i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

a summer place

Publicerad 2014-05-28 11:27:59 i Allmänt,

Nä om man skulle satsa på att måla om en vägg i morgon. Eller varför inte måla mitt bruna skåp som jag fick gratis och som jag skulle måla innan jag tog upp det i sovrummet och fyllde det med saker. Men som nu står skadat, omålat, fult och fullt med saker.
 
Jag har en målarklåda inom mig som jag behöver låta få komma fram. Jag behöver hålla i en pensel igen och se förvandlingen som sker framför mina ögon.
Jag ska göra ett ärligt försök att åtminstone påbörja ett av projekten. Jag har dessutom ett antal gåvor och presenter att sätta händerna i och skapa fram. 
 
Tiden har återigen varit knapp den senaste tiden. Inte för att jag har färre timmar än någon annan men så många faktorer måste liksom smmanfalla och skapa bra förutsättningar.
Och det har det banne mig inte gjort när både värmen, trötthet och värk varit det som tagit ork och energi från mig.
 
Nu har vi dock inte så varmt längre och det älskar jag. Naturligtvis trist eftersom även kvällarna blir kyliga och det inte blir någon balkongsittning alls för min del. Men å andra sidan kan jag som fantomen på dagtid röra mig som en vanlig man (kvinna) på stadens gator. 
Eller gator och gator....det orkar jag ju knappt...jag rör mig mest i stadens utkanter, i periferin ute i klorofyllen.
 
Och det är banne mig det mest underbara jag kan göra när sommaren nu åter blev sval.
 
Jag har haft många dagar av inaktivitet. Dessvärre har ju inte skallen varit lika inaktiv. Huvudet är fyllt av saker jag vill skriva, saker som jag funderar över och som jag anser att jag av nån anledning behöver sätta ord på.
 
Stödstrumpor...det är ett underbart påhitt det. Jag tog steget och köpte några par eftersom det inte undgått mig att höra hur bra de ska vara. Och eftersom jag då har en kroppshalva som gärna samlar på sig lite extra vätska och har gjort sen jag blev sjuk så ska jag ge stödisarna en chans.
Och kan man tänka sig vilken skön känsla de ger och benen känns inte alls lika tunga och osmidiga.
Ska bli intressant att se hur fötterna ser ut och känns till kvällen.
 
Så här sitter jag med mina fina svart-och vitrandiga knälånga stödstrumpor som kommer se ursnygga ut när jag hoppar hage i kort kjol....nä glöm det där sista med kjolen och hoppandet. Det kommer inte att ske,men drömma kan man ju. Och nog minns jag och drömmer mig tillbaka till somrarnas hoppande i blommiga sommarklänningar och vita knästrumpor.
 
http://www.youtube.com/watch?v=ykpbKOnN93w
 
Bakom denna länk döljer sig en instrumental melodi som jag hörde i en gammal rysare efter en Stephen King bok. Jag fastnade för låten och efter lite möda så fann jag den. A summer place, heter den och är ljuvlig och det finns naturligtvis en text också
 
http://www.youtube.com/watch?v=9SeDGvfR0HU
 
Alla har vi väl en plats dit vi återvänder. Där sommaren är som bäst, lyckligast och som längst. En plats som skänker trygghet och glädje. En plats som rymmer människor man tycker om.
Jag har många såna platser och de blivit fler genom åren. Jag har särskilda minnen förknippade till de platserna och när jag behöver stanna upp och vända mig inåt. När jag behöver känna frid och harmoni och hitta tillbaka till min lugna andhämtning, ja då återvänder jag till mina sommarplatser och resultatet behöver inte vänta på sig.
 
Människorna som finns på de där platserna, finns kvar och välkomnar mig. Tillsammans upplever vi allt igen och jag kan sen återvända till nuet. Lite mer avslappnad och tacksam över alla mina minnen som så fint hjälper mig idag.
 
Alla människor har benägenheten att tänka tillbaka men det är hur vi tänker tillbaka och återvänder, som avgör hur vi mår.
Det som har varit det har varit och kan inte bli varken mer eller mindre.
Det kan inte ändras. Det enda som kan ändras är mitt eget förhållningssätt och hur minnen och platser påverkar mig.
 
Jag har de flesta minnena från tiden innan jag blev sjuk och visst skulle jag kunna återvända till vart och ett med sorg och ledsamhet. Känna vrede över att det togs ifrån mig. Men jag har ju minnena kvar och de kan fortfarande glädja mig istället för att göra mig ledsen över att det numera är annorlunda.
 
Bara idag kan jag göra något åt och välja förhållningssätt inför morgondagen. Jag vill inte sitta i morgon och tänka tillbaka på idag och känna missnöje, sorg eller bitterhet. För då är ju dagen idag ingenting värd.
 
Jag vill kunna tänka tillbaka på alla dagar i mitt liv och veta att jag gjorde vad jag kunde och jag var glad för just den dagen.
 
Naturligtvis så är det inte alltid så och visst förspills många dagar av ens liv som man bara låter passera för att man befinner sig någon annanstan i tanken. Man hastar på och man tittar tillbaka, återvänder till platser och är ledsen över att det är förbi.
 
Men så har man valet att inte välja att stanna kvar där. Skrev jag det att många lever livet sittandes som i en eka. De färdas framåt men med ryggen före och blickar enbart bakåt.
Smidigt sätt att ta sig fram på sjön men knappast i livet.
 
Nu ska jag själv göra ett val ang min fortsatta dag och det är att vila för ikväll ska jag träffa en väninna och det kommer bli både roligt och uttröttande. Så preppa med vila är vad jag behöver göra.
 
Ha en fin dag alla ni som lever idag....för det gör ni väl!?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kroppsminnen och glädje

Publicerad 2014-05-22 08:36:21 i Allmänt,

Ännu en fantastisk morgon att vakna upp till. Det är märkligt det här med skillnaderna mellan att vakna av larm och vakna av sig själv.

Igår när jag skulle iväg på sjukhusbesök så sattes larmet och när det ljöd så var hela jag i protest. Så trött och bara ville inte stiga upp.

Idag vaknar jag av mig själv på exakt samma tid, och då helt utan protest. Känner bara ett lugn och frid inom mig. Är pigg och utvilad trots att antalet timmar sömn var samma dessa två nätter. Kan knappt bärga mig tills jag får klä på mig och gå ut på balkongen.

Jag känner av gårdagens utsvävningar under många timmar hemifrån. Är väldigt trött i kroppen och tung i huvudet. Så om en stund lär det bli ett huvudvärkspulver om det inte ger med sig. Att vara hemifrån många timmar är förenat med omedelbar utmattning för min del. Det är det som tröttar ut mest.

Jag startade gårdagen med att lämna av Magnus på arbetet. Köra vidare till min bror vars fru jag överraskade rejält då jag körde upp framför deras hus klockan sju på morgonen. Jag hade en korvleverans att göra. Vidare genom ett köigt och saktfärdigt Solna för att komma till sjukhuset. Den här trafiken är mördande rent ut sagt.

Med nervositet letade jag reda på handikapparkeringsplats och med en känsla av att jag gjorde något kriminellt så parkerade jag bilen. Tittade mig hela tiden efter axeln när jag gick, beredd på att nån skulle springa ikapp och skälla på mig. Är så ovant att få parkera nära resmålet.

Sen hade vi detta med röntgen då. Jag skulle göra en datortomografi för att ha koll på att inga nya tumörer var på tillväxt i lungsäcken eller på andra inre organ i buken. Jag har gjort detta så många gånger tidigare och jag har absolut inga problem med den typen av röntgen eller med magnetkamera.  Jag är så att säga luttrad. Men det som ändå händer är så jobbigt.

Jag får sån ångest och blir så stressad och impulsen att fly och lämna stället är så stark att jag måste ta till alla medel jag kan för att stanna kvar.  Flera gånger då jag sitter i väntrummet och dricker kontrast så är jag på väg att bara resa mig och gå. Men jag går inte för det är vetskapen om att jag måste få detta ur värden så att jag slipper gå och fundera på om något börjat växa inom mig igen.

För två veckor sen var jag på en magnetröntgen. Det var samma sak då. Jag var tvungen att brottas så med mig själv för att stanna kvar. Illamående och kallsvett avlöste varandra. Några veckor innan det besöket hade jag varit på samma ställe och skulle göra den där röntgen och då hade jag klappat ihop. Jag var ensam då och kunde inte längre kontrollera all ångest och den stress jag kände och som uppkom av kroppsminnena, som jag kallar dem. Även om jag med mina sinnens fulla bruk förstår och vet att jag måste och att det inte är smärtsamt, är  jag tillbaka i allt det som hände för 7-9 år sen.  Så minns min kropp ändå och reagerar starkt. Och det visar sig extra tydligt när jag är trött och har haft mycket omkring mig. Som nu.

Den dagen gick jag från röntgen och bokade en ny tid och bestämde att jag skulle ha sällskap dit. Igår var jag själv och tack vare den gulliga personealen så fixade jag det. Två unga grabbar som skötte förarbetet med att sätta infarten till kontrastmedlet och de skojade och var glada. Avväpnade mig liksom. Jag lämnade sjukhuset med lättnad och massor av illamående när spänningen kunde släppa. Jag for vidare in mot stan för att träffa en väninna för en fika. Vi satt länge och det var härligt att sitta på uteserveringen och se folket myllra. Naturligtvis så tröttar alla ljud från trafiken, tjutande ambulanser, sorl och människor ut mig. Och att bara sitta och prata även fast det är trevligt, det bedövar hjärnan sakta men säkert och det spelar ingen roll om det är hemma eller borta. Jag blir alltid lika trött. Men mitt sinne dansade av glädje när jag for hem. Jag hade gjort något som jag inte gjort på evigheter. Varit i stan, fikat och bara varit gamla vanliga jag. Det var en känsla av frihet och liv. Och jag behöver även det trots att jag mest uppskattar att sitta på en sten i skogen och njuta av livets under där bland trädens sus och ensam under tystnad.

Det var en mycket trött person som stapplade hem från bilen, uppför trapporna och sjönk ner i skuggan på balkongen. Men vilan blev kortvarig då telefonen ringde och jag var nödgad att ha ett trettio minuter långt intensivt samtal med försäkringskassan. På nytt, fokus, fokus och fokus och skallen tjöt nästan inifrån.

Att vara så trött att man vet att man MÅSTE lägga sig och att bästa stället just då är balkonggolvet men att inte ORKA resa sig och dra fram madrassen. Det är riktigt jobbigt. Men man tar sina sista krafter och reser sig ändå, drar fram madrassen och rasar ihop bland täcke och kuddar, helt oförmögen att röra ett finger ens. Och när jag skriver så menar jag verkligen mina sista krafter. Jag hade ju inte utfört någon idrottslig prestation eller tröttat ut kroppen på något vis. Det vara bara i huvudet det satt men skallen sitter ju på kroppen och när den inte fungerar och kan skicka de signaler som behövs för att jag ska kunna röra mig. Ja då kan jag heller inte röra mig.

I fem timmar låg jag på golvet. Det blev svalare och sakta men säkert så kom tankefunktioner, rörelseförmåga tillbaka och viljan att dö liksom, ja den försvann. Magnus serverade mig mat där jag låg ner och jag åt den liggande också. Alla försök till att sitta upp, misslyckades då det inte fanns krafter att hålla kroppen upprätt.

När klockan var åtta var jag så pass stark att jag kunde gå till sängen och lägga mig i det kalla sovrummet som kylts ner.  Det var minst sagt en uttömmande onsdag. Därför så är det så att jag idag inte kan göra något alls. Mer än att orka sitta upp såklart och jag kan skriva även om jag stannar ofta och får leta efter orden. Titta på att meningsuppbyggnaden är läsbar. Och som jag sagt tidigare så orkar jag sällan korrläsa utan det får bli som det blir. Men så ser jag också när jag går tillbaka i gamla blogginlägg att jag ibland inte har en aning om vad det är jag har försökt att skriva. Såååå mycket fel och konstiga ord. Det skär i en språkpolis huvud det….hahah. Men det är också en sak att lägga till handlingarna. Det är som det är och jag har för mycket annat som är viktigare att fokusera på än att rätta alla mina fel.

Häromdagen så fick jag så goda nyheter då mitt p-tillstånd blev beviljat. Sen blev det plötsligt tveksamt om jag hade rätt att få bostadsanpassning då det hängde på det faktum att jag själv valt att bo här, trots att jag var sjuk och kunde komma att behöva hjälpmedel. Flickan från kommunen sa ju inte nej direkt men förberedde mig på att de mycket väl inte kunde ge bifall. Men hon ville gärna kunna hjälpa mig menade hon. Igår hade jag ett meddelande på telefonen efter att jag kom ut från sjukhuset. Hon sa att hennes chef inte hade några anledningar alls till att inte ge mig bifall så redan på fredag ville de komma ut med en entreprenör och titta på hur det ska se ut med ventilationshålet.

Jag är stum av glädje och jo, samhället finns fortfarande där och ger hjälp till dem som behöver.  Och jag är en av dem som får ta del av välfärden. Sen tycker jag fortfarande att regler och lagar är stelbenta och det är synd och skam att valmöjligheter inte finns i samma utsträckning för den som är beroende av hjälp och stöd. Man får liksom ta det som erbjuds och vara tacksam eller låta bli.

Den ena dagen är inte den andra lik. Jag har oftast ett varannandagsliv och det även om jag inte tycker att det är det ultimata sättet. Men efter såna dagar som igår så kommer det bakslag och jag kan bara tillbringa dagen efter med stor möda i stillhet.  Många gånger så är allmänhetens uppfattning att man inte ska göra det man blir trött av eller det som förvärrar ens sjukdom och handikapp.

Och naturligtvis ska man inte göra det men man kan heller inte undvika allt. Och som jag sagt förut, en del saker måste få kosta då det skänker livskvalitet, och det ska man inte behöva vara utan bara för att man haft oturen att drabbas av skada eller sjukdom. 

Nu pockar fåglarna på min uppmärksamhet och jag ska lyssna på tystnaden som uppstått efter att alla skolbarn gått in i sina klassrum. Jag är omgiven av sommar och varje sinne tar in och njuter  :-)

Glad dag till er alla!

 

Skyll sig själv...

Publicerad 2014-05-20 14:34:23 i Allmänt,

 
 
 

Om man är funktionshindrad och bor nånstans man inte trivs eller att det inte funkar pga ens handikapp. Så får man inte själv bestämma vart man vill flytta om man senare i det nya hemmet kommer behöva hjälp med bostadsanpassning.

Kort och gott så kan det alltså vara så att min nya hemkommun säger nej till att installera handtag jag kan hålla mig i när jag duschar. 
För det borde jag tänkt på innan jag flyttade till denna lgh, att jag skulle kunna behöva. Och eftersom jag även ansökt om att få ett ventilationshål upptaget i väggen som är en "stor" anpassning kan jag därför inte bara få det lilla, som ett jävla handtag så jag inte slår ihjäl mig om jag halkar när balansen är kass.
Säger de ja till en sak så godkänner de hela lägenheten och kan sedermera inte neka till vidare bostadsanpassning.

Och vad det hela hänger på är att jag trots min svaga sjuka vänstersida, själv valt att bo i en lägenhet som ligger en våning upp. Att jag valt att behöva gå i trappor.
Vad en funktionshindrad person har att välja på är att ansöka om att få flytta och blir då hänvisad till att ta vilken lägenhet som helst i hela Storstockholm, som finns att tillgå. Sen om den ligger i flempan eller tio mil från familj, arbete och vänner det spelar ingen roll.

Man får inte välja själv.

Nu ska jag inte skjuta budbäraren för hon var både snäll och trevlig och beklagade att hon tyvärr måste följa lagen. Och efter vårt samtal så sa hon att hon var tveksam till att jag skulle få avslag men att jag ändå får räkna med att de stelbenta kan tolka och följa lagen och då inte till min fördel.

Jag sa att jag inte skulle komma efter henne ifall hon meddelade avslag utan istället ge mig på toppen, vilket i så fall blir domstol, meddelade hon. Så jag får väl ta den fajten om det behövs.

Frihet på ett litet papper

Publicerad 2014-05-20 12:48:34 i Allmänt,

Igår var det ju så att jag kände mig aningens nedslagen över att jag behövde ställa in ett viktigt möte pga att det så snabbt sker förändringar  i min sjukdom.
Jag måste ALLTID räkna kallt med att det jag bokar, inte blir av och som jag skrev så om jag har verkliga måsten, så blir det sakerna som jag vill och som skänker glädje, som får stå åt sidan.
 
Därför så vill det sig inte bättre än att jag blir ordentligt ledsen då och då, även fast jag vid det här laget är van.
 
Nå i alla fall, min gråt tystnade och jag kände mig stärkt och betydelsefull då jag fick så fint fick höra att jag var värd att vänta på, att jag är fantastisk och ändå har en gnista. Det känns fint att någon säger det när man själv tappar modet.
 
På eftermiddagen ringde det plötsligt på dörren och längst ner i trappan stod min granne. Hon sa bara att hon inte skulle komma in eftersom hon är sjuk och att hon bara ville lämna fikabröd till mig.
Och där vid mina fötter låg det två rosa munkar i en påse. Underbara Paula som omtänksamt tänkte på mig och som var ytterligare ett "bevis" på att jag inte behövde känna mig så eländig som jag själv trodde.
 
Tacksamt kände jag ödmjukhet inför att ha så fina vänner och tacksamhet inför mig själv för att jag har vett nog att uppskatta det.
 
Framåt kvällningen kom posten och ett kuvert från Järfälla kommun låg bland räkningarna. Öppnade det utan att andas och var säker på dåliga nyheter.
Jag har ju ansökt om parkeringstillstånd på handikappade och har inte hört något alls ifrån dem. Antog därför att avslaget nu låg i min hand.
 
Men oron byttes snabbt till glädje då det endast stod att nu fanns mitt parkeringstillstånd att hämta i kommunens reception. Och så var det inget mer att orda om det.
 
Jag är S Å lycklig. Ren och skär glädje och lättnad. Detta kommer nämligen innebära att jag så betydligt lättare kommer att kunna röra mig ut från mitt hem. Att åka med kommunala färdmedel kostar mig så otroligt mycket och är oftast orsaken till att jag väljer att inte åka iväg hemifrån om jag inte kan ta bilen och vet att parkering finns tillgänglig och inte kostar skjortan.
 
Ett p-tillstånd innebär att jag i många kommuner inte ens behöver betala för att parkera. Det är inte en förmån utan en möjlighet som ges för att samhället ska vara tillgängligt för alla, står det i bestämmelserna.
Och tillståndet innebär att vår huvudstad och olika evenemang plötsligt blir tillgängliga på ett helt annat sätt då möjligheten att ta bilen plötsligt är gynnsam och inte krånglig.
 
Jag är upp över öronen så superglad över detta "hjälpmedel" som gör livet lättare och trevligare för mig finns då så mycket annat är problematiskt och begränsande. 
Den där berömda ruggsäcken med tunga bördan är en sten lättare i och med detta.
 
Frihet på ett litet papper. Jag är så lycklig att jag gråter. Och när jag tänker efter så är detta så stort och på något vis ett konkret bevis på att samhället hjälper den som behöver. 
Jag är tacksam för att det kommer mig tillhanda.
 
Jag sitter för övrigt just nu och står ut med ett fasligt oväsen. Jo av fri vilja eftersom det kommer något gott av det. Doften av nyklippt gräs, är det goda jag talar om. En man åker runt på sin klippare och emellanåt hör jag inte mina egna tankar. men som sagt jag står ut den här korta stunden eftersom doften som når mig på balkongen ger mig så fina minnen och så härliga känslor.
 
Känslan av sommar såklart, Sommarlov och förväntan. Mina minnen går långt tillbaka i tiden till barndom då gräset klipptes. Minnen både från Finland och vårt landställe i Småland. Frihet och lata dagar som var fyllda med enbart roligheter. 
När jag tänker på Finland så tänker jag på mummi och ukki såklart. Och faktum är att i morse när jag åt min musli så blev minnet av mummi alldeles särskilt tydligt.
Ett linfrö hade fastnat mellan två tänder i min mun. Och som de flesta fel så gelear som linfrön i kontakt med vätska. Det bildas en liten geledroppe omkring dem.
 
Jag kände det lilla geleiga linfröet som hade blivit kvar och påmindes direkt om min lilla mormor. 
Hon åt linfrö varje dag. Och då på sjuttiotalet så var de redan sjukpensionärer och hade det dåligt ställt. Mormor köpte väl sekunda linfrö eller nåt som var billigt för hon rensade dessa frön varje dag.
 
Varje morgon satt hon med ett vitt pappersark framför sig, hällde ut linfrön på det och så började hon rensa. Tog bort skräp, muslort, fröskal och annat. Ett tidsödande arbete som var en del av hennes liv och sysslor.
Sen hällde hon linfröna i en emaljerad mugg och så på med sin hemgjorda saft. Det svällde ju snart och blev en geleig massa och så tömde hon muggen med en sked.
Varje dag i hela hennes vuxna liv. 
 
När jag tänker på mina morföräldrar så tycker jag att de är ena anmärkningsvärda människor. Men egentligen så är de nog inte särskilt mycket mer anmärkningsvärda än andra människor i sin generation. De som verkligen slet och kämpade för brödfödan och som utförde det vad de måste för att överleva.
 
Det var först i början på nittiotalet som de skaffade sig en toalett och dusch inne. Och det pga att de var så pass gamla att de inte orkade gå ut på dasset eller elda i bastun så var deras "badrum".
Och då det alltså då som det rinnande vattnet, både varmt och kallt kom in i huset. 
 
Matiköpen sköttes av mormor som på sin cykel lastade maten i två "pippi långstrumpkoffertar" och hängde dem på styret. Och naturligtvis cyklade hon omkull många gånger och bröt sig både här och där.
Och telefonsamtal skötte de ju genom att grannen kom springande och berättade att det var Sverigesamtal på ingång. Jag har så många gånger sett mummi släppa allt hon hade för händerna och hasta längs vägen till grannhuset för att tala i telefonen. 
 
Jag beundrar den här generationens människor i Finland. Som byggde upp sitt land igen efter kriget. Och som lärde sig vad nödår verkligen betyder.
Jag beundrar den här generationens människor i Sverige som byggde upp folkhemmet och som slet i sitt anletes svett för kommande generationer, för att de skulle ha det bättre än dem.
 
Och jag kan ibland undra vad är det VI sliter för idag? Vad finns kvar att slita för annat än att försöka återställa det som förstörts, försöka rädda det som söndrats och skadats?
Vi har det så nedrans bra. Både materiellt, frihetsmässigt, demokratiskt, solidariskt och utbildnings -samt arbetsmässigt.
Vi har semestrar och lediga kvällar och helger. Vi har välfärd och omsorg. Och ändå så kan vi inte låta det vara så bra.
Ändå så ska mycket ha mer och skandalerna avlöser varandra.
Jakten efter status, pengar, prylar gör människor sjuka. Mentalt sjuka så att de går in i väggen och får utmattningssyndrom.
Det är inte fysiskt hårt arbete i sig eller att skörden regnade bort eller att potatisen åts upp av skadedjur som får människor att bryta samman och gå in i väggen.
 
Stress och press som många gånger är egenhänigt och frivilligt skapat gör människor sjuka idag. Vi har det så bra och vi kan själva välja våra liv och hur vi vill leva dem och ändå så ekar klagosången hög i våra sociala medier.
 
Hur ska vi bli nöjda och tillfreds? Är det ens möjligt för många människor att tänka den tanken att vara nöjd och tacksam för allt vad man har?
 
Jag undrar hur det kan vara så svårt för människor att stanna upp. Varför det måste till en kris i form av sjukdom, olycka eller förlust för att man ska få den där käftsmällen som känns och som öppnar ens ögon så att man förstår att där händgde verkligen livet på ett hårstrå.
Jag kanske inte får fler chanser att vara här. Jag klarade mig nätt och jämt och shit, jag har inte fattat tidigare vad som är viktigt här i livet.
 
Jag håller på och läser Kristian Gidlunds första bok. Det går inte fort eftersom jag dels behöver tid att läsa, ta in, förstå och smälta. Men även för att det är en tung och känslosam bok att läsa. Han gör sin resa och han berättar naket hur djävulsk den är. Och vi vet ju alla att han dog. Han är inte en av dem som klarade sig utan han dog faktiskt. Han har berört så många människor genom sin berättelse och alla är eniga att en så fin människa skulle inte behövt gå.
 
Men jag säger att mänskligheten behöver såna som Kristian. Med det inte sagt att jag är likgiltig inför hans öde. Vi behöver såna som har förmågan att uttrycka sig och föra ett viktigt budskap framåt. Som kan "skrämma skiten" ur folk så att de fattar att livet är på allvar och här och nu.
Alla som tagit hans berättelse till sig och då och då tänker på honom, alla de har med all säkerhet förändrat sina liv. Och om inte, så är det hög tid nu.
De människorna kommer med all säkerhet inte behöva en egen kris som får dem att stanna upp.
Kristian får fortfarande efter sin död, människor att lyssna, förstå och vilja göra nya val i livet.
 
Såna som Kristian är vår tids Jesus. Ja det är stort och troligtvis finns det fler än en som tycker att jag yrar och tar stora ord i min mun.
 
Men om man betänker att Jesus, som vi alla känner honom, var en helt vanlig man eller kvinna. En hen som gick i kärlekens spår och ville att mänskligheten skulle tänka om.
De skulle sluta kriga och leva i hat. De skulle istället älska varandra i fred. De skulle tro på en Gud, som enligt min egen tro, finns inom oss alla och envar. Kraften och energin som kan utföra mirakel och under. Som vägleder och hjälper och som ger svar. Kalla den för Gud eller din egen urkraft eller magkänsla. Din innersta kärna som hela du utgår ifrån
 
Man talar om ondska i dagens samhälle men jag tror att det är en underdrift när man vet hur det var förr. Hur mycket mord, kriminalitet, orättvisa rättegångar och tortyr människor utsattes för, fängslanden på felaktiga grunder. Så har vi det väldigt bra idag, även på den fronten.
 
Jesus spred sitt ord precis som så många stora män och kvinnor har gjort. Mer eller mindre kända och ofta i anonymitet. Goda människor som stridit för folket och som mördats pga det. Precis som den Jesus vi känner till.
 
Alla de människorna är enligt mitt sätt att se, Jesus. Så även vår Kristian från Borlänge. 
 
Man behöver inte vara kristet troende eller bekänna sig till någon annan religion för att tro på kärlek och godhet och på människans förmåga att göra bra val som främjar mänskligheten istället för tar död på den.
 
Det räcker med att stanna upp och själv välja en ny väg att gå och bestämma sig för att man inte behöver förlora något för att få ett rikare och mer kärleksfullt, mindre stressigt liv.
 
Nu måste jag dock stressa till lite och bädda sängen eftersom det snart ringer på dörren och en kvinna från bostadsanpassningen kommer hit.
Jag har ansökt om att få ett handtag vid badkaret. Skulle vara toppen då balansen ofta är kass och jag kan lättare ta mig upp ur badet när jag har nåt att hålla i.
Jag har ju även en portabel airconditionmaskin i sovrummet. Och för att allt ska fungera så smidigt som möjligt behöver jag ett ventilationshål i sovrumsväggen där varmluften ska gå ut.
 
På återseende....So long!
 
 
 
 

Dagens betraktelser

Publicerad 2014-05-19 11:57:46 i Allmänt,

För att hämta lite energi efter den lite jobbiga starten idag så satte jag mig på balkongen. Trots de sjutton graderna så frös jag och manteln som jag hade på mig hjälpte föga.
Så det var bara att klä på sig lite mer.....dubbla mysbyxor, raggsockar, fårskinnstofflor, fleece ovanpå tröjan, filt under ändalykten och en filt över hela kroppen.
 
Och jo det var sjutton plus alltså....och visst jag kunde ha valt att gå in men eftersom det är en sån här dag som sommaren är tillgänglig för mig och jag kan njuta av den genom att sitta på balkongen så måste och vill jag ta tillfället.
Nu sjunger fåglarna, nu doftar häggen och grönskan går rätt in i mina ögon och rotar sig långt inuti mig och ger den där sköna känslan av lycka som bara försommarskir grönska kan.
 
Doften av hägg påminner mig om fredagen den 23 maj för sexton år sen. Dagen då jag miste min lillebror Johan i självmord.
Även om det gått många år så är den här tiden på året alltid känslosam och jag behöver tid att sitta ner och vara stilla. Jag reflekterar över livet och hur allting blev och med tanke på att doftminnet är så starkt så får häggens doft mig att vara just där och just då för sextor år sen och minnen och känslor blir så starka och intensiva. 
Jag mister honom på nytt varje år.
 
Den här morgonen var barnen på skolgården ovanligt tysta och jag slås återigen över skillnaden i flickors och pojkars lek. När flickorna gungar så skriker de hela tiden. De skriker för övrigt i princip hela tiden då de leker på skolgården. Pojkar har mest ljudeffekter för sig.
När jag tittade bortåt såg jag tre pojkar gunga. De var knäpptysta och det enda som hördes var gungornas knarrande. Inte ett ljud, inte ens prat med varandra. 
Och det kom sig att jag undrade över vad de tänkte på. De här tre killarna som gungade i tystnad.
 
Jag älskade att gunga när jag var liten flicka och jag sjöng alltid. och var vi många som gungade så gav vi ifrån oss en hel symfoni. 
och jag tänkte även på vad det egentligen är så roligt med att gunga. Svinga sig fram och tillbaka. Är det något som sitter i ryggmärgen, att vi gungats fram i moderlivet och därför uppskattar det?
Är det för att det påminner om vaggandet som vi söker oss till gungor?
 
Och när slutar vi egentligen att vilja gunga. Numera vet jag för min egen del varför jag inte gungar och det är ju för att jag kräks.
Jag kräks av all rörelse...typ...
 
Jag fann mig själv söka bakåt bland minnena till då när mina egna barn var små. I trädgården hade vi en gungställningn med förskräckligt knarrande gungor och dessa gungor var ju inte stilla många minuter om dagen.
Ständigt ekade knarret och barnens lek över och runt den lilla vändplan vi bodde invid.
Men aldrig att jag ens reflekterade över att det var störande för min del. Att jag blev trött av ljudet. Men så var jag ju inte sjuk i huvudet heller.
 
Jag har senaste tiden, sen nåt år tillbaka tänkt mycket på barnen när de var små och jag drömmer ofta om dem i olika situationer. Och när jag vaknar så är det alltid med en stark känsla av saknad efter dem. Och lika stark känsla av att vilja vrida tiden tillbaka, uppleva igen, göra om och i vissa fall göra rätt.
 
Men det återkommer jag till en annan dag.....
 
På teve häromdagen visades en repris av Malou. Man talade om curlingföräldrar och vilka konsekvenser det kan få. Jag anser att det är skillnad mellan att curla och curla.
Jag kan definitivt skriva under på att jag har curlat mina barn. 
 
I den mån att jag har låtit dem vara barn och inte behöva uppleva det jag själv upplevde från alldeles för unga år.
Jag har varit tillgänglig och jag har "räddat" dem många gånger för att de inte ska drabbas genom att tex vara den enda som inte har matsäck på skolans friluftsdag. Jag har påmint så de inte missat viktiga saker de ska göra. Jag har hellre kört och hämtat än sagt åt dem att själva ta sig från punkt a till punkt b.
 
Jag har gjort livet väldigt lätt för dem och det pga att jag själv inte hade det så lätt och definitivt inte någon som fanns där och curlade mig. Men anser ändå att det finns värre brott man kan begå mot sina barn.
 
Samtidigt så har jag och barnen alltid talat med varandra. Jag har aldrig curlat i att de sluppit ta ansvar för sina handlingar. De har ofta fått nej och jag har aldrig varit rädd för konflikter eller att säga nej. Vi har alltid talat om rätt och fel, hur man beter sig mot vänner och att vara ärlig är det enda som gäller.
De har alltid vetat att det jag säger är djupt förankrat och att jag alltid finns här för dem.
 
Och då har jag med gott samvete gett dem frukost på sängen, Packat ryggsäckar när det behövts. Haft koll på idrottsdagar och städat upp i deras rum.
Så ja, jag är en stolt curlingmamma med två barn som minns sin barndom med glädje, men som idag inte sitter och gapar och väntar på att de stekta sparvarna ska flyga rätt in i munnen på dem.
 
Nu medan jag sitter här på balkongen så kommer regnet. Det smattrar mot plåttaket och låter härligt somrigt. Jag har det varmt under filten och kan inte säga annat än att jag är lyckligt lottad i livet.
Jag känner trots min trötthet idag, en djup tillfredsställelse och tacksamhet.
 
Häromkvällen så såg jag en film. Pappan i filmen hade svikit genom otrohet, vilket dottern fick reda på och hon ställde sin mor till svars för hur hon kunnat välja att stanna kvar och blunda för att hennes make hade bedragit henne.
Mamman var till en början mycket besvärad av anklagelserna som dottern gav och svarade till sist på frågan varför hon inte gick, med dessa ord...
 
"Jag valde att stanna kvar för alla de saker han hade gjort rätt. Istället för att gå för den enda saken han gjorde fel. Jag valde att förlåta"
 
Det fick mig att börja fundera över det här med svek i relationer. Inte enbart otrohet för sällan finns det några förmildrande omständigheter för det och jag tycker verkligen inte att det är ok. Men jag tänker på andra svek och fel man anser att ens partner eller för den delen ens vänner kan göra. 
Vi har ju alla massor av olika relationer i olika konstellationer. Och vi blir svikna och känner att människor handlar fel.
 
Och det är där den här kvinnans ord fastnar hos mig. Jag anser att det hon säger är så klokt och insiktsfullt att alla borde fundera på allt det som människor gör rätt och som är orsaken till att vi väljer att ha relationen. Istället för att så snart ett fel begås, kasta sig ur den och känna sig kränkt och sviken.
 
Man kan tjäna på att förlåta och gå vidare. Man kan tjäna på att välja att se det goda och förstå att människor begår misstag och förtjänar en andra chans...kanske t.o.m många fler chanser.
För tänk om man själv blev ratad så snart man begick ett misstag, medvetet eller omedvetet.
 
Som bekant är jag relativt aktiv på facebook. Och allt som oftast så ser jag statusar och poster som sprids med ord om Sanna vänner, Riktiga vänner.
Man skiljer på vänner och vänner och talar ofta om svek och att man bedragit sig som litat på någon.
 
Och ja det är vuxna människor jag talar om här. Jag tycker ofta att såna här inlägg liknar kommentarer som utbyttes i småskolan. Då man var bästis och bundis och bevarandet av hemligheter och hedersord var viktigast.
Man pratade bakom ryggen på varandra och valde ut vilka som var riktiga vänner.
 
Jag kan inte låta bli att fundera över varför man har människor i sin närhet som man plötsligt känner sviker så till den grad att man uttalar sig om att personen inte är en riktig vän. Uppenbarligen så har man lite koll eller så är man kvar på småskolestadiet....är min tanke.
 
Om det skulle komma till min kännedom att någon talat illa om mig bakom min rygg eller att någon gör något som sårar mig så skulle jag tala med vederbörande och fråga hur det kommer sig. Jag skulle faktiskt inte skriva om det på facebook och tala i termer sanna vänner och att man begått ett misstag som trodde sig kunna lita på hen.
 
Jag anser inte att jag kan ha några som helst krav på andra människor, inte ens mina närmsta vänner. naturligtvis skulle jag bli ledsen om tex min älsta vän talade illa om mig men det skulle få mig att undra vad som hänt och jag skulle i så fall fråga om jag gjort något. Om det finns något outrett mellan oss. 
 
Så jag menar att förlåta misstag och inte döma så hårt borde allt oftare vara ett alternativ man väljer istället för att lämna en relation och kanske dessutom posta det på facebook. 
 
Och för att förtydliga...jo jag vet att det finns människor som hamnar i utsatthet i sina relationer med partners som bryter ner och tex misshandlar. Och det finns de som i åratal blir bedragna men det är inte dem jag talar om här. Jag vet att allt inte går att förlåta för att sen bara gå vidare. 
 
Men det mesta går att förlåta även om man inte säger det till personen det gäller. Man kanske få ge det till sig själv och försonas med vad som inträffat för att själv kunna gå vidare utan att ständigt bära ett agg med sig som hindrar en från att fortsättningsvis leva ett fridfullt och lyckligt liv.
 
Nu hör jag inte ens tangenterna när jag skriver. Det spöregnar och smattret mot plåttaket är öronbedövande. 
Jag ska sätta i öronpropparna och ta mig en till kopp te och fylla på med lite mat. Men jag lämnar inte balkongen. Ska rulla ut min madrass med så jag kan lägga mig och ha det gott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Du är värd att vänta på

Publicerad 2014-05-19 07:58:49 i Allmänt,

" Du är värd att vänta på" 
Den meningen fick mig att gråta nu på morgonen. För det känns riktigt hopplöst och eländigt för att jag inte kan påverka när min kropp lägger av.
 
Jag har uppskrivet i min almanacka att jag ska träffa en viktig person i eftermiddag. Det är väl hundrade gången vi bokar och alltid så är det jag som bokar om. Och det för att jag aldrig i förväg kan veta hur jag kommer att må när  jag bokar in nåt jag vill eller måste göra.
Ja, det kan ju ingen veta men förr var livet lite mer stabilt och jag kunde utföra åtaganden och möten. Då hade jag inte en sjuk kropp som oberäknerligt styrde och drog mattan under mina fötter när jag minst anar det.
 
Idag fungerar det så att jag bokar in något jag vill göra en onsdag, och det kan vara veckor eller månader i förväg.
Så dyker det upp ett läkarbesök eller annat måste på tisdagen eller torsdagen samma vecka.
Och plötsligt så måste jag avboka/ändra nåt av dem. 
Någon enstaka gång händer det att jag kan ha två saker att göra två dagar i rad. 
Och det beroende på var de äger rum och vilken tid. Onsdag morgon, tordag em kan funka. Men inte eftermiddag och morgon dagen därpå.
Jag måste beräkna att jag har tillräckligt antal timmar emellan så att jag får vila, se till att inget umgängesbesök är bokat på kvällen emellan dagarna eller att någon kommer hem till mig.
Måste jag åka långt så påverkar det också. Liksom vädret om det är varmt. Om jag har sällskap så orkar jag betydligt mer för då kan någon annan tänka åt mig.
 
Skulle det dyka upp något oförutsett som jag måste så skiter sig allt. Det finns inte utrymme för det. Och till detta kommer då att för att kunna utföra saker utanför mitt hem så måste ALLT planeras och noga tänkas ut. Hur jag förflyttar mig, om jag är ensam eller har sällskap, vädret. Vila innan och att jag har den tid för återhämtning efteråt, som jag behöver. Finns det möjlighet till vila "där ute"? Var kan jag sitta ner? osv....i en oändlig ström
 
Inget av detta märks ju på mig. Jag ser ju ut som vanligt och beter mig som vanligt. Den som möter mig vet ju inte vilka mödor jag lagt ned för att vara där jag är utanför mitt hem och vet heller inte vilka mödor jag har när jag kommer hem.
 
Men han jag skulle träffa idag vet hur det är. Han har varit med en bra bit på min resa igenom detta och när han då skriver att jag är värd att vänta på så går det bara sönder.
Jag vet att många av mina vänner säkert också skulle säga det till mig. För de vet vid det här laget att när jag bokar nåt så blir det till sjuttiofem procent, ändrat eller avbokat.
Och jag tror säkert att de förstår och numera har det i beräkningen när man bestämmer nåt med mig.
 
Men det känns så pissigt för mig, så nedrans ledsamt och det gör så ont att det måste vara på det här viset.
Jo måste, för jag måste få planera, kunna ha saker att se fram emot och förbereda mig inför. Jag måste det för jag vill också känna att jag har lite kvar av det som var det gamla livet innan sjukdomen. Jag vill känna förväntan och hoppas. Med förväntan det kommer naturligtvis nederlaget då jag måste avboka. Men jag vet inte hur jag annars ska leva, hantera vardag och liv.
 
Jo jag kan intala mig att jag inte ska behöva ha dåligt saqmvete. Att folk omkring mig får förstå och visa hänsyn. Jag kan rycka på axlarna och vara egoistisk och säga att nu är det så här det är, take it or leave it!
 
Men näe.....jag har dåligt samvete och jag känner sorg. Jag är till viss del mer egoistisk numera än förut när det kommer till att verkligen tänka efter vad saker och ting kostar mig. Och om jag kan förutspå att det kostar mer än det smakar, så säger jag nej.
 
Det är väldigt lätt för människor som är sjuka att ha väldigt höga krav på sin omgivning om att de ska förstå och vara hänsynsfulla och att de plötsligt ska börja behandla en helt annorlunda mot vad de gjort innan.
Men hur ska de kunna? De har inte gjort den inre resan som vi sjuka har gjort. De ser fortfarande bara utsidan som ser ut som vanligt. De kan lyssna och försöka förstå men aldrig nå det många sjuka kräver att de ska göra.
 
Det som tvingade mig att avboka min träff idag var en överhettningsincident som inträffade igår morse.
Ja ni hör hur det låter....överhettad före klockan nio en majmorgon.
 
Söndagen började så fint. Satt på balkongen från halv sju och suckade av välbehag. Magnus föreslog frukost nere på kolonilotten och så kunde jag peka var de resterande fröerna skulle sättas. Han har redan satt det mesta, ensam, för jag är ju alltid för trött.
 
Han packade frukost och han cyklade. Jag gick då mitt ena knä inte är så bra. Vi åt i solen, den var behaglig då vid åttatiden. Jag pekade och han sådde. Så tyckte jag att en akljea skulle flyttas. Jag tog spaden och satte ner den i jorden, trampade på....jo det orkar jag eftersom jag inte är helt handikappad och förlamad.
Jag lyfte upp jordklumpen med aklejan, på spaden och gick till det nya hålet.
 
Och där hände det. Värmeslaget slog till. Som när man legat utan vätska alldeles för många timmar i het sol mitt på dagen och får det man kallar solsting. När kroppen blir så överhettad att du blir sjuk.
Det hände där bland mina blommor före klockan nio.
 
Jag vet knappt hur jag kom hem, minns bara att jag rabblade mina ramsor som jag alltid gör då jag behöver fokusera på att ta mig hem. Det kan vara att jag räknar siffror eller alfabetet, frukter eller annat som hjälper mig att inte tappa fokus. Minns att jag bara ville lägga mig i skuggan i skoggen där efter gångvägen. Magnus gick naturligtvis med mig.
 
Hemma föll jag ihop i soffan och så kom frossan och jag började spy. Med hinken framför mig fick Magnus in mig i sovrummet och kunde klä av mig och lyckligtvis somnade jag ifrån allt.
Vaknade flera timmar senare och klev försiktigt upp ur sängen, jo benen bar och jag kunde stå upp utan att illamåendet kändes mer än ett eko långt inne i magen.
 
Tacksam över att det var ett lindrigt värmeslag för det innebar att jag faktiskt kunde fortsätta min dag och vara upprätt och "med" fram till kvällen när mina ungdomar kom hem för middag.
Jag grät när jag innan jag somnade tänkte att jag måste ringa och säga att de inte kan komma. Och min glädje över att inte behöva det var enorm.
 
Matt och vimmelkantig tog jag mig igenom kvällen och kunde njuta av familjen omkring mig. Före klockan nio släcktes lamporna och vi sov. Innan dess frågade Magnus mig lite oroligt, - Vad var det egentligen som hände?
Så har du aldrig reagerat på värmen tidigare.
Och jag kan bara svara att det blir värre och svårare för varje år som går. För sju år sen var det inta lika illa som tex förra året. Och att det redan nu börjar, känns aningens ledsamt faktiskt.
Jag somnade i alla fall med glädje och vetskapen om att jag skulle orka ta mig in till stan för mitt möte.
 
Men den glädjen slogs ur mitt sinne när jag vaknade i morse och kände att kroppen inte är med mig alls. Huvudet är segt som kola. Värk i varje lem och vimmelkantig.
Så det första jag får göra är att slå på datorn och ställa in dagens träff med en önskan om att vi bokar ett nytt datum.
 
Och han svarar, du är värd att vänta på.....Tack min vän, det bär mig igenom den här dagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Varför väljer man att inte vara här och nu?

Publicerad 2014-05-16 09:14:28 i Allmänt,

 
 
Den här bilden säger allt om hur galet jag tycker att det är med denna tokstress och upptagenhet som människor idag frivilligt skapar omkring sig. Det där jä**a livspusslet, alla aktiviteter, alla måsten, att ingen säger sig klara av att sitta stilla. 
Barnen skaffas enligt nån bild om att de ska finnas med där för att fullända bilden av den lyckade människan.
 
Att man sen inte vet vad man ska göra med dem, ta hand om dem och uppfostra dem....det verkar vara nåt man hoppas att andra ska göra åt en. Bara man kammar till ungarna och har med dem på de lyckliga och lyckade facebookstatusarna.
 
Ja jag vet att jag tar i nu, jag generaliserar men sanningen är den att jag bli fruktansvärt frustrerad över allt detta gnäll och den allmänna klagosången från människor idag som har det bättre än någonsin men ändå inte är nöjda.
För de har det ju så jobbigt och hinner inte med sig själva och något som jag hört oftare på senare tid är frasen... - Men jag ska ju inte behöva avstå från allt jag vill göra, bara för att jag ska få barn nu.
 
Surprise! Jo det kommer du behöva göra. Men bara OM du vill ta ditt ansvar och ge dina barn det som är deras rättighet då de blivit satta till den här världen. De behöver din uppmärksamhet, tid och engagemang och då handlar det inte om nån timme om dagen utan 24/7
 
För en tid sen läste jag en facebookkommentar i ett sammanhang. Och den kommentaren fick mig nästan att ramla av stolen. En mamma säger att hon kommit på att om hon bara ger sina barn ett par minuter när dom vill att hon ska titta på något, så blir barnen glada.
 
Ja, jo det är sant. Det var en levande människa som skrev detta. HON hade kommit på att om hon gav ungarna nån minut så uppskattade de det.
Jag ska inte orda mer om det för tårna krullar sig av ilska bara jag tänker på det.
 
Och det är det jag menar. Hur tänkte folk egentligen. Vad trodde de? Att föräldraskapet är en solig dag i parken? Att om man bara står ut under året med mammaledighet så fixar dagis resten?
 
Och jo jag vet att det finns massor av underbara föräldrar här och var i vårt land som tar sin uppgift på största allvar och vill ge sina barn det bästa dom kan. Och som verkligen vill spendera tid med dem och som gör sitt yttersta genom att föregå med bra exempel för att uppfostra dem och leda dem truggt genom livet så att de växer upp till ansvarskännande hyggliga medborgare.
UTAN minnen av saknad efter tid med mamma och pappa UTAN förebråelser för att man alltid fick vara själv eller barnvaktas för att mamma och pappa arbetade, var på kurser, tränade, träffade vänner, reste på semester etc
 
Vi har massor av bra föräldrar men vi har också massor av dåliga föräldrar.....och det är min åsikt.
 
Hör och häpna, jag vet att det finns människor som känner att när de vill bilda familj så beslutar man sig samtidigt för att sakta ner. Minska ner omkring sig. De väljer bort saker som kommer ta tid från barnen då de anser att om man bildar familj så ska det vara prio just då under den korta tid av livet som man är mitt i miraklen som dagligen utspelar sig framför ens ögon.....om man väljer att vara där och se dem vill säga.
 
Varje litet barn utför dagligen mirakel inför sina föräldrar och så många barn gör dem inför oseende och döva föräldrar. Inför upptagna och stressade föräldrar som väljer att inte se. De inser inte vad de har framför sig och vad de missar när de har fattat sina beslut och sen inte förstår vidden av besluten.
 
För några veckor sen körde jag på en trettioväg, fick rött och det kommer ett sällskap som ska gå över vägen.
Alla går på rad, utspritt över vägen. Först går en kvinna strängt upptagen i telefonen och samtidigt så rycker hon i den minsta barnen att gå bredvid henne. De andra barnen släntrar efter, lekandes med sina bandyklubbor, skrattandes och pratandes med varandra. När kvinnan kommit över vägen vänder hon sig och har då avslutat sitt samtal och så börjar hon skrika åt barnen. Och när så alla står samlade på hennes sida av vägen så börjar utskällningen. Puttandet, den hårda uppfordrande rösten som bannar dem för att de inte gjort vad hon tydligen ansett att de ska göra. Alla barn var inte hennes ska jag tillägga. De tillhörde ett lag och hade sina lagströjor på och var ca fem till antalet.
 
I det ögonblicket vill jag veva ner rutan, skrika åt henne att om hon inte haft telefonen i ansiktet så hade hon kunnat ta de ansvar hon skulle gjort. Och fört barnen tryggt över vägen, lärt ut lite trafikvett som den förebild hon ska vara. Men med tanke på att jag inte kunde stanna någonstans, jag hade lång kö bakom mig så körde jag bara vidare med ett hårt grepp om ratten och med svid i hjärtat över hur barn drabbas av dumma vuxna.
 
Änne längre tillbaka i tiden skulle jag till stan på läkarbesök. På trottoaren intill där jag kör går en mamma med barnvagn, baby i. Intill henne cyklar 4-5 åring. Mamma upptagen i telefonen. Inget viktigt då det mer är ett väninnesamtal, skratt, fniss och prat utan antydan till att avsluta.
 
Jag ser detta tydligt då de är nära. Barnet på cykel åker flera meter framför mamman. Hon stannar vid rödljuset, mamman kommer i kapp och tillsammans tar de sig över eller ja barnet cyklar före. Stannar vid nästa rödljus och allt upprepar sig.
Barnet är duktigt och gör som man ska i trafiken. Det är bara det att INTE EN ENDA GÅNG tittar mamman på sitt cyklande barn. Hon säger inget, hon har bara blicken i det blå och är inne i telefinsamtalet som fortgår.
 
Man kan ju undra hur jag ens noterar sånt här. Men det är bara sån jag är. Jag ser, betraktar och noterar detaljer. Jag blir uppriktigt ledsen här med eftersom mamman tydligen anser att hennes samtal är så mycket viktigare än att var där med sin cyklande dotter. Mitt inne i en trafikerad stad där en liten en lätt kan glömma att bromsa eller ramla av sin cykel. 
Eller så kanske flickan kunde tycka att det vore roligt att prata med sin mamma om allt vad de såg på vägen.
 
Så sluta vara så upptagna och stressade hela tiden, välj att vara på platsen där dina fötter står och se miraklen runt omkring dig. Det är min uppmaning till alla idag.
 
Jag ska om ett par timmar bege mig till Magnus jobba och hämta honom. Jag har ett besök på Sophiahemmet och behöver ha sällskap.
Äntligen börjar jag återhämta mig efter infusionen av gammaglobulin som jag fick i måndags och som fullständigt däckade mig i flera dagar.
Det är många år sen jag hade en sån här reaktion på behandlingen. Jag har knappt orkat gå och har haft fruktansvärd värk i kroppen.
Att göra annat än att ligga i soffan och se tv har inte funnits på kartan.
 
Jag ser glatt fram emot att man lovat fint väder i helgen. Det innebär att tillsammans med min ökade styrka i kroppen så kan jag förhoppningsvis, om det inte blir för varmt, vara ute lite och uppleva naturen.
 
Våren har liksom gått mig förbi i år. Att uppleva den på insidan av ett fönster är inte riktigt samma sak som att vara mitt i den och känna dofter och ljumma briser och värme på kinden.
 
Så jag hoppas allt jag kan  :-)
 
 
 
 
 
 
 
 

Trivsam tidig start på dagen

Publicerad 2014-05-12 08:43:02 i Allmänt,

Man får mycket gjort när man stiger upp tidigt. Och det gillar jag ju, men att vakna klockan fyra som jag gjorde i morse, det var i tidigaste laget tycker t.o.m jag.
Tvingade mig ligga kvar till klockan fem, för vad skulle jag uppe och göra liksom, men innan jag steg upp så kröp jag in under Magnus täcke och kramade honom. 
Naturligtvis så vaknar han till men istället för att sucka, sura och undra varför i hela friden jag väcker honom så tidigt, så vänder han sig bara, lyfter armen och gör plats för mig hos honom.
 
Det är något märkligt med den mannen. För han är jämt glad. Visst kan han vara lite surgubbe och muttra över världsliga ting. Men han är ingen grinig person. Han är bara glad och det spelar ingen roll när jag väcker honom, med vilje eller utan att mena det, så är han glad. Gör plats åt mig och pussar lite på mig innan han somnar om. 
 
Själv skulle jag bli irriterad över att blir störd när jag sover, jag skulle sucka och undra varför han inte låter mig vara. Men det har kanske med att göra att sömnen är så viktig för mig, att jag har svårt om än omöjligt för att somna om. Medan Magnus bara blundar igen så snusar han på efter en halv minut.
Hur som helst så är det underbart att jag kan söka tillflykt under hans täcke närhelst jag vill.
 
Jag började denna dag med en kopp te i soffan och mitt stearinljus tänt. Satt länge i tystnad och hade en skön stilla stund med mig själv och mina tankar.
Det är så fantastiskt för jag känner hur välmåendet sprider sig till hela min kropp, jag känner hur mina goda tankar gör gott för mig och jag tackar för allt det jag har och känner tacksamhet över förmågan att kunna se och ta det till mig i mitt hjärta.
När Magnus kom upp och såg mig sitta där med mitt ljus så log han och sa, - Där sitter du och är andlig.
 
Och naturligtvis så är det en andlig stund för mig att bara sitta och andas och vara där och då. Tänka på det som gör mig gott och som helar och läker. Det är en stilla stund i larmet som startar när världen vaknar och alla intryck av ljus och ljud pockar på ens uppmärksamhet.
 
Många säger sig inte kunna sitta stilla. Säger att de inte klarar av att inte ha något att göra, att de blir rastlösa av att bara sitta rakt upp och ner.
 
Visst är det så och jag hävdar att det är just de människorna som behöver lära sig ta emot stillhetens gåva.
För enligt mig handlar det inte om att inte kunna, utan det handlar om att man inte ger det den tid det tar att öppna sinna sinnen och ta emot stillheten. Man måste naturligtvis vilja också och tyvärr är många av dem som säger sig vilja, ändå inte villiga att göra det som krävs. För det krävs att man verkligen stannar upp.
 
Det finns rastlösa själar, Magnus är en av dem. Typexemplet som i princip aldrig är stilla. Som måste ha något att göra eller fokusera på. Som är i ständig rörelse. Det är hans adhd som gör honom så. Men utan att framhäva mig själv så vet jag att jag kan visa honom stillhet. Jag kan få hans ibland allt snabbare snurrande hjul att sakta ner och ibland stanna. Han lyssnar på mig och tar till sig det jag säger om vinsterna i att ibland låta saker gå i sakta mak istället för rusa amok.
 
Jag har i denna tidiga timme hunnit och orkat med att köra honom till jobbet då jag behöver bilen för sjukhusbesök idag. Jag har ätit en stadig frukost och känner mig så galet nöjd med min nya rutin att äta på morgonen. 
 
Resten av morgonen ska jag bara vila för vid elva ska jag ut och köra igen och jag behöver all energi till att åka till sjukhuset för att där få min gammaglobulininfusion.
 
2007 påbörjade jag dessa infusioner och de följande två åren var de friskaste åren NÅGONSIN i mitt liv. Och då menar jag i HELA mitt liv. I två år var jag frisk och hade inga förkylningar, infektioner, hostor, snuvor, halsfluss osv. Jag var ju såklart sjuk med alla de besvär som inflammationen på hjärnstammen orsakade, men jag hade inga andra saker som sänkte mig.
 
Så beslöt man efter två år att byta ut den medicinen mot en annan, billigare variant. De är i stort sett samma typ av gammaglobulin men uppenbarligen så är de inte identiska. För då skulle inte priset skilja så drastiskt och så skulle de ju ha samma effekt.
Men så är alltså inte fallet, efter vad jag har erfarit. För när man bytte medicin så började jag återigen bli sjuk, smittas av alla infekrioner som fanns. Jag låg ju sjuk i vanliga förkylningar i mellan 6 - 8 veckor och hämtade mig aldrig innan det var dags för nästa.
 
Nu har jag tagit upp detta med min läkare och ifrågasatt de bägge preparatens likhet och olikhet och jo det finns ju skullnader och jo det var ju en kostnadsfråga för landstinget.
På de flesta patienter så märks det inte någon skillnad när man byter ut dem, men eftersom alla är olika så kan man ju inte veta om jag var hjälpt av just de komponenter som inte finns i den billiga varianten.
Men nu ska vi alltså återgå till det gamla och idag är första infusionen med den sen 2009.
 
Så om några timmar får jag medicin för ca 10 000 kr. Av detta betalar jag 100 kr själv eftersom jag kommer använda en säng under tiden jag får den och för att Åke fixar infarten i min arm.
Behöver jag nämna att jag är oerhört tacksam över att bo i vårt land Sverige där man kan vara sjuk och få kostsamma mediciner utan att behöva ha försäkringar som täcker dem eller betala ur egen ficka?
 
Nu ska jag upp och gå lite, röra mitt ben så att cirkulationen gör gott för mitt knä. Sen blir det nog lite vila på sängen innan jag ska åka.
 
Önskar er en fin dag, var rädda om varandra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skön lördagmorgon

Publicerad 2014-05-10 09:30:06 i Allmänt,

Jag har ju en väldigt punktlig inre klocka. Kanske har det med att göra att jag är extremt vanemänniska. Ja, jag gillar alltså att göra som jag alltid har gjort och blir ibland lite lätt stressad då saker och ting ändras för mycket och jag inte hunnit med att förankra det mentalt.
 
Kontrollfreak säger en del och jag är inte helt obenägen att hålla med. För jag gillar kontroll. Inte sjukligt och osunt, men jag vill veta vad som händer och vad jag har att förvänta.
 
Och för att återknyta till den här inre klockan då så vaknar jag punktligt klockan 06.00
Klockan är inte inställd på andra tider bara för att det är helg utan är hon sex så är hon och då vaknar jag.  Sen ändras ju detta naturligtvis när min dygnsrytm rubbas då jag har sämre sjuka perioder.
 
Den här morgonen så sitter jag just nu med balkongdörren på glänt så att jag hör regnets rogivande svaga smatter. Ett stearinljus är tänt och jag är skönt mätt i magen efter en stilla frukost i tystnad. 
Från sovrummet är det knäpptyst. Magnus sover igen för naturligtvis vaknade han när jag gick upp. Gjorde ett par rundor här i rummet, ut på balkongen och rökte och sen däckade han igen.
Det är honom väl unt efter en hård arbetsvecka.
 
Jag var på Hemköp för nån dag sen. För tillfället så är det asjobbigt att handla där för man hittar inget. De håller på att bygga om. Så förutom allt stök, alla byggarbetare och personal som plockar varor överallt så är typ inget så sina vanliga platser. Att slinka in och köpa socker och pålägg är inte gjort på ett ögonblick.
 
Jag hade i alla fall hittat allt jag skulle ha, trött efter att jag linkat runt hylla upp och hylla ner, så lastar jag upp på bandet. Kassörska hälsar monotont och på rutin. bakom mig kommer en av byggarna med sin lunch på bandet.
Och det är då det händer.
 
Kassörska genomgår en slags förändring. Hon iträder plötsligt rollen som kokett ung flicka. Hon är vad jag kan uppskatta ca tjugo år äldre än byggaren.
Hon klipper med ögonfransarna, kuttrar närtan fram allt hon säger och vrider sig på stolen. 
 
Och detta, DETTA är något som gör mig fruktansvärt irriterad. För det är nämligen inte första gången detta händer. Denna gång ska visserligen kassörska ha kred för att hon ändå hälsade på mig, Men så ofta som jag betraktar exakt samma företeelse och det i många olika affärer och situationer. 
Kvinnlig kassör som åmar och kråmar sig inför sina manliga kunder, helt ignorerar de kvinnliga och gör jobbet snabbt fort och utan engagemang för att samtidigt vara helt uppslukad av den manliga kunden. 
 
Det absolut värsta tillfället var när jag hade tankat en tidig morgon, Går in på macken och runt ståborden fikar ett gäng killar i olika åldrar. Den ensamma mackkassörskan stod mitt i bland dem och visade upp hela registret, svassade och åmade sig och var fullständigt uppslukad av uppmärksamheten.
 
Min stilla undran är VARFÖR? sitter det i våra gener att svassa för det motsatta könet? Gör killar likadant så fort en kvinna befinner sig i lokalen? 
 
Jag förstår att det är extra trevligt att jobba på Hemköp nu när det byggs om. Snygga killar i lokalerna, lite flirt och skoj. Jag förstår att det är uppiggande och bryter av den monotona vardagen....men hallå! Klarar man inte av att utföra sitt arbete och bemöta alla kunder på ett trevligt sätt, så kanske man inte ska sitta i kassan och vara butikens ansikte utåt.
 
Ja det var dagens gnäll det. Förlåt men jag anser bara att om man har ett arbete så ska man utföra det med stolthet och se till att vara bra på det. Och är det då ett serviceyrke man har så anser jag att det är ännu viktigare att bemöta alla kunder/gäster eller vad det nu må vara, på samma trevliga sätt. 
 
Nu ska jag börja min dag. Regnet öser ner så det lutar åt inomhusaktiviteter. Jag mår lite bättre nu efter flera dagas bakslag så jag orkar nog vara upprätt större delen av dagen :-) det gör mig glad.
 
So Long!
 
 
 
 

Om en kraftfull kvinna och när ensamhet inte är trivsam

Publicerad 2014-05-08 10:58:20 i Allmänt,

Vid sjutiden i morse tittade jag på telefonen. Såg att min syster som bor i Amerika hade länkat till ett avsnitt ur programserien När Livet Vänder, som går på svt och i svt play http://www.svtplay.se/video/1969506/avsnitt-6
 
Syrran uppskattar enormt mycket att kunna se svensk teve i sitt nya hemland och kollar på play så mycket hon kan. 
Eftersom även jag gillar denna serie så kopplade jag in datorn på teven och sjönk ner i soffan halv åtta. Jag blir alltid djupt berörd av de människor som delar sina livsberättelser med oss andra. Ofta kan jag identifiera mig i det de berättar, tankar, känslor och hur de numera förhåller sig till livet. Och det utan att jag själv varit med om samma sak. Men tack vare eller på grund av att jag själv genomlevt eller kanske överlevt svåra saker så kan jag känna igen mig.
 
Men i det avsnitt som jag tittade på idag kan jag inte identifiera mig. För det vad denna kvinna Annahita Parsan, berättar, är så långt ifrån vad jag kan föreställa mig att en människa kan och ska behöva gå igenom.
Och ändå så sitter hon där framför kameran och berättar, ger oss en inblick i en stor del av hennes smärta men också i den enorma kraft hon bär inom sig.
Och jag förstår att hon är oerhört viktig för alla de invandrande kvinnorna, många muslimer, som kommer till oss och istället för det skydd och det goda landet som de utlovats eller önskat. Så fortsätter förtryck, misshandel, hedersrelaterade handlingar och framför allt flykten som aldrig tar slut.
 
Ännu en länk om Annahita och hennes arbete idag, http://www.dagen.se/nyheter/annahita-parsan-skorden-ar-bra-men-arbetarna-ar-for-fa/
 
Jag rekommenderar er alla varmt att titta på avsnittet och läsa om henne. 
 
Det går inte fort att skriva idag. Vad är det man säger? Är huvudet dumt, får kroppen lida.
 
Det där berömda bakslaget har kommit och piskar på duktigt. Och det är inte lite spank vi talar om här utan ordenligt med pisk. Tredje dagen som jag betalar av för att jag var nere på kolonilotten och sittandes drog lite ogräs.
Veckor av ignorans ger massor av ogräs och då när jag ändå satt där i myllan så drog jag. Och det kostade.
 
Hemma sjönk jag ner i soffan och somnade och sen var det kört. Dagarna sen i tisdags har jag stapplat fram, vridit mig i smärtor, raglat, fumlat, sluddrat och naturligtvis förbannat min dumhet.
 
Ja för visst är det dumt att göra det man blir sjuk av. Men å andra sidan så gör allt mig mer eller mindre sjuk och skulle jag undvika allt så skulle jag ensam bo i den där lilla stugan i skuggiga skogen och aldrig träffa en enda människa, sluta sköta min hygien, få lagad mat levererad utanför dörren som jag öppnar när budet gått. 
 
Jag kan inte riktigt se att det är ett alternativt liv för min del. Jag har behov som jag faktiskt har svårt att göra mig av med. De behoven omfattar min familj, mina barn, man och vänner. De uttrycker sig i att jag får uppleva saker som får mig att skratta och gråta. Att jag får handla och laga min egen mat ibland. Att jag själv kan sköta min hygien och känna mig fin. Jag har behov av att skapa, av att lära mig nya saker och få utmaningar. Jag har behov av att använda mitt intellekt. 
 
Och jag gör allt detta även fast jag vet att det gör mig sjukare, tröttare och dränerar mig. Även fast jag vet att det ger värk och slår ut kroppen. Så huvudet är kanske dumt men jag lever hellre med ett dumt huvud än inte lever alls.
 
Jag hanterar oftast bakslagen med ro. Vet vad jag gett mig in i och vet att det kostar så de kommer sällan oannonserade. Men det som nu pågått i flera dagar känns mer, det svider mer än vanligt eftersom timme efter timme bara går och jag bara ligger ner med pauser för att ta något ur kylen som mättar för stunden, för att tvinga upp kroppen till toaletten och för att då och då öppna fönstret till omvärlden. Till er bakom min datorskärm.
 
För jo, så illa är det. Det är rätt ensamt att ligga på rygg medan alla andra fixar, donar, lever och är aktiva.
Och det jag i nuläget kan göra är att glutta i fönstret genom min dator och se vad ni alla gör. Läsa statusar på facebook, skiva nån kommentar och plötsligt skriver någon tillbaka.....wooohoooo jag är inte ensam, jag syns, någon ser mig.....
 
Antagligen patetiskt men suger åt mig som en svamp, jag syns för att någon kommenterar en status. För ingen ser mig ju här där jag ligger i soffan eller sängen och hör klockan ticka och ser minuterna gå. Det skingrar känslan av ensamhet och ynklighet när kroppen skriker av smärta och jag vill gråta men vet att jag inte kan för gråten tröttar ut mig mer. 
 
Igår och idag men förhoppningsvis inte i morgon så är ensamheten en black om foten. I morgon hoppas jag att jag orkar öppna dörren och inte bara mitt datorfönster. Kanke att jag i morgon orkar stiga ut på balkongen och sitta liten stund och andas vårluft. 
 
Kanske, jag hoppas.......
 
Önskar er alla en fin dag, ta vara på den <3
 
 
 

Överraskning!

Publicerad 2014-05-07 07:55:35 i Allmänt,

http://www.m-magasin.se/mappienyheter/mappiebloggar
 
Den där bokstavsraden gav mig en rejäl överraskning när den syntes på min facebookvägg igår. Ditplacerad av en vän. Och där svart på vitt stod det....min blogg var med på listan hos M-Magasins läsares 10 mest lästa bloggar.
 
Och för mig är det stort. Enormt stort att ens hamna på en lista, plötsligt bli sedd och tillgänglig för läsare som annars inte skulle hitta mig. Min "publik" blir med ens en publik. Oj oj oj......det tar tid att smälta detta  :-)
 
Det är tack vare dig Kerstin, som detta hände. TACK för att du ville ha med min blogg på listan i tidningen.
 
Idag är det en ljuständardag
 
Och intill mig här där jag sitter och skriver brinner ett ljus. Det lyser upp min lilla skrivarvrå i klädkammaren.
Detta ljus på bilden tände jag på köksbordet häromdagen och skrev dessa rader.
 
"Jag har i min dyrkan av vårsolens ljus glömt bort det viktiga ljus av stillhet som vi alla kan skapa varje dag och när som helst. 
Denna låga är mitt frukostsällskap och hjälper mig till stillhet och lugn inombords. 
Så tack för denna mulna lite kyliga dag som påminde mig om min egen förmåga att skapa det jag mår bra av".
 
För det är så både för mig och för många andra att vi glömmer bort att stanna upp, ta hand om oss och göra det vi vet att vi mår bra av.
För att göra detta behövs rutiner. Våra hjärnor älskar rutiner och då går det som på räls.
Och det går förvånansvärt snabbt att skapa en rutin och så snart hjärnan fattat galoppen så signalerar den till oss att vi ska göra det vi vill och behöver.
 
Det svåraste momentet är att vi inte tror på det. Och därför påbörjar vi sällan förändringen till en ny rutin. Och det är ju egentligen ganska taskigt mot oss själva. Ett konkret bevis på att vi inte tror på vår egen förmåga.
 
Jag har de senaste veckorna skapat en massa goda vanor. En del har jag anammat tidigare i livet medans andra är nya.
Jag har bl a plockat upp vanan att lösa korsord vid köksbordet. I tystnad och med ett stearinljus som sällskap.
I åratal har jag helt och hållet glömt bort att det lilla skänker mig sånt välmående inombords. Ja inte bara där förresten utan även kroppsligt eftersom jag kopplar av väldigt bra då jag sitter i ensamhet och tystnad.
 
Detta var något som jag ägnade mig åt före internet, före mina barn kom, före mobiltelefoner.
Jag fann tillfredsställelse i mitt eget tysta sällskap och var nöjd och inte rastlös. När barnen kom så blev detta en nödvändighet för mig. Mitt sätt att varva ner och hämta energi och jag tog mig tiden och prioriterade den.
Jag vägrade vara en mamma som alltid klagade över att jag var trött och aldrig hade tid för mig själv. 
 
Med åren ändrades det och jag glömde bort den viktiga biten i mitt liv. Internet och sociala medier blev plötsligt nyhetens behag och viktigare än att söka stillheten och hämta kraft från den.
 
Mitt insjuknande i hjärnan påverkade naturligtvis kraftigt. De första åren kunde jag över huvud taget varken läsa eller lösa korsord eller vara stilla pga nervsmärtor och annat som plågade.
Jag valde bort att ens försöka. Men med åren så har det kommit tillbaka. Och för några veckor sen så kom det som en insikt att jag måste ta upp mina stilla stunder igen. Och jag vill försöka lösa korsord på nytt.
 
Och döm om min förvåning när jag märker att allt finns där lagrat inom mig, redo att hjälpa mig på nytt.
 
En nygammal vana som bär mig och gör gott. 
 
Något annat som kommer göra mig gott nu är att jag ska äta frukost. Det är definitivt en NY rutin. Jag är och har alltid varit förskräckligt slarvig när det gäller att äta regelbundet. Och frukosten är det mål som har fått ge vika för min oförmåga att skapa den vanan. Av lathet tror jag. Det kändes att erkänna minsann.
 
Men det är slut med det och nu äter jag frukost i min ensamhet och min hjärna säger "Vad var det jag sa, skulle du inte må bättre om du åt frukost?" För naturligtvis har jag ju i alla tider vetat det. Men det har bara varit så tråkigt och jag har inte orkat fixa, utan druckit te istället.
 
Önskar Er nya och gamla läsare en bra dag, So Long!
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela