov och varit hemma om dagarna.
Så när de andra har gått till jobbet så har Kajsa och jag varit tillsammans och haft mamma-dotter tid som vi inte haft på väldigt väldigt länge. Ensamma. Vi har promenerat varje dag och turats om att gå med mina stavar.
Vi har gjort lite ärenden som läkarbesök och köpt skor och lunchat på "stan".
Helt underbart har det varit. Jag har kramat och pussat på min flicka som aldrig förr. Ja hon låter mig göra det och pussar tillbaka.
På kvällen har hon kommit in till mig och suttit på sängkanten....för numera är det jag som lägger mig före henne om kvällarna.
Förtroliga samtal och planer inför morgondagen.
Ett fantastiskt sportlov som jag ägnat åt henne. Det sista sportlov hon har. Jag vet inte hur länge till jag får ha henne hemmaboende. Jag vet att tiden är knapp för snart kommer hon packa sina tillhörigheter och göra som man ska. Lämna boet och bygga sig ett eget bo.
Jag har verkligen njutit under veckan som var. Och som vi har skrattat och haft roligt. Det har varit lite som förr, när hon var mindre och när jag var frisk.
Och jag har mått bra i kroppen den här tiden. Givietvis trött för vi har varit aktiva men inte för trött.
Kajsa är mig så kär, självklart eftersom hon är mitt barn. Men jag tycker faktiskt om hennes personlighet och hennes humor. Jag tycker om den hon har blivit och även om jag kan se en del av mig själv i henne så är hon så mycket annat, som jag inte har kunnat påverka.
Nu är hon i skolan igen. Och idag är en stor dag för henne. Idag ska hennes tandställning bort.
Två år är lång tid och jag vet hur deppig hon kände sig när den sattes dit och hon blickade fram två år i tiden.
Men nu är det alltså klart och färdigt och hon ska få se och känna sina tänder ordentligt. Käken är opererad och att se sin mun och tandraden för första gången kommer att bli stort för henne.
Innan hon gick i morse så tog jag ett foto av henne. Det sista med tandställningen. Ska ta ett när hon kommer hem också.
Och nyss så fick jag ett sms där hon hade skrivit att hon fått praktikplats. Så på torsdag börjar hon praktisera på Citroen här i Spånga.
Känns så bra och jag vet att många gånger har ungdomarna en bra chans att få stanna på sina praktikplatser.
Eleverna i hennes skola har nära nog 100% chans till jobb när de går ut. Så jag håller mina tummar allt jag kan.
Hennes bror Martin har haft tur som en tok när det gäller jobb. Folk har erbjudit honom jobb då han behövt. Det är ju ett orosmoment om något, man har som förälder. Att ens barn inte ska få jobb och en chans att starta sina egna liv.
Igår kom Martin hem och åt middag tillsammans med sin flickvän. Han har inte bott hemma på snart tre år och jag saknar honom enormt mycket. Bara närvaron av att han är här, hans röst och skratt.
Det är ju så som det ska vara det med. Vi har dem bara till låns en kort stund i våra liv och därför är den tiden så viktig. Jag tycker det. Viktig att ta vara på, satsa på och vara närvarande i. För varför skulle man ens välja att föda ett barn om man inte är beredd att finnas där och lägga tiden på att göra ett så bra arbete som möjligt.
Det finns ju tid till annat både före och efter man gjort sina år som närvarande förälder med hemmaboende barn.
Veckan som jag har framför mig är relativt tom. Vilket känns bra. Jag behöver lite tomhem och tid till återhämtning efter min aktiva sportlovsvecka.
Jag har ett frisörbesök på onsdag som jag ser fram emot. Alldeles för länge sen. Jag ska ta mina dagliga promenader med stavarna. Och vad roligt det är sen och jag känner hur himla gott det gör för mina axlar. Stavarna är super!
Två spesuppdrag har jag med. Ett styrelsemöte i morgon kväll och första tillfället i Samtalsmetodik, på söndag, som vi grupp"ledare" ska gå. Det ska bli jätteintressant eftersom man ju alltid kan lära sig nya saker.
Ja det var väl lite grann då...en uppdatering från senaste veckan. Har en massa "saker" i huvudet som vill komma ut. Och det tar jag kanske nästa gång.
Ha en bra dag och varför inte prova på att tänka nya tankar idag  ;-)

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela