i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

att lita på

Publicerad 2015-03-23 15:58:03 i Allmänt,

Några dagar senare efter några vändor magsjuka, massor av ledvärk och feber så är jag åter tillbaka till en vardag där jag orkar stiga upp på morgonen.
Jag orkar klä mig och ta mig något att äta.
Jag orkar röra mig här hemma och jag orkar ta kortare turer utanför, som att handla.
 
Den akuta värken som fick hela kroppen att vilja gråta har lagt sig. Kvar finns för värvarande endast distinkt värk i enstaka leder som jag har svårt att röra och vidröra vid.
 
Blodprover är i alla fall lämnade och jag inväntar doktorns samtal på måndag. Det känns bra och jag är i dagsläget tillfreds med tanken att oavsett vad det är och om det innebär en ny sjukdom att lära känna, så kommer jag hantera det med. Precis som jag hanterat det mesta annat hittills. Ömsom med trygghet och tillförsikt ömsom med ledsamhet och stilla panik.
 
För så är det ju. Allt har två eller fler sidor som man behöver gå igenom och ta till sig och lära känna.
 
Idag går mina tankar kring livet som sjuk. Och jag minns hur dåligt jag har mått över detta. Och hur mycket jag har stretat emot och velat ändra på saker som inte går att ändra.
 
Jag har ödslat mycket energi och att i n t e vilja. Istället för att lägga den energin på att vilja leva och må bra.
 
Idag gör jag det. Jag lägger bara energi på att leva och må så bra som möjligt. Jag känner inte så ofta längre att jag INTE KAN än det ena eller andra.
 
Självklart finns det saker som jag inte kan pga mina sjukdomar och svårigheter. Men det fanns även saker som jag inte kunde göra innan jag blev sjuk. I ett liv finns det alltid saker man inte kan göra, oavsett vem man är och hur man har drabbats.
 
Jag Kan göra massor och faktiskt så är det nästan som det var förut. Fast i mycket mindre skala och mycket sällan. Och med olika hjälpmedel. Det kräver sin planering och ibland jag gör saker som jag blir riktigt riktigt dålig av. Men jag väljer att göra dem eftersom jag vill leva ett liv som mentalt får mig att växa och må bra.
Och jag vill vara social. 
 
Jag mår mycket bättre, och det på alla plan, när jag tänker positivt på allt jag kan istället för att tänka negativt på allt jag inte kan göra.
 
Jag har sörjt färdigt när det gäller att sörja mitt friska liv och min friska kropp. Det är den här kroppen och det här livet jag har nu och det vill jag använda. Livet ska levas så länge livet pågår.
 
Jag har under åren ägnat alldeles för mycket tid åt att tänka på människorna omkring mig och vad de tänker och tycker samt tror om mig och min sjukdom. Jag har lagt mycket tid på att tillskriva dem tankar som de antagligen aldrig ens har närmat sig i sina huvuden. Jag har på så sätt också upplevt en massa känslor som inte alls är relevanta och sanna eftersom det är jag som "bestämt" vad andra tänker ock sen reagerat på det.
 
Det är rätt knäppt att göra det. För vilka rättigheter och befogenheter har jag att utgå från att jag vet vad folk tänker. Mer än knäppt faktiskt, det är vansinne att göra så.
 
Det enda man kan göra är att sätta upp mina egna gränser. Vara tydlig när man tackar ja och tackar nej till det människor frågar om. Man ska också vara tydlig inför sig själv med varför man tackar ja eller nej och sen "leva" med det och inte skylla ev konsekvenser på någon annan än sig själv. För endast jag själv vet vad jag klarar av och varför jag väljer att pusha mig själv trots att jag kanske inte borde.
 
Man måste lita på att människor som är i sin närhet, är det för att de väljer att vara det. Och jag måste lita på att människor som säger, - Jag förstår, faktiskt gör det också eller åtminstone försöker och då försöker helhjärtat. Jag måste lita på att den som sträcker ut en hand genom att säga, - Ring om du behöver hjälp, också menar det när de säger det. 
 
Man måste börja lita på människor och inte vakta sin sjukdom. För om sanningen ska fram så vaktas det väldigt mycket på sjukdomar här i landet och människorna som är sjuka är ofta väldigt arga och har väldigt lite förståelse för andra människor fast de själva kräver full förståelse.
 
När man blir sjuk går man igenom många faser och syftet är att G Å igenom dem och inte stanna kvar. 
 
Glädjeämnena är många här i livet och spännvidden är stor. Allt från att känna lyckorus över att ha orkat ta en dusch med allt vad det innebär med påklädning och göra sig fin till att gå på ett socialt evenemang bland människor och hålla ut fast man vet vad det kommer kosta i veckor efteråt. 
 
Vi kan se så många fler facetter av livets mirakel om vi bestämmer oss för att hålla ögonen och sinnena öppna.
 
 
 
 
 

Greppbart

Publicerad 2015-03-19 11:38:23 i Allmänt,

Jag ska göra ett tappert försök till att pränta ner något av det som trängs inom mig just nu.
Och jag menar verkligen ett försök för jag vet inte alls om det kommer att gå.
 
Jag tittar ner på mina händer och fingrar. De är mig så välkända och är mina verktyg. De betjänar mig från det att jag stiger upp på morgonen och tills dagen är slut.
Jag har de senaste veckorna blivit obarmhärtigt varse om hur lite jag klarar mig själv utan dem. 
 
Anledningen till att mina rader här och nu handlar om mina händer är att sen flera veckor tillbaka så pågår en smärtprocess inuti dem. I varje liten enskild led i varje finger. Det blir sammanlagt 28 leder på bägge händerna. Sen lägger vi till handlederna, armbågarna, axlarna, knäna och fotlederna och nu ansluter sig även tåled efter tåled till denna helvetiska och försvagande smärta.
 
Jag har mer eller mindre ont hela tiden varje dag. När det är mer ont så pulserar och molar varje enskild led från axeln ut i varje fingertopp, av smärta. Det värker ända in i märgen. Då kan jag inte lyfta en tallrik eller dra upp mina trosor. Jag kan inte torka händerna på en handduk. Jag kan inte förflytta mig med hjälp av armarna om jag är liggandes för det går inte att sätta ner dem mot underlaget. Jag kan inte föra en kopp te mot min mun för att dricka. Jag kan inte ha en jack hängandes på ett finger.
 
Då när jag har mest ont skriker det högt och hjärtskärande inom mig. Jag får feber och känner mig influensasjuk pga inflammationen som på pågår i mina leder. 
 
Om ett knä ligger emot en kudde så att det blir för hårt tryck så triggar det igång en smärtvåg ner i fötterna och genast hakar fötter och tår på.
 
Tack och lov så är det inte så här illa hela tiden utan det kan komma och gå under en dag. Det flesta dagar håller det sig till att jag kan använda händerna lite. Fortfarande så kan jag inte lyfta, skruva eller öppna förpackningar. Jag kan inte lyfta tallrikar med en hand och jag klarar inte ta på och av behå utan att få tårade ögon. Det är när man stöter på motstånd som man först fattar hur mycket man behöver händerna.
 
Laga mat som innebär skära, röra och öppna förpackningar och lyfta grytor, det går fetbort. 
 
Om jag gör allt detta, trotsar smärtan så kommer febern direkt och slår ut amarna fullständigt.
 
Och det jävligaste av allt jävligt är att för att få lindring när det gör mest ont, så behöver jag VÄRME. Då drar smärtan i lederna sig tillbaka lite och jag får andrum. Men som bekant så är värme helt förödande för min MS.
 
Jag blir så dålig av att vara varm och så gör det så ont när jag är kall. 
 
I-Landsproblem och världsliga ting i denna tid då människor har det långt värre kan man tycka. 
 
Men allvarligt så är jag lite lätt uppgiven pga detta. Oron är stor över att det ska vara ledgångsreumatism eftersom jag har många kvinnor med ledbesvär och ledsjukdomar i släkten/familjen.
 
Oron får även näring eftersom det blir värre och värre. Det stannar inte av och blir bättre eller går tillbaka. Nu har jag i alla fall varit och lämnat blod för ett första test för att spåra ev antikroppar som ofta är förhöjda vid reumatism. Och efter det så är nästa steg remiss till reumatolog.
 
Häromnatten när jag inte kunde sova ägnade jag mig åt självömkan som späddes på av mina tårar. Känns som om "nån" säger - Och här står jag med en reumatism över, vem ska vi kasta den på då?.........Och så blickar man över församlingen och se mig och tänker, - Hon där har ju fått både det ena och det andra och står upp fortfarande, det borde hon inte göra. Vi måste testa henne mera och så landar reumatismen på mig den också.
 
Naturligtvis är det inte så men det är farligt nära att känna att man inte orkar mer. Jag har haft och har fortfarande tillräckligt med smärtor att leva med pga MS och att få en smärtsjukdom som Reumatism, skulle definitivt vara en avgörande spik i kistan. 
 
Jag hoppas och ber att jag ska möta lite mildhet i slutet av denna utredning. Känner att jag riktigt orkar ta mig an nya utmaningar och förutsättningar och tvingas lära känna en ny sjukdom som tar min kropp i beittning. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela