i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Min dotter...

Publicerad 2010-08-31 12:23:29 i Allmänt,


Jag kommer att återkomma senare till fortsättningen på inlägget, Att återvända till livet. Det finns en lång fortsättning.


...men nu ska jag berätta om min flicka Kajsa. Jag har fått hennes tillåtelse att skriva om detta så ingen behöver undra om jag hänger ut henne.

LYMFANGIOM heter något som är svårt att förstå sig på, något som deformerar en liten tös ansikte, något som som gör ont och som skapar dålig självkänsla. Det är en sjukdom som man inte kan botas ifrån.

För sjutton år sen kom min lilla flicka till världen. Hon var självklart efterlängtad och vi hade kämpat med att få henne, liksom hennes äldre bror. Det var inte självklart lätt för mig att blir gravid och det tog fem år av utredningar och allehanda behandlingar innan jag äntligen blev gravid med min förstfödde.

Så när vi ville ha ett syskon till honom, så visste vi att vi skulle få kämpa igen. Men hon kom och det med en aning dramatik. Graviditeten var normal, jag mådde bra förutom det som hör till, illamående och tyvärr så fick jag foglossning redan i vecka 16 så från då och resten av tiden hade jag mycket ont, fick gå på sjukgymnastik, bära bälte och kunde inte lägga mig eller komma ur sängen utan hjälp.

Men allt detta försvann ju när hon väl var född.
Klockan tre på morgonen den 29 juli 1993 vaknade jag av att vattnet gick, vi for in så vi var på BB vid femtiden. Och klockan åtta föddes hon. Utanför fönstret låg dimman över den lilla sjön bakom Löwenströmska Sjukhuset, det skulle bli en fin dag för solen sökte sig ner mellan dimslöjorna.

Det som blev lite dramatiskt var att plötsligt under värkarbetet så märker barnmorskan att hennes hjärtljud går ner, de konstaterar att hon har navelsträngen hårt runt halsen och för att hon inte ska ta skada så beslutar de sig för att klippa den medan hon ännu är kvar inne i min.

Sen går det fort när den är klippt, hon dras hastigt ut och förlorar mycket blod innan de får klämmorna på plats, men de får inte liv i henne. Hon är bara tyst och någon tar henne i en filt och springer ut ur rummet.

Jag och hennes pappa hinner inte med att förstå vad som händer, vi är kvar i rummet och hon är ute någonstans och vi vet inte varför.
Men snart kommer de tillbaka med henne, och förklarar att de måste ha hjälp med att sätta igång hennes andning.

Jag får henne till mitt bröst och vi har fått en liten tös, nu har vi både en kille och en tjej.

Jag vet redan att hon ska heta Kajsa, jag har inte sagt det till någon, utom hennes pappa såklart som också tyckte om namnet. En liten kavat tjej som verkligen passar sitt namn.

Efter nån dag på BB, på den tiden får man ligga en hel vecka, så ser jag att hon är lite svullen i vänster käkvinkel.
Jag tänker att hon har säkert legat snett i magen eller att det bara är svullnad. Ingen läkare säger nåt å ingen annan heller för den delen så det är nog inget tänker jag. Jag minns inte ens ifall jag sa något till hennes pappa men det tror jag nog å vi var överens att det inte var nåt konstigt.

Vi får komma hem och storebror Martin som snart blir fyra har bakat tårta till oss och dekorerat med ett tåg som man sätter ljusen i. Han är en stolt storebror, fast han under den kommande tiden kommer att tycka att Kajsa bara är liten och lat som bara ligger där och inte orkar leka.

Det blir enmånadskontroll på bvc, Kajsa är fortfarande svullen och vi har märkt att hon alltid ligger med tungan tryckt mot gommen, matningen fungerar inte så bra för hon har svårt att suga på mitt bröst.

Jag påpekar detta för sköterskan som tittar på henne lite grundligare än annars. Så tycker hon att hon måste rådfråga någon så hon ringer till barnsjukhuset och så säger hon att de genast vill titta på henne, så jag har bara att åka hem och ringa hennes pappa och berätta.

Till saken hör att detta är en fredag, vi väntar besök av våra vänner från Järvsö som ska komma ner över helgen å vi ska på Gröna Lund.
Farmor får komma och passa Martin och ta emot våra vänner så att vi kan åka in till sjukhuset.

Vi får träffa en doktor som undersöker henne och han konstaterar att troligen är ett lymfangiom som vår dotter har. Bara namnet är skrämmande, vi fattar ingenting.

Man beslutar att hålla oss kvar över natten för vidare undersökningar, så Krister får åka hem och hämta vad vi kan behöva och ta hand om våra gäster.

Det händer egentligen inte så mycket detta dygn på sjukhuset, det bästa är dock att jag får ge henne mjölkersättning i flaska så att hon får bli ordentligt mätt. Jag kan mata henne då hon ligger mer på rygg i mina armar och kan ta dinappen rakt framifrån istället för bröstet som hon måste ta liggandes på sida. Och det går nu mycket lättare för henne att äta.

Det visar sig att hennes tunga är lätt deformerad och något större an vanligt pga denna sjukdom.

Jag försöker ställa frågor om vad detta är för något och får till svar att det föds ungefär bara ett barn per år i Sverige som har denna missbildning.
För det är en missbildning av blodkärl, lymfkörtlar och vätskefyllda cystor som bildar denna lilla svullnad i hennes käkvinkel.

Vad man ska göra åt det vet inte läkarna, inte heller varför hon har fått det.

Vi får i alla fall åka hem efter en natt på sjukhuset. Vi åker till Grönan med våra vänner och har inte så mycket annat att göra tills vi blir kallade till läkaren igen.

Sen följer en lång och mycket jobbig tid för Kajsa.

Det visar sig att hon nu, från en månads ålder, tvingas underkasta sig läkarnas "våld" då vi måste hålla fast hennes armar och ben, hålla huvudet blick stilla för att doktorn ska kunna bända upp hennes lilla mun och gå ner med stålinstrument i hennes hals för att undersöka omsvullnaden växer inåt och börjar täppa till hennes luftvägar.

En gång i månaden utsätts hon för detta under hela småbarnsåren, hennes vänstra hörselgång sugs också rent varje gång för den är så trång och infekteras ideligen pga att missbildningarna sitter insprängda runt örat, i hela hennes tunga, under tungan i gommen, i bröstkorgen runt hjärtat.

Så en gång i månaden blir hon fasthållen och skriker hysteriskt medans man tvingar sig in i hennes mun och hals. Och suger rent hennes öra.

Gång på gång blir hon också infekterad i svullnaden, det är när hon blir förkyld, för då fungerar inte lymfsystemet som det ska och virus och bakterier "samlas" i bulan som vi har kommit att kalla den.

Hon blir då extremt svullen och ilsket röd på hela bulan, den blir stenhård och hon får mycket svåra smärtor. Hon kan knappt äta, dricka, prata eller ens svälja sin egen saliv.
Hennes lilla ansikte blir än mer deformerat.
Idag har Kajsa ett område i gommen som är stort som en enkrona, det är fyllt med små blåsor och då och då växer dessa blåsor till sig, fylls med blod och blir stora och ömma, så småningom spricker de och blodet rinner ut. Detta orsakar henne enorm smärta. Hennes tunga har också dessa blåsor som tömmer sig på vätska eller blod regelbundet. Att äta och dricka är mycket svårt när detta sker.

När hon är en sex-sju år gammal så säger hennes doktor att han ska ansöka om dispans hos socialstyrelsen om att använda ett japanskt preparat som kan minska storleken på cystorna.
Det innebär att man under narkos går in med en nål i cystorna och suger ut vätskan som finns där, sen sprutar man in ett "motgift" som startar en infektion som i sin tur gör att den minskar i storlek.

Infektionen som man skapar blir än värre än de vanliga som hon fått pga förkylning. Smärtorna är olidliga och hon är så sjuk min lilla tös.

Detta får hon genomgå ett tiotal gånger på barnsjukhuset. Som mamma så står man maktlös inför detta. Första gången som hon sövdes var fruktasvärd för mig, jag fick vara med ända tills hon somnade, hela tiden berättade personelen vad som hände och när hennes ögon slöts och hon försvann var det som om hon dog.
Jag visste att jag inte kunde väcka henne, hon var så långt bortom kontakt och jag bara grät.

Jag kan inte göra något annat än att vara där för henne, försöka lindra hennes smärta så gott det går och försöka ge henne roliga upplevelser samtidigt. En liten present som ligger på hennes säng varje gång som hon vaknar ur narkosen. Gott att drick och glass att äta.

Jag kan inte visa min maktlöshet och min egen smärta, utan det blir tårar i kudden och böner om styrka att orka hjälpa henne.

Jag vet inte när det började men vi märkte att Kajsa utvecklade ett sätt att hantera detta jobbiga. Hon kopplade bort sig själv, försvann, tex när läkare kom in i rummet för att undersöka henne.
För det var så att vi fick uppsöka akuten så ofta när hon fick sina infektioner, fick ligga kvar och få penicillindropp då inget annat hjälpte.

Hon försvann genom att gå in i sig själv, inte vara där med oss och så snart läkaren gått så kom hon tillbaka.
Det är ju ett "bra" sätt på sätt och vis för kroppen att skydda sig själv mot svåra upplevelser och trauman.
Men samtidigt så förträngs det svåra och det som förträngs kommer alltid tillbaka.

Och det har det gjort. Jag minns inte heller riktigt när Kajsa började utveckla ångest, när jag förstod att det var ångest för hon började bete sin så konstigt när vi skulle till sjukhuset.
Först irriterade det mig för jag fattade inte varför hon var så stirrig och märklig. Men snart förstod jag. Så småningom började ångesten redan ett par dar innan och höll i sig några dar efteråt.

Hon blev rädd, det har hon ju i och för sig alltid varit när vi besökt läkare och sjukhus för hon har med åren lärt sig vad som komma skall. Men nu utvecklade hon en panikrädsla med svår ångest.

Vid ett tillfälle så svimmade hon på sjukhuset när vi skulle åka hem efter en injektionsbehandling. Det var mycket obehagligt att uppleva henne vara borta med vidöppna ögon samtidigt som hon var helt okontaktbar.
Detta resulterade i att hon blev livrädd för att svimma på andra ställen, blev otrygg i sig själv. Hon berättade också att hon flera gånger i skolan upplevde att hon "försvann" på tex en lektion.
Plötsligt hade tid passerat utan att hon märkt det för hon hade inte varit där.

Jag sökte hjälp, kände mig så ledsen och visste inte längre hur jag skulle hjälpa min flicka. Tyvärr fick vi ingen hjälp trots att jag vände mig till barnsjukhuset där jag tänkte att det måste finnas experter som hjälper barn som är svårt sjuka.

Jag hade kanske kunnat kämpa vidare men hade inte ork. Barnens pappa och jag var skilda då och jag kämpade liksom ensam.

Jag fortsatte stötta henne och prata mycket med henne om ångest, varför man får det och hur man kan ta bort det själv.

Idag är Kajsa alltså sjutton år, hon har mognat och förstår mer varför man måste undersökas, varför behadlingar gör ont osv. Men ändå så kommer allt tillbaka till henne när hennes bula bli infekterad.
Hon blir liten och ledsen, hon minns alla gånger hon kämpat så hårt med att inte vara ledsen då skolbarn retat henne, då vuxna människor glott öppet på henne och sen på mig för att sen återvända till henne igen.
Hon minns hur hon hört hur folk pratat om henne.

Hon har levt med detta i hela sitt liv, hon har vuxit upp och blivit tonåring med vissheten om att ingen pojke någonsin kommer vilja bli ihop med henne. Med vissheten om att om någon ser på henne så ser de bara bulan och hur ful hon är.
Hon har fått en väldigt dålig självbild, å ena sidan är hon en tuff å stark tjej med skinn på näsan, det i sammanhang hon känner sig säker men i andra sammanhang där en hon den som byggt en skyddande mur runt sig för att inte såras.

Jag visste att detta skulle komma, och jag har gråtit i vanmakt över att inte kunna hjälpa min flicka.

I många år kämpade jag med att nå henne och kunna prata, få henne att öppna sig för hon låste om sig för alla. Släppte inte in någon. Jag har försökt många olika metoder, fast besluten om att någon metod måste nå in till henne.
Det började när hon var liten med att jag hade en liten handdocka som vi döpte till Lisa. När Kajsa tex hade varit med om ett jobbigt läkarbesök eller en jobbig händelse i skolan så pratade Lisa med min röst, med henne och Kajsa började prata med Lisa och började berätta. Orden rann ur henne och jag fick höra vad hon kände. Ibland kunde hon t.o.m säg att hon ville prata med Lisa ikväll.
Detta fungerade ganska länge men Kajsa blev äldre och Lisa hade gjort sitt som lyssnerska.
Så jag började skriva lappar till henne, när jag ville säga något viktigt. Hon kunde då läsa i lugn och ro och sen skrev hon tillbaka till mig.
Sen kunde jag förklara för henne att om man inte pratar om det som är svårt så samlas det inom en och saker läggs på varandra som ett salladshuvud som växer sig större och större. Ibland måste man skala av lite blad för att det inte ska bli för tungt och jobbigt att bära. Så då följde en tid då Kajsa kunde komma till mig och säga att hon behövde ta bort ett salladsblad.
Det blev en stund på sängkanten med samtal och hon berättade vad som tyngde henne.

Jag har alltid tyckt om att ligga hos mina barn en stund innan de somnar, när de var små läste jag böcker, sen har det blivit prat om dagen som varit och så. Än idag uppskattar vi båda en stund tillsammans innan hon somnar, även om det inte blir lika ofta.
Men jag är mycket glad över att fortfatande få vara nära henne.

Trots att jag hade hittat olika sätt att prata med henne på så slöt hon sig allt oftare när hon blev äldre och jag förstod att det hörde åldern till. 

Jag tyckte väl att vi egentligen hanterade allt detta relativt bra även om det var kämpigt. De verkliga svåra stunderna kom när jag själv blev sjuk. När Kajsa fick uppleva att jag låg på sjukhus, opererades...hennes rädsla för att jag skulle dö. Och blev allvarligt sjuk igen och låg ännu längre på sjukhus.

Då låste hon sig igen och alla hennes egna upplevelser och ångest eskalerade. Hon började skada sig själv.

Det finns inga ord för hur man som mamma känner när ens barn skadar sig själv, när ens barn har så ont att hon inte finner någon annan råd till att dämpa sin psykiska smärta, än att skada sig.
Det finns inga ord som beskriver rädlan över att förlora henne, rädslan över att hon inte ska orka längre......jag vet ju hur det är att förlora någon jag älskar som inte längre orkade leva.
Det finns inga ord, bara ren och skär skräck.

Samtidigt med detta kämpade jag med min egen sjukdom, med att själv orka vara positiv och hantera mitt livs kris. Jag undrade så många gånger hur jag skulle orka, vad jag skulle göra. Jag var så villrådig. Jag kämpade så jävla hårt varenda dag med att få min flicka på andra tankar, med att nå henne för nu hade hon stängt och låst om sig igen och kastat bort nyckeln.
Ibland, få gånger kunde jag nå henne men hon försvann snabbt igen.
Sms har varit ovärderligt. Jag har kunnat prata med henne på det viset, återigen har skrivande hjälpt oss att få kontakt och jag är så tacksam

Idag mår Kajsa bättre, jag vet att ångesten och smärtan kommer över henne ibland å jag vet att hon får hjälp att hantera den. För en tid sen hade vi ett långt samtal där vi pratade om pojkvänner, kärlek och livet och om den mur som hon byggt upp omkring sig.
Jag uppmanade henne att istället för att utgå från att en kille tittade på henne för att hon var ful, så kunde hon tänka att han kanske faktiskt drunknade i henne vackra ögon.
Jag uppmanade henne att föröka våga öppna sig.

Någonting kanske hände efter den dagen för idag, långt senare så har Kajsa en pojkvän. Världens finaste som bryr sig om henne, vill pyssla om henne och vara med henne när hon ska opereras.

För det kommer en operation. Hon har tandställning nu för att rätta till hennes bett, men i slutet av nästa år ska man operera hennes käke, som drar snett åt höger och har ett underbett, det kommer räta upp hennes ansikte och skapa symmetri.
Men operationen är svår och smärtsam. Man kommer genom hennes mun, lossa underkäken, kapa en del och räta upp den och fixera den på plats igen. Sen fixerar man bägge käkarna i sex veckor. Hon kommer inte kunna öppna sin mun och bara kunna dricka flytande föda genom ett sugrör under den tiden. 

Hennes hörselgång ska vidgas för att hon ska slippa alla infektioner som hon får där och förhoppningsvis kan man titta på hennes bula oxå och se om det går att operera bort något där.
Men läkarna är tveksamma, det blir oftast inga bra resultat av dessa operationer.

Nu ligger Kajsa på soffan, hon är jättesjuk. I söndags kväll fick hon akut ont på bara några minuter och bulan svullnade upp. Det blev till att åka till akuten och få penicillin. Igår kom hon hem till mig febrig och gråtandes för att hon inte kunde prata eller äta nåt. Hade bara druckit litegrann på hela dagen.

Idag är hon något bättre men hon sover mycket och undiker att prata. Hon har lärt sig vad som gäller och kämpar på. Hon är även lugnare och mer tillfreds numera för hon har sin pojkvän som hon messar och pratar med och som saknar henne och sänder fina meddelande till henne och vill vara här och ta hand om henne.
På fredag ska hon åka dit, han bor i Ljusdal så de ses inte så ofta. Biljetterna är bokade sen länge och hon vägrar låta sjukdomen hindra henne från att åka. Hos honom mår hon bra.
 







ett inlägg om självömkan

Publicerad 2010-08-30 12:57:16 i Allmänt,

Ja jag erkänner, jag tycker jävligt synd om mig själv nu.

För det mesta så lyckas jag hålla såna här tankar borta, för det mesta så är jag bara så oerhört tacksam över att få vara här, tacksam över att jag inte är sjukare än jag är och för att jag har ett bra liv.

Men nu så orkar jag inte hålla de ömkliga tankarna borta. Jag är så sjuk nu och då orkar jag inte.

En varm sommar ligger bakom mig, värmen gör mig sjuk och svag vilket resulterar i att den styrka jag behöver för att orka, den minskar drastiskt. Våra vänners besök, min systersons besök och saker som bara jag och Magnus har gjort, de har alla bidragit till en enorm hjärntrötthet och en utmattning i min kropp som jag inte tycks kunna vila bort.

Den gångna veckans smärta och trötthet har gjort sitt och jag hade en jättetrevlig kväll som slutade efter midnatt hos min kusin i fredags, vila lite på lördagen för att sen åka till Globen på lördagen. Visst, jag hade kunnat strunta i Globen men biljetter var köpta sen länge å jag visste inte då hur veckan skulle se ut.

Och mitt liv har det senaste fem åren mest bestått i att tvingas välja bort saker som jag vill göra till förmån för saker som jag måste göra. Tex så kanske jag måste gå på ett läkarbesök, ta min dotter till ett annat, samma vecka och sen pratar Magnus och jag om vad vi ska göra till helgen och pga trötthet av dessa saker som jag varit tvungen att göra så måste jag välja bort att kanske umgås med vänner, gå ut på bio eller äta.

Roliga saker som ger mitt liv mening och kraft att orka fortsätta kämpa. Självklart känner jag mig som en bromskloss för Magnus många gånger och jag gråter, oftast i hemlighet och ensamhet över att jag vet att han vill, han är social och gillar att hitta på saker och pga mig så blir saker vi planerat ofta inställda eller så planerar vi inget.
Det där med att planera, visst kan man strunta i det, men den som aldrig planerar något i sitt liv kan ju skriva det här.
Spontanitet är trevligt men det innebär oxå att alltid tvingas säga nej till inbjudningar och förfrågningar eftersom det ju är att planera något för framtiden.

Nåväl....vi åker till Globen, jag är glad över detta trots att jag vet att jag kommer bli jättetrött av främst den höga ljudnivån, men detta ger mig en upplevelse av vanlighet och en puls i mig som vibrerar av LIV. Jag lever och är med i ett sammanhang.

Konsterten på Globen var ett firande av facket Kommunal, som jag fortfarande är med i, som firade 100 års jubileum.
Henrik Schyffert är konfrencier, man pratar om alla oss som är där, vi som får samhället att snurra genom vård, omsorg, skolan, släcka bränder och sota skorstenar och köra buss.......kommunals medlemmar gör allt detta.

Och alla i Globen jublar och hurrar för oss, alla är kollegor och arbetskamrater, festklädda tjejer å killar från hela Sverige känner stolthet och idag (mån) på jobbet kommer "alla" prata om kvällen i Globen å den fantastiska konserten, om Timbuktus låt som han skrivit som hyllning till oss kommunalare, Den osynliga Handen.

Då kommer tårarna, mitt bland alla jublande människor så kämpar jag med att fort svälja klumpen i halsen och torka bort dem.
Där mitt ibland alla så kommer det till mig att, jag är inte med i detta sammanhang längre.
Jag är inte en av dem som håller Sverige rullande längre.
Jag sitter inte på jobbet nu, jag har inte fnittrat och skrattat med mina kollegor vid morgonfikat.
Jag går inte upp på morgonen och väljer kläder, äter frukost och sen målar mig lite, fixar håret och går iväg till mitt jobb där jag träffar folk, varje dag, där jag har kafferast, personalmöten och lönesamtal.
Jag får inte löneökning eller en uppskattande kommentar om att jag gjorde ett bra jobb.

Jag kommer inte hem efter en dag på jobbet, känner mig skönt trött efter att ha gjort ett "hederligt dagsverke".

Jag är istället trött och utmattad intill döden varje dag när jag lägger mig.
Jag stiger upp på morgonen när jag vaknar och så börjar en ny dag här hemma hos mig, innanför mina fyra väggar.

Varje måndag ser jag över veckan, vad måste jag göra? Kan jag lägga till något? Får jag tillräckligt med vila?
Finns det utrymme för att göra något som får mig att skratta?

Varje dag består i att välja och välja bort, små små saker är avgörande för hur jag ska må.

Jag har en tonårsdotter som jag så många gånger tvingats säga nej till när hon velat göra såna saker som mor å dotter brukar göra - gå ut å shoppa - gå på  bio - eller träna, vad som helst.....det gör ont i mig när jag ser hennes blick när hon  för tusende gången får höra   - Nej Kajsa, jag orkar inte.  Visst hon förstår, hon vet hur det är, men det hjälper ju inte å tar inte bort besvikelsen.

Alla måste vi ju välja, det är ju det våra liv består av. Det är genom våra val som vi skapar det liv vi vill leva.
Men att välja under tvång gör att resultatet smakar beskt. Att välja bort det som ger livet mening för att det kostar för mycket efteråt det smakar förjävligt.
Ibland går det lättare men ibland är det så jobbigt smärtsamt och jag känner mig så fången i min kropp.

Den här skitkroppen som förstörde mitt liv och begränsar mig och styr med järnhand och om jag nonchalerar och gör som de flesta tänker och tycker...biter ihop å inte känner efter så mycket....då kommer baksmällan och slår ner mig rätt ner i mörkret och frustrationen och maktlösheten.

Jag vet inte om någon av er, i vuxen ålder har varit så trött, att ni behövt hjälp till att gå på toaletten, få byxorna nerdragna och sen uppdragna och sen bli buren till sängen igen.
Eller att ni varit så trötta efter att ha gått upp för två trappor och sen bara orkat sätta er innanför dörren och när ni känner hur snoret rinner från näsan för att du är förkyld....inte orkar lyfta dina händer för att torka bort det, utan istället får se hur det droppar ner på kläderna.

Det är min vardag, när jag gjort något lite för mycket och det behövs inte mycket för att det ska resultera i detta.

Igår älskade jag med min man. Att älska är fruktansvärt jobbigt och kostar mig mycket. Jag får betala dyrt och oftast planera när det ska ske beroende på vad vi ska göra efteråt.
Igår "tuppade" jag av, inte så jag förlorade medvetandet men jag bara försvann. Långt borta hör jag Magnus röst, jag känner att han rör mig och flyttar mig i sängen så jag ska ligga bra.
Jag hör hur han ber mig titta på honom, men jag kan inte. Jag kan inte öppna mina ögon. För jag är för trött. Jag är som förlamad och kan inte röra armar eller ben, jag kan inte prata - jag kan bara andas häftigt med öppen mun.

Det tar lång tid, över en timme, innan detta tillstånd släpper. Att älska ger fruktasvärda urladdningar i kroppen som slår ut, främst min vänstra kroppshalva, totalt. Urladdningar dels från min hjärna som är skadad och från alla muskler och nerver i kroppen.
Urladdningar som gör mig till en fullständigt kraftlös kropp. Jag vet inte hur många gånger Magnus har fått ta mig till toa efteråt, stöttat mig då jag försökt gå på ben som inte bär, skakar som asplöv och bara viker sig så jag ramlar.

Att försöka ha ett sexliv som inte tar skada av att den ena partern är sjuk, det är svårt och kräver massor av prat och förståelse.
Jag har det, full förståelse och vi pratar mycket och min älskade Magnus finns fortfarande kvar och tar hand om mig.
Men detta är en sida av att vara sjuk som heller inte syns och som gör mig fruktansvärt ledsen och frustrerad emellanåt.

För att tvingas välja bort sex för att jag inte orkar, för att jag har gjort ett "måste" tidigare eller för att jag vet att det kommer resultera i att jag resten av dan eller kvällen kommer vara förhindrad att göra annat, det känns mer än pissigt och är ett STORT problem som hela tiden måste jobbas på så att det inte tar över och blir permanent.

Nu finns det massor av sätt att vara tillsammans på och ha sex på utan att jag blir så här och vi försöker vara påhittiga och utifrån det skapa ett bra samliv, och det har vi.

Gårdagen var en dag, hemskare än jag haft på länge. Så trött och sån smärta i kroppen. Så ostadig och ramlig och ibland oförmögen att röra mina armar.
Såna dagar får mig att må mycket dåligt och vara ledsen. Jag har svårt att vara tacksam och vara positiv. Jag bara hatar min kropp och att jag inte kan leva som vanligt och göra det JAG vill NÄR jag vill det....

Det är som att leva i ett fängelse som ibland låter mig få permissioner om jag sköter mig. Då får jag uppleva livet utanför murarna, frihet och fridfullhet.
Men mista lilla övertramp leder till straff i isoleringscellen där det är mörkt och smärtsamt. Där jag inte kan röra mig och jag är ensam....isoleringscellen som är min kropp, fjättrad vid kedjor som jag inte kan lossa.
Jag har bara att underkasta mig, krypa och lova att jag ska vara lydig genom att lyssna och vila. Då släpps jag ut och får permissioner och kan delta i livet igen.

Jag hatar att vara fånge. Åh fy vad jag gråter nu....jag ser knappt vad jag skriver.


Det här är allt det svarta, fula, mina tankar och känslor som finns inom mig men som jag måste bemästra för att få ett bra liv. För det är bara jag som trots allt styr och bestämmer hur jag ska förhålla mig till min sjukdom och det liv jag har idag.
Jag vill ha ett bra liv med lycka och glädje, jag vill älska livet och då måste jag skapa förutsättningar för det och acceptera att det är så här det ser ut idag.
Och jag har accepterat men det kommer dagar, som igår, då jag hatar acceptansen och avskyr allt. Jag känner mig då bara som en belastning för alla som jag älskar och som älskar mig. Jag känner mig misslyckad och dålig som inte klarar mer, som jämt är trött.

Jag är tacksam för att dessa dagar kommer sällan och för att jag har insikt nog att se att detta hör till mitt liv nu.....ingen orkar stå pall för allt jämt. Inte jag i alla fall.

Jag mår bättre idag än igår så jag vet att det går åt rätt håll och i morgon ska jag till sjukhuset, neurologavdelningen, och få min dos med gammaglobulin. Det kommer att göra mig gott och jag kommer snart känna mig starkare.

Snart kommer jag vara tillbaka, må bra och vara glad igen och dessa tankar å känslor kommer försvinna....till nästa gång, som jag hoppas att det dröjer till.




att återvända till livet

Publicerad 2010-08-27 14:15:44 i Allmänt,

Sommaren 2006 började alltså livet återvända, jag kunde sakta börja bygga på en fast grund att stå på.
Våga lita till att livet kan bära igen, att jag vågar leva trots alla nya risker som kommit i min väg.

Jag var ju bara tvungen till slut att kämpa för att leva. Jag hade ju en gång tidigare känt att allt rämnat och det var då min bror dog.
Det var en kris utan like och allt förlorade sin mening.
Den kampen och hur jag kom tillbaka och älskade livet igen, är en lång historia. Väl värd att berättas.

Men nu 2006 så kunde jag igen efter det svarta hål jag föll i, där döden lurade, sakta börja klättra uppåt.
Jag kunde se på min kropp igen, jag kunde börja möta min blick i spegels och jag kunde känna att den fortfarande fanns där för mig.

Jag hade mycket smärtor som gjorde mig trött. Nervsmärtor är svåra att få bukt med. Allt triggade igång dem. Mina andetag, mina rörelser, en nysning eller att jag gäspade, skrattade....allt jag gjorde medförde smärta.

Jag fick komma till smärtkliniken på KS, äntligen tänkte jag, får jag träffa läkare som är experter på detta och som förstår att smärta är en "sjukdom" i sig.

Dr Karsten var fantastisk, jag tycket om honom direkt och han lyssnade på mig, gjorde tester och frågade MASSOR. Ville veta allt och han lyssnade på mina svar.

Han hade fler ideér om hur man kunde försöka få bukt med smärtorna, olika mediciner och TNS, om inte få bort dem så lindra dem.

En lång period av olika försök och preparat, som sträckte sig ända in på hösten å vintern, följde.

Jag fick bl a prova en medicin, som egentligen är en antidepressiv medicin men som i låga doser är effektiv på smärta enligt många studier och försök i England.
Jag är först stark motståndare till att ta emot denna medicin eftersom jag har så dålig erfarenhet av dessa. Jag får så svåra utsättningsbesvär som gör att nedtrappandet tar väldigt lång tid. Jag får svåra symptom och mår väldigt dålig. Den är inte beroendeframkallande men besvären jag får av att sluta gör att jag blir sjuk.

Men Karsten övertalar mig och säger att vid denna låga dos som jag ska få så kommer jag inte få besvär alls.

Jag provar och börjar äta pillren. Ett om dagen, antingen på morgonen eller på kvällen. Jag tar den på kvällen. En av biverkningarna är att jag blir trött. Det resulterar i att jag inte vaknar om mornarna. Jag vaknar alltså inte, barnen kan inte väcka mig och jag kan inte skicka iväg dem till skolan.
Om jag vaknar så somnar jag om igen medans jag sitter på toa, står i köket eller nån annanstans.

Jag pratar med Karsten å han säger att jag ska prova lite till för det kommer bli bättre. Jag håller ut å äter mina piller.
Efter en tid står jag inte ut å Karsten säger att jag ska prova att byta tidpunkt och så tar jag dem på morgonen istället.
Nu är jag vaken å kan skicka ungarna till skolan, jag är inte en sovande zombie.

Det tråkiga är bara att jag har ont hela tiden, och märkligt nog får jag ondare och påtalar detta för Karsten. han sätter genast igång med att tala med sina kollegor och rådfrågar men ber mig hålla ut för han tror det ska bli bättre.

Nu blir jag en sovande zombie om kvällarna istället. Jag hinner ge barnen mat och träffa dem lite. Men sen slocknar jag, i soffan, på toa, i min säng eller nån annastans. Och där ligger jag å kan inte väckas, barnen får se på teve själva och sen släcka å lägga sig själva.

Jag står ut....men till sist så går det inte. Jag blir knäckt av att leva på det viset. Till råga på allt så har jag ju fortfarande ont å Karsten förstår inte varför.

Okej säger han, vi byter medicin....det finns en epilepsimedicin vi kan prova. Och det är så med dessa nervsmärtor att eftersom nerverna styrs från hjärnan så måste man upp i hjärnan å med kemisk hjälp försöka bryta smärtsignalerna därifrån.

Han ger mig ett resept på denna nya tablett och eftersom det är jul om några dagar så bestämmer jag mig för att inte börja förään efteråt. Jag är ju så känslig mot mediciner å vill inte ha biverkningar.

Jag slutar med den gamla å firar jul, hoppfull över att efter jul kanske allt blir bra.

Julafton firas, allt är bra...fram till kvällen...mamma å lillasyster har varit hos oss och firat. De åker hem och Martin å Kajsa åker till sin pappa och fira kvällen där.

Jag börjar känna mig konstig i huvudet, yr och mina ögon hänger inte med när jag vrider skallen. Jag mår tjyvtjockt och så börjar jag hallucinera....ser mig själv i fruktansvärda "scener" som att när jag tänder ett julljus på bordet så ser jag mig sjäv sätta eld på duken och sen stå bredvid och se hur allt börjar brinna.
Jag ser mig själv i köket, ta ut allt porslin ur skåpen och slänga allt i golvet.
Jag ser mig själv ta vassa knivar ur lådan och börja skära sönder saker. Jag ser mig skada mig själv.

Jag mår med andra ord skittåligt och ligger ensam och gråter. Är rädd och förstår ingenting.

I två dagar är det så här, alla firar jul i sina hem jag är ensam och jag är glad över att barnen är hos sin pappa. Jag vet inte vem jag ska ringa till eller vad jag ska göra, jag är bara så sjuk.

På tredje dagen slår det mig....medicinen, jag har ju inte ätit den andra medicinen på flera dagar eftersom jag skulle byta. Jag tar snabbt en tablett, för det måste vara därför jag mår så här.
Jag googlar på fass och läser om biverkningar.
Där står att man inte får sluta tvärt, man måste trappa ner. Biverkningar är annars hallucinationer och andra svåra utsättningsbesvär.

Så jag börjar trappa ner, delar tabletter...halvor, tre fjärdedelar, fjärdedelar....till slut i smulor och det tar mig ett helt år att bli fri från dessa.

Jag pratar givetvis med Karsten om detta och han blir orolig och säger att det är tydligt att jag är jättekänslig, även i låga doser, mot mediciner. Han trodde inte att jag skulle må så här å de biverkningar jag fått är mycket ovanliga ja i princip uteslutna i dessa låga doser.

Jag börjar ta den nya tabletten efter jul. Den drogar mig så att jag på dagarna går in i väggar, jag får inte köra bil, jag är så påverkad å lullig i skallen och jag säger att nu får det räcka. Jag orkar inte med detta längre, jag har ju inte liv. Och då lever jag hellre med att ha ont bara jag får ha huvudet i behåll och kan leva normalt. Bara jag kan ta hand om mina barn och vara en närvarande mamma.

Karsten är jätteledsen över att inte ha kunnat hjälpa mig men han föreslår att jag ska prova TNS och jag söker upp en sjukgymnast som ger mig detta, tns är små doser med ström som får muskler att drar samman och det brukar ha god effekt på nervsmärtor.
Men inte i mitt fall, jag orkar inte ligga och försöka härda ut när det värker ännu mer av strömmen i min kropp.

Jag får även akupunktur för att få avspänning för vid detta laget har jag jämt huvudvärk och är superstressad i kroppen av all daglig värk.
Hjälper inte det heller.

Nåväl, jag gör vad jag kan hemma, för att hitta en balans i livet. För att vara avspänd och inte ha ont.
Jag föröker vila och röra mig så att jag får minst ont.

Jag börjar se att jag kan börja jobba igen. Komma tillbaka till livet även på det viset. Återvända till sammanhanget i samhället och träffa människor, få uppskattning och arbeta.

Den 29 januari 2007 förändras allt på bara en sekund, då känner jag hur något liksom knäpper till i huvudet, jag känner hur hela vänstra ansiktshalvan försvinner från mig, hela vänster kroppshalva går in i en fruktansvärd kramp och jag faller ihop.
Jag tänker att nu får jag en hjärnblödning, nu dör jag och jag tänker på barnen. Jag kan inte prata.

Jag är 40 mil hemifrån och de kommer aldrig få veta att mina sista tankar gick till dem.

Nu återvänder jag till 2006

Publicerad 2010-08-25 14:32:42 i Allmänt,

Våren detta år är jobbig, jag kämpar på med läkarbesök, träffar Kristina, diakonen, och har långa samtal med henne. Det är där på hennes rum, drickandes det varma teet som hon dukar fram, som jag känner att det finns något som liknar hopp.
Jag eftersökte någon som ville lyssna till mig, ta min berättelse till sig, någon som inte var rädd.
Kristina satt där framför mig och lyssnade, hon frågade och hon kände med mig och hon ville hjälpa mig.

Att ta emot hjälp har för mig alltid varit svårt. Jag har våndats och mått mycket dåligt oavsett om det handlat om praktisk hjälp med nåt hemma eller ekonomisk hjälp eller ett lyssnande öra.
Så när jag ber om hjälp så ligger det många timmars vånda bakom.

När jag blev sjuk året innan 2005, så kraschade min ekonomi. Läkarbesök, sjukhusvistelse, ännu lägre inkomst än vanligt pga sjukskrivning. Att jag överlevde beror helt och hållet på mina föräldrar.
Det är de som kommit till undsättning så jag kunnat ge barnen mat när räkningarna varit betalda. Ibland hade jag 500 kr kvar att leva på i fyra veckor. Jag snålade, köpte mat, frukt och grönsaker de veckor när barnen var hos mig och levde på havregrynsgröt eller inget annat än te, de veckor då jag var själv.

Mamma min underbara mamma har tröstat mig när jag gråtit förtvivlat över att jag inte haft pengar att köpa kläder till barnen, köpa annan mat än billig skräpmat, inte kunnat unna oss något roligt, som verkligen behövdes då vi hade det som värst med allt det jobbiga som vi levde i.
I många månader så gav hon mig ett par tusenlappar varje månad för att jag skulle klara mig och min lilla familj, Martin och Kajsa.
Jag har gråtit av tacksamhet och samtidigt av sorg för jag visste ju att jag aldrig skulle kunna betala tillbaka.

Så att jag kämpade på är det minsta jag kan säga.
Och samtidigt som detta så höll min dåvarande relation på att lösas upp. Mycket konflikter, sorg och smärta.
Det hade gått så långt efter sju år att jag varken kunde eller ville försöka lappa ihop det eller försöka satsa igen.

En dag frågade Kristina om jag vill åka på retreat med henne och några andra kvinnor som också behövde komma bort.
Kyrkan hade tillgång till en gård med små stugor, uppe i Färila på Skytesvallen.

Hon trodde att det kunde göra gott för mig att få komma bort, bara vara och hämta krafter.

Stilla dagar kallades retreaten och innebar att man är tyst under den tiden som man är där.

Jag behövde inte tänka mer än en sekund innan jag tackade ja, hon hade dessutom sagt att hon skulle söka medel ur kyrkans fond för att bekosta mitt upphälle där som skulle kosta några hundralappar med logi.
Jag bestämde mig för att åka bil dit och hon visste att två av de andra kvinnorna kunde tänka sig att åka med mig och på så sätt skulle resan bli billigare.

Fyra långa dagar skulle jag få vara i tystnad och enskildhet. Jag var så lycklig.
Man fick delta i det man ville.
Varje morgon och varje kväll var det en kort andakt. Då pratade vi och sjöng.
Vi hade en pilgrimsvandring och vi badade i älven.

Att vara på ett ställe med andra där man är överenskommet tyst är en märklig känsla. Man känner samhörighet och närvaro, samtidigt som alla krav på umgänge å småprat elimineras.
Man bara är. När vi åt satte vi oss gärna hos någon annan, nickade och log till hälsning men åt sen tillsammans i tystnad.
Om någon satte sig en bit bort så förstod man att hon ville vara ensam.

Samtidigt så händer något i huvudet, det är inte lätt att bara höra sina egna tankar. Och det kom tankar som jag inte var bredd på, bara för att jag var på denna plats som minde så starkt om min tid som gift med barnens pappa.
Jag har dagboksanteckningar från dessa dagar, 

Juli 2006

Är i Färila på Skytesvallen, Stilla Dagar.

Det är allt annat än stilla inom mig. Mitt huvud värker och hjärnan skenar.

Tankarna avlöser varandra lika snabbt som blinkningar. Det går i en rasande fart.

Vädret är underbart, likaså platsen.

Vindens sus i träden och fåglarnas sång hörs hela tiden.

 

Det känns märkligt att vara tillbaka i Hälsingland, bara några mil från Järvsö och mina arton år som Kristers fru.

Jag ska åka till gården innan veckan är slut. Jag är lite nervös över hur det kommer att kännas, vilka känslor som väcks till liv.

Redan nu känns det tungt, sorgset och jag är ledsen men även glad över att vara här.

Det är väldigt skönt att vara här i Färila och acklimatisera mig några dagar innan jag ska till Säljesta och gården.

 

Härifrån Färila åker jag sen till Kent och Ingela. Och det ska verkligen bli underbart roligt att återse dem, jag stannar över helgen.

När Krister och jag skildes klipptes mitt liv av. Allt det gamla invanda och vårt umgänge med gemensamma vänner bara upphörde och jag har inte saknat det…inte förrän det senaste året.

 

Mina minnen från allt det positiva, bra och roliga kommer tillbaka och får mig att känna mig sorgsen inombords, bara för att jag inte har kvar det livet längre.

Det är jobbigt att känna det här. Jag känner det som om jag aldrig mer kan bli lycklig och ändå vet jag att jag var inte särskilt lycklig de sista åren med Krister.

Det är som att jag gjorde både rätt och fel som lämnade honom.

 

Men hur ska jag bli lycklig och finna sinnesro?? Hur ska jag kunna gå vidare och skapa mig en tillvaro utan sorg, utan ånger och utan saknad och smärtor???

Kommer jag finna svaret här under mina Stilla Dagar på denna vackra och historiska plats???

 

Jag har legat och tänkt på när barnen var små. Tänkt på alla underbara somrar här uppe i Hälsingland. Fika utomhus, bad nere i älven, lekar och skratt utomhus, de svala kvällarna och den magnifika utsikten från gården.

Jag saknar allt det men jag förstår ju att jag inte kan önska att få det tillbaka. Det är ju en omöjlighet på alla plan. Barnen är större och har andra krav på förströelse.

En pilbåge i plast skänker inte lika stor glädje längre. Heller inte en boll att studsa med eller ett par legobitar på en filt, eller en utflykt ut i skogen.

Det var så enkelt och minsta lilla….kunde bli till glädje i flera timmar.

Det kommer kanske tillbaka när barnen är vuxna och själva är föräldrar.

 

Nåväl, jag har mina underbara minnen och de måste jag bevara med glädje och inte med sorg.

Jag måste tänka på dem och bli uppfylld av harmoni och sinnesfrid istället för sorg. Jag måste minna mig att känna tacksamhet över att jag har dessa fantastiska upplevelser i bagaget.

Den sorg jag känner över att inte längre vara en del av en tvåsamhet är värre. 


Jag la mig tidigt igår. Den envisa värken i vänster tinning vill inte ge med sig.

Natten var ok även om jag vaknade många gånger. Jag fick ändå sova.

Trots detta var värken kvar, men efterfrukosten packade jag min matsäck inför pilgrimsvandringen och tog sen en tablett och la mig igen.

Och tänka sig, värken försvann!

 

Huvudet är dock fortfarande tungt nu när jag sitter på verandan. Himlen är mörkt grå och regnet smattrar på stugornas plåttak.

Jag är nyduschad efter dagens vandring… jag kan bara tacka för detta regn även om det för min del innebär tung skalle.

Ett oväsen men behagligt. Jag ser Ulla, hon sitter som jag på sin veranda och jag tror mig veta att hon njuter liksom jag.

 

Den här dagens upplevelser, pilgrimsvandringen och paret uppe på Digerkölens Fäbodvall kommer att minna mig om naturens skönhet och människors godhet.

Att sitta och lyssna till Pers lite skrovliga röst och höra honom berätta om livet på vallen om somrarna, det var som att tiden stannade upp för ett ögonblick och backade mig ett par hundra år bakåt.

Som att se korna och fäbodjäntorna framför mig. Befinna sig mitt bland mjölkande pigor och långmjölksberedning.

Att sitta utanför stugan i solens hetta och insekternas surr och vara nästan i himlen och se de omgivande blånande bergen fick mig att inse hur små vi människor är.

Men ibland möter man en person, som idag, som Per som man förstår är en stor man och som får mig att känna vördnad.

När han efter våra sjungna sånger och lästa böner tackar Gud å sina och våra vägnar för just den där stunden och för vår samvaro.

När han med sin lite skrovliga röst visar på storheten, godheten och kärleken från Gud då kände jag att om Gud finns så var det just där och då, genom Per och utanför hans fäbodstuga på vallen i den gassande solen.

Nu idag, för tusentals år sedan och i all framtid.



När vi sen skulle återvända till livet utanför denna skyddande miljö, tillbaka till alla intryck, människor, affärer och alla ljud som inte hörde naturen till.....så tog det en ordentlig stund innan man vande sig vid att det är ju så här det är.

Min upplevelse i Färila är djupt inbäddad i mitt inre, mina dagar av tystnad gjorde mycket med mina känslor och tankar. Jag tyckte om det och kommer definitivt att göra om det igen.



 

En lång dag är snart slut

Publicerad 2010-08-24 21:30:07 i Allmänt,

Jag har haft en av de jobbigaste dagarna på länge. Dels pg att jag sov så dåligt, drömde jobbigt och vaknade som mitt i en kamp.
Huvudet värkte och kroppen värkte, har gått på tabetter idag och haft en stor gråt i halsen.

Så snart jag stannat upp och bara varit så har tårarna stigit i mina ögon men jag har inte orkat med att gråta idag så jag har snabbt tänkt på annat, snabbt flyttat fokus på något som skingrat tankarna.
Ändå har sorg och smärta, minnen och den där känslan av tomhet följt mig som en skugga hela dagen.

När Magnus kom hem åkta vi och handlade lite, ville komma ut efter att bara beskådat världen från mina fönster idag. Märkligt att vara mitt ibland allt och ändå inte vara närvarande.

Comfortfood - trodde jag skulle hjälpa så jag köpte tre pärom och gjorde en liten smulpaj till Magnus å mig.
Nu är jag bara äckligt mätt och mår illa, gav ingen tröst alls tycker jag, men å andra sidan vet jag att det aldrig hjälper att äta, dricka eller på nåt annat sätt försöka trösta och lindra sorg.
Endast genom tankar och promenader i naturen så läker jag.

Nu ska jag bädda ner mig i sängen, titta på Time out, tokroliga skämt brukar locka till skratt och skratt är oxå läkande.

I morgon är en annan dag, ingen särskild alls och bara helt vanlig, inga minnen.
I morgon blir en ny dag och kanske jag vaknar utvilad och lycklig.

God Natt

svar på ett par kommentarer

Publicerad 2010-08-24 21:19:14 i Allmänt,

Min bror Johan begick självmord 1997, bara tjugo år gammal. Ett fruktansvärt slag för hela familjen där var och en av oss har genomgått en livskris som sett olika ut beroende på vilken relation vi hade till honom.

Å ang vad jag ska göra ikväll så blir det Fångarna för mig med, mår lite bättre efter en jobbig dag, är dock trött så det blir att sussa gott efteråt.

Lillebror

Publicerad 2010-08-24 10:49:03 i Allmänt,





Den vänstra bilden visar Johan, full av glädje och liv. Han gör det han älskar - åker skateboard.

Den högra bilden är tagen ett halvår innan han dör, ljuset har slocknat.

Idag är min brors födelsedag, han som fortfarande bara är tjugo år.

Publicerad 2010-08-24 10:35:20 i Allmänt,


DÅ...

Var är du nu, varför är du så himla död???

Jag vill inte längre, fattar du inte det?

Ditt ansikte finns överallt hos mig, dina kläder i min garderob, ditt skratt i mina öron, varenda dag ser jag dig men bara för mitt inre.

Mina armar minns känslan av att hålla om dig, min näsa minns din lukt, min kropp minns känslan av att få en björnkram av dig, mitt hjärta minns glädjen av att se dig komma hem till mig.

Bara en massa minnen, aldrig mer kommer vi att göra någonting tillsammans.

Jag får inga nya saker att minnas tillsammans med dig.

Vilken jävla smärta, hur kan något icke fysiskt göra så ont, kommer den någonsin att avta?

Jag önskar inget högre än att få veta VARFÖR???

Vem ger mig det svaret? Bara du kan, men din hemlighet tog du med dig dit där du är nu, två meter under jordytan.

Du gav oss alla något att grubbla på, något vi aldrig kan lösa så länge vi lever. Får vi veta SEN????

Jag älskar dig min älskade lillebror, bara 20 år gammal.

 

NU....

Smärtan har avtagit, jag var tvungen att ge upp sökandet efter svar för att få lugn i kroppen. Min kropp minns fortfarande känslan av dina armar runt mig, och jag kan när som helst känna din doft i min näsa.

Det omöjliga inträffade faktiskt, det jag var övertygad om att det ALDRIG skulle ske...jag kunde acceptera din död, leva igen med vetskapen om att tiden läker och att jag faktiskt får och kan känna glädje, kärlek och att livet är underbart.

Din alltför tidiga död har sårat mig, gett mig ärr men jag har lärt mig leva med dem liksom de som amputerats och som trots detta klarar sig bra.

Jag är oerhört tacksam för vad dessa erfarenheter lärt mig, dyrköpta men jag kan vara tacksam för mitt eget liv och det som du omedvetet "gav" mig.







Det är så länge sen som jag såg honom, ändå så ser jag honom varje dag - på mina väggar på fotona som hänger där. Samma gamla kort, inga nya händelser, inga nya leenden. Bara de där tiden har stannat, leenden frusna i tiden, leenden i det unga ansikte som aldrig blir äldre....små fragment som blivit livsviktiga att bevara. För vi får ju inga nya minnen, inga nya saker att prata om, att samla på. Vi får aldrig någonsin något mer.....

Döden är så jävla definitiv och när vi en gång står framför den så märker vi hur små vi är, hur lite vi kan rå på den när den väl tagit dem vi älskar.
Många saker kan vi påverka, men aldrig någonsin döden och den frustration och maktlöshet man känner när man inser sina begränsningar är total. Om någon ansett sig frustrerad över världsliga ting så kan vi ju prata den dag som du försökt väcka någon du älskar, till liv igen....eller den dag du på allvar planerar att gräva upp hans grav för att ta tillbaka honom. Den dagen kan vi prata frustration och maklöshet.

Idag skulle min lillebror fyllt 34 år. Det är omöjligt att inte undra å tänka på hur hans liv hade sett ut om han levt. Hade Johan varit pappa och jag faster till hans barn?
Hade vår lillasysters försfödda, David Johan, redan haft kusiner som välkomnade honom? Hade allt varit en idyllisk film? Eller hade smärtan jagat honom än idag?

Det finns tusen frågor men inga svar. Han fattas oss i vår familj, han fattas på våra kalas, på högtider som vi firar, han fattas oss när vi samlas som familj. Han fattas mig.

När jag var hos mamma förut, tittade jag på en massa foton från när Johan var liten. En glad lite rödhårig pojke skrattar stort på alla foton, liv och rörelse, glitter i ögonen. Sorglöshet och han tar livet med storm, som varje liten unge med skrubbsår på knäna och sommarsmutsigt ansikte, ska göra.

Jag undrade stilla......när ändrades allt? När slocknade glittret i hans ögon? Hade vi kunnat rädda honom?

En outgrundlig smärta tar mig i besittning och den oändliga svarta saknaden och sorgen sveper över mig.
Det är så fel, allt är så fel....det var ju inte så här det skulle vara att fira hans födelsedagar.
Det gör så ont och inget finns att göra för att ta bort smärtan.
Jag vill ju bara ha honom tillbaka, levande. Jag vill inte att han ska vara död längre.


GRATTIS JOHAN, PÅ FÖDELSEDAGEN

Till min mormor

Publicerad 2010-08-23 09:58:28 i Allmänt,

 

När mormor dog 1999 så skrev jag detta om och till henne. En del av det läste jag för henne på begravningen.

 

Telefonen ringde och någon sa...vi får inte tag på din mamma och vi måste tyvärr meddela att din mormor har avlidit.

Min lilla mormor var död, hennes tid hos oss var över. Jag hade aldrig tagit emot ett dödsbud förut. Vad skulle jag göra?

Jag var förvirrad och jag grät, ringde till en god vän som jag visste bar en stor sorg efter hans egen mormor. Han grät med mig.

 

Jag åkte till hemmet där hon bott för att se henne, ta adjö av henne.

Min mamma och min lillasyster hade kommit och mormor låg nedbäddad i sin säng.

Ett ljus brann vid hennes sida och hennes bibel låg där bredvid.

Jag kysste hennes panna och jag strök över hennes hår.

Jag satte mig intill sängen och tog hennes hand i mina händer,

Jag höll den så länge att hon blev varm. Jag la mitt huvud i hennes knä och la den varma handen på mitt huvud, så som jag legat i hennes knä så många gånger som barn.

 

Tack mormor för dina händer. Hur många gånger har de inte tröstat mig, borstat och flätat mitt långa hår, smekt min kind och torkat tårar. Dina händer tvättade mitt sår i pannan efter spaden som jag gick i vägen för, lindade in mitt huvud i bandage.

De rensade hallon och skalade äpplen åt mig.

 

Varje kväll släppte du ut ditt midjelånga hår och borstade det medan du sjöng.

På morgonen flätade du det igen och snurrade det till en knut som du fäste med nålar och hårnät. Det var en procedur som tog lång tid och jag satt på sängen och såg på.

 

Du bar in ved och tände i spisen, bar in vatten och bar ut slask. Du tvättade alla kläder för hand. Du slet och arbetade, dina händer var ömma och värkte, men alltid så mjuka och svala.

 

Som ung flicka och nygift fick du ditt första barn, dödfött. Morfar låg vid fronten, andra världskriget rasade för fullt. Du hade din lille son med dig hem i en kartong på bussen. Det var vinter.

På morfars permissioner snickrade han en kista, pojken låg ute i vedboden tills kistan var klar.

Ensam satt du sen i köket, värmde vatten på spisen och badade ditt barn och dina händer rätade ut de stela lemmarna för att han skulle kunna kläs på och få plats i kistan.

När morfar fick ännu en permission kunde ni begrava honom.

 

Dina händer fostrade så småningom tre barn, däribland min mamma. Tack för henne.

När sen morfars tid var slut kom du till oss i Sverige, och mamma tog hand om dig.

Jag var så glad över att du var närmare oss. Jag kom och la mitt huvud i ditt knä och du strök mig över håret och sjöng, precis som förr.

Jag kunde göra något för dig. Jag smorde dina händer och filade dina naglar, jag borstade ditt hår, som numera var kortare för du orkade inte fläta det längre.

 

Trots värken i dina händer stickade du sockor till dina barnbarnsbarn, det gick inte fort men resultatet blev perfekt som vanligt.

Nu är du inte hos oss längre, dina händer har fått vila och värker inte mer.

När vi klätt dig i klänning och din röda kofta och lagt dig tillrätta i din kista, fick du ett fång röda rosor i dina händer.

Vi tog hand om dig ända till slutet så som du tagit hand om oss.

 

Första julen efter din död kändes tom, men så får jag ett paket som är till mig och min dotter från mamma och mormor.

Jag blir lite förvirrad men öppnar det mjuka paketet.

Brister ut i gråt när jag ser vad det innehåller.

Två par sockor, likadana fast i olika storlekar, ett par till mig, ett par till min flicka.

De är randiga i rött och grönt, julens färger.

Du hann aldrig sticka dem färdigt så mamma gjorde det efter din död.

Din omtanke om oss fyllde upp mitt inre och jag kände att du var med oss än en gång.

Jag älskar mina randiga rockor.

 

Tack Mummi, för din kärlek och den omtanke dina händer har gett mig. Jag är stolt över att vara en del av dig och bär ditt arv vidare genom min dotter.

 

Minä rakastan sinua.

Moderskärlek och annan kärlek

Publicerad 2010-08-19 12:52:17 i Allmänt,

Jag ska börja med att säga till Laila, trogen kommenterare - dina kommentarer och den feedback som jag får av dig puttar mig framåt ett steg varje gång jag läser. Jag börjar snart tro på att jag skulle kunna skriva nåt som andra faktiskt kan ha intresse av att läsa.
Naturligtvis så får jag även av andra många fina kommentarer och uppmuntran och det tackar jag ödmjukast för, ingen nämnd -ingen glömd.

Sen till Marita - kära kusin...ja att det skulle bli så hett i Gränna just då vi var där, hade jag ju aldrig kunnat drömma om. Varmt förstod jag men vi hade ju fläkt med oss å jag ville så gärna fixa detta. Sen blir det så att jag ibland fullständigt "måste" ignorera vad förståndet säger eftersom viljan över att kunna göra saker tar överhanden och om jag bara lyssnade på försåndet och på vad jag borde för min kropp å hälsas skull så skulle jag inte göra annat än sitta hemma.
Då skulle det vara slut med socialt umgänge med familj och vänner, slut med resor ner till småland eller små korta minisemestrar som en kryssning, slut med att ordna kalas eller baka å laga mat.....för allt detta gör mig så utmattad. Det skulle vara slut med att leva helt enkelt, slut med skratt å glädje.

Att numera alltid måste väga allt jag ska göra på en våg som är hyperkänslig och slår över vid minsta övervikt å kastar mig i backen - det är oftast skitjobbigt var dag.
 Å ang hetta så har alla mina drömmar om att resa utomlands på semester just nu flygit sin kos och lämnat mig med sorg och besvikelse - för hur ska jag kunna resa till ett annat land när jag blir så sjuk hemma?


Det var det, det.....nu ska jag skriva om annat. Jag ska skriva om kärlek - kärlek mellan barn, föräldrar och man/kvinna.

Jag har idag två halvvuxna barn. Martin har varit ihop med Therese ganska länge medans Kajsas relation med sin Niklas är relativt ny. Och jag är mer än glad över att de har hittat någon att älska och bli älskad tillbaka av, att de får uppleva förälskelse, förtrolighet, tvåsamhet - allt det där som vi alla vill ha och behöver.

Men det är en märklig känsla att plötsligt inte vara nummer 1 i deras liv längre. Jag ska förklara så att det inte låter som om jag är en svartsjuk missunsam morsa.

När man är liten så är ens första kärlek, ens föräldrar.
Mamma å pappa är allt, kan allt och är tryggheten personifierad. Det är där man söker tröst, skydd, uppmuntran. Man får ömhet, pussar och kramar - all närhet man behöver och kärleken vet inga gränser.

Det är så ganska länge, upp i tonåren, det är till mig som mina barn vänt sig i villrådighet, när de varit ledsna. Det är hos mig de sökt tröst och svar på sina frågor om livet.
Jag har funnits där och varit självklar.

Nu finns det två andra personer i deras liv. Två personer som ger dem det jag inte längre kan ge. Min tid som tröstare, ömhetsgivare, närhetstank - är över. Det är inte hos mig de söker en trygg famn, det är hos sina hjärtevänner och det är ju just så som det ska vara.
Och jag vet att den dag de måste fatta beslut om sin framtid, var de ska bo och hur de ska leva så är det sin älskade de kommer att följa. Det är med dem de kommer skapa sitt liv, oavsett vad jag anser eller tycker.

Man ska klippa banden och lämna boet.

Men det är en märklig känsla att veta att det är inte mitt ord som väger tyngst längre, att det är inte jag som "vet" bäst längre och är den som är naturligast att vända sig till.

Det är en sån tydlig, nästan märkbar linje som uppstått. De är fortfarande mina barn och jag vet att gränsen mellan att helt klippa och vara kvar är hårfin. Det är en övergångsperiod och ännu behöver de komma hem och tanka mammakramar och närhet på ett kravlöst plan och få vara "små" igen.
Men samtidigt så är det så nära till oberoende och vuxenhet.

Kajsa har haft sin Niklas här hos sig en vecka, jag har sett dem tillsammans, hur de talar, skrattar och rör vid varandra.
Och den blick som jag ser i min lilla flickas ögon när hon ser på sin Niklas, den har jag aldrig sett förut. Så har hon aldrig sett på mig och kommer aldrig att göra.
Det är en blick fylld av kärlek och lycka, en blick fylld av frid och ro. Han ger henne något som jag aldrig kan ge. Han ger henne framtiden. han ger henne hopp om livet och en tvåsamhet.
Jag har gett henne det förflutna, hennes uppväxt och alla de minnen hon bär, men framtiden är deras och jag kan bara stå bredvid och se på.

När jag ser på Martin då han är tillsammans med Theres så ser jag samma sak. Jag ser min fina pojke luta sig mot hennes axel och pussa henne.
Jag hör honom tala med henne med en mjuk röst som jag aldrig har hört tidigare. Jag vet att hon kan be honom köpa en halsduk för 400 kr, bara för att hon tyckte att han var fin i den, trots att han hellre vill lägga pengar på bilen. Det gjorde han i vintras, hade jag sagt samma sak så hade han sagt   - ja eller inte, morsan!!!  och så hade han köpt nåt till bilen istället.
Det är skillnaden det :-)

Jag är oerhört glad över att få se mina barn må bra och vara förälskade, men jag vet också att det kan bli så att kärleken tar slut och det gör ont.
Att då stå bredvid och se sorgen och smärtan hos dem och inte kunna hjälpa, trösta och göra bra, det är outhärdligt.
Men idag är idag och nu har de kärlek i sina liv.

Jag minns när jag blev mamma, hur jag undrade då jag var gravid, hur jag skulle kunna älska det barn jag bar - lika mycket som jag då älskade dess pappa.
Jag förstod inte då att kärleken inte har gränser för det var ju Martins pappa som jag älskade mest och så skulle vi får ett barn å kärleken skulle räcka till det med? Jag förstod väl inte heller att kärleken var annorlunda. För den kärleken som man känner till sitt barn, den slår allt. När Kajsa var på väg så vet jag att jag undrade detsamma, hur skulle kärleken räcka till ännu ett barn, Martin var ju mitt allt! Men numera vet jag bättre :-)

Från den stund som jag föddes som mamma så var hela min världsbild förändrad. Det jag kände var större och starkare än något jag någonsin känt förut. Moderskärlek.

Jag minns även då Estonia förliste. Hur jag följde medias rapporteringar och hörde hur människor berättade om den mardröm de drabbades av. Jag minns hur en kvinna tvingats välja vem hon skulle rädda - sin man eller sitt barn. Och hon valde bort sin man, hon valde att rädda sitt barn och mannen dog.
Jag förstod då, lika tydligt som ett slag i magen, att om jag själv skulle stå inför ett liknande val så skulle jag utan att blinka välja mitt barn. Och vissheten gjorde ont för mitt barns pappa var ju den viktigaste personen i mitt liv.

Idag har jag en man i mitt liv, Magnus som är det ljuvligaste jag vet. Jag älskar honom hett och innerligt och jag är fortfarande tokförälskad och kär efter snart två och ett halvt år tillsammans.
Mina barn är snart vuxna och på väg att lämna barndom och hem, både fysiskt och mentalt.

MEN det är inte helt utan smärta som jag beskådar deras frigörelse, det är en ny känsla och ibland smärtar den. Det är så lätt att se tillbaka på tiden då de var små, då allt var enkelt och självklart, då man var bäst, visste allt och den som kunde göra allt bra och skydda från allt ont. Tiden då jag kunde ge dem allt som de behövde.

Det är så tydligt att livet har sina faser som man gör bäst i att finna sig i å inte streta emot så mycket för annars så blir det för smärtsamt. Övergångarna är ofta lite jobbiga men det går över och när man väl vant sig så undrar man vad man egentligen tyckte var så jobbigt.
En av de svåraste faserna för min del har varit att finna mig i att det liv jag trodde jag hade framför mig å visste hur det ser ut, det visade sig att inte alls bli så i och med att jag blev sjuk.


Jag ska avluta med några ord av Thord Wallén, dessa ord är de mest eftertänksamma och kloka jag vet när det gäller funderingar kring föräldrarskapet.

Hur ger man omtanke
utan att inkräkta

Känner oro
utan att övervaka

Manar till försiktighet
utan att tjata

Ger trygghet
utan att minska friheten


Kramar till er alla som läser, måtte ni alla ha kärlek i era liv och själva vara rädda om dem ni älskar




















Reflektioner kring att man visst kan lära gamla hundar att sitta...

Publicerad 2010-08-17 13:55:57 i Allmänt,

De senaste dagarna har jag tänkt mycket, ja tänker gör jag ju annars oxå men just nu har mina tankar kretsat kring hur mycket vi själva kan påverka våra liv och vårt mående.

Det började med att ett mail damp ner i min brevlåda, ett mail från en - för mig - mycket kär och viktig person.

För att med ett enda ord uttrycka det jag känner för avsändaren till detta mail, så är det, Tacksamhet!

Och så snart jag nämner detta, så slår han bort det och säger att det inte alls är hans förätjänst, utan bara min egen. Men där har han fel minsann :-)

Att han kommit att bli viktig för mig och kär som en gammal vän, trots att vi knappt känner varann, vet inte mycket om varandras privata liv...är för mig en gåva. Våra vägar korsades då jag som mest behövde det och av honom fick jag hjälp att se, att förså, hjälp att hjälpa mig själv.

Det är så att när man i hela sitt liv kämpat med olika saker, man har upplevt svek, känt sig bortvald och varit övertygad om att man ingen kärlek är värd. Det finns många anledningar till detta och att växa upp och inte kunna tro på sig själv och sin egen förmåga eller känna ett egenvärde, det gör att livet blir kämpigt.

När man sen drabbas av trauman, som min brors fruktansvärda död och senare min egen sjukdom, så blir det för mycket liksom.
Man orkar inte, jag gjorde inte det i alla fall. Som jag skrivit i tidigare inlägg så ledde tex min sjukdom till en mycket personlig livskris som rörde min existens.

När jag så mötte denne person som gjorde skillnad i mitt liv, så var jag väldigt illa däran. Jag har mött åtskilliga proffesionalister inom terapin, jag har pratat med allehanda människor och fått allehanda råd (eller inga råd alls) om hur jag ska ta mig vidare.

Jag vet att detta möte blev min räddning och början till det liv jag lever idag, jag vet att utan detta möte så hade jag än idag irrat omkring, ovetandes om hur jag skulle hjälpa mig själv och bli fri.

Det är min övertygelse för mötet skedde just då som jag behövde det mest. Jag tycker om möten med nya människor, särskilt då man känner att allt klickar, allt känns bara så rätt och naturligt och fridfullt.

Vi har samtalat många timmar han och jag, jag har gråtit och ibland har vi skrattat vansinnigt. För första gången upplevde jag att någon förstod mig till fullo.
För första gången så upplevde jag att jag kunde lägga allt som jag bar på i en annan människas händer och denna person blev inte rädd, tappade inte talförmågan eller skyndade sig att börja prata om något annat.

En gång sa han att man visst kan läsa gamla hundar att sitta och att han hoppades att en dag få säga till mig att   - Vad var det jag sa Annika?

Jag trodde att jag skulle få kämpa i hela mitt liv, att inget någonsin kunde bli annorlunda, att mitt liv skulle fortsätta i ångestens grepp och att jag aldrig skulle få frid och kunna koppla av.
Jag trodde att jag skulle få släpa på den där tunga ryggsäcken som rymde hela min barndom och mina svåra trauman, och aldrig kunna få känna någon lättnad eller kunna lägga bort den.
Jag trodde att de verktyg jag fått skulle förbli oanvända. För visst hde jag fått verktyg, både genom att läsa mig till dem och genom proffesionalister, men jag visste inte hur man använde dem.

För det hjälpte ju inte att bära en verktygslåda full med självhjälpsverktyg om man tappade den så snart ångest, panik och smärta över min livssituation kom över mig och jag verkligen behövde dem - å bara fick famla efter dem i mörkret. Misströstan var stor!

Men jag lärde mig, för han talade samma språk som mig, han nådde in i mitt huvud och visade mig. Han var inte rädd och han stod kvar. Och gör så fortfarande.

Därför tänker jag nu i dagarna mycket på detta, hur vi själva kan förändra och kliva ur gamla hjulspår och vanor. Jag tänker på hur vi kan få ett bra liv och slippa släpa våra gamla ryggsäckar med smärta genom att, som i mitt fall, sluta kämpa emot - acceptera livet som det är just nu och de omständigheter som råder.
Jag upptäckte oxå till min stora förtjusning att jag kunde använda huvudet till annat än att bara sätta mössan på, som tex att tänka medvetet och ta ställning till hur jag vill ha mitt liv.
Varje ny dag är ju ett val och vi kan välja att vara positiva eller negativa.

Självklart och absolut att jag får bakslag, tar skydd under mitt täcke och tryggheten...jag är ju bara människa och långt ifrån perfekt eller fröken duktig.
MEN den stora skillnaden är att då jag ligger där under täcket så tänker jag på mitt möte och på alla ord som sagts och då minns jag vad jag lärt....acceptera att det är en skitdag idag, acceptera att det är apjobbigt och att det gör ont, det är ok!
DÅ sker det magiska....det jobbiga, det onda och ångesten lättar och försvinner och jag orkar kasta av mig täcket och stiga upp.

Sen så har jag lagt mig till med en vana och det är att titta på mig själv, på det som finns runtomkring mig och på det jag har idag.
Då ser jag hur mycket jag har att vara tacksam för. Jag ser hur mycket jag kan påverka och faktiskt styra mitt liv dit jag vill, för det är mitt liv och jag är rädd om det.
Alldeles för många dagar har gått till spillo för att jag irrat på fel vägar och hellre flytt från ansvaret än tagit tag i min situation.

Så det går att lära gamla hundar att sitta - t.o.m att rulla runt tror jag ;-)

Men liksom hunden så måste vi människor förstå poängen med att lära sig, att det för något gott med sig - vare sig det är en hundgodis eller ett fridfullt och gott liv.

Så tack, S - "Mannen som talar med både hundar å människor"   :-)

Inlägg från Facebook

Publicerad 2010-08-11 09:45:40 i Allmänt,

:-) Det känns som evigheter sen, som jag vaknade ensam hemma, värmde mig en kopp te och sen slog på datorn. Det är tyst i huset och jag njuter av min ensamhet och att kunna sitta ner och "komma ikapp lite".

Det har under så lång tid blivit snabbisar för att kolla meddelanden, mail och vad som hänt här. Jag har suttit och läst vad ni alla har gjort och ni verkar vara vid gott mod, trots att arbete och vardag för de flesta har börjat igen :-(

Detta är fjärde veckan som kostar mig massor i ork och jag längtar till den vanliga vardagen då inget alls behöver göras, så att jag bara kan fokusera på återhämtning.
Det är en svår balansgång, det här att semestra, ha vänner på besök, umgås och vara social, systerson på besök, göra utflykter....bara roliga saker - och att kombinera det med att få exakt så mycket vila och återhämtning som jag behöver.

Det går bara inte för i slutänden så sinar orken i mig, hur roligt jag än har.

När jag ser tillbaka på dessa fyra veckor så ler jag för det har varit fyra bra veckor....å än är det inte slut.

Denna vecka har vi ju som sagt haft golvslipare hemma, det som de trodde skulle ta en dag, det tog två dagar pga det dåliga skicket som golvet var i.
Nu skiner det som en nyspolad skridskobana, blank å fin till skillnad mot innan....en gammal ful å knaggligt repig skridskobana.
Det innebar att jag inte kunde vara hemma, som tur var så hade jag ju "min" lilla bebis att vara hos å ta hand om.
En dag extra som innebär att inför vårt kalas som vi ska ha på torsdag för att fira Kajsa och Erik, som bägge fyllt år under sommaren, blir en dag kortare att iordningställa.
Ikväll kan vi sätta alla möbler på plats, vi bar ut några lättare saker igår. Alla pryttlar som vi hade överallt ska hitta tillbaka till sina platser. Det går betydligt fortare att röja bort än att ställa tillbaka.

Men det får bli lite hipp som happ, bara vi har nåt att sitta å äta på, resten får vänta till bättre å lugnare dagar.
Mat ska lagas å Tårta ska kreeras. Lätta å enkla saker å bara en sak ska serveras varm, lätt som en plätt!

Idag kommer min älskade unge hem från sin underbara sommar hos sin pojkvän Niklas å hans familj.
Som jag längtat efter att få krama henne och lägga mina händer om henns ansikte och få pussa på hennes söta näsa.
Tack Laila och Jerry för att ni öppnat ert hem och er famn för min tös :-) Jag kan inte nog uttycka min tacksamhet över er varma utstrålning som gör att jag inte behöver oroa mig en endaste sekund när Kajsa är hos er.

I morgon mer mat å bak å kl sex kommer gästerna. Det blir alltså både födelsedags kalas och avslutningsfest för Erik som åker hem till sin mamma och pappa i Amerika på lördag.
Han har haft fyra långa veckor här i Sverige hos sin avlägsna familj, alldeles ensam. Och tack vare hans mammas beslutsamhet över att han ska tala både svenska och engelska så talar Erik hur bra svenska som helst och gör sig förstådd överallt.
Han är trygg i att komma till oss som trots det långa avståndet ändå är nära, genom Jeanettes många resor hem och för att vi är med dem i vardagen genom foton, telefon och mail.

På fredag så åker jag och Magnus på Cinderella kryssning med Kajsa och Niklas.
Nära 24 tim minisemester med god mat å dryck och inget annat att göra än att bara vara och ha trevligt. DET ser jag minsann fram emot å ungdomarna har egen hytt så de får rå om sig själva....och vi med förresten ;-)
 

Snart så...

Publicerad 2010-08-10 21:09:11 i Allmänt,

nytt inlägg kommer. Har mycket nu, med golvslipning, ordnande av kalas och Cinderellakryssning till helgen.
Är mycket trött och försöker det allra bästa jag kan, att inte stressa utan bara ta det lungt, för att orka göra det som är planerat.

Så nytt inlägg kommer, håll ut!

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela