i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Filmen om Dig

Publicerad 2011-02-28 12:44:00 i Allmänt,

Återigen flera dagars frånvaro från bloggen...har sina orsaker.
Jag har tidigare skrivit om att det för närvarande är jobbigt i min relation. Jag kände att vi kommit en bra bit på väg genom samtal, insikter och en uppriktig vilja att vara tillsammans och få det att funka.

Nu är ju allt lättare i teorin än i praktiken. Och när man haft det jobbigt en längre tid så behövs inte mycket för att det ska flamma upp igen. Och det var vad som hände. En incident fick oss att må dåligt igen och inte kunna prata med varandra.

Det är så oerhört tufft när man är så långt ifrån varandra när det gäller sätt att hantera det som är svårt och tror på olika saker. Vi har provat hans teori om hur vi ska klara detta, många gånger och resultatet blir oftast detsamma....kraschlandning och börja om på ruta ett.
Jag har bönat och jag har bett om att vi ska ta hjälp utifrån för att lära oss att lyssna, förstå och respektera varandra. Jag vill inte slå mig för bröstet å säga att jag är bättre på att hantera konflikter än vad han är, men jag har jobbat oerhört mycket med detta, velat utveckla mig som människa och är intresserad av beteende vetenskap och ser så tydligt orsak och verkan, när man flyr problemen.

Jag blir oxå sårad och höjer garden och känner att jag måste försvara mig. Och det är när två människor gör så, som det bara slutar med att man slår skallen blodig i väggen och till sist gör varandra illa. Fast man inte vill. Det söndrar och väcker känslor som man inte haft tidigare.
Känslor som att man vill vara själv, känslor som hat över den smärta man åsamkas.

Jag älskar Magnus och jag vill inte behöva känna att detta inte går längre. Jag vill inte att den man som kommit att bli min bästa vän och älskade, ska komma att bli någon jag tycker illa om och aldrig mer vill se.

Men den risken finns alltid när man inte kan mötas och konflikterna haglar och man till slut bara måste rädda sig själv. Risken finns alltid att man till slut sårar så djupt att förlåt inte längre räcker och kan göra bra.

Vi har problem, men inte olösliga problem. Vi är bara så fruktansvärt olika men samtidigt så är vi så lika i att vi bägge bär ärr från saker som hänt oss som barn och som tvingat oss att skapa överlevnads strategier, för att just kunna överleva. Och när det krisar, när rädslan sätter in, när man känner sig angripen....då släpps den primitiva instinkten lös....man måste bara överleva till varje pris och skydda sig själv från smärta.

Det är plättlätt att säga...jamen ni är ju inga barn längre, så ta å kamma till er och red upp detta!

Men det är så att har man inte dealat med och mött det som man flytt från som barn, så ligger det kvar och smärta väcker alla gamla känslor till liv och då är det inte ett vuxet tänkande som träder in, utan bara en strid om att skydda sig själv och ta bort det som gör ont. Det handlar om ren och skär överlevnad.

Alla är vi produkter av det som var vårt liv, vår vardag eller trauman som vi utsattes för som barn. Det kan aldrig bli nåt annat. Sen är det upp till varje människa att göra sig fri från detta och att vem som än svek eller tog ifrån oss vår självklara rätt till kärlek, skydd, bekräftelse och trygghet....inte ska få ta ifrån oss mer....men många gånger är det så att vi låter dem fortsätta ta fast de ibland faktiskt kan vara döda idag.

Insikt är det som behövs och ett mod att våga glänta på locket och en vilja att bli fri....men det är lättare sagt än gjort för många av oss människor.

Man kanske skulle fötts tex som hund...de lever bara i nuet och allt nytt som de lär sig det anammar de och så finns inga gamla beteenden.....det har Mannen som talar med hundar sagt på tv  :-)

Nåväl....varje dag är ny och ger en chans till förändring och jag tror på att människor kan förändras, jag tror på andra chanser och jag tror på mirakel. För så ofta som jag varit stenhårt övertygad om något negativt så har det visat sig att jag har haft fel. Vilken lättnad va? då jag insett att det jag aldrig trodde kunde ske, att det faktiskt skedde ändå. Överbevisad!
Så jag vet att bra saker sker, jag vet att inget tillstånd - varken det olyckliga eller det lyckliga för den delen - varar för evigt.
Allt är föränderligt och utan det ena så existerar heller inte det andra. Hela tiden sker förändring. Vår peronlighet ändras med åren, våra ideal, mål, drömmar och hur vi tänker, känner, reagerar och agerar - det ändras hela tiden utefter de förutsättningar som råder och efter mognad.

Vi fattar beslut idag som vi aldrig skulle kunnat tänka oss för tjugo år sen och kommer i framtiden fatta beslut som vi aldrig kan tänka oss idag att göra.

Det är minst sagt spännade det här att leva......som en film som är allt annat än förutsägbar och vi själva är både regissören och har huvudrollen i vårt liv. Det är STORT det. Och det är vi som kammar in intäkterna i form av lycka och välmående, om det är så att vi bestämmer oss för att göra vårt liv till en "feelgood film".

Ja det är verkligen stort och vi har oftast ganska lång tid på oss för omtagningar och att reflektera över de scener som utspelats fram till nu.....men ibland tar filmen slut fortare än tänkt och den läggs ner - inga nya chanser till omtagningar så det bästa är nog att tänka sig att det är direktsändning och göra det bästa av det vi har här och nu! Och det där med repriser, det vet vi ju att det inte finns några.

Livet är HÄR och NU

Tar DU chansen att göra detta till DITT livsverk eller låter du nån annan regissera dig?

Tål att funderas på....det är aldrig försent att casta de människor man vill ha omkring sig och starta inspelningen av århundradets film. Filmen om Dig - Ditt Liv så som Du vill ha det

Kommentarer

Postat av: S

Publicerad 2011-02-28 15:07:01

Hej vännen - du vet vad jag tänker.



Påminns av någon anledning om nåt en muslimsk man (med MS) berättade för mig om hans tro. Att det är hur man bär och copar med det som livet delar ut som är det viktiga, inte i första hand det som händer. I hans tro är det det som Gud ser och dömer honom för - inte resultatet eller hur det har lösts. Man kan ju jämföra med "det är inte hur man har det...." men detta ger ett litet andligt edge, tvingar fram ett större perspektiv. Han hittade mycket tröst mitt i en situation han ogillade och inte förstod. Det var nästa ok att han kanske aldrig skulle förstå varför saker händer men trodde på att det fanns en anledning.



Vet ej riktigt vad jag vill säga med detta men gillar det, finns en känsla i detta som jag inte kan beskriva men som ger (mig) tröst.

Kram!

Postat av: Annika

Publicerad 2011-02-28 15:43:46

Hej S och som vanligt så är du där när jag behöver :-)



Jag har funnit frid i att jobbiga saker händer i livet. Jag behöver inte gilla det, bara acceptera att det är de korten som ligger på bordet nu å jag får spela dem så gott det går.

Visst har jag dagar då jag är vansinnigt arg och frustrerad, ledsen och uppgiven på samma gång.

Men de är tack å lov få.

När de kommer så tänker jag högt för mig själv...kontaterar att det är en skitdag å att jag avskyr det. Att jag avskyr att inte kunna påverka.

Då blir det ofta å nästan jämt bättre på bara en kort stund.



Å gissa vem som lärde mig det!? ;-)



Många människor är rädda för acceptans, de tror att det innebär samtycke, att man tycker det är ok eller att man bara ger upp....men tvärtom så är det ju först när acceptansen kan komma till en som man kan få försoning och lättnad och slippa strida så mycket.

Acceptansen tar inte bort det som hänt och får det inte att göra mindre ont, men hjälper en att handskas med det på ett konstruktivt sätt, hjälper en att göra bra val och öppna möjligheter som man trodde var förlorade.



Det är en tröst i att ha en trygg förankring i att livet är på gott och ont. Det är hur vi handskas med dessa ting som gör livet värt att leva eller inte.

Och man behöver inte förstå allt....att sträva efter det gör att man aldrig får riktig ro. Att kunna vila i att saker sker oförklarligt det är rätt skönt.

Kram

Postat av: Laila

Publicerad 2011-03-01 19:23:01

Läste på FB en mkt klok sak, Du ska uppfostra dina barn så de har både rötter och vingar. Tänk om det kunde vara verkligheten för alla barn som växer upp. Då skulle nog livets ryggsäck vara lättare att bära. Sen har jag lärt mig att man ska försöka låta bli att prata med varandra då man fortfarande är i affekt, gäller i alla dispyter och gräl, för det leder aldrig till nåt bra. Jag behöver inte svara på detta just nu, det kan få vänta till det lugnat sig lite och man har vridit och vänt på det lite. Sen måste man skilja på sak och person, ditt betende mot mig här och nu gillar jag inte men jag älskar dig ändå. Det är inte dig som person jag är arg på. Men prata med mig, till mig så jag kan förstå varför du gör och säger som du gör. Att respektera den andra partnern är A O. Att inte minimera varandra då man är arg vilket är så lätt att göra i ilskan för att på något sätt vinna striden här och nu i stundens hetta. Att tiga är definitivt inte lösningen i längden enligt mig. Livet är inte lätt men definitivt värt det som J. Helgesson sa. Mia Törnblad skriver mkt matnyttigt som man kan ta till sig av. Alla förhållanden går upp och ner det gäller att hela tiden jobba på dem. Finns däremot svartsjuka med i bilden blir det svårare då kanske man måste ha proffisionell hjälp och det kanske ett förhållande behöver ändå då och då. Man behöver ha uttömt att försök att finna lösningar innan man delar på sig enligt mig. Aldrig ens fel att två trätar :-) Sen livets film....du e så rolig. Tycker om dig. Kramen

Postat av: Annika

Publicerad 2011-03-01 20:40:37

Ja Laila det är precis så som du beskriver det att hantera en konflikt. Jag har läst så otroligt mycket om just det ämnet, intresserat mig och tittat på hur jag själv är och utefter det lärt mig att vara mer konstruktiv. Och detta att lägga band på sig, att inte fatta en massa beslut eller säga dumma saker i affekt är bland det nyttigaste och viktigaste som alla borde ta till sig.

För oftast så ångrar man sig och när man fattat felaktiga beslut pga det så kan det ibland vara svårt att ta tillbaka.



I vårt fall e det just så att Magnus har inte tränat lika mycket som mig, på att "bråka" konstruktivt. Lärt sig att kliva ur situationen och titta på det utifrån och se vad det är man håller på med.

Det hetsar ju såklart upp mig när vi är mitt i det för jag vill ju att han ska fatta att man kan vara konstruktiv och sansat kunna prata. Men han har löst sina problem på annat sätt och har svårare att prata men givetvis så har han kommit långt ändå och han försöker så gott han kan.

När det gäller det där med svartsjukan så är det genomresonerat, lagt åt sidan och han kan idag se att han överreagerade och tog i mer än han borde gjort.

Anledningen till hans överreaktion finns långt tillbaka i tiden och idag vet han att det var helt ogrundat. Jätteskönt tycker jag. Och han med såklart, för han är ingen svartsjuk person.



Det där du skriver om uppfostran av barn med både rötter och vingar...låter fantastiskt. Det är ju just så det borde vara. Men tyvärr är ju verkligheten annan för många människor. Jag har en bokidé i huvudet som nog kommer fram snart, som handlar om just det vad vi packar i våra barns ryggsäckar, vad vi ger dem att släpa på som ibland sträcker sig generationer tillbaka.

Det är tungt!!!

Jag tycker om dig med Du....kram

Postat av: Rumah Dijual

Publicerad 2012-02-10 12:01:25

More people need to read this and understand this aspect of the story. I cant believe you’re not more popular.

Postat av: Pakaian Muslim Modern

Publicerad 2012-02-10 12:02:25

You most definitely have made this blog into something special. You clearly know what you are doing, you have covered so many bases.

Postat av: Jual Beli Mobil Bekas

Publicerad 2012-02-10 12:03:15



This will be a person that is useful blogs Weve ever arrive across about this subject. Basically Fantastic.

Postat av: Annika

Publicerad 2012-02-12 19:44:30

I´m touched of your words. Thank you! In this minute I have my manuscript at a book publishers. It would be nice if my story comes out in a book.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela