i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Kyrkogårdar och mobiltelefonsberoende

Publicerad 2011-08-02 14:20:24 i Allmänt,

Jag var ute en stund nu på morgonen. Det hade inte hunnit bli så hett ännu och jag höll mig på de skuggiga vägarna vid sjön och på kyrkogården.

Under tre höga pilträd stod två bänkar som jag satte mig att vila på. Där på kyrkogården är det tyst, bilarnas sus når inte dit, bara tunnelbanans dunk hörs lite svagt ibland.

Ingen annanstan är det så mycket blommor som där. Överallt i naturen så har ju blommorna vissnat och dött....säsongen för de vilda blommorna är över. Men på kyrkogården så prunkar det vid nästan varje grav. Jag trivs på kyrkogården. Det är fridfullt och tyst och när jag tänker på alla de människor som ligger där så undrar jag vilke de var, vad de gjorde.

Kajsa går även hon ofta till kyrkogården. Ensam om kvällarna beger hon sig till minneslunden och tänder ljus. Hon har sin tillflyktsort där, när hon behöver komma bort.
Jag är glad över att hon finner tröst och trygghet i det.

Jag har tillbringat så många kvällar i mörkret vid min brors grav. Han, jag och ett tänt ljus. Det är många tankar och känslor som kommer till en då. Både ledsna och fulla av saknad och smärta såklart men även glada och positiva tacksamma tankar.
Jag är aldrig ledsen när jag åker från honom. Aldrig, hur uppriven och ledsen jag än har varit. Alltid fridfull och tillfreds och de tunga känslorna har jag känt och fått utlopp för.

Idag kom en liten familj gående längs asfaltsvägen. Mamma, pappa - unga, ett barn i vagn mellan 1-2 år och ett barn som går 3-4 år. Pojkar bägge två.

Den stora pojken orkar plötsligt inte gå, han kan inte säger han.
Pappan säger att han visst kan och säger att det bara är att sätta en fot framför den andra. Pojken protesterar mer och stannar, pappan går vidare. Pojken pockar på uppmärksamhet och stampar och börjar bli arg och ledsen.

Hela tiden går mamman med en mobiltelefon i handen. Hon smsar eller surfar. Hon tittar inte på barnet, hon pratar inte med det, hon lägger inte bort sin telefon. Hon är över huvudtaget inte där.

Pojken blir argare och argare och vägrar gå och hävdar fortfarande att han inte kan och orkar inte gå. Han är illröd. Slutligen sätter de sig på en bänk en bit ifrån mig. Pojken är arg och jag ser att han är trött eftersom det är stark sol där de sitter. Pappan frågar honom vad han egentligen vill. Jag undrar hur han överhuvudtaget kan få för sig att han ska få ett svar.
Mamman släpper inte telefonen med blicken eller handen.

Och nu ska jag verkligen klaga! Jag ska absolut säga vad jag tycker och tänker om detta. Jag har inte svårt att se "förmildrande" omständigheter angående det mesta som sker. Jag vet att det man som betraktare ser, kan vara något helt annat än verkligheten och jag vet att jag som åskådare inte har en aning om hur denna lilla familj fungerar, vad som utspelats före och vad som kommer utspalas efter detta ögonblick som de är inför mitt synfält.

MEN denna syn är en alltför vanlig syn som jag far riktigt illa av att se. Och då tänker jag främst på telefonen i mammas hand. Så ofta ser jag föräldrar som inte är närvarande med sina barn då de är ute tillsammans. Barnen förväntas leka själva medans föräldrarna är fullt upptagna med att vara tillsammans med någon annan i andra änden av luren. Barn sitter knäpptysta eller skrikandes i vagnen och förälderna som kör den, pratar i telefonen.

Den viktigaste personen för barnet har inte tid att vara där och då. Vill inte visa och upptäcka världen för barnet. Peka på naturen, bilar och allt som finns runtomkring. Den personen har viktigare saker för sig. Vad det nu kan vara?

Ett litet barn utvecklas genom att vi vuxna hela tiden visar på världen, låter barnet känna och upptäcka med alla sinnen. Det lär sig vad en brandbil är när vi pekar på barndbilen som kommer tjutande. Det lär sig inte av sig själv. Barnet behöver oss för det lär sig genom att härma och vi är deras förebilder.

Vad lär det sig av att sitta ensam i vagnen och själv titta på det som finns runtomkring....inget alls!

Den här mamman hade med all säkerhet fått en pojke som visade att han både kunde gå och springa om hon lagt ifrån sig sin telefon. Om hon med överdriven nyfikenhet frågat honom om han visste vad som fanns bakom busken längre fram så hade han sprungit. Om hon hade avlett hans medstämdhet om att inte kunna gå, med att fråga om de skulle leta efter myror så hade han letat myror och gått för glatta livet.

Barn är såå enkla, så lätta att "lura". Det behövs bara lite engagemang från oss för att få dem att göra det vi vill och för att vända ett krånglande barn till ett barn som med glädje gör de ni ska.
Bara lite list krävs det. Om man vill såklart. Vill man inte så går det inte.

Jag gråter inombords varje gång jag ser ett barn som ideligen hyschas ner för att mamma eller pappa ska prata i telefonen. Och jo, det går som utomstående att höra på samtalet om det är viktigt eller bara väninneprat.

Nej, jag vet fortfarande inte vad som skett före eller efter. Det räcker med att betrakta en ensam förälder ute en kort stund för att snart se hur tråkigt man upplever att det är att stimulera sitt barn.

Och så länge man numera inte kan gå utanför dörren utan sin telefon så kommer detta att fortgå. Och den mobila telefonen gör det ju möjligt.

Jag ser även de som istället för att prata med sitt barn, lyssnar på musik i lurar. Hur utvecklande är det?

Med detta menar jag inte att alla föräldrar gör på detta viset. Jag bara visar på det jag ser och som betraktare är det så lätt att se att en liten liten detalj kan förändra utgången. Den detaljen är eftertanke. Fundera på vad mitt betende får för konsekvenser för mitt barn. Om man lägger till sig med denna lilla vanan så är det snart lätt att se att allt jag gör påverkar mitt barn, sen är det upp till mig att bestämma om jag vill att det ska påverkas av bra eller dåliga saker.

Men men...det är jag som tycker så här.....

Och på tal om mobiltelefoner.......hur många låter bli att svara om det ringer eller svara på sms när ni är upptagna med att umgås med någon annan? Hur många har varit med om att den ni fikar med, samtidigt har ett fullt pågående samtal med någon annan...som du fär sitta och vara åhörare till fast det ju var ni som skulle träffas? Och idag så måste ju allt man gör dokumenteras på facebook, samtidigt som man gör det?....det går inte att vänta tills man kommit hem och skriva på datorn. Nej det måste göras i samma stund på sin mobiltelefon och sen ska kommentarerna svaras på.

Hur många tänker på att det är ett ganska oartigt beteende?

Som sagt....mina tankar och funderingar....






Kommentarer

Postat av: Laila

Publicerad 2011-08-04 23:04:33

Åter igen så olika det kan vara för jag trivs nog inte alls lika bra som du på kyrkogården, inte för att jag inte vill vara där eller känner obehag men jag går dit och gör det jag ska sen går jag hem. Min tro säger mig att jag kan lika gärna tända ett ljus hemma eller på stranden. I sommar så gick jag in i kyrkan i Fjällbacka på Västkusten och så tände jag ett ljus där för nära och kära och så kan jag göra då och då för det känns bra.



Sen tycker jag också att man ska försöka vara mer i nuet än vad man många ggr är, tyvärr......

Postat av: Annika

Publicerad 2011-08-05 09:46:03

Även jag tänder ljus när jag besöker en kyrka, vilket jag försöker göra då och då och om jag är på en ny ort vill jag alltid gå in och se den lokala kristna kyrkan.

Jag har alltid, och jag vet inte varför, älskat kyrkorummet.

Det väldiga, gigantiska så mäktigt och stort men ändå så står det för intimitet och att få vara privat.

Jag tror att kyrkor genomsyras av den uråldriga tro som de står för. Dit har människor vänt sig för tröst och stöd, men givetvis så har människor läxats upp och skrämts oxå.

För mig är kyrkan god och jag trivs och tar alla tillfällen att sitta ner i tystnad en stund.

Och när det gäller att åka till Johans grav så är det så himla symboliskt för mig. Jag åker till honom. Jag vet ju att han ligger därnere, vi har ju själva sänkt ner hans kista och på kyrkogården så är det min egen stund med honom. Att ta den stunden hemma, då barnen var små och krävde uppmärksamhet, det var inte lätt.

Och jag tror att det är detta att jag bejakat sorgen och låtit den finnas utan att drunkna i den, som har gjort att jag idag är vän med döden.

Postat av: Laila

Publicerad 2011-08-05 15:41:26

Jag/ vi brukar också väldigt ofta gå in och besöka kyrkor på nya platser. Det är ju helt magnifika mäktiga byggnader, med ett sånt lugn i. Där är vi Lika :-))

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela