i huvudet på en finnpajsar jänta

å däri finns det mycket att rota i - glädje & skratt - sorg & gråt - allvarligt och lättsamt! Törs du öppna å kika in?

Nutid.... FATIGUE - mitt största funktionshinder idag

Publicerad 2010-06-18 16:20:39 i Allmänt,

Alla människor kan känna sig trötta emellanåt. Men när det gäller MS-relaterad trötthet (eller som jag har - en sjukdom på centrala nervsystemet, i brist på diagnos så går jag under MS)  så kallad fatigue, skiljer den sig från vanlig trötthet.

Ordagrant betyder fatigue utmattning eller extrem trötthet och det här är ett mycket vanligt symtom vid MS. Fatigue kan exempelvis göra att man inte klarar av enkla sysslor såsom att handla mat eller gå till banken (något som vilken annan trött person ändå skulle klara av). I vissa studier rapporterar mer än 90 % av dem som har MS att de har fatigue.

Så här kan man skilja mellan vanlig trötthet och fatigue:

Vanlig trötthet:

Fatigue:

  • Knuten till energiförbrukning.
  • Kan uppkomma redan vid liten eller utan ansträngning.
  • Tröttheten är mer frekvent och mer intensiv än vanlig trötthet.
  • Tröttheten har större påverkan på aktiviteter i vardagen.
  • Relativt kort återhämtningsperiod.
  •   Återhämtning tar längre tid.
  • Starkt samband mellan specifika fysiska och/eller psykiska faktorer.  
  • Det finns inga tydliga samband mellan fatigue och andra symtom/funktionshinder av MS. Kan förstärka andra MS-symtom. Kan uppkomma utan symtom på depression. Ofta förvärras tröttheten av värme.

 

Fatigue är med andra ord ett symtom av MS, precis som känselstörningar, svaghet, synrubbningar, balansproblem osv. Fatigue påverkar livskvaliteten en hel del och förmågan att utföra aktiviteter i det dagliga livet. Energin och uthålligheten minskar och därmed också orken att hantera andra symtom som MS medför.

Det är viktigt att familjen och övriga personer i omgivningen förstår att fatigue är ett verkligt, besvärande och försvagande symtom av MS och att orkeslösheten beror på effekterna av MS-sjukdomen och inte på att man är lat eller inte vill.

För att minska fatigue måste man ibland prova många olika strategier innan man hittar ett sätt som fungerar. Alla personer med MS har olika förutsättningar, det finns tyvärr ingen universallösning som fungerar för alla.

 

Några råd om hur du kan planera din energi

Det finns många saker i vardagen som slukar både tid och kraft. Ska man minska sin fatigue gäller det att se upp för energitjuvar och planera för den ork man har.

Här är några råd som kan vara till hjälp:

  • Hitta dina egna gränser. Ta reda på vad du orkar och inte orkar.
  • Prioritera och prioritera bort. Vad vill du lägga din energi på?
  • Planera in både aktiviteter och vila. Dagar med aktiviteter eller sena kvällar kan följas av lugnare dagar osv.
  • Ta till vara stunder då tröttheten är mindre.
  • Avbryt i tid. Lyssna på kroppens signaler, avbryt innan du blir helt utmattad.
  • Ta regelbundna vilopauser. Korta vilopauser på 15 minuter kan spara på orken.
  • Prova dig fram till vad som fungerar för dig utan att nattsömnen påverkas negativt.
  • Förkorta eventuellt arbetstiden. Kanske är deltidssjukskrivning en möjlighet?
  • Se över resvanorna. Att resa kommunalt kan ibland vara stressande. Kanske finns andra sätt att ta dig till arbetet eller kanske kan du arbeta hemifrån någon dag i veckan?
  • Känn efter. Skjut upp oviktiga aktiviteter till senare om du känner dig trött.
  • Hitta sätt att slappna av och återhämta ny energi. Det kan vara avslappningsövningar, promenader, lyssna på musik, meditation mm.
  • Be om hjälp när orken tryter. Kanske måste du inte göra allt själv?

 

Många med MS får en återkommande trötthet som tilltar under dagen och förvärras av fysisk eller mental ansträngning. Den här typen av trötthet kallas för fatigue och upplevs ofta som väldigt besvärlig.

 

För att motverka fatigue kan man behöva olika strategier för att vardagen ska fungera på ett bra sätt. Fatigue blir exempelvis värre när man anstränger sig och därför är det viktigt att lära känna sina egna begränsningar. Det gäller att spara på krafterna till det man tycker är viktigast. Kanske måste man planera in tid för vila och sömn för att orka med. Psykisk ansträngning kan också ge trötthet, därför är det bra om man kan minska eller försöka undvika stress i vardagen.

För att ge en fysisk och psykisk stabilitet är sjukgymnastik ofta till god hjälp. Många känner att sjukgymnastik gör att man får ett bättre liv med mer energi.

Fatigue försämras ofta av värme. Ifall det händer kan man tänka på att t ex duscha svalt, använda fläktar om det är varmt inomhus eller använda kylväst.

Man kan också pröva så kallade vakenhetshöjande läkemedel mot fatigue även om det är långtifrån alltid som det ger någon klar förbättring. Prata med din doktor ifall du upplever allvarliga trötthetssymtom.

Kommentarer

Postat av: Laila

Publicerad 2010-06-19 11:29:29

nu har jag lärt mig lite om din sjukdom, tack för att du delar med dig

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annika

Inget flashigt yrke eller utbildning - bara tagit mig igenom den sk hårda skolan i livet och står fortfarande med bägge fötterna på jorden. Tituleras som sjukpensionär 50 år ung efter lång tids sjukdom och ovanliga diagnoser, Castlemans sjukdom som gav mig en apelsinstor tumör i ena lungsäcken. På det en immunbrist som i sin tur gav mig en inflammation på hjärnstammen. Och sju år senare så kom en inflammation på synnerven i höger öga och diagnosen var ett faktum. Jag har Multipel Sklersos, MS Detta har styrt mitt liv i en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig. Lever idag med ett neurologiskt funktionshinder som innebär svår fatigue, utmattning, neurogena smärtor, kognitiva problem och en försvagad vänster kroppshalva. Har även hittat vägen ut ur mina livskriser med depressioner och destruktivt tänkande och är numera "nykter depressiv". Har alltså ett bättre liv och är lyckligare än någonsin trots min "skitkropp" ;-)

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela