i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Lingonsylt

Publicerad 2012-01-31 13:47:17 i Allmänt,

Jag blir galen!!!!  Ja riktigt irriterad och både arg och ledsen.

Jag har förstört ännu en matta. En förstörd matta är en skitsak i många avseenden beroende på vad man jämför med.
Men just nu så jämför jag inte den med krig och svält eller barnmisshandel. Den var vår senaste (två veckor sen) inköpta matta till köket. Absolut inte dyr och inte särskilt flott. Men den fyllde sin fuktion och gjorde det lite finare i köket.

Den förra mattan jag förstörde var rumsmattan när den var alldeles ny den med. Tror inte den hade legat en vecka innan jag fläckade den med en stot kopp te.

Jag vet att det inte är lönt att gräma sig eller slösa energi och vara arg för detta men banne mig om jag inte har "rätt" att bli ledsen.

Och jag blir ledsen därför att det är pga min sjukdom som jag förstör. Det är för att mina händer och armar ibland är utanför det jag kontrollerar.

Man kan slinta och man kan tappa saker men man märker när detta händer pga spasmer eller för att jag är försvagad eller för att jag plötsligt blir så trött att jag inte orkar hålla en burk med lingonsylt.

Jag skulle äta fil med sylt och flingor och tar burken med sylt ur kylen. Och utan att egentligen förstå vad som hände så ramlar den bara ur min hand och landar på mattan. Sylten sprids i tjocka klumpar över mina kläder, skåpluckorna och över mattan.

Som ett fån står jag och stirrar på förödelsen innan jag fattar att jag måste torka upp. Fläckarna går kanske att tvätta bort om jag handtvättar mattan. För den går inte att tvätta i maskinen och att lämna en matta till kemtvätt å betala mer än vad inköpet kostade, vet jag inte om jag gör.

När jag går in i köket så dras min blick direkt till fläckarna som tycks gapskratta åt mig.

Som sagt en sketen fläckad matta är inte mycket i jämförelse med många andra ting. Men den här sketna mattan är ett tydligt och smärtsamt bevis för att min kropp inte är "min"

Jag avskyr när sånt här händer. Jag har otaliga kläder som är nedfläckade med te eller mat. Te är just bland det svåraste att tvätta bort.
Kan ju tyckas plättlätt att förhindra spill genom att bara ha halvfulla muggar och bära allt med två händer.

Men ser ni så enkelt är det inte. Att ändra något man gjort hela sitt liv, ändra reflexer och det man i ryggmärgen vet att man kan. Det ÄR så svårt.
Man vet att man kan ta en burk sylt ur kylen och ställa den på bänken. Att plötsligt börja tala om för sig själv att man inte kan göra det, innebär en ständig dialog med sig själv om vad man inte längre kan. Och DET är nedbrytande.

Och hur många av er tänker tanken när kylen öppnas.
- Nu ska jag ta syltburken med bägge händer, vända mig om och ställa den på bänken och sen vända om och stänga kylskåpsdörren igen.

Jag tror ingen av er gör så och inte jag heller längre. Det har funnits tider då jag tvingats göra så för att ens kunna laga mat och det är minsann inte roligt. Det är bara utmattande och deprimerande.

Det jäkliga i hela alltet är att jag i förväg inte vet när jag blir så här. Jo jag vet att jag blir sämre i motoriken när jag är förkyld, vilket jag varit i ett stort antal veckor nu.
Men jag vet aldrig exakt när det sker. Jag bara märker det genom att jag fumlar, tappar eller skadar mig. Eller när benen viker sig och jag ramlar.

Oftast så konstaterar jag bara uppgivet att det hände igen. Och försöker att inte tänka och känna så mycket över det. Då är det lättare att hantera.

Kort och gott så är det ibland ett jäkla skit med att ha en sjuk kropp som är nyckfull och sabbar saker för mig.
För det mesta så är jag glad över min kropp som fortfarande kan göra så mycket för mig. Men det hindrar inte att jag blir arg och ledsen.

Sådär...då har jag avreagerat mig lite!

Mina dagar går fortfarande till att bara vila på och göra så lite som möjligt. Och med det menar jag att inte boka något, och inte göra så många spontana saker. Jag behöver massor av stillhet och stressfritt nu. Hjärnan protesterar direkt genom att strejka om jag ens tänker på några måsten som kan ligga ett par veckor fram i tiden.

Och ändå så behöver jag ha en överblick över våren så att jag vet att det är tillräckligt med vila för mig.

Nu ska jag borsta ur toastolen. Det planerade jag att göra för lite sen när jag hällde i det sista kemet däri.

Sen vila igen för att skriva och borsta porslin är tröttsamt.













Att klä av sig och duscha

Publicerad 2012-01-25 12:31:57 i Allmänt,

Många nätter med dålig sömn och många magsjukekräkningar senare så är jag här igen.

För att använda ett kraftuttryck ATTANS så dålig jag har varit. Nu börjar magen bete sig normalt och vilja ha mat igen. Men det tog lång tid.

En dag sådär mitt iveckan då och vad gör man. Sitter ännu i morgonrock och har just ätit avokadomackor.
Den envisa snuvan med nästäppa ger inte med sig men jag står på fötterna i alla fall och igår orkade jag städa en hel del faktiskt.
Om man räknar med att röja av sängbord, dammsuga och damma ytor i sovrummet till en hel del, så gjorde jag ett hästjobb  :-)
Trött och ledbruten låg jag och flämtade i soffan när Magnus kom hem. Och sen blev det inte mer den dagen.

Idag ägnas bara åt vila och återhämtning. Imorgon börjar nämligen dansen igen och jag vill orka åka dit.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med hur min almanacka ser ut. Inte många måstemåsten, ja sånt som jag måste göra - läkarbesök, åtaganden för att jag är mamma osv. Några roliga saker inplanerade, glest utspritt på många månader. Det ger utrymme för en och annan spontangrej, som tex att vi ska åka på kryssning på fredag.
Våra kompisar Svenne och Liza hade vi den äran att äta brunch med i söndags. Då pratade vi lite löst om att det vore kul att åka igen och jag drog mig till minnes att jag läst att Galaxy hade bra sistaminuten priser.

Kollade när jag kom hem och hittade två A hytter med fönster och dubbelsäng å tv för 118 kr vardera. De kan man ju inte säga nej till  :-)

Alltså så ser min vår helt förträffligt bra ut. Och jag tänker hålla det så med. Så mycket tomt som möjligt. Även roligheter äter ju upp mig och jag kan inte möta sommaren och dess värme med att vara uppäten och slut. Då dör jag å de har jag inga planer på att göra nu.

Att hjärnan min ännu inte samarbetar som den ska, efter tokstressen i dec, det får jag ta. Går sakta men säkert framåt och är en stor del i varför jag MÅSTE ha almanackan glest ifylld.

En konkret sak som jag märker det på är att jag har svårt att se utländsk tv med svensk text just nu. Missar så mycket för att jag måste läsa texten och förstå den. Kan inte för närvarande bara lyssna på det engelska pratet och förstå. Utan måste läsa och det funkar bra när jag ser dvd som igår. Då kan jag stanna och spola tillbaka och titta om, så jag hänger med. Även i affären så måste jag stanna och tänka samma sak hundra gånger och upprepa om och om för mig själv vad det är jag ska ha och titta ner i korgen och räkna upp vad jag har tagit. Att bara se på varorna och registrera dem går inte. Måste upprepa flera gånger för att jag ska förstå vad det är jag har lagt ner. För så snart jag lyfter blicken från korgen så vet jag inte vad det är jag har tagit och vad för nästa vara jag ska hämta.

Och jag vet att jag inte kan panika för detta. Jag vet att det är stresspåverkan och oro och panik gör det värre så jag har bara att invänta återhämtningen och att hjärnan kopplar av och blir sitt vanliga jag igen.

Häromkvällen satt vi i soffan. Vad vi såg vet jag inte men det visades en bild från ett omklädningsrum. Jag sa till Magnus att vart man än kommer så ser omklädningsrummen likadana ut, samma krokar och samma bänkar. Och har så varit i alla tider.

Så kom vi att prata om gymnastiken i skolorna. Jämförde lite hur det var när vi var små.

Och då slog det mig nåt jag aldrig tidigare tänkt på.

Mig veterligen så finns det inga enskilda duschar i skolgymnastiken. Det var längesen jag gick i skolan och tvingades klä av mig naken inför alla och duscha inför alla men som jag förstår så sker detta fortfarande.

Jag tänkte på det ungdomar faktiskt tvingas till. Ja, tvingas är ett starkt ord men går man i skolan så har du inget val. Du måste klä av dig naken i grupp. Deltar du inte i detta så syns det på betygen och är avgörande för din framtid.

För mig är nakenhet naturligt. Kanske pga den finne jag är och uppväxt med bastubad och det med både män och kvinnor.

Men för många är nakenhet inte naturligt eller bekvämt och definitivt inte bland andra. Trycket på unga är hårt idag. Kroppsidealen är knivskarpa. Kraven på prestation från skolan är tungt.

Osäkerhet, skam, rädsla, utsatthet hos en ung person blir bara värre när man tvingas klä av sig och beskådas.
För visst tittas och bedöms det i omklädningsrum. Och kanske särskilt i puberteten då man kollar in alla andra och jämför sin kropp med dem. 

När jag gick i skolan var det fritt fram för både kvinnliga och manliga idrottslärare att kliva in i omklädningsrum och dusch. Och det utan förvarning! Jag vet att idag får män inte gå in till tjejerna och tvärtom och det är ett steg framåt tycker jag.

Som vuxen kan du välja var du vill klä av dig och om du inte vill så väljer du tex att inte gå till kommunala badhus. Men en skolungdom har inte det valet. Dusch efter lektion ingår och är obligatoriskt. Och om du skolkar eller väljer att inte duscha så har du utmärkt dig ännu mer.

Vi talar väldigt mycket om kränkningar i det här landet och kan känna oss kränka för allt möjligt. Men ett är säkert. Att tvinga någon till nakenhet inför andra är en kränkning enligt många konventioner.
Ändå gör vi det i skolorna varje dag.

Min dotter är en flicka som har varit oblyg i hela sitt liv. Hon har som liten badat naken på stränderna och delat rum med sin bror. Nakenhet är naturligt hos oss men när det gäller att klä av sig inför andra. Vara i badkläder i en simhall. Då backar hon. 
Hon går i gymnasiet och där ingår simundervisning med bad i isvak och livräddning. Hon har inte deltagit i det för hon klarar inte av att någon ska ta på hennes nästan nakna kropp i vattnet. Ändå så går hon i en fantastisk klass och hon tycker bra om alla sina kamrater som bara är killar. Hon är ensam tjej i klassen.
Hennes idrottslärare förstår och hon har fått göra andra uppgifter för att kompensera betygsförlusten.

För de flesta av oss är det naturligt att klä av oss och duscha i grupp med människor av samma kön, för att vi är uppväxta med det. Men inte för alla...långtifrån. Hur mår dom? 

Vi talar så mycket om respekt för individen. Men i en skolas omklädningsrum finns inte mycket respekt...så ser jag det.



Tack för Nu!



 



Måndagsbantning

Publicerad 2012-01-17 11:41:45 i Allmänt,

Jag ska skriva om vikt, bantning om att väga för mycket.

Ett ganska så trist ämne egentligen eftersom det är förknippat med så mycket ångest för så många människor.

Men kanske tack vare det ändå så viktigt.

Jag har under mitt 47 åriga liv startat otaliga måndagsbantningar, följt den ena urlöjliga dieten efter den andra. Jag har läst viktminskningstips i tidningar. Trott benhårt på flygvärdinnedieter som ska trolla bort 3 kilo på tre dagar genom att man bara äter salladsblad och dricker vatten. Och ja det är klart man får ett resultat då.

Jag har lika många gånger misslyckats när fredagen kommer. Velat unna mig nåt gott när helgen kommer. Och då när misslyckandet ändå är ett faktum så kunde jag lika gärna äta hela plåten med muffins istället för att bara äta en.

Jag har ALDRIG, verkligen aldrig klarat mig över en helg. Förrän nu, helgen som var. Det var både svårt och lätt. Jag brottades med mig själv och mina tankar. Mitt sug efter att ta en bit av chokladen eller saltlakritsen som ligger i skåpet. Ja jag har massor av gott hemma. Jag har massa gott vin, var sugen på en drink och mina popcorn som ligger i skåpet.

Det som egentligen är mest dumt är att jag egentligen aldrig har behövt kämpa med vikten, jag har ätit det jag velat, fast av fel orsaker. Det är bristen på motion, min lathet som varit orsaken till att jag gått upp och att jag som sagt ätit av fel orsaker.

Fram till -05 så drog jag på mig mina kilon över sommaren, över julen och kände att när byxorna spände att jag borde hålla in lite på intaget av sötsaker.
Då började jag banta men misslyckades alltså på fredagen och fick börja om när måndagen kom. Ja jag trodde att det är så det måste gå till.

Det tog lång tid att bli av med de där extrakilona och hela tiden kände jag att jag misslyckades, att jag inte hade karaktär, att jag var dålig.

Första gången jag gick upp i vikt var sommaren mellan sjuan och åttan. Antagligen hormoner. De kilona stannade kvar. Inte så att jag var tjock, snarare lite lönnfet, kurvig, mullig eller vad man nu ska kalla det.
Som barn var jag så mager att mammam fick specialbeställa kläder som syddes upp åt syrran och mig.

När -05 kom blev jag sjuk. Och då började mina verkliga problem med viktuppgång. Av medicinska skäl men även av att jag åt av fel orsak, åt på slentrian utan att tänka.

Jag har sammanlagt på dessa sju år ökat 15 kilo. Att gå från att promenera 8 km om dagen samt att ha ett rörligt arbete till att knappt klara av att gå mellan rummen hemma - det sätter sina spår. Särsklit som matintaget är detsamma.

Det kan inte bli annat än tjockt runt magen. Under den period som jag mådde sämst så åt jag av sorg, jag tyckte ju att eftersom mitt liv ändå var så pissigt med min sjuka kropp så kunde jag ju få må bra när jag åt.

Nu kan det ju låta som om att jag vräkt i mig, ätit kopiöst och hejdlöst. Så är det inte. Jag har ätit rätt normalt, mer sött än jag borde, men vanlig mat och i normala mängder.
Jag har inte kunnat motionera som jag borde för att gå ner. Fortfarande så är det kroppen som sätter stopp. Att kämpa för att stupa och sen få betala för det i dagar efteråt har inte varit mödan värd.

Dansen har gjort fantastiska saker med min kropp och när jag dansade två pass i veckan så vägde jag lite mindre.

Vart jag vill komma är i alla fall att anledningen till att jag nu plötsligt klarade mig över helgen, är att jag använder huvudet.
Visst jag har ju tänkt förr också men inte använt mina tankar på rätt sätt.

När man växer upp och får en "dålig" matkultur med sig. Osunda vanor och man genom det sociala arvet lär sig att äta av fel orsaker. När man lär sig att sött är tröst. Precis som andra missbruk. Man självmedicinerer för att må bra, döva ångest och dålig självkänsla genom alkohol, narkotika, sex, shopping, mat....ja allt som går till överdrift. Ja då sitter det så benhårt inom en och mönster och vanor är svåra att bryta.

Sorgligt nog är det så att man ofta ser hela familjer med övervikt. Man för över matvanor på sina barn. Visst finns det undantag där barn inte alls tar efter eller ärver den dåliga vanan.

I min familj är vi flera syskon och alla har vi olika kroppar, två av oss "kämpar" ständigt med vikten och är missnöjda. Men alla äter vi helt galet fel och tröstar oss med sött.

Jag har flera gånger under den tid sen jag blev sjuk och min vikt ökade på detta sätt. Känt att jag skiter fullständigt i att kämpa med detta. Min vardag består till så stor del ändå att få saker att fungera och jag orkar inte att hela tiden "jagas" av att jag väger för mycket. Jag har tänkt att jag får väl köpa större kläder då.

MEN...det tankesättet funkar inte för jag kommer hela tiden tillbaka till faktumeet att jag behöver minska vikten.
Av hälsoskäl. För att kunna fortsätta dansa behöver jag väga mindre så att knäna belastas mindre. Linedance liksom övrig dans belastar knän och höfter enormt mycket.
Starka benmuskler är ett måste och det går betydligt lättare att dansa om man är lättare och inte får ont i knäna.

Likaså är det ju det här med hjärt och kärlsjukdomar och diabetes. Vi har bägge sjukdomarna i familjen och jag vill banne mig inte dö i hjärtinfarkt. Min morfar hade nio och överlevde, vilket läkarna inte förstod, men jag kan ju inte räkna med att ha samma tur.
Pappa med har haft en infarkt och där var det direkt vikten som skulle ner.

Sen är det även det faktum att jag känner mig ju mycket snyggare och fräschare när jag väger mindre. När kläder inte spänner och när jag ser mig i spegeln och kan skönja den kropp som en gång var min friska kropp.

Jag har i många år nu jobbat med min personliga utvecklig. Strävat efter att må psykiskt bättre. Inte låta alla mina gamla rädslor och sorgsenheter leva kvar i mitt liv och ta framtiden ifrån mig. Jag har kommit till en plats där jag känner mig både självsäker i det jag behärskar och jagg har en självkänsla som alltsom oftast är stabil och diparna kommer inte särskilt ofta.

Och hit har jag kommit enbart pga att jag börjat använda skallen. Jag har kommit till insikten att jag själv styr mitt liv och hur jag mår och det gör jag med mina tankar.
Insikt föder kunskap och med kunskap kan man förändra.

Jag har kommit dithän att jag bara måste tillämpa denna metod även när det gäller min vikt.
Jag kan inte äta planlöst, deppa ihop för det och sen intala mig själv att på måndag då gäller det. Då kommer jag lyckas.

Jag kan inte soppa nåt i munnen utan att tänka på om jag verkligen behöver det. Det finns bara en väg att bli tjock på och det är genom munnen.
Ja jag är medveten om medicinska problem men dem talar jag inte om här.

Jag behöver säga till mig själv att jag inte behöver äta pga hunger när jag en timme efter maten känner ett sug.

Jag behöver hela tiden föra en dialog med mig själv. Och hålla en bild för min inre syn. En bild av mig själv så som jag vill se ut. Den bilden hämtar jag när det känns jobbigt och jag vill strunta i att jag försöker gå ner i vikt.

Jag måste se till att vara snäll mot mig själv och tänka goda tankar. Jafg måste se mig i spegeln och le, vara nöjd med det jag ser. Jag måste tänka mig smalare för då kommer jag väga mindre.

Dansen måste vara min motivation att träna. Jag har ju redan lurat min kropp med den värsta blåsningen i och med att jag börjat dansa. Jag tränar ju då och det fattar den inte ;-) för det är ju så roligt att dansa.
Och träning ska vara kul, oavsett vad man gör. Det man inte gillar, det gör man inte heller och resultatet blir inte bra.

Jag är helt förundrad över att det idag är tisdag, jag föll inte över helgen utan jag håller fortfarande ett lägre kaloriintag och jag tränar här hemma.

Sen i måndags förra veckan...ja jag började en måndag den här gången med....har jag inte ätit raffinerat socker för att minska sötsug och jag har inte ätit kolhydrater i särskilt stor mängd.
Jag väljer kött och grönskaer utan att för den skull slaviskt äta enligt lchf metoden.

Jag tror inte på någon metot utan att istället äta allt med måtta och röra på sig. Det är den enda vägen är jag övertygad om.

Nu väljer jag att medvetet välja bort det jag vet gör mig tjock, för att jag ska känna en tidig effekt och uppmuntras att fortsätta.
Kajsa ville jag skulle väga mig för hon skulle räkna ut något på en app på hennes telefon.

Nä sa jag, vill inte för då blir jag bara missmodig. Jag har lärt mig att vägning inte funkar för mig. Hon föreslog då att jag skulle låta bli att titta och jag gick med på det. Jag sa att vågen nog visade ett visst antal kilo och jag ville inte se det.
När hon sen sa att den inte alls visade det så blev jag glad. Men tittade ändå inte.

Jag ska be henne kolla igen om ett par veckor och se om jag gått ner något. Vill fortfarande inte veta. Det räcker med de gånger jag måste väga mig hos läkaren. Jag ser på mina kläder hur stor jag är och jag har kläder i massor av storlekar.

Jag kommer självklart att fortsätta fika, äta godis om jag är sugen, dricka vin för det hör till livets goda att njuta av mat och dryck tycker jag.

Men inte nu precis, nu vill jag bli belönad med att jag känner mig smalare.

Att hålla en stenhård diet, gå ner massor och sen börja med samma dåliga matvanor som innan, det kan ju bara gå åt ett håll. Så det är bara att lära sig ha balans och lägga sig till med nya vanor. Vill man äta så måsta man träna.
Alltså måste jag finna en väg som jag kan gå trots min sjuka kropp. Träning kommer göra den starkare så att den orkar mer och det är positivt. men jag vet också att det kommer både många och långa perioder då jag inte kan göra annat än att gå mellan rummen och då finns ingen träning alls som funkar.
Då måste jag spara den lilla lilla energi jag har till att bara fungera och kunna klä mig och sköta min hygien.

Man kommer inte undan det. Inte inom något område i livet. Vi måste använda våra huvuden för att nå dit vi vill, för att må som vi vill och för att ha de kroppar som vi vill. Hjärnan och våra tankar är vägen till framgång i livet, vilken framgång Du än söker. 

Och Du är den enda tänkaren i Ditt huvud.

Jag har nyligen klarat något som jag aldrig tidigare har gjort. Det gör mig stum av förundran och jag tror knappt att det är sant.
Det betyder att jag också kan klara den kommande helgen.






















Paybacktime

Publicerad 2012-01-15 12:31:09 i Allmänt,

Efter många veckor av noll energi, bara trötthet och både mental och fysisk utmattning så hade jag ju i fredags en skitbra dag och den åtförljdes av ytterligare en kanondag igår.

Och jag gjorde just så som jag inte bör eller får göra, om jag ska hålla lite längre.

Jag gick ut för fullt och sen ökade jag. Städade energiskt, gjorde några ärenden i centrum igår, promenerade med stavarna. Visserligen med vilopauser emellan men det var inte nog.

Idag är jag helt ledbruten av värk. Vaknade med huvudvärk efter en orolig natt. Nerverna skriker högt. Jag orkar knappt röra min kropp, än mindre gå. Orkar knappt vara vaken. Sov efter frukost.

Ja jag gick på det igen, trodde jag kunde ta igen förlorad tid, Trodde jag kunde få allt jag missat under veckor, uträttat på två dagar - utan att det kostade.

Halva dagen har gått och jag vill bara att den ska vara över.

Orkar inte skriva mer, vänsterarmen vägrar lyda mig.

Mer vila nu...

Kort och gott

Publicerad 2012-01-14 11:41:43 i Allmänt,

Vaknade, fick te på sängen av min älskling, mys och sen blev det dags för melodikrysset.
Fick frukost av min älskling.
Klippte (rakade) hans hår och nu ska jag ta ner julgardinerna i vardagsrummet.

En bra morgon...utomordentligt bra faktiskt.

Återkommer!

Mest tomt prat

Publicerad 2012-01-12 23:21:57 i Allmänt,

Nä dra på trissor, två inlägg samma dag. DET var evigheter sen. Som bekant har ju mitt skrivande haft ojämn frekvens. Oftast, ja egentligen alltid så har det ju varit hälsan som sagt stopp.

Men nu så mår jag rätt ok faktiskt. Ja jag bär ju fortfarande på enorm spänning inom mig. Har fortfarande huvudvärk varje dag. Men det kommer ge med sig bara jag har tålamod och inte stressar eller panikar.

Förkylningen är så gott som borta och bara det är ju hur underbart som helst.

Ja håret blev ju färgat på mig idag då. Så gott att sitta ner och Kajsa pysslar om mig lite. Och så gott att se sig i spegeln efteråt. Se skillnaden och tänka shit vilken brud  ;-)
Det gör verkligen skillnad för humör och välbefinnande att känna sig fin. Ska boka klipptid bara och ta lite grann på längderna för att lyfta frisyren lite. Va ett bra tag sen nu.

Kajsa och jag hade en skön, bra och rolig eftermiddag. Hon hade varit hos tandregleraren som ska fixa till bettet nu efter operationen. Och egentligen skulle hon varit där direkt efteråt eftersom man räknar med att hon ska ha tandställning i tre månader till. Men pga massa saker så blev det inte så utan första besöket vart idag, drygt en månad efter operationen.
Hon fick rejäla gummisnoddar som ska vara på dygnet runt med dubbla snoddar på natten och de får bara tas av vid tandborstning. Hon får lite svårare att gapa å sen sitter de i vägen när hon lassar in mat så det är små små bitar som gäller.
Annars så tuggar hon bra nu och äter som vanligt.

Det som skulle ta tre månader ska man nu rätta till på två, för ställningen ska bort i mars.

Men det blir inga problem trodde de för hennes tänder är otroligt lättflyttade. Hon blev färdig för operation nästan ett år tidigare än de hade räknat med. Och nu ikväll när hon haft gummibanden som ska dra tillbaka ett par tänder i underkäken så sa hon att hon redan kunde känna en förändring. Märkligt.

Jag fick även lite hjälp med julsakerna av henne. Så nu är det inte mycket kvar av julen och det är skönt. Gardinerna åker ner i morrn tror jag om Magnus kan gå från jobbet. Han slutar ju tidigt men ibland blir han kvar för att göra klart.

Å nu ligger han förresten och sussar så gott. Han har bowlat med jobbet ikväll så jag agerade taxi och hämtade hem honom vid åtta. Vi landade i soffan och tittade på Biggest Loser och sen kroknade han. Sa till mig att jag skulle komma in och natta honom sen kunde jag sätta mig vid datorn igen  :-)

Och det är klart att jag gjorde så. Öppnade fönstret, drog för gardinerna, stoppade om honom och pussade godnatt. Det kostar på att bowla och dricka ett par öl....ha ha

Jag ska inte bli långvarig har jag tänkt. Min dygnsrytm är inte som jag vill nu för jag är uppe för länge och sover för länge.
Men det kan man ju inte vara helt säker på.

Och nu ska jag berätta något roligt. Jag och min kompis Carina ska åka ner till Motala sista helgen i mars. Hon har bott i trakterna där nere och känner såklart en massa folk. Och nu åker vi alltså ner, bokade tåget idag, tar in på hotell och går ut och käkar och tar en sväng på krogen.

Det ska verkligen bli så roligt. Givetvis kostar det mig en del men jag får planera för detta och vila många dagar innan. Sen har vi sån tur att vi får bilskjuts tillbaka hem på söndagen. Då kan jag vila lite med.

Carina och jag har alltid roligt när vi går ut. Vi älskar att dansa och att vara i hennes sällskap och inte skratta, det har aldrig hänt. Kanske på hennes föräldrars begravning men aldrig annars. Det går bara inte att inte bli glad ihop med henne. Så jag ser verkligen fram emot denna resa.

Sen måste jag "tokvila" i två veckor för den 15 april bär det av på linedancekryssningen. Och då är vi många från vår danskurs som ska åka och det blir oxå vansinnigt roligt.

Dansen har ju gett mig tillbaka en sån stor del av livskvaliten och glädjen. 

Jag har alltså ett par riktigt roliga saker att se fram emot i vår och helst skulle jag vilja ha nåt att se fram emot i februari, som är min värsta månad, alla kategorier.

Oftast då som min kropp börjar tala om för mig att årsdagen av min brors död närmar sig....ja det är ju i maj men den händelsen är verkligen ett trauma. Och min kropp, alla dess celler minns smärtan och chocken. Då kommer ångest krypande och alltid obemärkt. 
Även fettisdagen är svår när den kommer. Bara för att just den dagen är så starkt förknippad med Johan.

Det var även hela februari månad som jag låg på neurologen -07 och genomgick det mest fysisk jobbiga i mitt liv. När jag inte visste varför min hjärna var sjuk och det kunde vara allt från borrelia till en tumör som dödade mig. Inte en enda dag under den månaden var jag utomhus eller kände frisk luft annat än från ett vädringsfönster.

Jag avskyr februari och det tillåter jag mig att göra. Jag behöver inte älska allt.

Fast jag har fått en ny kärlek....en man...jag har vetat om hans existens länge men inte "sett" honom förrän alldeles nyligen. Han får mitt hjärta att klappa lite fortare. Jag önskar bara att jag hade fått upp ögonen för honom tidigare för han är död sen länge.
Jag läser en bok, av många, som han har skrivit. En självbiografi och jag slås av hur lika hans tankar är mina tankar. Vi har inte alls liknande liv, långt ifrån. Men när han beskriver det enkla livet, bortanför berömmelsen. När han berättar hur han tänker och känner inför platser han besöker. Hur han förnimmer det som inte syns....ja så kunde han lika gärna beskrivit mina tankar.

Tillåt mig presentera, The man in Black, Mr John R. Cash






Dessa tre foton plus ett till har jag skrivit ut på datorn och ramat in i en stor ram som nu hänger på toaletten.
Alldeles förträffligt trevligt att ha något snyggt att vila ögonen på när man sitter där  ;-)

Jag och sen är det ju såklart musiken. Country har alltid legat mig varmt om hjärtat och när jag för tredje gången tittade på filmen Walk the Line, som ju handlar om hans och June Carters liv, så var det som om jag såg något jag inte sett tidigare. Och jag var tvungen att googla, leta på youtube och så köpte jag ett par böcker om hans liv. En av dem är på engelska och det ska bli intressant och se om jag klarar av att läsa den. jag som knappast fixar vanlig svenska just nu.
Sån tid som det tar att läsa just nu hat det aldrig gjort tidigare. Och jag måste hela tiden tänka tillbaka, söka i minnet vad det var jag läste på föregående sida.


Men det går väl över.

Ser fram emot denna helg. Inget planerat annat än att städa upp och ljusa till hemmet med lite andra textilier än de mörkare jag haft under julen. Ska försöka åka till läkarmissionen och leta efter en möbel som jag ska måla svart till Kajsa. En möbel för henne att ha bredvid sängen som både sängbord och datorbord. Hon och Niklas har ju varsin bärbar dator och tidigare har de haft varsitt litet bord så de kunnat sitta på sängkanten och surfa.
Ska de arbeta så får de sitta vid ett riktigt bord.

Men nu var det så att jag under julen tog ut ena bordet till rummet och det passade så bra där att jag behåller det....mmmooooaahahahahaha......

Nä men ok, jag går å lägger mig nu då. Jag hoppas på bättre väder i morgon för då ska jag ta mina stavar och gå ut. Plockade fram dem igår och hade planerat att promenera idag men det sket sig kapitalt när det regnade så. Ingen lust alls att ge mig ut.
Väder brukar inte hindra mig men idag var det extremt.

Jag vill testa om jag kan använda stavarna. Försökte med det efter operationen i lungan-05 men det visade sig att armrörelserna bidrog till betydligt mycket med smärta i lungan än vad bara promenaden och flåset i sig gjorde. Så de fick ligga på hyllan. 
Men nu är jag sugen på att testa om tiden varit god och läkt lite fler nerver. Alla kraftiga armrörelser får ju min lunga att protestera högljutt. Men jag hoppas!!

Nä nu säger jag till mig på skarpen....GÅ och lägg dig Annika!!!!! GÅ och lägg dig i den röda lilla docksängen.










 

Utseende och det yttre

Publicerad 2012-01-12 15:10:39 i Allmänt,

Då sitter jag här igen med ett worddokument framför mig. Internet och telefon ligger nere. Och över detta blir jag galet arg….ja inte för att det ligger nere för fel och störningar kan det bli som man måste laga.

 

Det som gör mig galet arg är bristen på information. Att man från företaget inte kan informera sina kunder när det är många störningar under lång tid.

 

Mitt i det jag höll på med på Internet så försvinner uppkopplingen och då blir jag irriterad så jag lyfter luren för att ringa till dem. Och givetvis så funkar inte telefonen heller. Tar min mobil och försöker igen……tusen olika alternativ, tryck 1 för det 2 för nåt annat och sen vidare och ännu fler alternativ för att till sist inte få nåt svar ändå.

 

Jag tycker att det inte borde vara så svårt att tala in ett meddelande på ett nummer som folk kan ringa för att få automatisk info om störningar i sitt område. Info om hur lång det kan ta etc och vad det beror på….och SEN kompensera för detta genom avdrag på räkningen man ändå får betala.

 

Eller så sänder man ett mail till alla berörda för den adressen har de eftersom man ju har bredbandet genom dem. För uppkopplingen har ju som sagt fungerat av och till i flera dagar nu….INFORMERA!!!!!!

 

Att det ska vara så svårt att vilja göra sina kunde lite nöjdare.

 

Grr…

 

Idag är det torsdag och Kajsa och jag ska färga håret på varandra. Hennes är lite bökigare för den färgen hon använder är ganska lös och har en förmåga att droppa och dessutom har hon lite längre hår än mig. Men det går bra även om det tar tid. Och hon är jätteduktig på att färga mitt hår, som en frisörska  :-)

 

Det är alldeles för längesen jag färgade och de grå har vuxit alldeles för långt. Tycker inte om det. Den dagen jag tänker sluta färga mitt hår, då går jag till frissan med lång utväxt och ber dem färga det i samma nyans som det grå är. Men den dagen ligger lååångt fram i tiden...om den ens kommer.

Jag bara vägrar ha ett tvåfärgat hår som är grått och dassigt och randen växer sig ner över huvudet.

 

Den färgnyans jag använder är något mörkare än min ursprungliga hårfärg och jag trivs med att vara brunett. Har sagt till Kajsa att hon får komma till hemmet när jag är gammal och färga mitt hår, raka benen och under armarna och noppa ögonbryn, fila och lacka mina naglar…..hjälpa mig att se snygg ut.

 

Det ska hon göra har hon sagt.

Jag vet inte om detta är fåfänga. Det ordet används ofta i negativ mening. Nedlåtande som om att personen i fråga endast bryr sig om sitt yttre.

 

Jag kanske är fåfäng, jag vet inte.

I alla fall så vill jag se bra ut. Jag vill se fräsch, frisk och välmående ut.

 

Jag vill att min man ska vårda sin kropp, lukta gott och klä sig så som jag finner attraktivt. Håret kan han inte göra så mycket åt, av naturliga skäl  ;-) ha ha….

 

Jag vill att han ska bibehålla det som var när jag mötte honom. Jag vill att mina barn ska se propra ut och vara välklädda utan för den skull dyrt klädda. För några särskilda designerskläder har vi aldrig använt.

 

Vi människor attraheras av det yttre och vi dömer utifrån det yttre. Vad vi ser på ytan. Ser vi en smutsig person och förstår att denne inte sköter hygien och bryr sig inte om klädsel, utseende eller ens kammar håret så drar vi våra slutsatser av det.

 

Visst det kan finnas handikapp, funktionshinder och tex sjukdom som ligger bakom. Men inte alltid.

 

Min mamma sa alltid att det är viktigt att se proper ut. Och även om vi inte hade det så himla gott ställt så hade min syster och jag ”gåbortskläder” och promenadskor. Kanske därifrån jag har fått det. Våra hår borstades och flätades och vi såg propra ut.

 

Jag kan såklart tycka att det går till överdrift när människor idag, och säkert har gjort i alla tider, fokuserar på sin kropp och på attiraljerna kring så att det blir det enda viktiga i livet. Finns ju ett flertal bloggande tjejer som ofta kritiseras men de har lika många anhängare som slaviskt följer dem som de har kritiker.

 

Som alltid är lagom bäst  :-)

 

Jag är i alla fall noga med mitt yttre och under en lång period när jag var som sjukast så var det yttre det enda som jag kunde kontrollera liksom. Allt inom mig var kaos. Livet hade ställts upp och ner. Det jag kunnat fick jag lära om. Jag måste lära mig vad min sjuka kropp gjorde med mig anpassa mig efter det.

Jag var i mycket dåligt skick både kroppsligt och mentalt.

Det var likadant när min bror begått självmord. Allt var kaos och jag kände inte igen någonting längre. Jag hade inte kontroll över något som pågick. Livet rasade både inuti och utanför mig.

 

Jag kunde vara inomhus en hel vecka. Inte orka duscha eller byta kläder. Det blir inte viktigt då när man ligger och funderar på om man ska leva vidare eller avsluta.

Innanför mina fyra väggar så fick allt vara så som jag kände mig. Trasig, slut, trött, nedbruten av smärta och sorg. Att laga mat och äta var en kamp. Städa var det inte tal om.

 

Så var det när det var som värst. Men ingen såg det. För när jag skulle få besök eller om jag var tvungen att gå ut så samlade jag ihop mig själv.

 

Jag lade ner möda och omsorg på mitt yttre. Ordnade anletsdragen. Letade efter något som liknade jag. Provade att använda mina muskler i ansiktet och forma munnen till ett leende. Det stramade men gick.

 

Jag fönade håret, friserade och sprayade. Jag målade på mitt ansikte. Fräscht och välmående. Färger som piggade upp och sen valde jag kläder. Doft så jag luktade gott.

 

Sen gick jag ut. Familj och vänner sa alltid att jag såg så frisk och pigg ut. Att jag verkligen såg ut att må bra.

 

Jag drog i mina stela mungipor och log tyst, kanske att jag kraxade fram ett skratt. Jag spelade min roll och hade kontroll för någon eller några timmar.

 

Det har aldrig funnits hos mig att jag skulle gått ut som jag nyligen beskrev när jag var hemma och ingen såg mig.

 

Jag skulle aldrig gått ut utan ”min sköld” som skyddade mig och som gav mig något jag behärskade. För jag behärskade inte alla tankar och känslor där hemma för mig själv.

 

Bakom varje till synes välmående yttre, kan det finnas en människa som lagt sina knappa krafter på att ordna ihop anletsdragen och målat på en sköld.

 

För likväl som människan drar sina slutsatser om den oordnade och ofräscha personen så drar människan slutsatser om den som ser bra, frisk och fräsch ut. DEN personen kan ju inte må annat än bra!

 

Men ack så fel det kan vara. När livet är kaos så söker vi halmstrån. Något vi kan hålla fast vid och kontrollera och förstå. Något som är vanligt och som vi behärskar och känner oss trygga i. Om det så är att måla sig och fixa håret innan vi går ut. Det kan vara den öppna dörren som ger en stunds permission från helvetet man befinner sig i. Det kan vara en stunds frist.

Verkligheten kan vara en annan än den man ser.

 

Men just idag handlar det helt enkelt om att mota tillbaka tanten som håller på att bryta sig ur min kropp. Den där kärringen som triumferande påminner mig om att jag snart fyller femtio. Tanten som hela tiden skickar ut ETT enda grovt hårstrå på min haka....hela tiden kommer det tillbaka. Hur mycket jag än nopprar bort det.
Hon den dära promenerar på mina nerver ibland. Men idag ska hon väck och det för några veckor framåt.

Så under den närmsta tiden kommer jag kunna spegla mig, slänga lite snyggt sådär med mitt långa mörka hår och känna att vad fräsch, pigg och framförallt UNG du ser ut....ha ha ha

Nu har internet återbvänt så det är bast att jag postar inlägget innan comhem klipper av trådarna igen.

Gojö!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minnen i natten utan internet

Publicerad 2012-01-11 10:43:31 i Allmänt,

Jag sitter här mitt i natten. Har just sett sista delen på Hinsehäxan som visades på tv. Har huvudvärk och har tagit migränmedicin. Borde gå och sova.

 

Men slår på datorn, tänkte kolla läget om nån va vaken. Tänkte söka kontakt. Men får nobben direkt. Har ingen Internetanslutning.

 

Enligt datorn så finns anslutning men modemet blinkar ojämt. Har stängt av och startat om ett par gånger. Ingen förändring. Comhem har ingen hel tråd från mig och ut i världen.

 

Lyssnar på musik och plockar fram ett worddokument. Är ju nästan som förr när jag skrev då man inte hade råd att vara uppkopplad. Man fick skriva det man skulle och sen ringa upp och skicka, och sen snabbt av igen. Internet var en lyxvara, dyrt.

 

Inte som idag då vi bli frustrerade när tråden till omvärlden inte funkar.

 

Tur att teven funkade i alla fall då. Det är ju comhem det med. Varit en soffkväll. Gjorde lite mat åt mig som jag åt framför teven till Vem vet mest. Magnus kom hem senare och åt annat.

Sen blev det sommar i tv. Allsångsminnen från förra året. Ja det var härligt att se somriga vyer. Alla färger och blommor, höra allsånger och jag sjöng med för full hals. Skrattade gott åt alla tokigheter som hade inträffat.

 

Direkt efter då kom Hinsehäxan. Jag köpte den boken till min mamma eller syster i julklapp för många år sen och tänkte jag skulle läsa den efter dem. Blev inte så. Men nu tänker jag göra det.

Tyckte om denna miniserie på tv. Blev berörd av hennes liv och hur saker händer, vad som får människor att fatta fel beslut och ta vägar som de egentligen inte vill.

 

Det kan hända vem som helst. Tyckte även mycket om alla gamla Stockholmsvyer. Bilar, gator, hus och människor från femtio till sjuttiotalet. Väcker minnen, nostalgi såklart.

Älskar gamla bilder på vår huvudstad..ja från hela vårt land faktiskt.

 

Jag är en äkta nostalgiker och det ser jag som något positivt. Därför att det är nostalgikerna som bär minnena vidare. Det är vi som bevarar det förflutna så att det kan upplevas av framtiden.

 

Så här rakt upp och ner så kan jag komma på flera saker som jag definitivt vill föra vidare och även saker som jag inte vill föra vidare.

Vissa saker kan gott ligga i glömska.

 

Det goda är trevliga minnen till mina barn, att bära med sig. Upplevelser som de känner nostalgi inför då det i framtiden kommer upp i deras tankar.

 

Mina barn är det dyrbaraste jag har och det största brott jag har gjort är att jag älskat dem för mycket. Så mycket att jag inte velat att de skulle uppleva såna saker som jag upplevde i min barndom.

Jag har curlat. Låtit dem vara barn och inte haft de krav och förväntningar som jag tog på mig som sjuåring, kanske ännu tidigare. Och ingen vuxen sa åt mig att jag inte behövde. Ingen vuxen sa

-         Jag är vuxen, jag gör det där jag tar ansvar för mig själv och för dig och din syster.

 

Istället läts jag göra det och det formade mig till den jag är idag. Mycket gott kom det av det. Jag lärde mig ta ansvar, bli stor duktig flicka fort. Jag lärde mig laga mat och städa och tvätta. Jag blev intuitiv och lärde mig att tillgodose behov innan de ens var uttalade. Allt i min strävan att vara duktig.

Jag tog hand om lillasyster men jag kände mig ofta ensam och osedd.

 

Det hände att jag blev kallad lat som barn. LAT! Kanske därför som jag idag har den sk ribban så högt uppsatt. Jag försöker prestera allt vad jag kan och vara bättre. För det jag gjorde dög inte fullt ut. Jag har i hela mitt liv strävat efter perfektionism för att det var så tydligt att jag inte dög.

Jag skriver detta som om det fortfarande pågick, mitt strävande och presterande. Det gör det inte. Inte som förut. Jag har förstått att det inte var jag som var fel. Jag har förstått att jag är bra ändå. Men det gamla kommer gärna och kastar sig över mig ibland.

 

Min verklighet var ingen verklighet som jag önskade mina barn. Därför såg jag till att alltid vara tillgänglig för dem. Jag sa aldrig något som jag inte kunde hålla. Jag ville att de skulle veta att när något kom ur min mun så var det bergfast förankrat i verkligheten och att lita på.

 

Jag ville att de alltid skulle veta att jag fanns där för dem, oavsett vad. Och jag har lärt dem att lyssna och att prata för sig. Jag har lärt dem att ta ansvar för sina handlingar och stå för det de gör.

 

Jag har inte jagat dem och tvingat dem äta upp maten. Jag har inte piskat dem att sitta stilla och vara tysta. Jag har inte tvingat dem att städa istället för att leka med kompisar. Jag har varit en bullmamma, som serverat frukost på sängen under hela december för att de ska kunna se julkalendern innan de går till skolan.

Jag har haft mellanmål till dem när de kommer från skolan. Jag har pysslat om dem, tvättat deras kläder, städat i deras rum, skämt bort dem med kärlek. Jag har läst tusen sagor och sjungit lika många sånger. Jag har tröstat, stöttat, manat på och stärkt deras självförtroende så att de aldrig nånsin skulle känna den ensamhet som jag kände.

 

Jag har kämpat med att nå in till min flickas trasiga innersta och hämtat tillbaka henne till livet. 

När jag blev sjuk sa alla att jag hade så stora barn så att de kunde hjälpa mig. Jag avskydde det därför att jag ville inte att de skulle bli som jag. De som sköter hushållet, går och handlar och alltid måste ta hand om varandra för att jag inte kunde. Jag ville inte att de skulle tvingas skynda sig hem från skolan för att ta hand om mig.

 

Därför sa jag att jag var vuxen, att jag klarade mig själv. Jag kämpade på så gott jag kunde, ensam efter skilsmässan, och lät dem bara vara barn. Jag lärde dem att vara trygga i att De inte behöver ta hand om mig och känna oro.

 

Jag har aldrig suckat över mitt val att bli mamma. Jag har varit så tacksam för att den gåvan gavs till mig.

 

Vi är alla barn av vår tid. Vi är produkter av det vi föds in i och efter de människor vi har omkring oss. På både gott och ont.

Föds man och får två mycket mycket unga och trasiga människor som föräldrar som knappt kan ta hand om sig själva så blir det lätt så här. Och som dessutom skiljer sig sen.

 

Men då är då och nu är nu. Mina föräldrar är vuxna. Jag är vuxen. Tiden som var kan inte ändras. De minnena är inte ljuvt nostalgiska. Tvärtom. Försoning är lösningen.

 

Försonas med det som var. Förlåta så som jag vill att mina barn ska förlåta mig för mina tillkortakommanden och det som de känner att jag hade kunnat göra annorlunda. Och visshet om att framtiden är min egen och den råder jag över.

Jag har givetvis även underbara barndomsminnen.  Dem sjunker jag in i ibland. Upplever dem igen och mår gott....de andra minnena vill jag helst inte besöka.

Jag älskar mina barn så mycket att det gör ont. De är det jag är mest stolt över i livet, även om jag känner misslyckande då och då. Jag kunde ju gjort bättre, gjort annorlunda. Strävat efter att ha varit en ännu bättre mamma.

 

Men det var så här det blev. Nu är de stora och på väg bort. Jag hoppas att deras minnen ger nostalgiska upplevelser och får dem att le när de tänker på sängfrukost och julkalendern i decembermörkret.

Jag ville ju inte ha potatismos

Publicerad 2012-01-05 14:09:58 i Allmänt,

Jag åkte till Ikea idag. Behövde skingra tankarna och se om rean hade något att locka mig att köpa. Lyckades med bägge delarna  :-)

Medan jag gick där så kom jag på att jag inte hade ätit någon frukost. Bara druckit te och tagit min medicin och den mättar ju inte så värst.
Drog mig mot rastaurangen och bad att få en liten portion köttbullar. Jag står och tittar på hur killen bakom disken lassar upp potatismos. Noterar detta, tänker att jag vill ju inte ha mos, jag vill ju ha kokt potatis som jag alltid tar.
Men jag säger ingenting, är helt tyst, tar min tallrik och går. Stirrar ner i moset och tänker bara...vill inte ha detta.
Köar för att betala, käck och hurtig ung kille i kassan pratar och jag svarar väl. Tänker bara på att jag inte vill ha mos.
När han önskar mig smaklig måltid säger jag - Tack detsamma!!!  Ja som om han skulle äta han med liksom. Jag tittar upp och ser väl helt korkad ut men han bara flinar glatt åt mig.

Hämtar vatten, balanserar brickan, min vänstra arm är så trött. Hittar ett tomt bord för två, mot en vägg helt avsides från alla de andra borden.
Tittar igen ner på tallriken och tänker att jag ville ju inte ha mos.

Hade detta varit en helt vanlig dag så hade jag hojtat till redan när kock-killens hand började förflytta sig mot mosbyttan. Jag hade sagt Nej jag vill ju ha kokt potatis och då hade han styrt armen till den byttan istället och så hade det varit bra med det.

Men nu är ju inte detta en vanlig dag. Det är en trött förvirrad och ledsam dag. En stum dag.

Jag åt i tystnad, som man ju brukar göra när man är ensam vid bordet. Jag tittade på de andra gästerna i restaurangen. Ingen annan var ensam mer än jag.

Vid det läget var det lätt att ta steget ut till att slänga mig i gyttjepölen för självömkan. Tänka att där sitter alla glada och pratar, skrattar och har inte ett enda bekymmer i världen.

Jag vet ju givetvis att det inte alls är så det ser ut. Vid vart och varannat bord sitter även där olyckliga människor. De är bara maskerade som vi alla är.

I alla fall så var det nära att jag tog det där steget ut i gyttjan men jag hejdade mig. Jag sa till mig själv så här....Jag är där mina tankar är.

Och så la jag mina tankar på något helt annat, något som jag tycker om att tänka på och som gör mig lätt i sinnet. Jag tänkte på prästkragar och skirande försommargrönska.

Sen började jag tänka på just det där som jag sagt till mig själv.....Jag är där mina tankar är.
Jag tänkte en gång till....Jag är det mina tankar är.

Jag kan väl inte säga att jag hade ett halleluja moment eller en aha upplevelse eftersom detta är en insikt som jag burit under många år.

Men det är som om det blev lite klarare  och lite tydligare på något sätt. Lite enklare också.

För det är ju så att vi kan inte vara någon annanstans än där vi har våra tankar och vi kan inte var något annt än det vi i våra tankar säger att vi är.

Tänker jag att jag är glad så är jag glad. Tänker jag att jag är en behövd och älskad person så är jag det.
Tänker jag att jag är förälskad i min man så är jag förälskad i min man. Jag kan inte vara annat än det jag tänker.

Tänker jag att jag har ett trist liv med min man och att äktenskapet inte längre är roligt....ja då är det ju så det är.

Tänker jag bara på det som hände igår, ja då är jag bara igår. Och tänker jag bara på vad som ska vara i morgon så är jag där redan och missar idag. Nuet och det som är här.

Det är faktiskt inte svårare än så och ändå så har vi människor så svårt att förstå och ta makten över våra tankar. Vi tror att allt vi känner kommer av sig själv men ytters ytters sällan är det så. Man måste ha haft en tanke först, sen kommer känslan.

Det är traumatiserade människor med svåra kroppsminnen som kan råka ut för att kroppen reagerar och man känner utan att huvudet hänger med. Det händer mig då och då. Jag är medveten och det och försöker då genast att återta kontrollen eftersom jag vet att det är min vilja som styr och det är tankarna som avgör hur jag mår.

Vi kan aldrig vara något annat än det vi tänker och när vi låter hjärnan spela fritt utan att styra den så blir det som det blir. Det vi tänkt mest på, det blir det som råder.
Tänker vi hela tiden på vilken hopplöst misslyckad ful person jag är så blir det inte roligare än så.

Man kan ju aldrig känna en annan känsla när tanken säger detta.

Boten mot detta är ju såklart att medvetet tänka på sånt som man tycker om, sånt som gör en glad och på sånt som man faktiskt är tacksam över. Såna saker har vi alla människor i våra gömmor.

Det är svårt till en början och man halkar ofta tillbaka i de tankarna som man vill ändra på. Men det är inte omöjligt och om man är snäll mot sig själv och berömmer när man har klarat om så bara tre minuter så blir det en minut till nästa gång.

Det här är ju det man kallar positivt tänkande och som får håret att resa sig på dem som inte tycker att det hjälper. Och så är det ju, man kan inte springa omkring hela dagarna och jaga positiva tankar men man kan göra det enkelt för sig genom att just när man känner sig som eländigast....bara flytta fokus från den tanken till något som man tycker om. Då förändras känslan i kroppen för man kan omöjligen känna och tänka på två eller fler saker samtidigt.

Om du så får bara en stunds vila så är det mycket värt för annars så hade den stunden gåt åt till att må dåligt.

Så ge dig själv flera av dessa stunder och var god mot dig själv. Unna dig att tänka på det som du tycker om för det medför en känsla som man tycker om.

Å ang moset så var det ok.....fast nästa gång tänker jag ta kokt potatis.

Och mina reafynd skänker mig goa glada tankar även fast de fortfarande ligger i bilen. Jag hade ingen ork att bära upp dem.

See ya!

ja hur blev det här nu då

Publicerad 2012-01-05 00:00:41 i Allmänt,

Ja det dära leendet, det avbröts abrupt. Kvar finns bara en tom och ihålig känsla i magen. En tomhet som gör ont.
Jag vet att leendet återvänder en dag och jag väntar tålmodigt.

Hur ska jag kunna skriva ner min tankar och känslor utan att skada och såra någon? Hur ska jag ge det som finns i mitt inre, utrymme, utan att hänga ut någon? Hur ska jag kunna berätta hur andra människor har påverkat och påverkar mitt liv i negativ riktning, utan att avslöja?

Vad gör jag av det smärtsamma? I vems händer kan jag lägga det utan dömande blickar och ord?

I hela mitt liv som jag förhoppningsvis bara kommit till mitten av. Så har det funnits människor som jag upplevt inte har tagit det ansvar de borde gjort. Det har funnits människor som både kommit och gått och som genom sina handlingar, medvetna eller omedvetna, har skadat mig.

Människor i min omedelbara närhet och människor i en krets en bit ifrån mig.

Jag har under många år, jag kanske mesta delen av mitt liv egentligen, känt att jag borde fått upprättelse.
Nu vet jag inte längre vilken sorts upprättelse som skulle kunna göra skillnad. Troligen ingen alls.

Jag har försonats och har väl till viss del förlåtit det jag med åren har förstått var okunskap, brist på insikt och omogenhet.

Jag söker inte längre upprättelse.
Gjort är gjort, sår har läkt. Min sanning är en medans någon annan har en helt annan sanning. Vad som exakt hände vet ingen.

Ett barn kan inte sätta ner foten och säga stopp. - Nu tillåter jag inte att någon tar något mer!
Ett barn kan inte se den hårfina linjen mellan vad som är ok och som inte ger bestående skada och vad som är ett svek med allvarlig bestående skada.

Som vuxen ser man saker tydligare. Man blir plötsligt åskådare. Och då ser man.

Jag är vuxen idag och ser mig själv som en ganska så hyfsad och person med huvudet på skaft. En person som kan skilja på rätt och fel och som kan sätta gränser och säga stopp.

Och ändå så låter jag gränserna överskridas. Jag låter det ske fast jag vet att det är fel.
Är det för att gränser överskreds när jag inte kunde protestera?
Är det för att jag innerst inne är så skadad att jag låter mig skadas på nytt?

Jag brukar inte skriva om riktiga och oriktiga vänner. Jag brukar inte uttrycka min besvikelse och tala om vem som är vem att lita på. Vi har alla vänner till olika saker och behov.
Nära vänner sen långt tillbaka....ytliga kompisar, bekanta eller människor som är på väg att bli goda vänner.

Ofta på facebook läser jag om människor som ger uttryck för att de fått bevisat vilka som var sanna vänner och vilka inte. De rensar vilt och talar om svek.
För att bli sviken anser jag att man ska ha anledning att ha speciella förväntningar på en annan människa.

Hur ofta har vi den anledningen till människor som vi kallar vänner?

Dessa speciella förväntningar anser jag är högst inom familjen, allra mest den man lever tillsammans med, sin partner alltså. Där har man frivillit ingått i ett förbund (oavsett ringar eller löften) att vara tillsammans och därmed finns förväntningarna.

Förväntningar går väl sedan ner i rank utifrån vilka man är beroende av. För det handlar givetvis även om beroende.
Det finns många olika typer av beroende av en annan människa. Det finns många olika typer av svek.

Jag trodde jag var färdig med detta att känna mig sviken. Det spelar ingen roll av vem eller hur. Bara det att mitt leende försvann och ersattes av tomhet och smärta.

Ett svek kan som sagt se ut på miljoner olika sätt men det känns alltid på ett och samma sätt.

Vad göra nu då? Slicka såren? Lägga sig raklång och känna efter hur stark längtan är att ge upp? Resa sig upp, borsta av knäna och gå vidare? Trösta mig själv så gott det går? Plocka ihop det trasiga som gör ont och höja blicken?

Att fråga varför är ingen idé för ett svar kommer jag aldrig att få.

Mina tankar och mina känslor i detta nu. Vad jag känner och tänker i morgon är det ingen som kan sia om.

Ett enda är säkert och det är att jag, hur sårad jag än är, inte har förlorat.
Förloraren är den som väljer bort att lyssna på mig.

Jag vet att dessa mina rader väcker frågor hos den som läser. Jag vill inte svara på några frågor om vad som har hänt pga hänsyn.

Behöver bara låta det jag känner komma ut, lämna det utanför mig.








Ett leende

Publicerad 2012-01-03 11:02:01 i Allmänt,

Ja tänk....hur gott det kändes. Det jag kände inom mig när jag stigit upp i morse. Det låg där i magen. En skön känsla som jag känner igen. Så välbekant och så längesen. Det är ett leende jag har där i magen inbäddat bland konsekvenserna av knäck, choklad och julköttbullar.

Ett leende som har vaknat, sträcker på sig, lite nyvaket sådär och låter mig veta att det är på gång, att det är på väg upp. Upp till min mun, först förbi och värma mitt hjärta för att sen nå mina ögon. Ett leende som väcker livet i mig igen.

Ja det är längesen jag kände denna känsla, kände att det levde ett leende inom mig. Jag har skrattar många gånger den senaste tiden och känt mig glad och så.....men jag har saknat den här känslan inom mig. Känslan av att livet ler.

Trots att min kropp är besvärlig mot mig så är jag en lycklig och välmående människa. Jag har ett rikt liv och jag kan inte se att jag skulle vilja byta ut det för då skulle jag förlora så mycket även om jag skulle vinna en del.

Idag så fanns det där i alla fall. Det jag saknat under lång tid. En förnimmelse av det som jag har känt varit helt borta. Leendet inom mig, det som får mig att må bra, gör mig glad och som ger mig livsglädje.

Jag trivs med att ha ett inneboende leende. Det påminner mig om hur mycket fint det finns att glädjas åt, påminner om att jag har så många som jag älskar och som älskar mig tillbaka. Det påminner mig om att glädjas åt det som är här och nu. Leendet inom mig ger mig inspiration och lust till livet.

Jag är så glad över att jag känner att det håller på att vakna till liv där nere i magen, kittlar och spritter till då och då.

Det innebär att jag, trots att jag ännu är sjuk och orkeslös, ändå känner hopp och att jag är på väg mot rätt håll. Livet har inte svikit, det finns där och väntar på mig, lockar mig och får mig att minnas vart jag är på väg.

Tack för mitt leende idag...jag ser fram emot att se mig i spegeln och hälsa det välkommen. Se hur det har nått min mun och hur det glittrar i mina ögon och samtidigt känna värmen av det i mitt hjärta.

Tack för att mina armar och händer är mindre trötta idag för då orkar mina fingrar skriva. Och tack för att min hjärna inte protesterar vilt genom att vända mig ryggen.....den öppnar sig mer och mer och låter mig ta del av allt som finns däri. Jag vet att jag måste vara snäll mot den och t.o.m muta den ibland för att den ska vara medgörlig.

Jag vet att det kommer ta tid innan jag är som vanligt-glömsk igen. Men jag vet att det kommer bara jag går fram med myrsteg.

Min tomma almanacka hjälper mig. Varje gång jag tittar i den och ser alla blanka blad så känner jag tacksamhet och blir lugn inombords. Finns inget som jag måste än på många dagar.

Jag har en bra dag, bättre än igår och känner att jag kommer mer och mer på plussidan ju längre dagen framskrider. Det är ju så att man kan börja gapskratta ju  :-D 

Jag hoppas att ni bär era leenden, inte bara i magen utan att de har nått era munnar och ögon, värmt era hjärtan. Leta upp en spegel och titta efter vettja  ;-)

Nu ska mitt leende i magen få sällskap av frukost så här sent på förmiddagen.

Tack för att den här dagen började så bra.







Jag orkar inte ens reagera

Publicerad 2012-01-02 11:32:48 i Allmänt,

Vad var det jag skrev igår? att jag hoppades att årets första dag var den sämsta för då kunde det bara bli bättre?
Jag hade fel, det kunde bli sämre!

Vi tillbringade gårdagkvällen i soffan med två filmer. Åt middag, lite dessert och kopplade bara av. Under denna tid så blir jag förkyld ännu en gång, på nytt. Ja hur konstigt och sjukt låter inte det? Men det är rena rama sanningen. Jag har ju dragits med förkylningar hela hösten och vintern och efter den senaste så släpar jag på en nästäppa och orkeslöshet. Det stadiet har varat ganska länge och har varken blivit sämre eller bättre.

Men så igår, framför teven så mular min näsa och bihålorna igen på bara ett par minuter...ja två till tre minuter tar det så är jag tjock i hela huvudet och kan inte andas.
Huvudvärken slår till samtidigt och jag känner den välbekanta värken bakom näsan ner mot svalget som talar om att halsont är på väg.

På två, tre minuter blir jag ordentligt sjuk ännu en gång och allt börjar om igen!!!
Och även om ingen annan blir sjuk på det visat så har jag blivit det i hela mitt liv. Det går blixtsnabbt och jag kan bli liggande från en minut till en annan. Min defekt i immunsystemet.

Så natten har för mig genomlidits med värk och nästäppa. Magnus fick servera mig alvedon vid sextiden innan han åkte. Trodde jag inte skulle stå ut med värken i tänderna i hela överkäken som blir när bihålorna är täppta eller vad de nu är.

Så dagen idag som jag hoppades på skulle kännas bättre och på så sätt ge mig lite energi...den sket sig kapitalt!!

Jag är än mer trött, ostadig och orkeslös. Blir en dag i sängen och hoppas på att jag orkar fördriva tiden med att läsa, även om jag inte minns.

Förlåt min deppighet, men det är fanimej tungt nu och jag kan inte göra ett endaste dugg än att härda ut och vänta tills det vänder. Inget annat än att tänka positiva tankar, men jag orkar knappt det.

Och på tal om att läsa.....det slog mig för en tid sen, ganska så längesen faktiskt. Jag letade efter en bok i min bokhylla, sökte bland titlarna och plötsligt var det som om jag hade en hel massa nya böcker där bland mina gamla välbekanta. Ja nya trots att jag har läst dem. Jag insåg att jag inte minns dem, vad de handlar om.
Jovisst jag vet att tex Morgan Allings bok handlar om hans uppväkt i olika fosterhem osv.....
Jag minns att jag läst dem och att jag tyckt om dem men jag kan inte minnas en enda detalj, inget om början eller hur det slutade.

Och detta gäller alltså alla böcker som jag har läst sen jag blev sjuk i huvudet.

Mina gamla böcker sen många många år tillbaka, såna som jag älskat....de står där och jag känner och vet vad de handlar om. Jag kan berätta handlingen för någon och varmt rekomendera.

Men mina nya, de står där i hyllan och kunde lika gärna vara olästa. Bokryggarna stirrar intetsägande mot mig. Jag vet som sagt att jag läst dem och tyckt de varit väldigt bra, men jag vet inte vad jag läst, jag minns ingenting.....absolut ingenting.

Hur kul e det på en skala?  Jag har haft detta i tankarna av och till ända sen jag upptäckte hur det stod till. Jag har blivit både ledsen och rädd. Skjutit undan tankarna, förnekat dem och att det faktiskt står till på det viset.
Jag har ibland låtit tankarna varit där, jag har inte flytt från dem utan stannat kvar i rädslan.

Nu har jag kommit dithän att jag kan erkänna för mig själv att jag inte minns ett ord av vad jag har läst sen sjukdomen i min hjärna. Likadant är det med tidningarna som ligger på mitt nattygsbord.
Magasin som jag köpt med intressant artiklar och heminredningstidningar med bilder som jag älskar.
Jag kan inte frammana en enda bild eller text.....magasinen kunde lika gärna ligga där med blanka sidor. Lika blanka som min hjärna är.

Detta väcker tankar som att, hur ofta upprepar jag mig egentligen, hur ofta skriver jag samma sak?

Har jag nån aning om vad jag gör och säger över huvudtaget?

Jag är så rädd för att glömma, rädd för att försvinna in i en egen värld där mina nära och kära inte finns. En värld som jag själv skapar och som tar mig ifrån verkligheten och mina barn.

Jag såg på sjukhuset vad "frånvaron" av hjärnan gör med människor och hur grymt det är för de anhöriga.

Så ska ni göra någon förändring inför detta nya år så låt det vara att ta hand om era hjärnor. Skada dem inte med ett osunt leverne och utsätt dem inte för fysiska skador. Skydda hjärnan så får du vara Du.

Det finns många svåra saker en människa kan råka ut för. Men att inte längre vara den man är, utan bli en annan som man själv inte känner och som ens närmaste inte känner, måste vara det hemskaste av allt.

Nu är jag trött i både kroppen och hjärnan, att lägga mig isängen i mitt mörka sovrum måste bli det nästa jag gör.

Ha en bra dag Ni alla





Årets första dystra dag

Publicerad 2012-01-01 14:04:36 i Allmänt,

Nog ska jag väl få till några rader så här på nya årets första dag.

Ingenting är som det brukar vara, men det betyder såklart inte att det är dåligt....eller jo till viss del så är det helt kasst. Hälsomässigt.

För mig brukar december vara en härlig tid, jag julstökar och gläds över det. För mig är julen ett kärt besvär och har så alltid varit. Visst har jularna sett olika ut genom åren, mestadels glada och bra men även ensamma och mycket ledsna. Det är ju så livet är och man måste faktiskt acceptera livets olika skeenden och vägar det tar.

Livet är ju i ständig förändring och vi med det. I alla fall så var december inte sig likt alls. Jag hade mina stunder av spirande härlig julkänsla och jag pyntade en del och förberedde litegrann.

Det som förändrade allt denna julen var ju såklart Kajsas operation. Vid 47 års ålder så trodde jag att jag ju som har varit med om en hel del jobbiga saker och tagit mig igenom svåra förluster och kriser...känner ju vid det här laget mig själv. MEN erfarenheten är att jag ännu en gång häpnas över att jag inte alls vet hur jag reagerar i olika situationer.

Jag visste att jag absolut skulle reagera och att det skulle bli svårhanterligt när hennes operation väl skulle genomföras. Men inte såå svårhanterligt som det visade sig bli.

Att i arton år vänta, längta, se fram emot och samtidigt vara livrädd för, skapar många olika känslor. Jag har tidigare skrivit om detta och det har tagit väldigt lång tid att arbeta mig igenom dem, g igenom vad det egentligen är jag har känt. Titta, känna efter för att sen kunna lägga det bakom mig.

Att sen vara den som står bredvid min flicka, tröstar henne, torkar tårar och uppmuntrar. Hjälper henne att reda ut de känslor hon känner....det är en helt annan resa i sig.

Nu är det underbart att allt gick bra, att hon hade så pass lite smärta att hon kunde känna sig positiv, att läkningen har gått jättefort. Det är fantastiskt och det har givetvis hjälpt till att allt detta kunnat kännas positivt i våra sinnen.

Men allt detta tömde mig fullständigt på energi. Absolut ingenting fanns kvar och en massa gamla stress och utmattnings symtom började dyka upp. Min kropp och mitt psyke började återigen att leva sitt eget liv, agera som de gör i kris. De kopplade helt bort min hjärna och absolut ingenting av det jag lärt och levt efter, fanns kvar.
Jag kunde inte frammana ens den mista verkliga tanke eller skapa vila i kroppen med hjälp av tankarna. Ett ständigt kaos rådde. Och efter att det värsta var över liksom så återstod ett tomt innehållslöst och skakande skal av mig.
Helt utmattad och utan ork till att ens gå på toaletten ibland.

Så började kroppen sakta att repa sig, med hjälp av sömn och vila så kunde jag snart sova på nätterna igen och jag orkade vara upprätt och tänka på dagarna.
Fortfarande så fungerade inte hjärnan som den ska. Minnet och "förståelse" var riktigt rubbat. Det är jag i och för sig van vid eftersom det är återkommande företeelser när jag töms på energi och blir utsatt för mental stress.

Det var drygt en vecka kvar till jul när jag kände att det här går nog vägen och så slår magsjukan till. Och en magsjuka av normal sort, klarar man väl av. Men i det skick som jag befann mig så slogs jag ner fullständigt. Om jag hade haft lite ork och energi att ordna med jul och att kunna vara uppe om dagarna så försvann precis allt ner i kräkhinken

Magnus åkte ner till Småland som vi bestämt och kvar blev jag hemma med ungdomarna och en julafton att förbereda.
Jag låg i sängen och Niklas och Kajsa fixade julen. Vilket resulterade i att Kajsa vaknade på julaftons morgon och hade dukat under i sin svåra nackvärk. Starka värktabletter och tabletter mot illamående fick henna på benen igen och julaftonen slutade med mys i soffan för oss tre när gästerna hade åkt hem. Det bästa på hela julhelgen kan jag säga så här i efterhand.

Magnus kom hem från Småland och ungdomarna åkte till Ljusdal. Nu har vi två varit ensamma en vecka och jag bygger på spillrorna som är jag. Försöker lappa ihop och stärka fogarna.

Jag vaknar med huvudvärk, tar medicin och får ett par timmars respit innan jag somnar med huvudvärk. Migrän alltså. Så här går dag efter dag. Jag har en hjärna som jag inte litar på för fem öre. Den spelar mig spratt och får mig att hamna i konflikt med Magnus. Den fungerar inte alls.
Jag minns inget. Jag läser en bok just nu för att det brukar få mig att koppla av.....jag läser några ch så stänger jag boken och har ingen aning om vad jag läst. Jag vet inte hur många gånger jag har läst de fyra kapitlen som jag tagit mig igenom.

Igår såg jag en reklampaus på tv. Nåt visades och jag tänkte att det där verkar ju bra, det ska jag tala om för Magnus. Nästa klipp började och Magnus kom in i rummet. Jag öppnade munnen för att tala om det jag tänkt och på mindre än trettio sekunder kunde jag inte minnas ett enda av de reklaminslag som visades. Jag hade absolut ingen aning om vad det var jag hade sett på fast jag tom tänkt att jag skulle säga det till honom.

Sånt här gillar jag inte även om jag kan leva med att glömma reklam, värre är det när jag blir osams med Magnus för att jag hävdar att jag har gjort eller inte gjort eller sagt något. Eller att jag glömmer bort ATT jag sagt något till honom för tio sekunder sen.
Det är illa när man står med en osthyvel i handen och med en ost framför sig på bänken och man stirrar på de bägge två och inser att man inte vet vad man ska göra. Fast man vet att man kan och bredvid ligger en macka och stilla undrar man, varför?

Jag har i nuläget energi för ca 1 timmes aktivitet. Aktivitet av det slaget att klä på mig, kanske möjligen duscha, äta, kanske möjligen gå lite längre än sträckorna inomhus mellan rummen.
Resten av tiden är mina lemmar så trötta att jag knappt orkar röra dem. Magnus hjälper mig mycket, av och påklädning, hämtar än det ena än det andra. Allt jag behöver när jag ligger eller sitter hämtar han åt mig.

Jag skulle vilja ha en avstängningsknapp att trycka på....en knapp som stänger av allt och startar om enheten Jag. För varje dag som går blir jag tröttare och jag vet inte hur jag ska vända det åt andra hållet.

Dessa rader som jag skrivit har tagit en evighet. Orkar ibland skriva en hel mening innan jag måste lägga ner händerna och vila. Många omskrivningar och radderingar blir det också. Jag letar länge i huvudet, bland minnena innan jag hittar det jag vill skriva eller hittar orden.
För orden har en tendens att gömma sig för mig när jag blir så här. Jag söker och söker men hittar dem inte. Vanliga enkla ord och betydelser är spårlöst borta och jag får söka länge eller fråga Magnus genom att beskriva vad det är jag söker efter.

Det är inte så roligt faktiskt att vara jag just nu. Det kostar så mycket och den energi jag har går åt till att liksom bara överleva dagen. Utsvävningar som att dagdrömma, fundera på roligheter finns inte och orkas inte med. Den energin är för dyrbar. Att bara tänka på vad jag vill äta kostar för mycket. Jag äter det Magnus serverar mig. Inom mig gråter jag tyst för att jag känner mig så eländig och för att det är så mycket extraarbete för honom nu.
Att gråta högt har jag inte energi eller ork till.

Så idag, första dagen på 2012 önskar jag hett att detta år ska bli ett bra hälsoår för mig. Jag hoppas innerligt att idag är den sämsta dagen så att det från i morgon bara kan bli bättre.
Jag hoppas att jag ska ha ork att skriva för jag saknar det och känner mig ofta ledsen för att jag inte kan. Idéer och tankar trängs i huvudet och vill ut.

Nu ska jag ta mig till sängen och pusta ut, hoppas på att Magnus orkar börja laga mat för jag är hungrig.




Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela