i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Vardags semester

Publicerad 2012-02-20 14:46:47 i Allmänt,

Det fanns tydligen ett behov av att sova. La mig klockan nio igår efter Time out och vaknade halv tio i morse. Tolv och en halv timme.

Men så har jag ju varit ovanligt trött och mått ovanligt mycket sämre än vanligt också. Idag plockade jag fram min nässköljare och saltet.
De står på köksbordet så jag inte ska glömma bort att skölja näsan innan jag lägger mig ikväll. Jag hade ju goda intentioner att skölja varje dag då jag fick sköljaren för nåt år sen. Men det gjorde jag aldrig.
Nu kan jag i alla fall inte skylla på att jag glömmer bara för att jag inte ser nässköljaren.

Jag satt en stund på balkongen. Iskall näsa som vanligt men så skönt solen värmer trots att det är lite disigt.
Lätta att längta till våren och ännu mer värmande sol och försommar med bladsprickning och humlesurr.

Ju äldre jag blir desto mer ökar längtan till vårt sommarhalvår. Halvåret då vi har löv på träden....från de första små ljusgröna späda bladen till de färgstarka röda, gula och oranga löven just innan de faller.

Försommaren är helt klart bäst. När allt just har slagit ut och blommor står i sin fulla prakt och allt är så skirt grönt i olika nyanser. Koltrasten sjunger om kvällarna och luften är full av dofter....så många doftminnen vaknar om våren.
Hägg och syrén minner om skolavslutning och en pirrande otålig längtan om att sommarlovet skulle börja. Hägg och syrén minner mig även om den svåra tiden i maj -97. Det var så smärtsamt i början att år efter år känna dessa dofter som påminde om att Johan inte längre levde med oss.

Men jag ville så gärna kunna känna njutning av försommarens alla dofter och beslutade att jag måste tillåta mig och lära mig att njuta av livet igen.
Min egen kärlek till livet och de levande människorna omkring fick inte försvagas eller t.o.m dö bara för att han inte fanns.

Med sommarens dofter kommer även doften av bad och solvarmt skinn, doften från alla grillar som plockas fram och tänds så snart värmen är här.

Alla dessa dofter gör att det sprider av liv inom mig och jag vill inte missa en sekund av sommaren.

Att jag numera måste hålla mig inne de allra hetaste dagarna och bara göra det jag absolut måste, är såklart tråkigt och ledsamt. Men inte heller det får hindra mig från att njuta av det jag kan. Sommarens svala kvällar...

Jag vet att många av oss har en tendens att börja längta till semestern så snart det våras. Otåligt väntar och längtar vi. Planerar och har stora planer. Så kommer den magiska tiden då allt ska ske och vädret bara måste vara så som vi önskar efter de aktiviteter vi har planerat.

Besvikelsen blir ofta stor.

Vi har väldigt mycket att vinna på att utnyttja de varma sköna helgerna innan semestern. Passa på att vara i nuet och njuta av aprilsolen eller sköna maj. Packa ner middagsmaten till familjen och åka till badsjön och äta middag ute, kanske grilla...en helt vanlig veckodag. DET ger en känsla av minisemester. Eller verkligen ta en minisemester genom att kompa eller ta fredagen ledig och åka bort över helgen.

På så sätt förlängs sommaren och semestern behöver inte bli så prestationsladdad. Sen finns ju ytterligare ett stort plus och det är att de flesta nöjesfält, djurparker är öppna i maj och har billigare priser och färre trängsel. Bara det är ju en vinst i sig att slippa köer och trängsel.

Jag har nyss gått med i en grupp på Facebook. Semesterbytargruppen, heter den. Där kan man hitta människor att byta bostad med för kortare eller längre tid och givetvis under årets alla årstider.
Många har svårt att resa bort pga dålig ekonomi men genom att byta bostad så kan man ändå få resa hemifrån och se annat. Detta passar såklart inte alla men ett stort antal människor tycker det är positivt och kan själva tänka sig att låta någon bo i ens hem om man i sin tur får bo gratis där man just vill under en semestervecka.

Att hyra stuga eller bo på hotell kostar alltid ordentligt med pengar.

Vi har ännu inte bestämt vad vi ska göra i sommar. Min syster med hela sin familj kommer på besök och stannar här i Sverige i nästan tre veckor. Det ska bli fantastiskt roligt att få träffa dem alla.

Men tills dessa tänker jag ta semester var och varannan dag och njuta så mycket jag kan.

En sak som jag gillar är när vi tidigt på lördagmorgonen, packar en korg med frukost, filt, ett par kuddar och radio. Sen cyklar vi ner till sjön och dukar upp, äter och bara softar på filten och löser melodikrysset kl 10. Det är tyst och lungt, inte så mycket folk och det ger en skön semesterkänsla. Efter ett par timmar cyklar vi hem och då har vi hela dagen kvar att göra vad vi vill med.

Det är alltför lätt att fastna i en lunk och känna att man har det tråkigt. Man behöver få nya uppslag och idéer och känna att man själv kan påverka vardagen till att bli lite roligare.
Och vem vill inte ha en nära fem månader lång "semester" att tänka tillbaka på och minnas med glädje över allt man faktiskt gjorde och som inte var särskilt kostsamt i vare sig tid eller pengar.

Hur var det nu igen?.....Livet är dagarna man minns inte dagarna som passerar....

Jag vill minnas ett roligt och njutningsfullt liv!







Kommentarer

Postat av: Laila

Publicerad 2012-02-21 16:41:48

Fånga stunden, fånga dagen så rätt så Annika. Om idag vet vi men om i morgon vet vi inget. Förgylla veckodgarna betyder så mycket och vardagen går med ens så mycket lättare. Tycker nog att vi är ganska duktiga på de J och jag också. Kvällsdoppet på sommarkvällarna inte att förglömma. Mkt uppskattat av våra barn då de var små. De varma kvällarna är inte så många utan dem måst eman fånga dem då de komamer. Byta boeende med varandra tror jag kommer öka mer oh mer. En arbetskamrat till mig bytte med ett par i England förra sommaren.

Carpe Diem, kram

Postat av: Annika

Publicerad 2012-02-22 12:06:00

Som vanligt Laila. Tack för dina kommentarer. Du är guld värd. Och jag vet att vi tänker så lika och jag vet att du alltid förstår vad jag menar och känner när jag skriver.



Kram!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela