i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

om att orka

Publicerad 2015-02-13 11:14:38 i Allmänt,

Som motvikt till veckans riktigt usla dagar så har jag en bra dag idag, so far. Det är gott när det jag känner i kroppen då jag slår upp ögonen, är att jag är utvilad, inte har så ont och att det är lätt att röra mig.
 
Passade på att duscha när jag kände att kroppen höll. Tvättade dock inte håret eftersom det skulle vara att utmana ödet och riskera kraschlandning innan klockan blivit tio på fm.
 
Jag tänkte också att eftersom jag var på fötter så kunde jag plocka upp kläder som låg på stolar och golv, sortera det och placera i tvättkorg resp tillbaka till garderoben.
Fick även på mig lite paltor som inte hör till kategorin pyjamas.
 
Inte ens det att jag behövde sätta på en ny panna te försvagade mig eller att jag medan teet puttrade på, tömde den halvfulla diskmaskinen och slängde in de få tallrikar och bestick som låg i vasken.
 
Det blev också en knäckemacka till frukost och med nyborstat hår och smulor på hakan så funderar jag på helgen.
 
Alltså en bra dag så här långt och jag har förmågan att känna mig hoppfull och låta känslan sprida lite glädje och frid inom mig.
Känner att den stora gråten inom mig inte tar så stor plats idag. Jag ska göra vad jag kan för att behålla det så.
 
Men jag vet att så som det är nu, så bidrar det till att det är svårare för mig att hålla igång den positiva glöden. Kasten är så snabba och jag hinner inte alltid med att använda huvudet så som jag lärt och som jag vet gör all skillnad. Jag ser för tillfället på mig själv som en ganska sorgli g figur. En figur som faller samman för minsta lilla och som inte har särskilt mycket trevligheter att tillföra. Det jag känner inombords visar sig naturligtvis på utsidan.
 
Jag samlar mina krafter att vara trevlig och social när så det krävs då jag träffar folk. Förutom på söndagarna då Martin och Therese kommer hem och äter middag och vi umgås. Då blommar jag.  Det är så roligt och jag mår så bra av dem. De timmarna skänker så mycket glädje och för en kort stund så kan jag låtsas som att allt är så bra som det känns.
När min Kajsaflicka ringer mig så sjunger mitt hjärta. Det är underbart att lyssna när hon berättar om allt det fina och roliga som händer i hennes liv nu.
 
Men annars så är jag nog allt en ynklig och sorglig figur som mest tråkar ut den som står mig närmast här hemma. Magnus som inte vet vad han ska göra med mig.
 
Men nu stundar helgen och en glad upplevelse och stund leder lätt till flera. Jag måste fokusera på det och fortsätta göra min dag så bra som jag förmår och så länge kroppen håller.
 
Gråta får jag göra en annan dag
 
 
 
 
 
 
 

Vila i stunden

Publicerad 2015-02-12 00:54:21 i Allmänt,

En stund av frid och tacksamhet har infunnit sig. Och det är välbehövligt i denna för mig svåra tid.
För det är mycket svårare än jag ger sken av och vad som kanske syns. 
 
Jag genomgår  kort och gott en rejäl kris. Och det är en kris som jag är helt oförberedd på (som om man någonsin är förberedd på kriser) och som äter sig djupt in i mig.
Jag har mått så bra i så många år. Jag har varit så tillfreds med mig själv och livet även om varje dag bär med sig saker som jag behöver hanskas med genom att välja ett positivt tankesätt.
 
Jag är fullständigt oförberedd på det som händer nu, att jag famlar i ovisshet och inte har grepp om min vardag, vad jag orkar och förmår.
 
Dag efter dag passerar som i dimma.Jag får ständigt glimtar som påminner om saker jag behöver göra och de försvinner lika fort. Ena dagen kan jag klä på mig och ta en promenad medans jag nästa dag knappt orkar ta mig något att äta utan att lägga mig och vila efteråt.
 
Jag trodde verkligen att jag hade koll på och kunde hantera livet. Men jag märker nu att jag står tafatt och vet inte vad jag ska göra.
 
Jag är bara tom och lipar alldeles för mycket. Känner mig återigen sviken av själva livet. Det är ingen relevant känsla men det finns liksom inget annat att skylla på. Ingen bär skulden, det är ingens fel och ändå vill jag skrika ut min vrede och vara arg och på någon.
 
Jag har så fina vänner som tänker på mig och som visar det trots att jag är glömsk och osynlig. Ofta vill jag bara sjunka ihop som ett litet barn, bli upplyft, kramad och tröstad.
Jag vill bli struken över håret och höra en lugn stämma tala om att allt blir bra och ordnar sig. Någon som säger att jag inte behöver orka, bita ihop och kämpa. Någon som säger att jag inte behöver vara stark.
Jag önskar så att någon kunde säga till mig att min kamp är över och att jag från i morgon dag aldrig mer behöver möta motstånd i allt jag gör eller bli trött av att bara stiga upp på morgonen.
 
Men ikväll så fick jag en stunds frist från alltsammans. Trots en enorm trötthet beroende på alldeles för lite sömn under flera och utsvävningar som en promenad, så infann sig en känsla av att allt kommer ordna sig. Jag kommer må bättre.
 
Jag är ensam på den plats som jag befinner mig på nu. Och ibland är det förskräckligt ensamt oavsett hur många underbara människor jag har omkring mig och oavsett hur många som hejar på mig och bryr sig om. Jag är själv här och måste utföra arbetet ensam. Det är så livet är.
 
Jag har haft en bra kväll med goda tankar och tacksamma känslor. Jag vilade i stunden så länge den varade.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

helt galet inlägg

Publicerad 2015-02-04 12:13:08 i Allmänt,

ser att förra inlägget har blivit helt galet i texten då det publicerats ovanpå en massa annat
 
ska försöka rätt till det för så konstigt kan det ju inte vara  :-)
 

Resan from Hell

Publicerad 2015-02-04 12:06:12 i Allmänt,

Pust och stånk. Där blev jag trött efter att ha författat ett klagomålsbrev till taxi 020 och färdtjänsten efter gårdagens helvetes resa.
 
Brevet lyder som följer....
 
Igår den 3 feb beställde jag en sjukresa och fick då mitt livs värsta taxiresa. 

Bilen var bokad till 13.30 Cylindergränd 70 i Järfälla, varpå jag går ut och väntar. Ingen bil kommer. Däremot får jag ett samtal. Chauffören säger att han 
inte hittar och jag ger en vägbeskrivning. Han lyssnar knappast klart och uppger att han är på det torg som jag vill leda in honom till. Jag fortsätter pedagogiskt 
att förklara vart han ska åka ifrån torget och han lyssnar fortfarande inte utan bara babblar på om att han inte hittar. 

Luren läggs på och fortfarande ingen bil. Han ringer mig ytterligare två gånger och fortsätter prata i mun på mig och inte lyssna. Sista gången säger han att 
jag ska komma ut för att han är framme. 
Jag säger då att jag är ute och står utanför min dörr som är nr 70. 
Och han protesterar och menar att han är på rätt ställe och så visar det sig att han har läst fel någonstans och alltså blandat ihop mitt husnummer med någon 
annans. 

När han så kommer, femton minuter för sent, så är det första han säger - Du kan ju gå. Då kan man vara snäll och gå till mig istället. 

Snäll!!!??????? handlar det om att jag ska vara snäll om jag beställer en sjukresa av en enda anledning och behöver den till dörren? 

Han klagar högt och ljudligt på snön och bristande snöröjning. Vilket naturligtvis gör det svårare att ta sig fram. Men att framföra ett fordon tryggt och säkert 
oavsett väderlek borde vara varje taxichaufförs skyldighet. 

Och jag kan inte ta ansvar för hans kännedom om körning i vinterväglag. Men jag trodde att varje förare vet om att man inte kan framföra ett fordon då det är 
mycket snö genom att stanna i alla backar för att fibbla med apparater och ta på sig bilbälte. Då kör man fast 
och det är inte mitt fel. 

Sen hittar han inte ut från området eller till E18. Och då har tiden passerat för min avtalade tid på sjukhuset och han meddelar att han ska åka och hämta andra 
passagerare i Kungsängen.  

När vi närmar oss Kungsängsavfarten så är det på håret att han kör förbi den och när han upptäcker det så, tvärnitar han,  kastar bilen åt höger, rätt över 
spärrfältet vid avfarten, igenom snödrivor och modd och vi sladdar av motorvägen. 

Inte heller i Kungsängen hittar han rätt adress på gatan utan provar alla hus.  

Under hela resan bromsar han till var trettionde till var femtionde meter, vilket medför åksjuka och en mycket obehaglig bilresa.  

Under mina fötter ligger tidningar och fruktskal slängda på mattan som jag får ha fötterna på. 

Jag anländer till sjukhuset trettio minuter efter min bokade tid. 
Och när jag väl sitter och får min behandling hos läkare så ringer min telefon och det är chauffören som ringer ytterligare en gång. Dock utan att säga något 
i telefonen. 
Oavsiktliga uppringningar är inte ok. 

Det finns ingenting i denna resa och hos denna chaufförs bemötande och handlande som är ok.  

Jag vill bestrida kostnaden om 140 kr som jag måste betala för denna resa. Dels eftersom jag kom trettio minuter för sent men också för att jag inte vill betala för en resa som närapå tar livet av mig.

Och jag kommer hädanefter att avsäga mig resor med taxi 020 om det inte går att få erfarna chaufförer som 
hittar och bemöter kunden på ett säkert och tryggt sätt. 

Mvh " 


 
Mycket ska man alltså vara med om. Och jag har hört folk berätta kusliga taxihistorier men trott att det inte kan vara riktigt så illa. Men uppenbart så kan det vara det.
 
Trots gårdagens utsvävningar som både innebar rädsla, ilska och irritation, blandat med medicintankningen som gjorde mig helt matt, så kunde jag inte somna i natt.
 
Låg vaken länge med resultatet att kroppen värker obönhörligt idag och skallen sprängde av migrän.
 
Huvudvärken är tack ock lov kurerad nu med bra pulver. Men resten får jag dras med tills kroppen tagit hand om alla främmande antikroppar som nu susar runt i mina ådror. Snart lugnar allt ner sig och jag blir piggare och känner mig mindre sjuk.
 
Alltså ska jag hänge mig åt min vanliga sysselsättning - V I L A - under resten av dagen. Min förhoppning är att få lite energi till att utföra några av de saker jag vill och behöver. Och det handlar både om pyssel, lite städ och att ta hand om hemmet. 
 
 
 
 
 
 

dagen efter dagen före

Publicerad 2015-02-03 11:16:59 i Allmänt,

 
Så här glad är jag idag, glad och lite tokig. Fast det här fotot e ju inte taget nu, ja e ju inte på fest liksom nu en vanlig tisdagmorgon  :-)
Men glad är jag och det pga att gårdagens dans gick jättebra. Jag vilade mindre än jag borde ha gjort men å andra sidan gick dansen bättre än förra gången också. 
Man får det snabbt i blodet.  
 
Carina som sitter intill mig är en av anledningarna till att jag mår så bra av att dansa. För då kan vi träffas på dansen varje vecka och prata av oss. Och det saknar man när man känt varann i fyrtio år, och inte ses så ofta ändå. Det är en glädjekick att träffa Carina.
 
Jag är mycket bättre i kroppen idag än förra tisdagen. Och det är underbart eftersom jag om några timmar ska bege mig till sjukhuset för att medicineras.
Det är väldigt skönt att utgå från en pigg eller ok kropp än att plussa en kass kropp med medicin som gör den ännu mer kass.
 
Men ändå så är den här dagen lite stressad. Jag har alltid ett ökat stresspåslag då jag ska åka till neurologen. Mina kroppsminnen och det undemedvetna minnen spelar mig alltid spratt och skapar lätt oro inom mig. Antar att jag får leva med det och hantera det bäst jag kan. Stressen är inte särkilt uttalad så att den syns utåt men jag behöver lugn och ro. Och definitivt inte en massa annat som jag måste göra samma dag innan jag ska iväg. 
 
Och när jag kommer hem så faller jag pladask och är sååå trött. Anspänningen släpper och om jag fått medicin så är jag förlamande trött av den. Och lägg sen resan och aktiviteten utanför hemmet till det så får man en liten äpplaskrott som skakar under täcket.
 
Men skitsamma, så är det och idag är jag glad. Full med fnitter och endorfiner. 
 
Så här står det i mitt horoskop denna vecka och det låter ju trevligt. Inte för att jag är särskilt horoskopig och tror blint men jag blir glad när det står bra saker. Står det nåt trist så väljer jag att inte tro  :-)  vänder kappan efter vinden alltså, hahaha...
 
"Sensuella Venus, intuitiva Neptunus, och heta Mars bildar en intressant pakt i ditt femte hus i vecken vilket höjer såväl självförtroendet som din personliga stjärnglans. Vinka nu adjö till dina tillbakadragna mystiska vibbar och stig ut i rampljuset igen Skorpionen.
Det är dags att du kliver fram och visar folket var skåpet ska stå och huvuden att vändas efter dig när du drar fram. Arbetar du inom ett yrke där du står på scenen, framför eller bakom en kamera så år framgången garanterad. Natten till onsdag blir månen full i Lejonets tecken, alltså i kvadratur till din sol.
Wow..att få åtnjuta det kosmiska paret Mars och Venus förenade kraft är en kosmisk present och en härlig boost för både självförtroendet och kärlekslivet". 
 
Jag lägger in en länk här. (kopiera och klistra in på ny sida) Det är en dans som min lärare spelade in med oss elever för fem år sen. Och igår så satte hon på låten som sista dans och jag blev så glad för den satt, ben och huvud kom ihåg. Efter bara ett par turer så kom alla steg tillbaka och det flöt på bra. Det är ren och skär lycka en snöig måndagkväll det  :-)
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=yT2cWl3BO6Q
 
Bye bye folket...see yá
 
 

grät en skvätt

Publicerad 2015-02-02 14:48:51 i Allmänt,

 
 
Det är tröttsamt, jobbigt och utmattande att vara stark. Det är lättare att inte vara det....eller jag vet inte. Jag är ju av den åsikten att man inte kan mäta styrka, annat är fysisk då. Den som orkar lyfta tyngst är starkast. Konkret och mätbart.
 
All annan styrka går inte att mäta. Och ändå så är det så påtagligt och viktigt att vara en stark individ. Det är ett bra karaktärtdrag.
 
Jag grät en skvätt igår. Uppgivenheten kom över mig och jag undrade var i allsin dar jag skulle finna ork och motivation.
 
Jag dansade för en vecka sen, första gången på två år så snörade jag på mig linedanceskorna och provade både kropp och knopp.
Det finns inget fysiskt utövande som gör mig så trött och utmattad som linedance och samtidigt så finns det inte mycket som slår det när det gäller det jag f å r i form av glädje, ja ren och skär lycka.
 
Jag dansar och känner mig duktig, jag får beröm, jag är i ett socialt sammanhang och jag måste lägga undan alla andra tankar och bara fokusera på vilka steg jag ska utföra.
Det är tokjobbigt eftersom det kombinerar både hjärna och kropp. Men jag blir så glad och när jag i måndags märkte att kroppen höll någorlunda så har dansen varit återkommande glädjekickar i mina tankar under hela veckan.
 
Men åter till uppgivenheten. Jag blev duktigt trött av dansen och dagen efter så förmådde jag inte annat än att ligga i siffan och reste mig med möda, endast när naturen kallade.
Vartefter dagarna passerade har det blivit bättre men fortfarande så är jag svag.
 
Till helgen hade ett fikabesök planerats in och jag vaknar och känner att det är en riktig skitdag och att hade det inte varit just detta fikafrämmande som skulle komma så hade jag avbokat.
Men jag vet att jag kan vara bara jag och i vilket skick som helst tillsammans med dessa vänner.
 
Vi hade ett par jättetrevliga timmar och åt semla, pratade och skrattade. Jag var så nöjd över att det funkade trots att jag var så kass.
 
Men det var sen när de hade gått som gråten kom. Inte för att det hade varit en extra jobbig dag men för att jag tillät mig att känna efter, låta tankarna komma ikapp.
 
Och jag blev så ledsen. För jag är verkligen så trött på detta att stå på ruta ett och behöva kämpa så in i vassen hårt för precis allt. Jag är så trött på att minsta utsvävning slår undan fötterna.
Jag är så trött på att vardagen är så instabil just nu och att kasten mellan att må bra och känna att jag har ork, till att vara helt slut så jag vill kräkas, är så tvära och sker på sekunder.
 
Planering är återigen så jättesvårt. Att beräkna vad en aktivitet kommer att kosta är ännu svårare. Innan skovet i nov var allt mycket stabilare och jag hade lite koll på vardagen och visste vad jag kunde orka med.
Idag blir det en fet käftsmäll istället och så får jag snällt ligga ner och titta i taket.
 
Det är rent ut pest att få "mjölksyra" i arm och ben och känna att de försvinner för mig, för att jag deltar i en konversation. Eller att kognitivt tänkande slås ut för att jag jobbar med kroppen.
 
Och det är pest att vara medveten om allt detta och veta att jag bara har att bita ihop, kämpa och vila.
Kämpa och vila, kämpa och vila, kämpa och vila. Det är det mina dagar består av. Ett satans kämpande och ett vilande som aldrig tar slut.
 
Jag behöver vara glad och positiv så att människor orkar med att vara med mig. Jag har inte varit så här uppgiven på sju år. Och jag pendlar snabbt mellan att känna att allt verkligen är pest till att känna att allt är som vanligt och att jag mår hur bra som helst.
 
Flera gånger om dagen kan det hända då jag dippar och bara vill ge upp. Sen samlar jag ihop mig och biter ihop och gör det jag måste. 
 
Men flera gånger om dagen så vill jag inte. Jag vill inte kämpa eller bita ihop något mer. Jag vill inte ha den här skitkroppen som sätter stopp för allt. Jag varken kan eller vill se allt det jag fortfarande kan göra och hur lyckligt lottad jag ändå är.
 
Allt vad jag är protesterar vilt mot att acceptera det jag måste finna mig i. Jag kan inte ändra annat än min attityd. Men jag vill inte. Flera gången om dagen är jag så ledsen och så arg.
 
Så därför grät jag och kände för en stund att livet var rätt så jobbigt. Men jag hade bara att torka tårarna och ligga kvar i soffan och ta emot min son och hans flickvän kom hem på sedvanlig söndagmiddag.
 
Kvällen blev precis så härlig som den brukar bli. Så glada skratt och sån gemenskap. Jag älskar mina söndagar.
 
Idag är det måndag igen och det är dans. Jag ska snöra på skorna och satsa allt på ett kort och göra det jag egentligen inte borde.
Men jag vill ju leva. Jag vill ju också göra vanliga saker och inte bara vara här hemma innanför mina fyra väggar.
 
Jag vill ju träffa människor och inte bara tala med mig själv om dagarna. Jag vill känna att jag har en plats nånstans och se att människor blir glada över att se mig. Jag vill bara vara lite normal och göra någonting annat än stirra i taket om dagarna.
 
Jag har gott hopp om att denna försämring som jag är i, ska ge med sig. Det är tiden som ordnar den saken och bara man har tålamod att vänta så blir jag bättre.
Och tålamod har jag, jag är expert på tålamod och tid till att vänta har jag också.
 
Men under tiden så dansar jag även fast min kropp protesterar och blir trött. Det finns en kärna inom mig, det som är jag och den ber mig om att inte stänga in den, låsa och kasta bort nyckeln. Den kärnan behöver vara fri, stark och frisk. Den kärnan behöver känna lycka och att livet är värt att leva.
 
 

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela