i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Gå vidare...

Publicerad 2014-12-17 13:01:56 i Allmänt,

Det är dags att gå vidare, resa sig och blicka framåt. Det finns två viktiga ting som motiverar detta och det är ungdomarna på bilden.
MINA BARN!!!!
För det är det enda som räknas. Barnen och min familj, att jag tar tag i mig själv och fortsätter kämpa. Det resulterar inte i något kreativt eller positivt alls att stanna kvar i ledsamheter och gråt. Livet går vidare och jag ska vara med.

Inget annat är ens ett alternativ. Kram till alla som behöver en!

skadeskjuten eller nåt

Publicerad 2014-12-16 08:56:43 i Allmänt,

 
Idag känns det verkligen som om jag har brutna vingar. Det jag i natt trodde skulle försvinna bara jag fick sova en natt, det har inte försvunnit.
Jag har i och för sig inte sovit en natt heller. Snarare en halv natt - fyra timmar.
 
Uppe länge och grinade. Somnade till slut och vaknade med ett ryck fyra timmar senare. Drömde den värsta mardrömmen jag någonsin drömt i mitt liv. Och då har jag drömt många mardrömmar. Denna dröm var så hemsk och drabbade min familj så hårt och känslan jag hade då jag vaknade, var panik och gruvlig ångest. Jag mådde så illa av skräck och var disorienterad. Kunde inte urskilja ifall det jag drömt hade hänt på riktigt och var till slut tvungen att ringa Magnus och fråga honom om allt var ok och som vanligt liksom.
 
Nu handlade inte drömmen alls om honom eller det som händer mig just nu, men jag tänkte att om han är som vanligt då kan det inte ha hänt. Och det allra allra värsta är att det jag drömde om i natt som hände mig och mina barn, det har jag hört en ung tjej berätta för mig, för det hände henne själv. Antagligen därför som jag var så säker på att samma sak hände mig och min familj. 
 
Det är sällan som jag behöver tala högt till mig själv att drömmen jag vaknar i, inte är sann. Imorse fick jag göra det och trots att jag försökte somna om så gick det inte så jag gick upp. Knappast utsövd efter fyra timmar och aptrött intill döden. Illamåendet sitter i, det brukar det göra när jag inte mår så bra. Det är tomheten, hålet i magen som orsakar det.
 
Jag vet att jag i det här läget behöver fokusera på nåt. Ha nåt för händerna och tänka positivt. Jag vet att jag i detta läge ska säga till mig själv att ingenting har förändrats. Allt är som vanligt, jag behöver bara lite mer och andra mediciner eftersom jag blev lite sjukare. Jag vet att ingenting blir bättre av att jag känner så här och låter tomheten och tårarna ta plats.
 
Men just nu orkar jag inte vara stark och positiv. Jag orkar inte vara den som inte berörs av detta nya som hänt mig. Orkar inte ens vara jag just nu. 
 
Det som jag valt att bära med mig och som bär mig igenom livet och svårigheterna jag måste deala med när det gäller min sjukdom, det som är min positiva livssyn. Det har fått sig en ordentlig törn för tillfället. 
 
Allt det jag känner är så välbekant eftersom jag har varit här så många gånger tidigare. Därför vet jag också att jag inte kommer stanna här utan kommer resa mig igen. Jag vet det eftersom jag vet att jag kommer att välja att resa mig. Jag vet att valet kommer vara enkelt eftersom det jag befinner mig i nu och det jag känner, inte är något tillstånd jag vill vara i. Så därför kommer mitt val att vara enkelt. Jag behöver bara samla lite krafter först. Älta och smälta, ta in och förstå. När jag förstår kan jag hantera saker bättre. Därför måste det få sjunka in och jag får stå ut med att jag varken orkar eller vill vara jag just nu.
 
Jag känner ingen rädsla och ingen panik. Bara en outgrundlig sorg och så den där tomheten. Men jag stannar här en liten stund innan jag letar reda på den där kvasten och fortsätter flyga och så får jag hoppas att mina vingar växer ut igen.
 
Gör er själva en bra dag, idag är bästa tillfället till att göra det och säg till någon att ni älskar dem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Golvad

Publicerad 2014-12-16 00:08:13 i Allmänt,

...och där gick luften ur mig. Förväntan uppbyggd inför läkarbesök, lätt ångest över att kliva över tröskeln till neurohuset. Det är hur dumt, fånigt och hur orealistiskt som helst att fortfarande känna olusten som griper tag i mig när jag besöker min doktor. 
Men jag gör det i alla fall även fast jag aldrig är rädd eller nervös. Jag har ju fullt förtroende för honom men det är väl det att minnena sitter så djupt rotade och lever sitt eget liv.Alla spänningar rinner ur mig och lämnar bara tomhet och tårar kvar.
 
Jag var mycket lättad efter besöket och de svar jag fick och den planerade behandlingen. Jag var mycket lättad över att min läkare sådär helt apropå talade om att han nu ändrar min diagnos från MS liknande sjukdom till bara MS. Plötsligt uppfylldes kriterierna eftersom jag blev sjuk igen. Jag hade fått ett nytt skov och det betyder MS med stora bokstäver.
 
Under de många år som jag levt med exakt samma besvär har den inte haft något namn och på en sekund så fick jag plötsligt en livslång, obotbar sjukdom. 
Jag fick MS. Det smakar konstigt i munnen. Konstigt även fast jag redan många gånger under åren sagt att jag har MS vid de tillfällen då jag inte orkat dra den långa storyn, utan bara velat förklara kort och koncist varför jag är sjuk. 
 
MS känns konstigt i hjärtat också. I hela mig känns det konstigt och jag är tom som när luften går ut en ballong.
 
I flera veckor nu har jag väntat på den här dagen då jag äntligen ska få veta nånting om varför jag blev sjuk igen. Och naturligtvis fick jag inte veta varför. För det vet ingen, inte ens de bästa experterna, och det har jag vetat i alla år att man inte kan svara på. Men jag ville ju veta mer exakt hur det var ställt med mig.
 
Och det fick jag veta då jag satt och såg in i min egen hjärna på de röntgenbilder som spelades upp på Fredriks datorskärm. Pilen rusar fram och tillbaka, Visar på fläckar och Fredriks röst hörs som långt bortifrån. När jag sitter framför honom och ser hans ansikte då han pratar med mig så försvinner allt annat omkring mig. 
 
Vi talar om min hjärna, de vita fläckarna, mitt öga som börjar göra ont och bli suddigt igen. Vi pratar om behandlingar och mediciner. Vi pratar massor och jag vet och känner att jag får de bästa beskeden.
Jag är jättehungrig när vi åker därifrån, vi åker till Mc Donalds och det är längesen en hamburgare smakade så bra. Jag är glad och jag är lättad. Jag har fått veta hur det står till med mig.
 
Men nu gick alltså luften ur mig och tårarna tränger fram. Och jag kan väl inte känna samma lättnad och glädje just nu som tidigare.
 
Vet att det kommer tillbaka. Vet att det kommer kännas annorlunda efter en natts sömn och att bara jag får smälta allt detta så är jag på banan igen och min vardag fortsätter. För allt är ju som vanligt förutom att jag fick ett nytt skov som tog mig till MShelvetet.
 
Och så här kan man läsa om skov (lånat utdrag från en sida på nätet)
 

Med skov menas en tillfällig försämring av sjukdomen som orsakas av den uppflammande inflammationen i det centrala nervsystemet, CNS, och som resulterar i olika symptom.
Graden och typen av 
symptom beror bland annat på hur omfattande inflammationen är samt vilka områden i CNS som är drabbade. Skoven läker oftast ut men inflammationen kan lämna ärr (plack) och bestående symptom.

Vad orsakar ett skov?
Skov beror på inflammationer i det centrala nervsystemet, CNS. Inflammationerna kan uppstå i olika delar i CNS vilket är anledningen till att många olika funktioner kan påverkas, och att symptomen kan variera från 
skov till skov. Man vet inte vad som utlöser de processer som leder till att det i CNS uppstår inflammationer som i sin tur ger symptom. Man vet inte heller varför inflammationen har olika omfattning och uppkommer på olika ställen. Man kan inte själv påverka om skov uppstår eller ej.

Vad är pseudoskov?
Ett 
skov utlöses av en nytillkommen inflammation i det centrala nervsystemet, CNS. Ett pseudoskov eller falskt skov orsakas inte av en ny eller aktiv inflammation i CNS utan uppkommer vid infektion, feber, stress eller annan belastning. Det ger ofta MS-symptom som man känner igen och som man har haft tidigare. Ett pseudoskov brukar vara kortare och mildare än ett vanligt skov. Det brukar även gå över när orsaken till det försvunnit, till exempel när febern lagt sig. Typen av symptom beror bland annat på hur omfattande inflammationen är samt vilka områden i CNS som är drabbade. Skoven läker oftast ut men inflammationen kan lämna ärr (plack) och bestående symptom. 

 

Jag har ärr (plack) på hjärnstammen efter mitt första skov -07 och det lämnade en rad bestående symptom och skador på centrala nervsystemet/hjärnan. Och pga dem är jag alltså sjukpensionär idag. De är funktionsnedsättande och handikappande neurologiska och kognitiva besvär som toppas av svår fatigue.

Jag får ofta pseudoskov när jag är förkyld, får feber eller blir för varm av sommaren, av varmt vatten i duschen, stress, emotionella händelser som smärtar mig etc. Det finns massor av saker som ger mig pseudoskov och som gör mig sjukare än normalt under en kortare eller längre tid. 

Idag fick jag se den nya fläcken på hjärnan, jag har en synnervsinflammation som är beviset för att jag har ett nytt skov. Vilka nya funktionsnedsättningar som blir kvar efter detta skov, vet jag inte ännu men jag hoppas att det inte blir värre än det har varit fram till nu.

Jag är lite lätt nedslagen just nu. MSbitchen golvade mig för hon slår hårt. Jag ligger kvar en stund och hämtar krafter. Det behöver jag för att orka resa mig och slå tillbaka. För hon ska ju inte tro att hon sätter mig på plats.

Här ligger jag Wonderwoman, golvad och utslagen, men vänta bara...

 

 

 

 
 
 

Hurra jag fick en diagnos :-)

Publicerad 2014-12-15 18:41:58 i Allmänt,

Jaha, då ska jag avlägga en rapport om hur läkarbesöket avlöpte.

Först tog jag ju upp att synen på högra ögat återigen har försämrats och det ska det ju inte göra. Men dr Fredrik sa att vi skulle köra en ny intensiv kortisonkur.  Att inflammationen på synnerven blossar upp igen tyder på att den första kuren inte tagit så bra som man önskat. Denna gång får jag även tabletter för magen då den tar ordentligt med stryk av kortisonet.  Jag ska ta kuren då jag åker till Kajsa på lördag och blir borta några dagar. Och det är bra eftersom sidoeffekterna av kortisonet gör mig galet pigg och speedad. Det kan passa bra att det kommer när jag är hos henne så jag orkar.

Och att orka åka till min flicka är nåt jag behöver kunna göra nu när jag äntligen är så mycket bättre än jag var då skovet slog till med full kraft.

Vidare så togs det nya blodprover och det beslutades att jag ska sättas på Mabtherabehandling. Då kommer jag åka till sjukhuset var sjättemånad och tanka (via dropp) denna inflammationshämmande medicin, vilket då ska förhindra nya uppkomster av inflammationshärdar ”vita fläckar” i hjärnan.

Och då kommer vi osökt in på röntgensvaret. Det visade att jag har, tack och lov, endast fått en ny vit fläck i storhjärnan. Men det är pga denna nya fläck som jag nu sätts på behandlingen. Det är så att säga, illa nog att ha fått en ny fläck och vi vill inte att fler ska uppkomma.

Jag ska fortsätta med mina gammaglobulinbehandlingar var tredje månad för att hållas frisk i och med immunbristen.

Och ja just det…sen fick jag där i korridoren på stående fot, efter att jag lämnat blod, en diagnos. Dr Fredrik sa att i och med att jag nu fått ett skov till och det på synnerven denna gång så uppfyller jag kriterierna för att diagnostiseras med MS, Multipel Skleros. Fram till nu har det ju varit så att jag både har det och samtidigt inte har MS. Det känns som en enorm lättnad att ÄNTLIGEN efter sju år ha en ordentlig diagnos. För hittills har ju allt bara varit en massa ovanliga termer på neurologspråk eftersom jag insjuknade samtidigt som man fann att jag hade en immunbrist.

Att ha MS är ingen barnlek och det förändrar inget i mitt vardagliga liv att det jag har, numera har ett välkänt namn.Men det förändrar ändå mycket för att på ett enkelt sätt kunna säga vad jag är sjuk i. 

Jag lägger ett par länkar här. Det brukar inte gå att klicka på dem men kopiera dem och klista in i en webbläsare så ska det går att läsa. Det är lite info om MS för den som  är nyfiken och vill veta mer om vilken sjukdom det egentlligen är och vad den gör med kroppen.  

 

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Multipel-skleros--MS/

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=717

 

 

Nu blir det lite vila och varva ner efter eftermiddagens utsvävningar, tack för idag och tack för nu.

Mitt Julbrev

Publicerad 2014-12-15 11:39:10 i Allmänt,

 
 
 
 
 
Det här är mitt julbrev till Er. Jag har i år prioriterat bort de sedvanliga julkorten som jag alltid annars skickar. Men det är inte första gången som jag skriver julbrev. Det har jag gjort förr eftersom jag ofta har haft mer att säga än bara God - Jul.
 
För mig har det alltid varit så att jag den här tiden på året går in i en tid av eftertänksamhet och reflektion över det gångna året. Jag ger julen en meningsfull uppgift, förutom den som den redan har. Att samla människor till värme, god mat, ljus och musik.
 
Julen är för mig meningsfull på det viset att under december månad existerar inte stress, jäkt, ångest, måsten och krav. Den är meningsfull därför att jag blickar tillbaka och känner tacksamhet och jag blickar framåt och känner förhoppning.
 
Jag gör massor av julförberedelser och både bakar och lagar mat. Jag fixar med klappar och jag pyntar av hjärtats lust. Men jag låter inga av de negativa tillstånden ta plats. Jag planerar mina jular i god tid och jag gör det som jag tycker mest om och orkar just det året. Det blir alltså olika och hinner jag inte eller inte orkar pga sjukdom så blir det bra ändå. 
 
 
Årets tankar...
 
Starten på 2014 innebar att en person som jag älskar och har levt med i tjugo år, lämnade mig och flyttade till Borlänge i Dalarna. Min underbara flicka Kajsa, tog det stora klivet och köpte och skapade sig sitt första egna hem. 
Hon lämnade Stockholm för att arbeta och bo på en plats som hon inte kände till och i princip aldrig varit på. Hon hade inga vänner där. Allt som fanns var en pojkvän på en timmes resväg från Borlänge. Och det är inte illa såklart  :-) 
 
Men hon hade ett arbete och hon hade ett hem och hennes vuxenliv startade på allvar då i Januari. Det är med blandade känslor som man ser sina barn lämna hemmet. För det är just det man gör....Ser på, även om man är praktiskt delaktig på olika sätt. Hur svårt det än har varit för mig att deala med att min dotter inte längre ser mitt hem som sitt hem. Eller att komma över den jobbiga känslan av att hon inte finns här, närhelst j a g behöver, så är jag så enormt tacksam över att hon har kommit dit där hon är idag.
 
Min fina flicka har ett arbete som hon älskar. Hon trivs i sitt hem som hon inreder. Hon är älskad av sin pojkvän och av sin katt. Hon har ett extraarbete som instruktör på sin mest älskade hobby, Poledance. Och hon dansar av hjärtats lust. Det är en fröjd som inte går att beskriva att höra hennes lyckliga röst tala om hur bra hon mår och hur tillfreds hon är i livet. 
Jag är tacksam över att få uppleva detta.
 
Sommaren kom och det med besked. En värmebölja utan dess like. Och med sommaren kom också min älskade syster med hela sin familj hem från Amerika på en tre veckor lång semester.
Tre härliga kärleksfulla veckor då jag fick vara moster på nära håll och inte bara via skype. Vi umgicks och upplevde saker som har gett oss allihop fina minnen att spara i våra minnesbanker.
 
Tack vara den fantastiska sommaren så kunde vi både bada mycket, äta ute och ha picknick, grilla och kalasa utomhus. Det var svårt att skiljas åt när deras flight skulle ta dem hem till vardagen och vi skulle återvända till vår. 
Det blir svårare för vart år som går. Och varje gång vi säger hej då så finns den där känslan inom mig att det kanske är för sista gången. 
Jag går inte omkring och tänker på döden men när avståndet är långt och tillfällena då vi kan ses är få, då vet man inte om det är en sista omfamning. 
 
Sommarvärmen var ovanligt svår i år men värmen i hjärtat uppväger det på långa väger. Så lycklig över dessa tre veckor.
 
Hösten kom och det kändes tomt till en början. Den intensiva sommaren hade tagit ut sin rätt och jag var trött. Behövde mycket vila och jag var rätt dålig faktiskt. Jag saknade min syster och barnen. Jag var orkeslös även om jag var vid gott mod.
 
Men det var bara att kavla upp ärmarna och börja förbereda för en femtioårsfest tillsammans med min äldsta vän Carina. Eller, ja det blev ju ett 100-årskalas eftersom vi bägge fyllde halvsekel nu i höst.
 
Vi fick en fantastisk fest i september med våra nära och kära vänner samlade. Allt vara bara så perfekt och underbart som en bal på slottet kan bli. 
Och jag kunde helt och hållet koppla av och inte lyfta ett finger denna kväll, tack vare min älskade Magnus, som höll i trådarna och skötte all markservice.
 
Jag hade önskat mig en bra och rolig fest, men att den kunde bli så bra som den blev hade jag inte kunnat drömma om. TACK! alla vänner för att ni bidrog till detta och TACK! Carina för att just Du är min äldsta vän.
 
Jag tycker om hösten och dess väder och i år har det varit skogsturer som dominerat när jag har haft ork på helgerna. Svampåret har ju slagit alla rekord. Det milda vädret har varit skönt och vi hittade ju t.o.m svamp nu i december. Det är ren och skär lycka för mig.
 
Med hösten kom även min "riktiga" födelsedag och den firades med middag här hemma, och då bara för närmsta familjen som föräldrar, syskon och mina barn. Tack älskade NI  <3 
 
Och bara ett par dagar efter min 50 års dag så händer det som jag befarat i så många år. Det som jag har skrivit om en hel del. Jag får ett nytt skov som sätter sig på synnerven på höger öga.
Allt ställs på ända och jag blir så mycket sjukare än jag har varit på många många år. Jag både rasar rätt ner i den mörka gropen av frustration, sorg och smärta och tar mig upp på fast mark igen, under loppet av några veckor.
 
Jag beslutar mig för att öppet visa den delen av min sjukdom som ingen tidigare har sett. Det som sker här hemma inom hemmets fyra väggar då bara Magnus och jag finns här. Jag låter Magnus filma mig och jag lägger ut det på facebook så att familj och vänner kan se den svåraste sidan av min sjukdom. 
Jag fick ett ENORMT fint gensvar. Så många kände med mig och så många sa att de nu verkligen kunde förstå då de också hade fått se.
 
Jag har fått uppleva att jag har så fina vänner. Och det gör mig så rörd varje gång jag tänker på det, hur ni/de har visat det för mig.
Genom dagliga små meddelanden, genom underbara små eller stora gåvor, genom att finnas där, erbjuda mig sin hjälp och faktiskt konkret hjälpa mig på olika sätt.
 
Ni vet vilka ni är som finns där och som gång på gång låter mig veta att jag betyder något för er. TACK älskade vänner. 
 
Jag samlade mina krafter och bjöd in vänner och familj den 4 dec. Det var Magnus födelsedag och jag ville ge och visa honom hur mycket jag uppskattar allt det han gör för mig. Det jag hade krafter att ordna var ju inte på långa vägar något som liknade min födelsedagsfest. Men det var så det fick bli och både han, jag och gästerna var jätte nöjda och glada över att uppvakta, umgås och må lite gott.
 
Jag är kanske gladast över att jag kunde och klarade av att ge honom detta. Jag la inte något krut på att laga massor av mat, vilket heller inte var möjligt med tanke på mina fysiska svårigheter och mitt halvblinda öga. 
Men det finns de som lever på att tillverka färdiglagat och de ska ju också få "jobba"  ;-)
 
Vi hade en varm, gemytlig och glad kväll och det är det viktigaste. Magar blev mätta och törstar blev släckta.
 
Under den här tiden som jag varit så dålig så har jag haft så mycket hjälp av min son Martin. Han har verkligen plockat fram all beskyddarinstinkt över mamma och han har ringt mig dagligen. Kommit över och hjälpt mig. Han har kört mig när jag har behövt komma ut och handla. Vi har tillbringat mycket tid tillsammans och det var många år sen det var bara han och jag som gjorde något. Och vi har pratat otroligt mycket. Det har varit så fint för det är något som jag tyckt har varit viktigt mellan mig och mina barn. Att vi kan prata om allt och att vi kan vara förtroliga. Jag har lagt mycket krut på det under de åren som de växte upp. Och det är underbart att känna att de känner förtroende för mig och lättar sina hjärtan och ber om råd. 
 
Kajsa och jag har gjort betydligt fler saker på tu man hand och det kanske är lätt att det blir så mellan mor och dotter. Nu när hon inte bor här så har hon ju inte kunnat vara mig behjälplig på samma sätt som Martin men hon har ringt ofta och frågat hur det går och hur jag mår. Hon har varit så ledsen och orolig. Det är svårt att inte kunna vara på plats när det händer jobbiga saker för dem man älskar.
 
Tack älskade barn, att vara Er mamma är det viktigaste och mest betydelsefulla jag gjort i mitt liv. 
Det finns inget som jag är så stolt över som jag är över Er och dem ni har blivit och är varje dag.
 
 
Till Er kära medmänniskor...
 
Mina önskningar till Er är att ni känner kärlek till er själva. Att ni är stolta över det ni har åstadkommit i livet. För är ni inte stolta så finns fokus någon annanstans och ni söker fortfarande.
Jag önskar er insikter som tar er till de platser inom er själva där ni finner det ni söker. Jag önskar er mod att förändra det ni inte känner tillfredsställelse inför. Modet måste komma inifrån er själv och besluten att förändra ligger i era händer.
 
Jag önskar er sinnesfrid och den finner ni också i er innersta kärna. Det som är Du
Jag önskar er närhet och kärlek
Jag önskar er ett gott liv och det goda livet skapar ni själva.
 
Vilka bekymmer och vilka svårigheter ni är tampas med så är det inte dem som formar er. Det är hur ni förhåller er till dem, som avgör vilka människor ni blir.
 
Vad än någon eller vad än något försöker ta ifrån er så kan de aldrig ta er själ. 
 
 
Mina önskningar inför det kommande året är...
 
Jag skulle kunna skriva att jag får vara frisk, att mina nära och kära får vara det etc...men det är såna självklara saker och sånt som jag och alla alltid önskar även om de inte uttalas.
 
Ärligt talat så har jag inga direkta önskningar. För jag är nöjd med livet som det är. Jag mår bra och jag känner att goda saker kommer till mig och jag uppskattar att jag fortfarande är kvar här, får vara med och uppleva kärleken från mina kära.
 
Jag har åstadkommit saker i livet som jag inte trodde var möjliga då jag som tonåring skrev i kompisars Vänböcker. Jag har åstadkommit sinnesfrid, tacksamhet, förnöjsamhet och lycka inom mig. 
Och det är större än någonting annat som man kan önska sig och som jag skulle kunna eftertrakta. 
 
Jo det finns en sak som jag önskar men det gäller för idag då jag ska träffa min neurolog i eftermiddag. Jag önskar mig goda, bra och konkreta besked på röntgen på hjärnan och att han säger att den försämring av synen som jag åter igen har fått, bara är temporär och att det kommer bli bättre igen. 
 
 
Till Er alla från mig....en riktigt skön, varm och fröjdefullt God Jul hoppas jag att ni får och skapar er själva. 
För det ska jag ha. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Efterfest och saknad

Publicerad 2014-12-04 00:03:31 i Allmänt,

Kan inte sova i natt...har en efterfest pågående i mitt huvud och i kroppen.
En stökig fest där det tjoas och tjimmas och gästerna aldrig vill gå hem. Det handlar om det som sker varje gång jag kvällstid gör någonting utanför hemmets väggar.
Behöver inte vara särskilt festligt eller värsta partyt alls. Räcker med att som idag, ha ett kort möte med hyresgästföreningen som efterföljdes av middag på plats vid samma bord och vi var inte fler är sex man.
 
Trevligt på alla sätt och samtal och skratt avlöste varandra. Hade garderat med öronproppar eftersom jag var trött idag redan innan. Men det hejdar inte efterfesten nämnvärt.
Det går bara inte att varva ner och komma till ro och det går inte att få tyst i huvudet. 
 
Låg och vände och vred mig i sängen och finner mig plötsligt att tänka på min bror Johan. Den där älskade ynglingen som varit borta så himla länge. Sjutton år är galet lång tid. Idag fick jag hjälp av min son att handla lite. Han bar korgen och blippade varor och jag insåg att han är så mycket äldre än Johan blev.
Min Martin är 25 år och Johan var ju bara 20 när han lämnade oss. T.o.m min lilla Kajsa är äldre är honom.
 
Johan var bara ett barn, och mina egna barn växer om och ifrån honom. Om tre år har Johan varit död lika länge som han levde. Och efter det så minskar de åren, som han fanns här hos oss, i snabb takt. 
 
Det gör galet ont att tänka på det här och saknaden sätter in.
 
Det känns så galet overkligt att jag för så längesen satt vid hans bår. Höll hans kalla händer och smekte hans hår och kände den iskyla i mina händer som bara kan komma från en död kropp. Det är overkligt att hålla en hand i sin som en gång har varit en varm babyhand. Det är overkligt att smeka en kind som en gång har vilat mot min i en varm omfamning. Det är overkligt att en människa kan bli så kall. 
 
När Johan dog ifrån oss så stannade klockorna. Och det tog lång tid innan de tickade igång igen. 
Det tar tid att repa sig från en förlust av det slaget som vi gjorde när Johan begick självmord. 
 
Inatt tar tankarna på honom andan ur mig. Jag får så ont. Den där smärtan som jag inte känt så starkt på många år visar att den inte alls har försvunnit, läkt eller gått över.
 
Eller jo, jag har läkt, det har jag. Jag är färdig sen länge med det åratal långa sorgearbete man behöver göra när man mister en älskad person. 
Men smärtan finns kvar och inatt kommer den på besök.
 
Min älskade dumma, modiga lillebror. Varför hade du inte kunnat orka lite till och visat oss tydligare hur du egentligen mådde? 
Det är längesen som jag funderade på hur allting skulle ha varit om inte om....
Det är längesen jag kom fram till att det inte gav mig några svar att tänka så. Men ikväll återvänder de men det är svårt att tänka "nya" saker. Allt är liksom redan tänkt. Alla minnen om dig är redan återupplivade tusentals gånger. Alla fotografier är redan tittade på en miljon gånger. Det blir aldrig något nytt. Alla de människor som skulle kunna berätta något om dig för oss som vi inte redan vet, är borta, spridda för vinden och har fortsatt sina liv. 
 
För dem var du en vän, kompis, pojkvän. För oss som är kvar, vi som är din familj, så undrar vi fortfarande och ingen har ju kunnat ersätta dig. 
 
Jag har en musmatta här bredvid datorn. Motivet är en sommardag på vår altan. Du lär Martin att spela kort. Du är 17-18 år. Sitter med bar överkropp och håret samlat i hästsvans. Om ett par år kommer du inte leva längre. Och Martin som sitter bredvid dig kommer inte ha sin morbror kvar.
 
 
Det är hit vi åker för att hälsa på dig numera. 
 
Jag borde sova, har en lång dag framför mig i morgon. Magnus fyller år. Jag borde sova för jag är så trött att jag mår illa. 
Och när jag inte sover så blir det så mycket svårare att återhämta mig.
 
Får väl göra ett nytt försök och be om goda drömmar. Jag vill drömma att min Johan är här hos oss så jag får höra hans röst och skratt i mina öron igen.
 

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela