i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Bedövningen släpper

Publicerad 2015-04-20 11:34:20 i Allmänt,

Det omedvetna har släppt sitt grepp om tårarna idag. I strida strömmar rinner de över mitt ansikte. Det gör så otroligt ont inom mig. Alla känslorna kommer verkligen på en och samma gång.
 
Bedövningen har liksom släppt. Och jag kan inte värja mig för det. Jag känner mig så ledsen, så himla djupt ledsen. Jag satt och tittade på fotografier igår. Bilder från förr på mig som barn och ung och bilder på mina föräldrar som unga. Jag ser leenden och till synes bekymmerslösa ansikten.
Jag ser de unga och naiva blickarna....människor som inte har en aning om vad livet har i beredskap.
 
Även fast det gör ont så är det ändå så befriande att känslorna finns där, att de kom till slut. Att jag inte bara är bedövad och tom. Det är så mycket jobbigare att hantera tomhet än att hantera smärtan.
 
Jag gör vad jag kan för att vara här och nu. Se livet och tingen omkring mig. Uppskatta det jag upplever då jag sitter på balkongen. 
Den ljumma luften, löftet om sommar, dofterna från naturen som vaknar till liv. Jag fokuserar på att andas, på att inte fastna i ett andetag som plötsligt berövar mig luften. Det är så lätt att fastna och man märker det inte ens.
 
I min ledsamhet märker jag hur trött jag är. Jag märker att jag inte har några krafter och jag märker hur lätt det är att hänge sig åt modlöshet, hopplöshet och apati. Det skulle vara så lätt att bara släppa efter och låta de nedbrytande känslorna ta över och låta dem bädda in mig i en kokong av uppgivenhet.
 
Men det tjänar ingenting till att vara uppgiven och apatisk. Läget ändras inte, ingen blir friskare och beskeden som lagts på bordet, ändras inte. Allt är som det är och det är bara att hantera det. 
 
Men det förhindrar inte att jag är ledsen och känner sorg inför allt det här som händer. Och det är helt i sin ordning. 
 
Jag har alldeles för ofta mött på alla dem som förväxlar chock och reaktion med att ta ut något i förskott.
Det är ofta nästan förenat med att bli dumförklarad om man visar oro och rädsla, blir ledsen och rädd när man får veta att någon närstående är sjuk, eller man själv för den delen. Man vet kanske inte omfattningen eller behandling men om man ger uttryck för känslor som rädsla så får man snabbt höra att man inte ska ta ut något i förskott.
Jag vet inte varför man är så livrädd för känslor eller vad det handlar om?
 
Vi människor känner saker hela tiden och vi tar emot händelser i livet på olika sätt helt och håller beroende på vilka vi är och på vad vi tidigare har behövt ta emot och hanskas med.
 
Det är respektlöshet i sin renaste form att ta ifrån en människa en reaktion och avfärda den. Det är respektlöst att inte försöka förstå att oavsett vilka fakta man har för stunden, så framkallar negativa besked starka känslor och de måste få utrymme och få finnas. 
En dunk på axeln och orden att det inte är så många som dör i cancer nuförtiden, är långt ifrån stöttande och till hjälp för den som sitter med besked och rädslor.
 
Att vara den som får knackningen på axeln eller att vara anhörig, gör att man hamnar på en plats bortanför alla andra. En plats som många dessvärre har åsikter om hur det är att vara på även fast de inte behövt känna dess gastkramande effekt.
 
Jag vet att människor vill väl och att man vill ha något tröstande och smart att säga. Jag vet att rädsla ofta blir till plumpa ord. Och jag vill inte vara den att döma men ibland önskade man mer förståelse över att människor är olika och tar emot besked på olika sätt.
 
Jag är jag och jag försöker stå stadigt och försöker hitta mina vägar som leder till att jag tar mig hel ut allt som kommer i min väg. Mina vägar är mina och jag kan bjuda med dig att gå med mig men endast om du respekterar de steg jag tar och inte gång efter annan försöker få mig att gå i dina fotspår och efter vad som är rätt för dig. Du är du och jag är jag och vi kan mötas i respekt och förståelse. 
 
Jag ska torka mina tårar och ta några andetag av frisk luft på balkongen. Hur det än är och hur det är blir så blir det bra i slutänden, och blir det inte bra så är det inte slut än...
 
 
 
 
 
 
 
 

Vem är beredd när det knackar på axeln?

Publicerad 2015-04-17 19:13:28 i Allmänt,

Det gör ont när ens bästa och äldsta vän faller en om halsen och viskar i mitt öra - Jag vill inte dö.
Det gör ont att hålla en skakande och fuktig hand när man sitter intill hos doktorn när hon får veta att cancern har kommit tillbaka. Det är maktlöshet i sin renaste form. Det gör så in i märgen ont att se hennes rädsla och se henne dra sig över håret och sucka när hon förstår att hon kommer förlora allt hår igen.
 
Man ack så fint det kändes att få vara där för henne, med henne och att det inte bara var hennes öron som tog emot orden och hennes kropp som skulle förstå innebörden.
 
Bara några timmar innan tog jag emot besked att även mamma har bröstcancer igen. Och igår ringde min pappa och sa att han har en centimeterstor tumör i lungan och hostar blod.
 
Tre av de viktigaste personerna i mitt liv har inom loppet av timmar blivit dödsjuka. 
 
Och här står jag och är mållös, handfallen. Hjärnan har sagt upp sig och jag sitter bara och tomglor. 
Att skriva hjälper mig smälta, förstå och ta in vidden av detta. Att pränta ner orden som inte kan komma ur min mun ger mig känslorna tillbaka.
 
För det är så att min kropp har stängt av. Den behöver endast bara några få funktioner nu och resten stängs ner. Den orkar inte fungera och jag märker hur jag blir mer och mer trött. 
 
Är orkeslös utan att vara sömning. Utan förvarning stiger tårarna upp i ögonen och jag tror de ska svämma över men så drar de sig tillbaka igen. Jag vill känna och jag vill gråta men allt är bara tomhet och känslan av att inte förstå.
Och det är väl klart att jag inte kan förstå heller. Det är rätt mycket att ta in på kort tid.
 
Jag vet att en lång kämpig tid inleds för dessa tre så älskade personer. En mentalt jobbig resa där livskraft och kampen om livet ska segra över sjukdom och dödsångest. En fysiskt jobbig resa med operationer, cellgifter och återuppbyggande av en kropp som är svag och ärrad. 
 
De flesta överlever cancer idag men det är inte något man gör med en klackspark och utan att bli märkt för livet. 
 
Jag står vid sidan om, vill kunna stötta och hjälpa. Jag har mina egna rädslor och oro över att förlora dem, att hantera. Och sakta men säkert kommer väl vaccumet som omslutit mig att släppa och jag kan andas vanligt igen.
Jag kommer kunna tänka igen och kroppen kommer kunna bära mig och fungera. 
 
När jag var på väg till sjukhuset för att möta upp och vara sällskap så spelades en låt på radion.
Those where the Days...
 
Om hur de var unga, höjde ett glas eller två, var oslagbara och hela livet låg framför. Det skulle aldrig ta slut...det var så det var. 
 
Det var tider det....ta vara på er tid med dem ni har och gör det ni tänker på men inte kommer till skott med.
Lev och älska idag för i morgon kan det vara försent.
 
Idag har cancern visat mig sitt ansikte i min väns ögon och det är en blick som gör ont att ta emot. Men jag viker inte undan, min blick är stadig och jag möter hennes. Hela vägen så långt det behövs kommer jag ge vad jag kan och bära då jag behöver.
 
 
 
 
 
 

Vad upplever du?

Publicerad 2015-04-15 13:54:30 i Allmänt,

Jag tog en promenad med rollatorn idag. Trots trötthet och att jag egentligen borde nöja mig med att sitta på balkonegn för att få luft, så tog jag i alla fall på gåskorna, hämtade rollatorn och gick.
 
Och jag är ofta nöjd med att sitta på balkongen men jag vill och behöver få uppleva naturen och våra årstider Live liksom. På plats där ute och mitt i den.
 
Passerade dungar med blåsippor och vitsippor. Jag såg hur buskar börjar knoppas och det bruna skiftar i ljust grönt. För mig är det en nödvänighet och ett sätt att vara närvarande och inte missa någonting.
 
Drog mig till minnes en vår för flera år sen. Det var mycket den våren med att jag nyss insjuknat, var rädd, jag hade legat på sjukhus och rehab i nästan två månader. När jag kom hem var endast korta påtvingade andningspromenader för lungornas skull, det enda jag gjorde. Tio minuter runt huset och sen hem och sjunka ner i sängen.
 
Då när jag började få energi och orkade mera så upptäckte jag att hela våren passerat. Alla blommorna hade kommit och blommat ut. Löven på träden var utslagna och det var liksom över. Jag hade inte varit där, inte sett och inte upplevt.
 
Jag kände mig som snuvad på konfekten. Jag bestämde då att det aldrig mer få ske. Och sen dess är det viktigt för mig att ta mig tid att uppleva hur mycket det än är som stör runtomkring.
 
För hur lätt är det inte att bara stressa och tänka att man ska ta sig tid sen? Hur lätt är det inte att vara någon annanstans än just där och då i väntan på tunnelbanan, i bilkön, på väg från förskola och jobb?  Hur lätt är det inte att bara inte orka lyfta blicken och ge sig själv en enda minut.
 
För det är faktiskt bara det som behövs. En enda liten ynka minut, sextio sekunder av ditt hektiska och stressiga och upptagna liv och vardag. 
 
Under den här minuten så händer saker man inte tror är möjligt. Om man stannar till och höjer blicken och ser sig omkring. Låter den falla på en blomma i dikeskanten, en fågel i ett träd eller på några lekade barn. Om man samtidigt lyssnar på ljuden omkring sig. De ljuden som kommer från naturen och inte från en telefon eller annan apparat. Så är man plötsligt där och anammar det som alla talar om. MINDFULNESS.
 
Om du låter den där blomman eller fågelsången nå ditt hjärta och dina sinnen under en minut så kommer ditt hjärta vilja ha mer. Du kommer bli frestad att prova det igen. Du kommer våga ta ytterligare en minut av den stressiga tillvaron.
 
Man kan aldrig känna de där känslorna som man vill känna om man inte skapar förutsättningar för dem. Du kan aldrig känna vårens spirande grönska och det nya spritta inom dig om du inte låter den komma till dig genom att du möter våren ute och håller en vitsippa eller första tussilagon i handen eller vad som helst för den delen som är vårkänslor för dig.
Du kan aldrig få sommar och semester feeling om du inte skapar förutsättningar för det. Genom att packa middagsmaten i en korg och äta på en strand en vanlig tisdag eller gå på bryggorna i båtklubben och titta på båtarna och känna doften av tjära.
 
Det händer heller aldrig att du får en känsla av julmys och en släng av barndomens förväntningar om du inte skapar det genom att sitta ner och samla de saker, tankar och känslor omkring dig och ger det lite tid. 
Det händer aldrig att de här känslorna bara kommer. Och ändå så tycker vi att de ska göra det för att vi ska få må lite bra. Någon ska fixa det!
 
Man behöver tänka sig till det välbefinnande man vill ha. Man kan vara stressad och ha mycket att göra men ändå ge sig själv några minuter då och då och det kan rädda ditt liv.
 
Och för den som är sjuk, deppig och har hamnat i olika kriser så är det samma enkla saker som gäller. Oavsett vad som tynger än så kan man ge sig en minut av nuet och släppa det svåra.
 
Man blir inte frisk, man återfår inte nån man förlorat, man blir inte rikare och man får inte ett bättre jobb av att inte tillåta sig att släppa tankarna på det man ältar.  Men å andra sidan händer inte de sakerna hur mycket man än håller fast vid dem heller. 
 
Varken stressbefrielse eller ett bättre liv kommer så länge vi inte släpper in det till oss via våra hjärnor. 
 
Det finns ingen presige i att stressa och på det viset visa att man är viktig och betydelsefull. Det finns ingen vinnare i jakten på stress och mycket att göra. Endast förlorare, för du eller någon nära dig är förloraren.
Likadant så finns det ingen vinst i att vakta sina sjukdomar och sorger. 
 
Genom alla världskrig och allt annat hemskt som har skett på jorden så kan man gå ut i naturen var som helst. Där pågår allt som det alltid har gjort. Årstider kommer och går, djuren lever som de alltid gjort. Växtlighet och vattendrag finns där tillgängliga och vinden susar i lövverket och kan skänka ro även om bomberna viner eller du gråter din hjärtegråt.
 
Inget annt är beständigt och följer sitt mönster så som naturen och den finns där tillgänglig för alla att ta del av och vara närvarande i. 
 
Jag har upplevt våren idag, låtit de blå sipporna etsa sig fast inunder mina ögonlock så att jag kan ta fram dem och se dem när jag vill. Jag har lyssnat till småfåglarna och sett hur de rustar för tillökning i familjen. Jag har sett livet.

Jag älskar Tiden

Publicerad 2015-04-11 00:46:48 i Allmänt,

Tiden är vår vän. Tiden är det som helar, läker och ger distans. Tiden är viktig att ta tillvara och vilja hålla ut i.
Och ändå så är det så lätt att förkasta den, tala illa om den och inte vilja ha den.
 
Jag har hållit ut, gått på den lägsta sparlåga som man kan i några dagar nu. Jag har masat mig upp varje morgon och konstaterat att det är fasen så illa fortfarande, men ändå så är det något bättre än dagen innan.
 
Tiden gör mig gott och jag tar tacksamt emot den. Att jag har den betyder att jag är här, är med och att jag fortfarande kan känna och göra skillnad.
 
Tiden har tagit mig dit jag är idag och hur kämpigt det än har varit så är det mödan värt. Varje minut har varit mödan värt. 
 
Idag är första dagen som jag har känt annat än förlamande trötthet. Jag har klarat att gå uppför trapporna hemma utan att vilja bryta ihop och gråta nedanför ytterdörren. Jag har känt att rörelser inte möter lika mycket motstånd och jag har varit ute.
 
Med en snabb blick i spegeln och ett konstaterande om att jag skiter i hur jag ser ut, så tog jag på mig träskorna utan strumpor, skinnjackan och så åkte vi och slängde skräp. 
Bara att vara ute, se natur, människor, och att livet pågår utanför mina fyra väggar, är så läkande och välgörande för själen. Det skänker mig lycka. 
 
Att sen stiga in i en affär och göra lite helgshopping är ännu mer livfullt. Riktigt jobbigt och inte roligt på en enda fläck men likväl så är det en fläkt av ett normalt liv och jag tog mig igenom det.
 
Hemmavid så sjunker jag ner i stolen på balkongen efter att ha konstaterat att solen siktat in sig på just den fläcken där den stod. Ett glas rött och en djup utandning av välbefinnande och en känsla av att jag utfört ett dagsverke. Tar bara en minut så är gårdens barn ute med bobbycarsen och det finns inget ljud som är mer störande, fruktansvärt och uttröttande än detta körande med plastbilar på asfalt,
 
Missunnar inte alls barnen och förstår deras glädje men för min del så är det döden. Bara att gå in och sjunka ihop i en annan stol. 
 
Jag har sammantaget haft en bra dag. Jag har känt en vändning i min fysiska och för närvarande i min mentala status som är i gungning. Ovisshet och oro grumlar och fördröjer läkning av kroppen.
 
De pseudoskov som kommer då kropp och själs balans rubbas tar lång tid att återställa och det är en kämpig tid innan jag åter är i samma status som innan. Men vändningen kommer alltid med hjälp av vila och fokus på det som är viktigt. På mig alltså och att vila i att det just nu är sämre än vanligt istället för att kämpa emot och inte vilja.
 
Oviljan tar så mycket energi som jag behöver till annat.
 
Jag orkar tänka idag. Tänka på saker som jag vill göra. På saker som jag behöver göra. På sånt som att det finns grejer som behöver köpas hem eller på att pappersinsamlingen borde packas ihop. Jag blir glad när jag orkar tänka för det betyder att jag mår bättre. Hjärnan samarbetar och svarar på mina önskningar istället för att bara vara kaputt och freaka ut. 
Jag gillar att tänka. Det är att vara kreativ för mig.
 
Så bara den lilla glädjen att jag klarar av att tänka, för mig framåt och lyfter  :-)  
 
Det är inte så lätt att förstå vilken kraftansträngning det kan vara att tänka helt vanliga tankar. Att förstå hur mycket energi som går åt och att den energin kanske behövs för att man ska klara av att gå själv till toaletten.
 
Ibland får man välja...kissa eller tänka på morgondagens middagsmat.
 
Jag är expert på att tomglo. Att sitta rakt upp och ner och verkligen inte göra något alls, Ha huvudet tömt på tankar som kräver engagemang och energi. Jag har lärt mig den konsten att bara sitta stilla och inte göra något alls medan visarna på klockan flyttar sig framåt timme för timme,
 
Ibland är det så outhärdligt att jag misströstar och ibland är det helt ok, just vad jag måste för att "go with the flow" och möta motståndets minsta lag.
 
Oftast misströstar jag inte. För jag är också expert på att finna mig i vad jag måste göra. Det sa en person till mig idag. " Du måste anpassa dig väldigt mycket varje dag, märker jag" Och ja, det är vad livet handlar om för mig. Anpassning varje dag och lära mig att inte känna sorg över allt jag inte kan eller orkar göra. 
 
Som att ibland kissa själv och tänka samma dag.
 
I alla fall, jag har en mycket bättre dag idag än det varit de senaste och mest glad är jag över att jag orkar och vill tänka.  
 
Tack för att jag har min tankeförmåga kvar i behåll.
 
 
 
 

Håret luktar smör när samtalet kommer

Publicerad 2015-04-08 15:28:04 i Allmänt,

Sitter på badrumsgolvet nedanför badkaret, andas så tungt att jag flåsar. Vattnet rinner i strömmar utmed min kropp och jag funderar på hur länge jag blir sittande innan jag har krafter att resa mig. Jag drar handduken om mig eftersom det börjar bli kallt.
 
Tankar och känslor drar igenom huvudet och jag väger för och emot att släppa efter och även låta tårarna väta ner mig. Bestämmer mig till slut för att inte gråta. Samlar krafterna igen och reser mig, först på alla fyra och sen med hjälp av en hand på badkarskanten så står jag snart på benen och kan räta på ryggen. 
 
Jag höjer blicken och möter mitt ansikte i spegeln. Betraktar det våta håret som nu i alla fall är rent och inte luktar smör längre. Undviker att möta min blick, det orkar jag inte för då kommer tårarna av sig själv.
Jag har bara tagit en dusch och denna gång tvättat mitt hår. Magnus erbjöd sig hjälpa mig igår men det fanns inte ens energi till att orka ens med hjälp till det. 
Har de senaste duscharna valt att inte tvätta det eftersom det kostar för mycket av min styrka att göra det och sen torka och försöka ordna någon sorts frisyr efteråt. 
 
Ett gummiband i håret och sen undvika att se mig i spegeln har varit nödlösningen för att inte känna mig alldeles för jävlig och ynkligt svag.
 
Jag har sen kortisonkurens start för några dagar sen, känt hur värken i lederna känns annorlunda. Det gör inte lika stickande och intensivt ont och jag hoppas att det bådar på gott resultat av kuren.
Jag har känt ett hopp om att återfå styrkan i kroppen när inflammationen släpper sitt grepp.
Jag har visualiserat mig hur muskler, leder och celler kan slappna av och inte behöva bekämpa det som härjar när det nu finns medicin som sköter det.
 
Jag har varit så trött. Så vansinnigt trött och det har varit mer än den vanliga tröttheten som jag alltid annars måste leva med och hantera på ett sätt så att jag ändå kan ha ett meningsfullt och trevligt liv.
 
Man vet aldrig när det där samtalet kommer. Man vet bara att det kommer och igår kom det till mig.....det där samtalet som slår undan benen. Som kastar en tillbaka till mardrömmar och upplevelser som man trott att man bearbetat. Orden som lämnar ett eko av rädsla och smärta. Ord som hårt kramar om luftstrupen och gör det svårt att andas. Till slut är kroppen bara matt och tung och går inte att röra.
 
Jag fick ett samtal igår som jag fruktat i många år och som rör någon jag älskar. Och även om det ännu är många frågetecken att räta ut så påverkar detta mig så hårt både psykiskt och fysiskt. 
 
När man har varit med om sånt som jag har varit och som gjort min kropp och själ ärrade för livet så sker det på bråkdelen av en sekund, att allt kommer tillbaka.
 
Bilder och filmsekvenser ur mitt liv de senaste åren avlöser varandra i mitt huvud och för mina ögon. Jag hör rösterna från förr och ser de rädda ögonen. Jag känner dofter i min näsa. Dofter som jag aldrig mer kommer känna eftersom de tillhör det förgångna men minnena väcker dem till liv och alla sinnen upplever och förmedlar skräck och panik till mitt hjärta.
 
Det råder tumult i tankarna. Hjärtat är tungt och vill släppa fram gråten. Kroppen förblir orörlig och att lyfta armarna, sätta mig upp eller gå över golvet är så svårt. Jag förmår bara ligga och kan inte värja mig mot tumultet och känslorna.
 
Därför sa jag nej till hans erbjudande om att tvätta mitt hår. Jag sket i det där och då att jag borde ha gjort det för många duschar sen. Jag gav blanka fan i ett hår som luktar illa när jag befinner mig i mardrömmen som är sann.
 
Med vissheten om att en natts sömn ofta ger perpektiv så somnade jag gott efter att ha varit uppe till efter midnatt.
Visste att saker skulle kännas annorlunda idag när jag sovit. Och jag sov länge. Jag vaknade flera gånger under morgonen för att se på klockan och konstatera att det inte gick att få liv i mig. Till slut när jag såg att klockan var halv tio så kändes det som om motståndet hade gett mid sig lite. Jag orkade hålla ögonen öppna mer än att bara se på klockan.
 
När jag sitter på sängkanten så märker jag att tumultet i hjärnan lagt sig något. Känslan inombords är en tung tomhet. Fast en tomhet som är full med känslor som behöver ord.
Kroppen är lika tung och omedgörlig som igår. Jag är så svag och samlar krafter till att ta på mig kläderna som ligger på golvet nedanför sängen.
 
Timmarna har gått, jag håller hjärnan sysselsatt med saker som inte väcker känslorna. Jag orkar helt enkelt inte känna. Det ger en frist och lindring. Jag behöver ha fokus på att kunna kontrollera och hantera min svaga kropp. På att få den att fungera. Utan den har jag inget och allt blir så mycket svårare.
 
Jag anstränger mig för att ta mat ur kylen och äta eftersom jag vet att det stärker mig. Jag håller tankarna sysselsatta i allt jag gör för att spara på mina krafter.
 
Allt som händer påverkar minkropp och min hjärna. Starka glädjefyllda känslostormar likväl som chock och sorg. När jag blir rädd eller känner smärta. Allt tar kroppen in och känslorna dränerar den på all styrka och energi. 
 
Hjärnan spelar mig spratt, den går liksom in i ett sparläge den med och jag tänker inte rakt eller klart och har svårt att fokusera.
 
Till slut gick jag in i badrummet för att duscha. Det är inte en angenäm upplevelse att lida medan man duschar. Att uppleva att själva duschen är som en brottningsmatch eller att jag måste kämpa mot en osynlig kraft som gör mig svagare och svagare.
 
Därför kunde jag inget annat än att sjunka ihop i en våt fläck på golvet och vänta på att jag skulle orka resa mig igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ont i Påsken

Publicerad 2015-04-04 14:39:56 i Allmänt,

Det finns tillf'llen då jag pressar mig till det yttersta. Jag gör saker fast jag vet att jag gör min kropp illa och att jag får betala stort.
 
Ett sånt tillfälle var förra helgen när jag åkte upp till min dotter som bor i Borlänge. Hon behövde hjälp med en del småsaker och det blev en lång rundtur i affärer, uppsättande av hyllor, fönsterputs, balkongstädning.
Helt vanliga saker som egentligen inte får en människa att fullständigt kollappsa med kroppen.
 
Men det händer mig, varje gång så svarar min kropp med trötthet, utmattning och värk som om jag gjort några mataton och bestigit några berg och däremellan brutit kol i en gruva, f ö r  h a n d.
 
Det är ingen som tvingar mig att göra dessa saker som är helt normala för vanliga normala friska människor i ett helt normalt liv där man har saker man behöver gör i hem och hushåll. Jag gör dem även fast jag egentligen skulle låta bli.
 
Jag är i alla fall mycket gla och tillfreds över att jag kunde finnas till hjälp för min dotter, köra henne på natten då hon skulle på fest och hämta henne. Kommunikationerna fungerar inte i småstäder som de gör i storstan. Jag var så trött men så glad när vi åkte hem och jag vet hur mycket det betydde för henne att jag kom upp och hjälpte till.
 
Hela veckan har vikts åt att vila och inte gör mer än absolut nödvändigt. Påskhelgen planerade jag att själv städa och komma ikapp. Såg fram emot att röja och få rent och snyggt. Men det har inte blivit något alls gjort.
 
Jag har inväntat först lusten och sen orken. Men hur jag än försökt locka fram i tanken och känslan det jag brukar, då jag ska städa. Så har det inte kommit. Jag gillar att städa så det handlar inte om att det är tråkigt. Det handlar bara om att jag inte orkar eller förmår vara mer aktiv under en dag än att stiga upp, klä mig, äta, kolla av datorn. Kanske handla, duscha, plocka i en maskin eller ställa i ordning skorna i hallen. 
 
Sen är det stopp. Det går inte mer. Jag orkar inte göra nåt mer som kräver att jag står eller går och rör mig.
 
Att sitta ner och försöka fixa saker sittande är illa det med. Att ha fokus och tänka gör snabbt slut på ork och energi och efter en kvart är jag tömd och måste vila. 
 
Men det är klart, det är inte så konstigt att det är så här. Nånting i kroppen har orsakat en inflammation. Det vittnar värken i mina leder om. Och när kroppen måste bekämpa inflammation så lägger den all energi på att döda det som orsakar detta och kvar blir inte mycket att hänga i julgranen.
 
Att jag har feber var och varannan dag och benen inte bär utan jag ramlar, ja det har sin förklaring.
 
Nu ringde min doktor i måndags som utlovat och hade svar på blodproverna som togs för att se om det var något reumatiskt på gång. Och det man kunde se var att jag hade förhöjs snabbsänka samt att ett reumatismprov var något förhöjt. Inte alarmerande men det var ändå lite mer än normalt.
 
Blev satt på en kortisonkur på fem veckor. Förhoppningsvis tar det och bekämpar inflammationen och att de besvär med smärtor som jag har, kommer lätta. Om inte, så blir nästa steg reumatologen.
 
Jag grämer mig inte så värst över att mina städplaner för helgen inte har blivit av. Jag kämpar inte emot och tycker det är skit att jag måste vila och inte göra något. Jag tänker att jag gör det jag måste. Städningen kommer det tid till att göra och jag får förströ mig med sånt som gör mig glad istället för att deppa.
 
I morgon kommer delar av familjen på middag och bingospel. Det känns gott att umgås lite och även om det också kommer sänka mig så har jag flera dagar efter det...ja ett helt liv faktiskt...att återhämta mig och se kortisonkuren an och vänta ut att den gör mig piggare i samma takt som inflammationen motas bort. 
 
Så glad påsk folket och må väl, det gör jag  :-)
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela