i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Saknar idag

Publicerad 2012-03-08 16:11:48 i Allmänt,

Luren lades nyss på. Och plötsligt bryter tårarna fram ur mina ögon. Tårar av saknad.

 

Jag saknar min lillasyster Jeanette. Det är femton år sen hon lämnade Sverige för att starta sitt liv med sin man och sitt väntade barn, i Amerika. Som är hennes mans hemland.

 

Till en början hade vi tät mailkontakt för det kostade då ganska mycket att ringa. Numera så rings vi ofta, ibland dagligen och t.o.m flera gånger om dagen. Ibland hörs vi inte på ett par veckor.

 

Att kunna prata så mycket som vi gör, gör att avståndet inte känns så långt. Via facebook visar vi varandra bilder ur våra liv och uppdateringar där ger information om vad som händer i vardagen även när vi inte hörs så ofta som varje dag.

 

Men jag saknar min syster så otroligt mycket. Jag saknar allt vi brukade göra tillsammans. Alla kalas och högtider som vi ordnade och firade ihop.

Jag saknar shoping och fika på stan. Hon är den väninnan som jag gjort mest tillsammans med. Hon är den som varit med från början och som är sprungen ur samma familj och som liksom vet allt. Hur det var.

 

Vi kan ringa och spy ur oss galla om vad som besvärar just för tillfället. Vi kan ringa och berätta om inredningsplaner, presentköp eller julpyssel. Dela recept med varandra...prata om loppisfynd.

 

Och jag är så glad över att vi kan göra allt detta över telefonen. Ha en nära relation trots avståndet. Men jag saknar att inte längre kunna ses över en kopp te eller mötas på stan.

Jag saknar att hon inte kan finnas där som moster för mina barn längre. Så som det var förr. Hon var deras andra mamma.

 

Och jag är så ledsen över att jag inte har kunnat återgälda det stora för hennes barn. Jag har missat deras uppväxt och att få den nära relationen som är så värdefull. 

 

Visst vi odlar relationen via telefonen, men det känns så futtigt ibland.

 

Jag kom på att jag skrev en text till henne en gång för länge sen......hon var arton och jag var tjugotvå.

 

 

Min älskade lillasyster

 

Egentligen är du ju inte så liten längre. Du ska ju snart fylla nitton år.

Det är så mycket som jag skulle vilja säga dig.

Men som inte blir sagt i vardagen. 

Du är min bästa vän.

Och jag måste säga att jag tycker synd om alla barn som är utan syskon.

Jag känner mig rik på ett sätt som inte går att förklara.

En gång sa du till mig att du var så glad över att vi blivit såna kompisar.

Du visste att jag aldrig skulle svika dig.

Aldrig gå bakom ryggen på dig och ljuga för dig.

Som så många andra gjort. Nej, istället skulle jag förlåta och alltid stå på din sida.

Om du visste vad glad jag blev av att höra det.

Och jag känner precis likadant.

Visst bråkade vi mycket när vi var små. Och slogs så tårarna sprutade.

Men lika ofta lekte vi med varann och sov i samma säng.

Att vara skilsmässobarn har inte alltid varit det lättaste.

Men vi har ju haft varann. Och nu när jag blir äldre sätter jag värde på allt det här.

Det som man egentligen aldrig har tänkt på.

Det som har varit en självklarhet.

Att jag har en underbar syster och vän som jag älskar och jag vet älskar mig.

Jag är rik på ett sätt som inte går att förklara.

 

Din storasyster

1986.10.17

 

 

 

Jag hade redan då för tjugosex år sen ett behov av att uttrycka mig. Jeanette har alltid varit med, hon har funnits för mig och utan att blinka kommit till undsättning när jag har behövt.

 

Jag har sett upp till henne, beundrat hennes världsvana och den självsäkerhet som hon utstrålade. Utan att då veta om att hon kände sig allt annat än självsäker.

 

Jag har tagit hand om henne sen vi var små. Och eftersom hon är fyra år yngre än jag så lekte jag skola med henne. Jag suddade ut allt jag skrivit i mina matteböcker och blev hon min elev. När jag var sjuk och inte kunde gå till skolan så väntade jag otåligt på att hon skulle komma hem. Då gräddade jag pannkakor till oss. Vi bråkade och kivades, men om kvällarna så låg vi i varandras sängar och sökte trygghet.

 

Jag kan känna sån enorm sorg över att vi inte längre bor nära varandra, ja inte ens i samma land. Jag vill inte ens tänka på hur stor saknaden kommer bli om jag förlorar henne. Hur tyst ska det inte bli i mitt liv då.

 

När jag är egoistisk och tänker på mig så vill jag att hon ska komma hem och bo och leva här som förr. Men jag vet att hon har sitt liv och sin familj på en annan plats. Hennes barns hemland är Amerika. 

 

Återigen så sköljer livets skörhet över mig. Jag vet att vi är här på lånad tid och att tiden är knapp. Vad som helst kan hända och jag försöker göra som vår mamma alltid sa till oss, särskilt när vi bråkade.

 

- Ni måste vara rädda om varandra för ni vet aldrig hur länge ni får ha varandra.

 

Men just nu vill jag bara att allt ska vara som förr....att jag står vid mitt fönster och ser dig komma upp för backen. Tekannan är varm och kanelbullarna framdukade. Och så sitter vi snart vid bordet och planerar ett kalas eller pysslar med något.

 

Saknar så...

Kommentarer

Postat av: Jeanette Saari Norlock

Publicerad 2012-03-08 17:50:32

tårarna rullar inte ner för mina kinder, de bostavligen sprutar, om det är av nostalgi, glädje, eller sorg vet Jag inte.



Jag är glad och tacksam att jag har alla dessa minnen som vi skapat tillsammans, men det är en stor sorg att inte kunna dela mitt live med de som står mig närmast. Att aldrig vara närvarande, att flera gånger om året ringa hem och gratta på otaliga födelsedagar och höra kalaset i bakgrunden, kalasen Jag inte kan vara med på, gör alltid lika ont.



De störts sorgerna är alla år och upplevelser jag missat i mina syskons barns liv, att aldrig få vara moster på det sättet Jag en gång var. Att inte få vara närvarande i ett barns liv och vara betydelsefull för dem. Att få veta att man gav dem någonting som de tog med sig i sitt liv. Allt det saknar och sörjer Jag på ett sättt som Jag undrar om många kan förså eller sätta sig in i.

Att mina barn inte har samma närhet till sina mostrar och morbröder är en enorm sorg.

Jag växte upp helt utan familj, inga kusiner, fastrar eller mostrar, under många år inga mor eller farföräldrar som kunde vara delaktiga, ingen pappa......

När Jag fick egna barn blev det mitt löfte. Jag lovade och svor att mina barn aldrig skulle vara så ensamma.

Men det är ingen lätt uppgift och närhet och kärlek kan inte tvingas fram.



Den andra stora saknaden är att få dela vardagliga saker med min familj. Att få äta Söndags middag tillsammans, uppvakta på högtider, att få hjälpa till när någon behöver extra hjälp. Komma över och sitta och planera kalas och högtider, ingen Jag känner gör detta med samma iver som mina systrar. Ingen här i min nya familj har tid eller lust.



Med åren kan Jag så klart känna tacksamhet över allt Jag har i mitt liv, och alla de minnen Jag ju trots allt har. Den närhet Jag har med mina systrrar trots avståndet är otrolig. Men Jag kommer aldrig sluta att sakna dem, Jag kommer aldrig sluta hoppas på och önska att vi kunde ses mer, eller till och med bo i samma land en gång till.



Postat av: Annika

Publicerad 2012-03-08 18:07:38

Ja återigen så rinner mina tårar när jag läser din kommentar....tacksamhet över det vi haft och samtidigt saknad över det vi inte längre har.



Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela